Is het slim om een energielabel te verbeteren?
Het is altijd slim om je energielabel te verbeteren. Woningen met een goed energielabel hebben een hoger wooncomfort, staan minder lang te koop en zijn meer waard.
Bij het verkopen van een woning is het verplicht om een definitief energielabel te hebben. Ontbreekt een geldig energielabel bij verkoop? Dan krijg je een boete.
Tegenwoordig is het zelf opvragen van een definitief energielabel niet (meer) mogelijk. Alleen via een erkend energieadviseur kan je een energielabel verkrijgen.
Waarom mijn energielabel verbeteren?
Een energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van je huis. Woningen met een label van A++++ zijn het energiezuinigst en leveren gemiddeld duizenden euro's meer op bij verkoop. Huizen met een G-label zijn het minst zuinig.
Hoe hoger het energielabel van je huis, hoe lager de impact ervan op het milieu. Ook komen woningen met een beter energielabel met een hoger wooncomfort en een lagere energierekening. Hierdoor zijn ze erg populair bij kopers.
Tip: Hoe slechter het energielabel van jouw huis is, hoe makkelijker het vaak is om het te verbeteren. Maar ook voor huizen met een hoger energielabel heeft verbetering altijd zin. Je verkoopt je woning hierdoor immers sneller en tegen een hogere prijs.
Verschillen tussen energielabels
Belangrijk om te beseffen is dat elk huis anders is. Soms heeft een slecht geïsoleerd appartement energielabel B en een nieuwere vrijstaande woning label D. Ook kunnen huizen met hetzelfde energielabel compleet andere verbetermaatregelen nodig hebben.
Toch willen we hieronder per energielabel een aantal voorbeelden geven van mogelijke scenario's. Maar onthoud: dit zijn slechts voorbeelden, want in werkelijkheid zal het scenario per huis verschillen.
Energielabel A t/m A++++
Energielabel A++++ is het groenste energielabel en garandeert dat het in een huis comfortabel wonen is. Dankzij maatregelen zoals bijvoorbeeld uitstekende isolatie en HR+++ glas heb je waarschijnlijk geen last van tocht en blijft de woning warm in de winter.
Ook maatregelen zoals een warmtepomp resulteren in een lager energieverbruik en daarmee in een lagere energierekening. Door al dit soort voordelen is een huis met energielabel A duizenden euro's meer waard op de woningmarkt.
Energielabel B
Energielabel B scheelt niet veel met label A. Vaak is het doorvoeren van één verduurzamingsmaatregel al genoeg om dit label naar A te verhogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nieuwe ketel of hybride warmtepomp.
Regelmatig (maar niet altijd) beschikken huizen met energielabel B over HR++ glas en en goede dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. Hierdoor blijven het energieverbruik en de maandelijkse lasten relatief laag.
Energielabel C
Energielabel C behoort net als A en B nog tot de 'groene' energielabels. Dit betekent dat een huis met label C niet overdreven veel energie verbruikt, maar dat er zeker mogelijkheden liggen voor verduurzaming.
Meer dan 70% van de Nederlandse huizen beschikt tegenwoordig over energielabel C of hoger. Sinds 1 januari 2023 is dit label voor kantoren met een oppervlakte vanaf 100 m2 zelfs verplicht.
Energielabel D
Energielabel D is het eerste label uit dit lijstje dat niet onder de groene energielabels valt. Dat komt vooral omdat er voor huizen met dit label vaak op het gebied van zowel installaties als isolatie valt te behalen.
Dit is voor bewoners ook duidelijk merkbaar in de maandelijkse lasten. Experts schatten dat een woning met energielabel D jaarlijks bijna €600 duurder is in energiekosten dan vergelijkbare huizen met energielabel A.
Energielabel E
Energielabel E betekent dat je huis relatief veel energie verbruikt. De meeste energie gaat doorgaans verloren via de ramen, muren en het dak. Ook zijn er meestal geen installaties aanwezig voor het opwekken van duurzame elektriciteit.
Het wooncomfort van een huis met energielabel E ligt lager, doordat bijvoorbeeld gebrekkige isolatie of enkel glas de woning koud en tochtig houden in de winter. Hierdoor brengen kopers een lager bod uit of kiezen zij een huis met een beter energielabel.
Energielabel F
Energielabel F is het op een na laagste energielabel. Gemiddeld verbruikt een huis met energielabel F ruim anderhalf tot twee keer meer energie dan een huis met energielabel C. Dit is duidelijk zichtbaar in de kosten.
Wonen in een huis met energielabel F is niet alleen onnodig duur, maar ook minder comfortabel. Enkele simpele aanpassingen op het gebied van isolatie of installaties zullen dit energielabel direct verbeteren.
Energielabel G
Energielabel G betekent dat een huis zeer onzuinig is. Er zijn over het algemeen weinig tot geen energiebesparende maatregelen aanwezig, waardoor er veel warmte verloren gaat en de maandelijkse energielasten zeker in deze tijd hoog kunnen oplopen.
Heeft jouw huis energielabel G? Dan is het zeker aan te raden om te investeren in verduurzamingsmaatregelen. Dit zal niet alleen je woonplezier, maar ook de prijs bij een eventuele verkoop van je woning fors verhogen.
Hoe kan ik mijn energielabel checken?
Een definitief energielabel is 10 jaar geldig. Hierdoor kan het geen kwaad om nu al een energielabel aan te vragen, zelfs als jij je huis pas later wilt verkopen. Dan heb je dat maar vast geregeld!
