Huis verkopen aan opkoper: is dat verstandig?

Huis verkopen aan opkoper: is dat verstandig?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 13 juni 2024
6 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Opkopers bieden gemiddeld 75%-85% van de marktwaarde, wat kan oplopen tot tienduizenden euro's minder.
  • Verkoop via een makelaar levert meestal meer op dan via een opkoper.
  • De ervaringen met opkopers zijn gemengd, waarbij sommige verkopers negatieve ervaringen hebben met voorwaarden, betrouwbaarheid en prijs.

Wil je jouw huis zo snel mogelijk verkopen? Dan is verkoop aan een opkoper misschien iets voor jou. Maar is dat wel verstandig? In dit artikel vertellen we alles over de voor- en nadelen van verkoop aan een opkoper en de ervaringen die mensen hiermee hebben.

Wat is een opkoper?

Een opkoper is een partij die zich richt op het kopen van huizen of vastgoed, vaak onder de marktwaarde. Het doel van de opkoper is om het huis na aankoop weer met winst te verkopen of te verhuren.

Opkopers zijn investeerders die op zoek zijn naar manieren om hun kapitaal te vergroten. Hierdoor hebben ze meestal de financiële middelen beschikbaar om direct te kopen, zonder dat ze afhankelijk zijn van een hypotheek of andere financiering. 

Dit kan het verkoopproces aanzienlijk versnellen, waardoor jij als verkoper binnen enkele dagen of weken van je woning af kunt zijn in plaats van maanden. Als haast bij de verkoop geboden is, kan verkoop aan een opkoper dan ook een reële optie zijn.

Voordelen van verkopen aan een opkoper

In vergelijking met traditionele verkoop biedt het verkopen van je huis aan een opkoper een aantal specifieke voordelen:

Snelheid

Het grootste voordeel is de snelheid waarmee de verkoop kan plaatsvinden. Opkopers zijn vaak in staat om binnen enkele dagen een bod uit te brengen en de verkoop af te ronden. Dit is aanzienlijk sneller dan wanneer je moet onderhandelen met potentiële kopers.

Geen voorbehouden

Verkoop aan een opkoper vindt vaak plaats zonder ontbindende voorwaarden, zoals financieringsvoorbehoud of de noodzaak van een bouwkundige keuring. Dit vermindert de kans op afzegging van de koop.

Geen renovatie nodig

Opkopers nemen het huis doorgaans 'as is' over, wat betekent dat de verkoper zich geen zorgen hoeft te maken over het uitvoeren van reparaties of renovaties voorafgaand aan de verkoop.

Flexibele overdrachtsdatum

De verkoper heeft meestal de vrijheid om de overdrachtsdatum te bepalen, wat handig kan zijn als er nog geen nieuw huis is gekocht of als de oplevering van een nieuwbouwhuis nog op zich laat wachten.

Geen makelaarskosten

Omdat er geen makelaar bij de verkoop betrokken is, bespaar je als verkoper op makelaarskosten. Dit kan enkele duizenden euro’s schelen. Kanttekening is wel dat verkoop door een makelaar doorgaans ook tienduizenden euro’s meer oplevert.

Nadelen van verkopen aan een opkoper

Op basis van de bovengenoemde voordelen lijkt je huis verkopen aan een opkoper verstandig. Maar is dat wel zo? Hieronder bespreken we de nadelen:

Lagere verkoopprijs

Een groot nadeel is dat je verkoper waarschijnlijk niet de volledige marktwaarde voor je huis zal ontvangen. Opkopers bieden gemiddeld tussen de 75% en 85% van de marktwaarde. Op een huis met een waarde van €500.000 kan dit je €100.000 schelen.

Beperkte onderhandelingsruimte

Opkopers hebben vaak een vastgestelde formule voor het bepalen van hun bod, wat betekent dat er weinig of geen ruimte is voor onderhandeling. Dit kan nadelig zijn voor verkopers die hopen op een hoger bod.

Betrouwbaarheid van de opkoper

Niet elke opkoper is betrouwbaar. Het is dan ook cruciaal om de betrouwbaarheid van de opkoper te verifiëren. Controleer de financiële stabiliteit van de opkoper, lees ervaringen van andere mensen en overweeg het bod zorgvuldig.

Druk om snel te beslissen

Opkopers bieden snelheid en gemak, maar dit kan ook betekenen dat je als verkoper onder druk wordt gezet om snel een beslissing te nemen. Dit kan leiden tot overhaaste beslissingen en een verkoop van je huis ver onder de marktwaarde.

Geen concurrentie

Bij een traditionele verkoop via een makelaar kan concurrentie tussen kopers de verkoopprijs opdrijven. Bij verkoop aan een opkoper is er maar één partij betrokken, wat betekent dat er geen kans is op een hoger bod.

Risico op ongunstige voorwaarden

Zonder de tussenkomst van een makelaar loop je als verkoper het risico op ongunstige verkoopvoorwaarden. Bij verkoop via een makelaar let de makelaar scherp op kleine lettertjes, zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Potentiële aansprakelijkheid

Hoewel opkopers bereid zijn om verborgen gebreken voor hun rekening te nemen, kun je als verkoper in sommige gevallen toch juridisch aansprakelijk worden gesteld voor problemen die na de verkoop aan het licht komen.

