Wat doet een makelaar? Alle taken op een rijtje

Wat doet een makelaar? Alle taken op een rijtje
Philip Henssen
- Verbinder van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
8 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Makelaars voeren een reeks taken uit, waaronder gratis waardebepalingen, vraagprijzen bepalen, marketingcampagnes plannen en onderhandelingen voeren.
  • Makelaars kunnen kopers aantrekken via hun uitgebreide netwerk, wat kan leiden tot een snellere verkoop.
  • Makelaars bieden advies en begeleiding tijdens het verkoopproces, waaronder belangenbehartiging, probleemoplossing en een persoonlijke klik.

Wil jij je huis zo goed mogelijk verkopen? Dan kun je de specialistische hulp van een makelaar goed gebruiken. Maar wat doet een makelaar eigenlijk voor je en wat kun je van de makelaar verwachten? Wij zetten het op een rijtje.

Wat doet een makelaar?

De meeste mensen die hun huis verkopen, doen dit met behulp van een makelaar. Dat heeft een goede reden, want de verkoop van je woning is een complex proces dat vraagt om specifieke kennis en ervaring.

Een makelaar is de aangewezen persoon om jou bij verkoop te helpen en van A tot Z te begeleiden. Hierbij voert de makelaar verschillende taken uit, zodat de verkoop zo soepel en succesvol mogelijk verloopt.

Dit zijn de 14 belangrijkste taken van de makelaar:

  1. Vooronderzoek
  2. Gratis waardebepaling
  3. Verkoopadvies
  4. Vraagprijs bepalen
  5. Presentatie van de woning
  6. Marketing en promotie
  7. Netwerk van kopers
  8. Bezichtigingen organiseren
  9. Onderhandelingen voeren
  10. Eindbod beoordelen
  11. Koopovereenkomst opstellen
  12. Advies over juridische aspecten
  13. Administratie en documenten
  14. Inspectie en overdracht

1.     Vooronderzoek

Vooronderzoek is een essentiële taak in het takenpakket van de makelaar. De makelaar verdiept zich dagelijks in de lokale en landelijke huizenmarkt. Hierdoor begrijpt hij als geen ander hoe marktontwikkelingen de verkoop van een huis beïnvloeden.

De makelaar verzamelt informatie over onder meer prijsontwikkelingen, bestemmingsplannen, de algemene vraag naar woningen in de regio en recente prijzen van woningen in de buurt. Dit vooronderzoek vormt de basis van zijn kennis.

2.     Gratis waardebepaling

Voorafgaand aan een mogelijke samenwerking bezoekt de makelaar eerst de woning voor een vrijblijvende kennismaking inclusief een gratis waardebepaling. Hierbij doorloopt de makelaar het hele huis om de reële verkoopwaarde te kunnen schatten.

De waardebepaling is dus altijd maatwerk en gebaseerd op de uitvoerige marktkennis van de makelaar en een grondige inspectie van de woning. Zo krijg jij als verkoper een realistisch beeld van wat je woning waard is in de huidige markt.

Weetje
Wist je dat een gratis waardebepaling vrijwel net zo nauwkeurig als een officiële taxatie? Bovendien zit je nergens aan vast en hoef je niet met de makelaar in zee te gaan. Je kunt zelfs meerdere makelaars uitnodigen om het beste beeld te krijgen.

Vraag nu jouw gratis waardebepaling aan

3. Verkoopadvies

Standaard inbegrepen bij een kennismakingsbezoek is ook verkoopadvies. Op basis van de waardebepaling adviseert de makelaar over een verkoopstrategie die past bij het huis en jouw situatie en wensen als verkoper.

Het verkoopadvies omvat onder meer tips over hoe je de verkoop het beste kunt aanpakken, waar je rekening mee moet houden in jouw situatie en op welke manieren je de waarde van je huis mogelijk kunt verhogen.

Kun jij advies over de verkoop van je huis gebruiken?

Ja, ik sta open voor tips  Een makelaar geeft je tips voor de verkoop

3.     Vraagprijs bepalen

Voordat je jouw huis te koop kunt zetten, moet je samen met de makelaar de vraagprijs bepalen. De makelaar kan je adviseren over een realistische vraagprijs op basis van o.a. de lokale markt, onderhoudsstaat en vergelijkbare huizen in de buurt.

Hierbij houdt de makelaar rekening met jouw doelen. Wil jij het huis bijvoorbeeld zo snel mogelijk verkopen? Dan kun je de vraagprijs in overleg wat lager insteken. Wil je de hoogste prijs voor je huis? Dan kies je wellicht voor een hogere vraagprijs.

5. Presentatie van de woning

Een aantrekkelijke presentatie van je huis is essentieel voor het aantrekken van potentiële kopers. De makelaar zorgt voor professionele woningfotografie, video’s en/of een brochure, zodat je huis bij de doelgroep optimaal naar voren komt.

De makelaar adviseert ook over verkoopstyling, want het opknappen van je huis voor verkoop kan de interesse van kopers aanzienlijk verhogen. Hierdoor kun je je woning sneller of voor een (tien)duizenden euro’s hogere prijs verkopen.