Wil je eerst nog energiebesparende maatregelen doorvoeren? Wacht dan nog even met het aanvragen van het label. De verduurzamingsmaatregelen zullen het energielabel en daarmee ook je woningwaarde verbeteren.
Tip: Benieuwd welk energielabel jouw huis nu heeft? Controleer dan direct jouw energielabel.
Hoe verbeter ik mijn energielabel?
Je energielabel verbeteren doe je door eerst een erkend energieadviseur langs te laten komen voor een inspectie. Naast een label ontvang je van de adviseur een rapport met daarin algemene adviezen om je energielabel te verbeteren.
Bepaalde verbetermaatregelen zijn altijd goed om te nemen, maar het verschilt per huis welk effect deze maatregelen zullen hebben op het energielabel. Toch willen we je hieronder weer enkele mogelijke scenario's schetsen.
Let op: Dit zijn slechts voorbeelden; alleen een energieadviseur kan uitzoeken wat het effect van elke maatregel zal zijn voor jouw huis en energielabel.
Hoe kun je energielabel A verbeteren?
Het beste energielabel is A++++. Aan een huis met energielabel A t/m A+++ valt dan ook relatief weinig te verbeteren. Wel zijn er in Nederland huizen met een A-label die al wel zonnepanelen, maar nog geen (hybride) warmtepomp hebben.
Het installeren van een warmtepomp kan een goede manier zijn om de energiezuinigheid van je woning verder te vergroten. Ook kun je bijvoorbeeld overwegen all-electric te gaan wonen door volledig van het gas te gaan.
Hoe kun je energielabel B verbeteren?
Een woning met energielabel B is vaak al behoorlijk groen. Het grootste verschil met huizen met een A-label is vaak de aanwezigheid van duurzame installaties zoals zonnepanelen of een warmtepomp.
Het installeren van één van de twee bovengenoemde installaties kan al voldoende zijn om van energielabel B naar A te gaan. Daarnaast kan een overstap naar HR+++ glas soms net het verschil maken om je energielabel te verbeteren.
Hoe kun je energielabel C verbeteren?
Een huis met energielabel C laat vaak kansen liggen op het gebied van installaties én isolatie. Het plaatsen van bijvoorbeeld een warmtepomp is dan ook een eenvoudige manier om dit label te verhogen.
Meer winst schuilt er misschien nog wel in het aanpakken van de isolatie. Zo is het raadzaam om de dak- en vloerisolatie te verbeteren en/of de spouwmuur te isoleren als dit nu nog niet het geval is.
Hoe kun je energielabel D verbeteren?
Energielabel D biedt de nodige ruimte voor verbetering. Zo kan de spouwmuur niet geïsoleerd zijn en is er bijvoorbeeld enkel glas of hooguit dubbel glas aanwezig. Ook kunnen de vloer- en dakisolatie soms beter of is er nog een (oude) CV-ketel geplaatst.
Je kunt energielabel D doorgaans verbeteren door te investeren in isolatie, beglazing en/of installaties. De twee eerstgenoemde maatregelen zullen niet alleen je energierekening verlagen, maar ook direct je wooncomfort verhogen.
Hoe kun je energielabel E verbeteren?
Bij een huis met energielabel E zullen energiebesparende maatregelen je nog meer opleveren. Ook hier kun je je bijvoorbeeld eerst richten op isolatie en beglazing en daarna op het verbeteren van de installaties.
Hik je aan tegen de kosten voor het verbeteren van je energielabel? Besef dan dat het verbeteren van je energielabel van E naar A je op termijn een besparing van meer dan €38.000 oplevert.
Hoe kun je energielabel F verbeteren?
De grootste winst bij een energielabel F zit hem vaak in het verbeteren van de isolatie. Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie zullen je huis wellicht in één keer van label F naar C brengen en je energierekening flink verlagen.
Eventueel aanwezig enkel glas vervangen door HR++ glas of HR+++ glas is een maatregel die het energielabel van je woning zelfs nog verder kan verbeteren. Met al deze maatregelen zal er minder warmte in huis verloren gaan en zal het minder tochten.
Hoe kun je energielabel G verbeteren?
Als meest onzuinige energielabel is het niet moeilijk om energielabel G te verbeteren. Naast een gebrekkige isolatie schuilt het probleem hier vaak in verouderde installaties. Zo is er bijvoorbeeld nog een ouderwetse VR-ketel aanwezig in plaats van een energiezuinige HR-combiketel.
Een HR-ketel zet meer energie om in warmte dan een VR-ketel en zal je energielabel hiermee verhogen. Om een groen energielabel te krijgen (label C t/m A++++), is het wel nodig om ook te investeren in een betere vloer-, dak- en muurisolatie.
Tip: Zoek altijd een lokale energieadviseur als je echt een maatwerk verduurzamingsadvies wilt. Dit is de enige manier om inzicht te krijgen in relevante verbetermaatregelen en het effect hiervan op het energielabel.
Energielabel verbeteren: start hier
Wil jij je energielabel snel en kosteneffectief verbeteren? Blijf dan niet gissen naar de beste energiebesparende maatregelen voor jouw huis. Laat een energieadviseur langskomen en krijg snel inzicht in concrete verbeterpunten.
Een inspectie door een erkend energieadviseur duurt gemiddeld anderhalf uur. De precieze tijd is afhankelijk van onder meer de oppervlakte van je woning. Een vrijstaande gezinswoning kost meer tijd dan een appartement.
Weetje: De kosten voor een energieadviseur kunnen verschillen. Houd rekening met een bedrag tussen de €250 en €400. Naast een rapport met algemene adviezen om je energielabel te verbeteren krijg je een energielabel dat 10 jaar geldig is.