Hoe gratis de verkoopprijs van een huis opvragen?

Hoe gratis de verkoopprijs van een huis opvragen?
Robert Welink
- Expert woningmarkt
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 30 september 2024
11 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • De verkoopprijs van een verkocht huis kan je betaald opvragen bij het Kadaster. Dit kost €1,50 voor een specifiek adres of €3,35 voor een gedetailleerd uittreksel met regionale koopsominformatie.
  • De verkoopprijs van een huis dat je wilt verkopen kun je het beste gratis opvragen via een gratis waardebepaling door een makelaar.
  • Een gratis waardebepaling is de meest nauwkeurige manier om de verwachte verkoopprijs te berekenen en is gemiddeld net zo nauwkeurig als een officiële taxatie.

Wil jij de verkoopprijs van een huis opvragen, bijvoorbeeld omdat je wilt weten voor hoeveel het is verkocht? Of ben je benieuwd wat jouw huis kan opleveren bij verkoop? Lees hoe je de verkoopprijs van een huis snel en gratis kunt opvragen.

Hoe kan ik de verkoopprijs van een huis opvragen?

De verkoopprijs van een huis is openbare informatie in Nederland. Het Kadaster is de officiële instantie die alle woningtransacties in Nederland registreert. Je kunt deze gegevens dus opvragen, inclusief de verkoopprijzen. Wel betaal je hiervoor geld.

Je kunt op twee manieren de verkoopprijs van een huis opvragen bij het Kadaster:

Verkoopprijs opvragen via SMS-dienst

De goedkoopste betaalde optie is om de koopsom per SMS op te vragen bij het Kadaster. Dit kost €1,50 per opgevraagd adres.

Stuur hiervoor een SMS met de tekst "KOOPSOM [postcode] [huisnummer] [toevoeging]" naar 8118, bijvoorbeeld:

KOOPSOM 1234AB 12 A

Je ontvangt dan direct een SMS terug van het Kadaster met de meest recente verkoopprijs van het opgevraagde adres, mits deze informatie beschikbaar is.

Verkoopprijs aanvragen via uittreksel

Via het Kadaster kun je ook een gedetailleerder uittreksel aanvragen met koopsominformatie. Dit kost €3,35 en geeft je inzicht in de laatste verkoopprijs van het huis en andere verkochte huizen in hetzelfde postcodegebied.

Tip
Deze informatie kan vooral nuttig zijn als je je eigen huis wilt verkopen. Door te zien voor welke prijzen vergelijkbare huizen recent zijn verkocht, krijg je een ruw beeld van wat kopers in jouw buurt bereid zijn te betalen. Een veel nauwkeuriger beeld krijg je echter door een gratis waardebepaling van je woning.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Methode Prijs Informatie
Koopsominformatie via Kadaster €3,35 Verkoopprijzen huis + postcodegebied
Koopsom per SMS via Kadaster €1,50 Verkoopprijs specifiek adres
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Hoe snel staat een verkoopprijs in het Kadaster?

Zodra de verkoopakte van een woning bij de notaris is ondertekend, wordt deze naar het Kadaster gestuurd ter inschrijving. Op dat moment is de verkoopprijs van het huis bekend.

Het duurt daarna nog enkele weken tot maanden voordat de prijs zichtbaar is in de online Kadaster-informatie. De gegevens worden maandelijks bijgewerkt; rond de 20e van elke maand zijn de prijzen van de vorige maand beschikbaar.

Hoe kan ik de verkoopprijs van een huis gratis opvragen?

Je kunt de verkoopprijs van een huis alleen gratis opvragen als je wilt weten voor welke prijs het huis kan worden verkocht. Wil je de officiële, laatst bekende verkoopprijs weten, dan kan dit alleen betaald via het Kadaster.