6. Marketing en promotie

De marketing van je huis is een cruciale taak van de verkoopmakelaar. Denk hierbij aan het plaatsen van de woning op online woningplatforms zoals Funda, wat je huis onder de aandacht brengt van miljoenen woningzoekers.

Een makelaar zet je huis niet alleen op Funda, maar promoot het eventueel ook via andere marketingkanalen zoals social media, krantenadvertenties en flyers. Ook kan de makelaar een open huis organiseren om de interesse van kopers aan te wakkeren.

Weetje
Hoewel Funda is opgericht door de NVM, hebben ook makelaars die zijn aangesloten bij de VBO en VastgoedPRO toegang tot dit huizenplatform. Een bij een brancheorganisatie aangesloten makelaar kan je huis dus altijd op Funda zetten.

7. Netwerk van kopers

Een verkoopmakelaar beschikt doorgaans over een uitgebreid netwerk van potentiële kopers. Denk hierbij aan eerdere klanten, andere makelaars en soms ook investeerders. Dit kan bijzonder waardevol zijn als je je huis snel wilt verkopen.

Door het lokale netwerk van de makelaar te benutten, kun je je huis soms zelfs verkopen voordat het op Funda staat. Ook kan de makelaar in zijn netwerk feedback verzamelen over de woning en de vraagprijs om de verkoopstrategie te verfijnen.

8. Bezichtigingen organiseren

Zodra er interesse is van kopers, leidt de makelaar de bezichtigingen in goede banen. Hij plant de bezichtigingen met kopers in, stemt de afspraken met jou als verkoper af en geeft advies om de woning optimaal voor te bereiden op het bezoek.

Ook is de makelaar aanwezig om de woning te tonen, sterke verkooppunten te benadrukken en vragen van potentiële kopers te beantwoorden. Hierbij verzamelt de makelaar feedback van bezoekers, die waardevol kan zijn in het verdere verkooptraject.

9. Onderhandelingen voeren

Bij een bod van een potentiële koper start de makelaar de onderhandelingen. Hij beoordeelt het bod, bespreekt het met jou als verkoper en adviseert over de beste vervolgstappen. Denk aan het doen van een tegenbod of onderhandelen over de voorwaarden.

De makelaar gebruikt zijn ervaring en kennis van de markt om de best mogelijke deal te realiseren. Hierdoor is de onderhandelingsfase vaak een complex proces, waarbij tact, inzicht en geduld van groot belang zijn.

10. Eindbod beoordelen

Tijdens de onderhandelingen kan het zijn dat een koper een eindbod uitbrengt. Dit is het maximale bedrag dat de koper bereid is om te betalen voor het huis en is in principe een 'take it or leave it'-voorstel.

De makelaar analyseert dit bod zorgvuldig en bespreekt het met jou als verkoper. Hierbij kijken jullie samen naar de hoogte van het bod, de voorwaarden die eraan verbonden zijn en eventuele biedingen van andere kopers.

Weetje
Soms is er zelfs bij een eindbod toch nog ruimte voor verdere onderhandeling, bijvoorbeeld over de voorwaarden. Als het eindbod onacceptabel is, kun je dus toch nog proberen om tot overeenstemming te komen met de koper.

11. Koopovereenkomst opstellen

Na het accepteren van het (eind)bod is het opstellen van de koopovereenkomst de volgende stap. Dit document is juridisch bindend en bevat alle afspraken tussen de verkoper en koper, waaronder de koopprijs, opleverdatum en (ontbindende) voorwaarden.

Bij ontbindende voorwaarden valt te denken aan een voorbehoud van financiering of een bouwkundige keuring. De makelaar zorgt ervoor dat alle afspraken correct worden vastgelegd, zodat jij nooit voor financiële verrassingen komt te staan.

12. Advies over juridische aspecten

De verkoop van een woning kan soms complexe juridische vraagstukken met zich meebrengen, bijvoorbeeld over erfpacht, recht van overpad of bijzondere clausules in de koopovereenkomst.

De makelaar adviseert de verkoper over deze aspecten en voorkomt zo juridische of fiscale problemen na verkoop. In bepaalde situaties zal de makelaar doorverwijzen naar een gespecialiseerde jurist of notaris voor specifiek advies.

13. Administratie en documenten

Bij verkoop van je woning heb je diverse documenten nodig. Denk hierbij naast de koopovereenkomst ook aan onder meer kopieën van legitimatiebewijzen, de WOZ-beschikking en een geldig energielabel.

De makelaar helpt je om al deze documenten te verzamelen en zorgt dat ze compleet en up-to-date zijn. Zo riskeer je geen boetes bij verkoop en kan de overdracht bij de notaris zonder problemen plaatsvinden.

Tip
Hoe eerder je begint met het regelen van documentatie, hoe beter. Op deze pagina vind je een overzicht van alle documenten die je nodig hebt, ook in specifieke situaties zoals bij een scheiding, erfenis of verkoop van een appartement.

