Wat is mijn geschatte woningwaarde? Bereken het gratis en snel

Wat is mijn geschatte woningwaarde? Bereken het gratis en snel
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
7 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • De geschatte woningwaarde wordt bepaald door de 15 belangrijkste factoren, waaronder oppervlakte, oriëntatie, ligging, onderhoudsconditie en energielabel.
  • Een gratis waardebepaling door een makelaar is net zo betrouwbaar als een taxatie, maar kost niets.
  • De oriëntatie van een woning op het zuiden kan de geschatte woningwaarde verhogen vanwege het hogere wooncomfort en de lagere energiekosten.

Ben jij benieuwd naar je geschatte woningwaarde? In dit artikel zetten we de 15 belangrijkste factoren op een rijtje waarmee jij de waarde van je huis zo nauwkeurig mogelijk kunt schatten. Wil je zekerheid over je woningwaarde? Laat dan een gratis waardebepaling doen.

Gratis waardebepaling aanvragen  Door een ervaren makelaar uitgevoerd

15 factoren die jouw geschatte woningwaarde bepalen

Een officiële taxatie (kost gemiddeld €700) en een waardebepaling (gratis) zijn de meest betrouwbare manieren om je woningwaarde te bepalen. Hierbij doorlopen de taxateur of makelaar persoonlijk je hele huis om de waarde ervan nauwkeurig te berekenen.

Wil jij je huiswaarde zelf inschatten, zonder hiervoor een afspraak met een specialist te hoeven maken? Hieronder lichten we 15 zaken uit waar de makelaar en taxateur op letten bij hun bezoek tijdens een waardebepaling of taxatie.

Dit zijn de 15 belangrijkste factoren die jouw geschatte woningwaarde bepalen:

  1. Oppervlakte van de grond
  2. Bewoonbare oppervlakte
  3. Oriëntatie
  4. Ligging van de woning
  5. Onderhoudsconditie
  6. Afwerking van het huis
  7. Ouderdom van de woning
  8. Type woning
  9. Bereikbaarheid voorzieningen
  10. Omgeving
  11. Energielabel
  12. Uitzicht
  13. Parkeergelegenheid
  14. Tuin en buitenruimte
  15. Juridische aspecten

1. Oppervlakte van de grond

De grootte van het perceel waarop je woning staat, is een belangrijke factor bij het schatten van de waarde. Een groter perceel biedt meer mogelijkheden voor uitbreidingen zoals een aanbouw, wat de waarde voor potentiële kopers flink kan verhogen.

Wel kan de waarde van de grond afhankelijk van de locatie sterk variëren. In stedelijke gebieden waar ruimte schaarser is, zal de grondwaarde bijvoorbeeld hoger liggen dan in meer landelijke gebieden.

2. Bewoonbare oppervlakte

Naast de grootte van het perceel, is ook de bewoonbare oppervlakte van een woning een directe indicatie van het potentieel ervan. Een grotere woning biedt meer leefruimte, wat extra aantrekkelijk is voor gezinnen of mensen die thuis werken.

De geschatte waarde van een woning stijgt dan ook met de grootte van de bewoonbare oppervlakte. De gemiddelde huizenprijs per vierkante meter in Nederland bedraagt in september 2024 €3.511. Hierdoor is een huis met 10 m2 meer al snel €35.110 meer waard.

Niet alle ruimtes worden echter gelijk gewaardeerd; kelders en zolders die niet zijn ingericht als leefruimte dragen meestal minder bij aan de totale waarde, tenzij ze potentieel bieden voor bijvoorbeeld een dakkapel of verbouwing.

3. Oriëntatie

De oriëntatie van een woning ten opzichte van de zon beïnvloedt het wooncomfort, de energiezuinigheid en daarmee ook op de geschatte woningwaarde. Veel kopers hebben hierdoor een lichte voorkeur voor een woning op het zuiden.

Een tuin of serre op het zuiden ontvangt meer zonlicht, wat in een relatief koud land als Nederland een voordeel is en kan leiden tot lagere verwarmingskosten – zeker in de wintermaanden.

Ook de natuurlijke lichtinval is hoger in een op het zuiden gelegen woning, wat het huis vanbinnen een optisch ruimere uitstraling geeft en een positief effect heeft op de gemoedstoestand van bewoners.

Weetje
Een oriëntatie op het noorden is met name voordelig in het zomerseizoen. Ook in warmere klimaten dan in dat van Nederland zal een noordelijke oriëntatie de kosten voor bijvoorbeeld airconditioning verminderen.

4. Ligging van de woning

De ligging van een huis is een van de meest bepalende factoren voor de geschatte waarde. Het gaat hierbij niet alleen om de stad of regio, maar ook om de specifieke buurt en zelfs de straat waar de woning staat.

Huizen in gewilde buurten, dicht bij voorzieningen zoals scholen, winkels en openbaar vervoer, hebben doorgaans een hogere waarde. De nabijheid van groene zones, zoals bossen en parken, kan ook de waarde verhogen.

