Belangrijke inzichten
- De verkoopwaarde van een huis wordt bepaald door de bereidheid van kopers om te betalen, en niet door de WOZ-waarde.
- Factoren die de verkoopwaarde beïnvloeden zijn onder meer de verkoopstrategie, vraagprijs, onderhandelingsvaardigheden en timing.
- Een gratis waardebepaling is de meest nauwkeurige manier om de verkoopwaarde van een huis te bepalen, met een gemiddelde afwijking van slechts 2% van de werkelijke waarde.
Wil jij je huis verkopen en weten wat je woning waard is? De verkoopwaarde van je huis is afhankelijk van meer dan alleen de kenmerken en ligging. Lees hieronder hoe je de verkoopwaarde van je huis kunt opvragen en verhogen.
Laat de huidige verkoopwaarde vaststellen Gratis én nauwkeurig door een makelaar
Wat is de verkoopwaarde van mijn huis?
De waarde van een huis is afhankelijk van veel factoren. Zaken als woonoppervlakte, energielabel en prijzen van vergelijkbare huizen in de buurt verhogen bijvoorbeeld zowel de WOZ-waarde als de door online calculators geschatte woningwaarde.
De WOZ-waarde is echter niet hetzelfde als de verkoopwaarde van een huis. De werkelijke verkoopwaarde wordt bepaald door wat kopers bereid zijn om ervoor te geven. Dit wordt beïnvloed door hoe jij als verkoper de volgende aspecten aanpakt:
1. Verkoopstrategie
De juiste verkoopstrategie is cruciaal voor een succesvolle verkoop. Zo is het belangrijk dat je vooraf een duidelijk beeld hebt van de doelgroep van potentiële kopers, maar ook een helder plan voor marketing en promotie van de woning.
Door je huis op de juiste manier aan een breed publiek te presenteren, zorg je voor maximale zichtbaarheid. Marketingmethodes zoals adverteren op Funda en promotie in het netwerk van de verkoopmakelaar kunnen hierbij helpen.
2. Vraagprijs
Ook de vraagprijs heeft invloed op de verkoopwaarde van je huis. Hoe meer jij voor de woning vraagt, hoe meer het huis vaak waard is in de ogen van kopers. Dit kan je uitgangspositie bij onderhandelingen verbeteren en meer geld opleveren bij verkoop.
Tegelijkertijd wil je je hand niet overspelen, want een hoge prijs kan kopers ook afschrikken. De juiste balans is daarom belangrijk; de vraagprijs moet zoveel mogelijk kopers aanspreken, maar nog steeds een goede uitgangspositie bieden bij onderhandelingen.
3. Onderhandelingen
Een goede onderhandelingstactiek helpt om de verkoopwaarde van je huis beter over te brengen op mogelijke kopers. Dit vergroot de kans dat kopers hun bod verhogen; zeker als er meerdere kapers op de kust zijn.
Dit is de reden dat de meeste huiseigenaren de onderhandelingen overlaten aan een makelaar. Een makelaar kent de fijne kneepjes van het vak en weet precies hoe hij de verkoopwaarde van een huis moet maximaliseren.
4. Voorwaarden koopcontract
Zijn er geïnteresseerde kopers voor jouw huis, maar bereiken jullie maar geen overeenstemming over de prijs? Dan kun je water bij de wijn doen als het gaat om de voorwaarden bij verkoop.
Zo kun je je flexibel opstellen over de datum van intrekking of een voorbehoud bouwkundige keuring. Dit kan kopers over de streep trekken om te voldoen aan een vraagprijs die recht doet aan de verkoopwaarde.
5. Timing van verkoop
De huidige woningmarkt verandert snel. Het is daarom belangrijk om het moment van verkoop goed te timen. In een ideale situatie verkoop je je woning wanneer de vraag naar huizen groter is dan het aanbod. Dit is in november 2024 het geval.
