Hoe verkoop ik mijn huis na een scheiding?
Als jullie uit elkaar gaan zijn er twee mogelijkheden: jullie houden het huis of zetten het te koop. We zetten uiteen waar je bij beide opties rekening mee moet houden.
Als jullie besloten hebben uit elkaar te gaan komt er veel op je af. Je moet van alles regelen, vermogen en spullen verdelen, onderlinge afspraken maken. Hebben jullie samen een koophuis? Dan moeten jullie beslissen wat daarmee gedaan wordt.
Blijft één van beide partners in het huis wonen (en kán één van beide partners in het huis blijven wonen), of gaan jullie beide verhuizen en zetten jullie het huis te koop?
Eén van beide partners blijft in het huis wonen
Als één van beide partners in het huis blijft wonen, dan is de eerste vraag of dit financieel haalbaar is. De hypotheek en de vaste lasten moeten immers nu van één inkomen betaald worden. De hypotheekaanvraag moet daarom opnieuw gedaan worden, en het inkomen wordt getoetst.
Bovendien was het huis van jullie samen, dus moet de partner die blijft de vertrekkende partner de helft van de woningwaarde betalen. Dit heet ook wel 'uitkopen'. Om te kijken of dit allemaal haalbaar is, schakel je een makelaar in.
Daarbij is het belangrijk dat je een goede klik hebt met de makelaar die bovendien ervaring heeft met scheidingssituaties. Zoek en vergelijk makelaars in jouw regio zodat je de makelaar kiest die het beste bij jullie en de situatie past.
Blijkt het niet haalbaar dat één van beide partners in het huis blijft wonen? Dat zetten jullie het huis in de verkoop. Wil je jullie huis op een gestructureerde manier verkopen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je iets vergeet? Volg dan het stappenplan dat je door de verkoop leidt, van het vinden van een makelaar tot het regelen van de verhuizing.
De verkoop bij een scheiding verloopt grofweg op dezelfde manier als de 'gewone' verkoop van een woning, maar er is ook een aantal zaken waar je extra op moet letten, zoals op welke manier jullie zijn getrouwd en op welke naam de woning staat.
Verkoop zonder huwelijkse voorwaarden
Ben je gehuwd zonder huwelijkse voorwaarden? Dan is het huis van jullie samen. Jullie verdelen de opbrengst bij een overwaarde, en dragen evenredig de schuld bij een restschuld.
Overwaarde
Van overwaarde spreken we als het huis meer opbrengt dan dat jullie aan hypotheek hebben. Het bedrag van de overwaarde is de opbrengst van het huis minus het bedrag van de hypotheek.
Restschuld
We spreken van restschuld als het huis minder opbrengt dan het bedrag van de hypotheek. Je berekent de restschuld door het bedrag van de hypotheek af te trekken van de opbrengst van de woning. Dat bedrag komt dus uit in de min.
Verkoop met huwelijkse voorwaarden
Zijn jullie gehuwd met huwelijkse voorwaarden of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan is het huis van jullie samen als de woning gekocht is terwijl jullie getrouwd of een geregistreerd partnerschap hadden.
Is de woning daar voor door één van beide partners gekocht? Dan is het huis alleen van deze partner. De opbrengst of schuld na verkoop zijn dus ook alleen van die partner.
Verkoop zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap
Zijn jullie niet getrouwd en hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan is de woning van de partner die het huis gekocht heeft, en van wie de naam dus op het koopcontract staat. Dat kan één partner zijn, maar ook kunnen jullie het huis gekocht hebben op beider naam.
Ook kan het zijn dat jullie bij de koopovereenkomst een verdelingsbeding hebben opgesteld. Hierin wordt vastgelegd wat er gebeurt met de woning als jullie uit elkaar gaan en op welke manier de opbrengst of restschuld wordt verdeeld.
Taxatie voor verkoop
Maar hoe weet je wat een huis waard is? Door een taxatie uit te laten voeren door een erkend taxateur of een makelaar. Dit is zeker belangrijk als jullie met ruzie uit elkaar gaan.
De kans is dan groot dat er onenigheid bestaat over de prijs en de verdeling van de overwaarde of de restschuld. Een erkend taxateur is hierbij de neutrale partij die zonder vooroordelen de waarde van een woning bepaald.
Het komt ook voor dat beide partners een eigen taxateur in de arm nemen voor het bepalen van de waarde van het huis. In de meeste gevallen liggen de waarden van beide rapporten dicht bij elkaar.
De taxateur komt het huis bekijken en stelt een taxatierapport op. Met de waarde heb je een goed beeld bij de vraagprijs van de woning. Verkoop je de woning met behulp van een makelaar, dan kan deze je het beste adviseren over de vraagprijs naar aanleiding van het taxatierapport.
Let op: een taxatie is iets anders dan een waardebepaling. Een waardebepaling is gratis, voor een taxatie moet je betalen. In sommige gevallen is het echter verplicht een taxatie te laten uitvoeren, in dat geval voldoet een waardebepaling niet.
Makelaars gespecialiseerd in scheidingen
Wil je zeker weten dat je niets vergeet bij het verkopen van je huis na een scheiding? Kies dan voor een makelaar die ervaring heeft met scheidingssituaties (die vind je door te vergelijken). Deze weet precies waar je (extra) op moet letten bij de verkoop van je woning, en kan je bovendien adviseren over de financiële mogelijkheden voor het kopen van een nieuwe woning of het vinden van een huurwoning.
Onenigheid bij deze beslissingen?
Het is mogelijk dat jullie het oneens zijn over de beslissingen rondom de koopwoning. Een makelaar kan daar geen rol in spelen, want die moet jullie gezamenlijke belangen behartigen. Wel kan de makelaar op een rijtje zetten wat de voor- en nadelen van diverse scenario's zijn.
Een mediator is een logische partij om hulp te bieden. De mediator begeleidt jullie actief met het maken van moeilijke keuzes waarbij jullie er samen niet uitkomen. Het is verstandig om mediators te vergelijken indien jullie dit overwegen, bijvoorbeeld via MediatorsVergelijken.nl.