Factoren zoals geluidsoverlast van buurtbewoners, wegen of industrie kunnen de waarde juist negatief beïnvloeden. Dat geldt ook voor een hoge criminaliteitsgraad. Ook toekomstige ontwikkelingen in de omgeving kunnen impact hebben op de waarde.

5. Onderhoudsconditie

De fysieke staat van een woning speelt een cruciale rol in de waardering. Dit noemen makelaars en taxateurs ook wel de onderhoudsconditie. Hoe beter de onderhoudsconditie, hoe hoger de geschatte waarde van de woning.

Een goed onderhouden huis met moderne isolatie, beglazing en verwarmingsinstallaties biedt een hoog wooncomfort en is hierdoor meer waard bij verkoop. Potentiële kopers kunnen direct intrekken en hoeven nauwelijks te verduurzamen of klussen.

Hoewel klein onderhoud de waarde van een woning zal verminderen, geldt dat al helemaal voor achterstallig onderhoud. Wil jij de onderhoudsconditie van je huis verbeteren voor verkoop? Lees meer over de gemiddelde kosten die hiermee gepaard gaan.

6. Afwerking van het huis

In het verlengde van klein onderhoud heeft ook de afwerking van een huis invloed op de geschatte waarde. Het gaat hierbij niet om het vervangen van een scheve wc-bril (zoals bij klein onderhoud), maar om de algehele kwaliteitsbeleving.

Een huis met een moderne keuken, goed onderhouden badkamer en luxe vloeren zal de woningwaarde aanzienlijk verhogen. Dit komt omdat potentiële kopers minder hoeven te investeren in toekomstige verbeteringen en renovaties.

Ook de kwaliteit van gebruikte (bouw)materialen speelt een rol. Zaken als dunne scheidingswandjes, gehorige ruimtes en verouderde wanddozen gaan ten koste van de geschatte waarde en maken een minder goede indruk op kopers.

7. Ouderdom van de woning

De leeftijd van een woning kan de waarde ervan beïnvloeden. Nieuwere woningen of recent gerenoveerde woningen kunnen meer waard zijn vanwege moderne voorzieningen, een beter energielabel en verwachte lagere onderhoudskosten.

Oudere woningen kunnen echter ook waardevol zijn, vooral als ze historische kenmerken hebben die gewild zijn in de markt. Denk aan jaren 30-huizen, die populair zijn bij kopers vanwege hun karakter, sfeer en locatie dicht bij het centrum.

In niet-gerenoveerde staat is het wooncomfort en de energieprestatie in dit soort huizen echter vaak lager. Ook kunnen de woning verborgen gebreken herbergen zoals vocht in de kruipruimte en muren.

Tip
Wil jij zelf een oudere woning verkopen? Als verkoper kun je een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst opnemen om jezelf te beschermen tegen claims met betrekking tot verborgen gebreken door ouderdom van de woning.

8. Type woning

Het type woning, zoals een tussenwoning, hoekwoning, twee-onder-een-kapwoning of vrijstaande woning, heeft invloed op de geschatte waarde. De populariteit van bepaalde woningtypes is afhankelijk van trends en vraag en aanbod in de woningmarkt.

Zo kunnen appartementen meer gewild zijn in stedelijke gebieden, terwijl vrijstaande huizen populairder zijn in landelijke gebieden. Ook is er doorgaans een verband tussen het type huis en de gemiddelde woon- en perceeloppervlakte.

9. Bereikbaarheid voorzieningen

De nabijheid van voorzieningen zoals wegen, openbaar vervoer, scholen en winkels speelt een rol in de waarde van een woning. Goede bereikbaarheid kan de geschatte waarde verhogen, omdat het de levenskwaliteit van bewoners verbetert.

De bereikbaarheid van bepaalde voorzieningen zal ook verschillende soorten kopers aantrekken. Zo zijn huizen dichtbij scholen populair bij gezinnen met kinderen, terwijl een huis dicht bij de snelweg gewild is bij forensen.

10. Omgeving

De directe omgeving van een woning kan de geschatte waarde positief, maar ook negatief beïnvloeden. Zo kan een nabijheid van bijvoorbeeld scholen en winkelcentra die door veel kopers als prettig wordt ervaren ook geluidsoverlast veroorzaken.

Zeker de geluidsoverlast van bijvoorbeeld een drukke weg kan de waarde aanzienlijk verminderen. Dit is de reden dat online woningwaardecalculators vaak onnauwkeurig zijn – de waarde van vrijwel identieke huizen kan per straat verschillen.

Weetje
De door online tools geschatte woningwaarde wijkt gemiddeld 22% af van de werkelijke waarde. Voor een betrouwbaar beeld van je huiswaarde is het daarom verstandig om gratis en vrijblijvend een waardebepaling te laten uitvoeren.

Gratis waardebepaling aanvragen  Bij je thuis, door een expert

11. Energielabel

Huizen met een hoger energielabel hebben een hogere geschatte waarde. In 2024 leveren huizen met energielabel A bij verkoop gemiddeld maar liefst €140.000 meer op dan huizen met energielabel G.