14. Inspectie en overdracht

De laatste stap bij verkoop is de eindinspectie en overdracht van de woning. Voor de overdracht is de eindinspectie de laatste mogelijkheid voor de koper om de woning te controleren op de staat waarin deze wordt opgeleverd.

De makelaar begeleidt deze inspectie, let erop dat eventuele afspraken worden nagekomen, en beantwoordt de laatste vragen van de koper. Vervolgens begeleidt de makelaar de verkoper bij de overdracht bij de notaris.

Wat kun je van een makelaar verwachten?

Je weet nu wat een makelaar doet, maar minstens zo belangrijk is wat je van een makelaar kunt verwachten. Wat leveren alle taken die de makelaar voor je uitvoert nu voor gemak, winst of voordeel op?

Hieronder sommen we de 5 belangrijkste zaken op die je van een makelaar kunt verwachten:

1.     Advies en begeleiding

Gedurende het gehele verkoopproces biedt de makelaar advies en begeleiding. Hij staat jou als verkoper terzijde bij al je vragen of problemen en zorgt dat je op elk moment van de verkoop de best geïnformeerde beslissingen kunt nemen.

Met name lokale full-service makelaars blinken uit in advies en begeleiding. Hiermee onderscheiden zij zich in positieve zin van internetmakelaars, die soms een lager tarief hebben maar nauwelijks begeleiding bieden.

2.     Belangenbehartiging

Een verkoopmakelaar treedt op als jouw belangenbehartiger en staat altijd aan jouw kant. Hij dient geen andere belangen en beschermt je tegen juridische of financiële problemen door de koopovereenkomst scherp te controleren.

3.     Prestaties

Een makelaar wil jou tijdens de verkoop niet alleen helpen en ontzorgen, maar ook voor je presteren. Zo streeft hij naar de hoogst mogelijke verkoopprijs voor het huis, zodat jij de makelaarscourtage ruimschoots terugverdient.

De courtage van de makelaar is vaak gebaseerd op een percentage van de verkoopprijs. Dit zorgt voor een gedeeld belang tussen de makelaar en verkoper om een goed resultaat bij verkoop te behalen.

Weetje
Bij Huis Verkopen kun je makelaars vergelijken op de prestatie die voor jou van belang is, zoals een snelle of een winstgevende verkoop. Geef jouw voorkeuren aan en je ziet alleen de makelaars die in jouw buurt het beste presteren.

Welke makelaars wil jij gratis vergelijken?

Zoek de makelaar die het beste presteert  Vergelijk lokale makelaars voor verkoop

4.     Oplossen van problemen

Tijdens een verkooptraject kunnen onvoorziene problemen ontstaan. Dit kan variëren van het oplossen van geschillen met kopers tot het omgaan met onvoorziene omstandigheden die de verkoop kunnen beïnvloeden.

De makelaar heeft vaak ervaring met vergelijkbare situaties en kan hierdoor snel en effectief handelen om jouw belangen als verkoper te beschermen. Zo heb jij zelf geen omkijken naar problemen en kun je minder stress ervaren.

5.     Persoonlijke klik

Een makelaar kies je niet alleen op zijn reviews en prestaties, maar ook op de persoonlijke klik. Hierdoor is het van belang dat je een makelaar altijd eerst uitnodigt voor een kennismakingsgesprek. Een gratis waardebepaling is hiervoor het ideale moment.

Een goede klik met de makelaar maakt het verkoopproces een stuk fijner en zorgt voor vertrouwen bij het doen van misschien wel de grootste financiële transactie in je leven. Schroom daarom niet om meerdere makelaars uit te nodigen voor een kennismaking.

Vraag een gratis waardebepaling aan  Sla meerdere vliegen in één klap

Veelgestelde vragen

Een makelaar voert diverse taken uit om de verkoop van een huis te begeleiden. Denk hierbij o.a. aan het bepalen van de vraagprijs, presenteren van de woning, organiseren van bezichtigingen en voeren van onderhandelingen.

Ja, een gratis waardebepaling door een makelaar is vrijwel net zo nauwkeurig als een officiële taxatie voor het bepalen van de verkoopwaarde. De waardebepaling is gebaseerd op uitvoerige lokale marktkennis en een grondige inspectie van de woning.

Het verkoopadvies van een makelaar omvat tips over de verkoopstrategie die past bij het huis en de situatie en wensen van de verkoper, inclusief manieren om de waarde van de woning mogelijk te verhogen.

De makelaar adviseert over een realistische vraagprijs op basis van o.a. lokale marktgegevens, onderhoudsstaat en vergelijkbare huizen in de buurt, rekening houdend met jouw verkoopdoelen als verkoper.

Van een makelaar kun je advies en begeleiding gedurende het gehele verkoopproces verwachten. De makelaar staat voor je klaar, lost problemen op en zorgt met zijn onderhandelingservaring voor een goed resultaat bij verkoop.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Philip Henssen Philip Henssen

Philip is al meer dan 10 jaar een specialist op het gebied van makelaars vergelijken. Zijn missie is om het proces van het verkopen van een huis zo overzichtelijk mogelijk te maken voor onze bezoekers.


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223