Ook het seizoen waarin je je huis verkoopt heeft invloed op de verkoopwaarde. Zo gaan veel kopers in de lente op zoek naar een nieuwe woning. De concurrentie tussen kopers is dan groter, wat kan resulteren in een hogere opbrengst bij verkoop.
6. Verkoopstyling
Je huis opknappen voor verkoop is een van de beste manieren om de verkoopwaarde van je huis te verkopen. Begin met het vooraanzicht; zorg dat de buitenkant van je huis er verzorgd uitziet met een nette tuin, schone gevel en opgeruimde stoep.
Binnen is het belangrijk dat het huis opgeruimd, licht en ruimtelijk aanvoelt. Verwijder persoonlijke items, schilder muren in neutrale kleuren en repareer gebreken. Staging, het professioneel inrichten van je huis, kan ook bijdragen aan de verkoopwaarde.
Hoe bereken ik de verkoopwaarde van mijn huis?
Je kunt de verkoopwaarde van je huis op verschillende manieren berekenen. Zo kun je:
- Zelf je woningwaarde schatten gebaseerd op prijzen van verkochte huizen in de buurt (wijkt gemiddeld 24% af van de werkelijke waarde)
- Een gratis online calculator gebruiken om de verkoopwaarde te berekenen (wijkt gemiddeld 22% af van de werkelijke waarde)
- De verkoopwaarde opvragen door middel van een gratis waardebepaling (wijkt gemiddeld tot 2% af van de werkelijke waarde)
Wil jij de verkoopwaarde van je huis nauwkeurig weten?
Ja, ik wil precies weten wat mijn huis waard is Zeer nauwkeurig, door een ervaren makelaar
WOZ-waarde en verkoopwaarde: wat is het verschil?
De WOZ-waarde en verkoopwaarde van een woning zijn twee begrippen, die vaak door elkaar worden gehaald. Misschien vraag jij je hierdoor af of de WOZ-waarde gelijk is aan of überhaupt iets zegt over de verkoopwaarde van je huis.
Laten we eerst kijken naar de definitie van de WOZ-waarde en verkoopwaarde:
Wat is de WOZ-waarde?
De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is een jaarlijkse schatting van de waarde van je huis door de gemeente. De waarde wordt gebruikt voor het heffen van lokale belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en waterschapsbelasting.
De WOZ-waarde wordt bepaald op basis van de gemiddelde verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt en is gebaseerd op een waardepeildatum die een jaar eerder ligt dan het belastingjaar waarvoor de waarde geldt.
Wat is de verkoopwaarde?
De verkoopwaarde van je huis is de prijs die een koper bereid is te betalen op het moment van verkoop. Deze prijs wordt beïnvloed door een reeks van factoren, waaronder de kenmerken en ligging van het huis, maar ook de strategie van de verkoper.
De verkoopwaarde van huizen kan aanzienlijk verschillen door o.a. individuele huiskenmerken, de regio en het moment van verkoop. De meest nauwkeurige manier om de verkoopwaarde op te vragen is dan ook een gratis waardebepaling of taxatie.
Is de WOZ-waarde gelijk aan de verkoopwaarde?
Nee, de WOZ-waarde is dan ook niet gelijk aan de verkoopwaarde. De WOZ-waarde zegt zelfs bijzonder weinig over de werkelijke verkoopwaarde, omdat de WOZ-waarde is gebaseerd op algemene aspecten en hierdoor zeer onnauwkeurig is.
Verkoopwaarde huis opvragen: hoe doe ik dat?
Wil jij de verkoopwaarde van je huis op een betrouwbare manier opzoeken? Baseer je dan niet op de WOZ-waarde, online calculators of de verkoopprijzen van andere huizen in de buurt. Die zeggen namelijk weinig over de werkelijke verkoopwaarde.
Wat wél iets zegt over de verkoopwaarde, is een waardebepaling of taxatie. Een taxatie kost gemiddeld €700 en een waardebepaling is volledig gratis. Een waardebepaling is dan ook de beste manier voor het opvragen van de verkoopwaarde van je huis.
Direct een gratis waardebepaling aanvragen Je zit nergens aan vast