Dat komt omdat huizen met een goede energieprestatie niet alleen een hoger wooncomfort, maar ook een lagere CO2-uitstoot en lagere energiekosten hebben. Dit is voor kopers een belangrijke overweging, met name door de nog altijd hoge gasprijzen.

Een huis met energielabel G verbruikt in 2024 gemiddeld 50% meer gas dan een huis met energielabel A. Een woning met een hoog energielabel zal kopers maandelijks dan ook vele honderden euro’s op de energierekening besparen.

Woningen met een hoog energielabel kenmerken zich door o.a. energiezuinige installaties, isolatie, zonnepanelen en HR+++ glas. Ben jij benieuwd naar het energielabel van je eigen huis? Je kunt je energielabel zelf berekenen, maar ook direct checken.

12. Uitzicht

Woningen met een fraai uitzicht, zoals op een meer, de zee of de skyline van de stad, hebben gemiddeld een hogere geschatte waarde. In sommige gevallen kan het uitzicht zelfs een van de belangrijkste verkoopargumenten zijn.

Kopers hebben een forse meerprijs over voor een huis met een bijzonder uitzicht, omdat dit het woongenot en de esthetische waarde verhoogt. Wel kunnen wijzigingen in het lokale bestemmingsplan het uitzicht in de toekomst verstoren.

13. Parkeergelegenheid

In stedelijke gebieden, waar parkeerruimte vaak beperkt is, kan de beschikbaarheid van parkeergelegenheid op eigen terrein of in de nabije omgeving de geschatte waarde van een woning aanzienlijk verhogen.

Dit geldt zowel voor parkeerplaatsen als voor garages. De waardeverhoging is wel afhankelijk van de parkeerdruk in de omgeving; in gebieden met weinig gratis parkeermogelijkheden, kan een eigen parkeerplaats aanzienlijke meerwaarde bieden.

14. Tuin en buitenruimte

De aanwezigheid van een tuin, terras, of balkon kan een woning meer waard maken. Dat geldt met name in stedelijke gebieden waar buitenruimte schaars is. De grootte, het onderhoudsniveau en de inrichting van de buitenruimte spelen hierbij een rol.

Een goed onderhouden en aantrekkelijk ingerichte tuin of terras met serre kan een verlengstuk van de leefruimte vormen en het woongenot aanzienlijk verhogen. Voldoende privacy door een goede afscheiding kan de waarde verder verhogen.

15. Juridische aspecten

Juridische aspecten zoals erfdienstbaarheid of recht van overpad hebben invloed op de woningwaarde. Deze factoren kunnen extra verplichtingen met zich meebrengen voor de huiseigenaar, wat potentiële kopers kan afschrikken.

Als verkoper ben je verplicht om kopers te informeren over eventuele bijzondere juridische kenmerken van de woning. Je kunt een recht van overpad ook proberen af te kopen om zo de aantrekkingskracht en geschatte waarde van je woning te verhogen.

Geschatte woningwaarde vs gratis waardebepaling

Naast de bovengenoemde 15 factoren zijn er tientallen andere factoren die de geschatte waarde van jouw huis bepalen. Op basis van zoveel factoren is het in de praktijk vrijwel onmogelijk om je woningwaarde zelf accuraat te schatten.

Een waardebepaling door een makelaar is gratis, vrijblijvend en kost je zelf nauwelijks tijd. Bovendien is een waardebepaling 22% nauwkeuriger dan de door online berekentools geschatte waarde en net zo nauwkeurig als een taxatie van €700.

Direct jouw gratis waardebepaling aanvragen?

Ja, ik wil exact weten wat mijn huis waard is  Gratis en zeer nauwkeurig, door een makelaar

Veelgestelde vragen

De geschatte waarde van je woning wordt bepaald door factoren zoals de woon- en perceeloppervlakte, oriëntatie, ligging, onderhoudsconditie, afwerking, omgeving, duurzaamheid en tientallen andere aspecten.

Een grotere woonoppervlakte biedt meer wooncomfort en flexibiliteit, terwijl een groter perceel meer mogelijkheden biedt voor uitbreidingen zoals een aanbouw. Hierdoor stijgt de geschatte woningwaarde vaak mee met de oppervlakte in m2.

Huizen met een hoger energielabel hebben een hogere geschatte waarde. In 2024 leveren huizen met energielabel A bij verkoop gemiddeld €140.000 meer op dan huizen met energielabel G. Dit komt door het hogere wooncomfort en de lagere energiekosten.

Ja, de oriëntatie van een huis beïnvloedt het wooncomfort en de energiezuinigheid, wat weer invloed heeft op de geschatte woningwaarde. Veel kopers geven de voorkeur aan een woning op het zuiden vanwege de extra lichtinval en zonlicht.

Ja, een gratis waardebepaling door een makelaar is vrijblijvend en net zo accuraat als een taxatie, die gemiddeld €700 kost. Bovendien is een waardebepaling gemiddeld 22% nauwkeuriger dan de geschatte waarde door online berekentools.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223