Benieuwd wie de beste makelaars in jouw buurt zijn?

Ja, ik wil makelaars vergelijken  Gegarandeerd snel verkocht en toch een goed bedrag voor je huis

Huis verkopen aan opkoper: wat zijn de ervaringen?

Gezien de nadelen is het de vraag of verkoop aan een opkoper verstandig is. Maar hoe denken mensen erover die hun huis via een opkoper hebben verkocht? Bij Huis Verkopen lazen we alle online ervaringen over opkopers, zodat jij dit niet meer hoeft te doen.

Het heersende beeld dat naar voren komt is gemengd. Sommige mensen geven aan de snelle afhandeling van de verkoop te waarderen, maar anderen uiten hun teleurstelling over de voorwaarden, betrouwbaarheid en prijs die ze voor hun huis hebben ontvangen.

Duidelijk is wel dat de reviews bij opkopers gemiddeld negatiever zijn dan bij makelaars. Dat is logisch, want een opkoper heeft als enige doel om een huis zo winstgevend mogelijk aan te kopen. Hoe lager de verkoopprijs, hoe meer de opkoper verdient.

Dit is anders bij een makelaar, want deze heeft juist als doel om de verkoper zoveel mogelijk te ontzorgen en een huis voor de hoogste prijs te verkopen. Hoe hoger de verkoopprijs, hoe meer de makelaar verdient. Dit is ook in het voordeel van de verkoper.

Huis verkopen aan opkoper of via makelaar?

Het verkopen van je huis aan een opkoper kan een aantrekkelijke optie lijken, vooral als je snel en zonder veel gedoe van je woning af wilt. Dat is een voordeel als je veel haast hebt met de verkoop, maar wees je ook bewust van de (grote) nadelen.

Het meest opvallende nadeel is de lagere verkoopprijs, want opkopers bieden gemiddeld slechts tussen de 75% en 85% van de marktwaarde. Dit verschil kost je vele tienduizenden euro’s en verslechtert je financiële situatie.

Rekenvoorbeeld verkoop via opkoper vs makelaar

Laten we als voorbeeld de verkoop van een huis nemen met een marktwaarde van €520.000.

Scenario 1: Verkoop via een opkoper
  • Marktwaarde van het huis: €520.000
  • Percentage onder marktwaarde: 20%
  • Verkoopprijs aan opkoper: €520.000 - (20% van €520.000) = €520.000 - €104.000 = €416.000

Scenario 2: Verkoop via een makelaar
  • Marktwaarde van het huis: €520.000
  • Verkoopprijs via makelaar: Conform de marktwaarde = €520.000

Via de opkoper ontvang je €416.000 en via de makelaar €520.000 voor het huis met een marktwaarde van €520.000. Via de makelaar ben je dus €104.000 voordeliger uit.

Huis verkopen aan opkoper: verstandig of niet?

Naast de verkoopprijs is ook de betrouwbaarheid van opkopers voor verkopers een punt van zorg. Zo beschrijven sommige mensen die hun huis via een opkoper verkochten negatieve ervaringen met het proces, de voorwaarden en de communicatie van de opkoper.

Voor 99% van de mensen geldt dan ook dat verkoop via een opkoper niet verstandig is. Een traditionele verkoop via een makelaar levert tienduizenden euro’s (en soms meer dan honderdduizend euro) meer op en de voorwaarden zijn transparant.

Wist je dat de verkoop van je huis via een makelaar ook extreem snel kan verlopen? Bij Huis Verkopen houden we namelijk bij welke makelaars in elke regio gemiddeld het snelst verkopen. De snelste makelaars verkopen al binnen 6 dagen.

Direct de snelst verkopende makelaar in jouw buurt vinden?

Ja, ik wil de snelst verkopende makelaars vergelijken  Gegarandeerd een goed bedrag voor je huis én toch snel

Veelgestelde vragen

Een opkoper is een investeerder die huizen of vastgoed koopt, vaak ver onder de marktwaarde. Het voornaamste doel van de opkoper is om het huis met winst door te verkopen of te verhuren.

Het grootste voordeel van je huis verkopen aan een opkoper is de snelheid. Een opkoper heeft de financiën om direct te kopen en kan hierdoor binnen enkele dagen een bod uitbrengen. Ook zijn er geen ontbindende voorwaarden en is de overdrachtsdatum flexibel.

De nadelen van verkoop aan een opkoper zijn o.a. een lagere verkoopprijs (gemiddeld tussen 75% en 85% van de marktwaarde), risico op onbetrouwbaarheid of ongunstige voorwaarden en potentiële aansprakelijkheid voor verborgen gebreken.

De ervaringen van mensen die hun huis verkopen aan een opkoper zijn gemengd. De snelheid van verkoop wordt genoemd als pluspunt, maar wel is er kritiek op de voorwaarden, betrouwbaarheid, communicatie en prijs die voor het huis is geboden.

Voor de meeste verkopers is het niet verstandig om hun huis aan een opkoper te verkopen. Verkoop via een makelaar is transparanter en levert vele tienduizenden euro’s meer op. Bovendien zijn er in jouw regio ook makelaars die zeer snel verkopen.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223