Er zijn 4 manieren waarop je de waarschijnlijke verkoopprijs van een huis gratis kunt opvragen, zonder hiervoor te betalen:

  • Eigen schatting
  • WOZ-waarde
  • Online woningwaarde calculator
  • Gratis waardebepaling door een makelaar

Eigen schatting

Er zijn verschillende manieren waarop je de verkoopprijs van een huis zelf kunt schatten. Je kunt bijvoorbeeld de vraagprijs van het huis op Funda opzoeken of vraagprijzen van andere huizen in de buurt vergelijken.

Op basis hiervan kun je een inschatting maken voor hoeveel het huis is verkocht. Belangrijk om te beseffen is wel dat een schatting onnauwkeurig is; gemiddeld wijkt een schatting tot 24% af van de werkelijke verkoopprijs.

Weetje
In de huidige woningmarkt is de vraag groter dan het aanbod. Hierdoor wordt er op veel huizen ruim boven de vraagprijs geboden. Een makelaar neemt dit mee tijdens een gratis waardebepaling, waardoor je een zeer nauwkeurig beeld krijgt van de reële verkoopprijs als je wilt weten wat je eigen huis bij verkoop kan opleveren.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Verkoopprijzen opvragen via de WOZ-waarde

De WOZ-waarde is de waarde die de gemeente jaarlijks toekent aan je huis voor het berekenen van belastingen. Deze waarde is gebaseerd op algemene huiskenmerken en recente verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt.

Je vindt de WOZ-waarde van je eigen huis op de gemeentelijke aanslag die je jaarlijks ontvangt van de gemeente. Daarnaast kun je de WOZ-waarde van je eigen huis en van andere huizen gratis online opvragen via:

Wat is het verschil tussen de verkoopprijs en de WOZ-waarde?

Er zit een groot verschil tussen de WOZ-waarde en de verkoopprijs van een huis. De WOZ-waarde is immers een ruwe schatting van de woningwaarde, terwijl de verkoopprijs de prijs is die een koper daadwerkelijk bereid is te betalen.

De verkoopprijs komt tot stand op basis van vraag en aanbod op de huizenmarkt en wordt beïnvloed door zaken als de staat van het huis, verkoopstrategie, onderhandelingen en concurrentie van andere bieders.

WOZ-waarde Verkoopprijs
Gebaseerd op gemiddelde woningwaarde in de buurt Gebaseerd op specifieke kenmerken van de woning
Wordt jaarlijks vastgesteld Afhankelijk van actuele marktomstandigheden
Dient als basis voor belastingen Prijs die koper bereid is te betalen
Veeg naar links om meer van de tabel te zien
Tip
De WOZ-waarde wordt gebaseerd op algemene huiskenmerken en regionale prijsinformatie van huizen in de buurt. Hierdoor is de WOZ-waarde niet veel nauwkeuriger dan een schatting die je zelf doet. Gemiddeld wijkt de WOZ-waarde tot 23% af van de uiteindelijke verkoopprijs.

Online calculators om verkoopprijzen te berekenen

Online vind je gratis tools waarmee je een schatting kunt krijgen van de actuele waarde en verkoopprijs van een huis. Deze tools berekenen de geschatte waarde op basis van onder meer het adres, woningtype, bouwjaar en woonoppervlakte.

Net als een eigen schatting en de WOZ-waarde zijn online calculators erg onbetrouwbaar om de reële verkoopprijs te berekenen. Dat komt omdat calculators zich vooral baseren op algemene woningkenmerken.

Weetje
Gemiddeld wijken door een online calculator berekende verkoopprijzen tot 22% af van de werkelijke verkoopwaarde. Hiermee zijn calculators nauwelijks betrouwbaarder dan een schatting en de WOZ-waarde als je de verkoopprijs van een huis wilt opvragen.

Gratis waardebepaling door een makelaar

De meest nauwkeurige manier om gratis de verkoopprijs van je huis te bepalen, is een waardebepaling door een lokale makelaar. Qua nauwkeurigheid doet een waardebepaling niet onder voor een officiële taxatie t.w.v. €700.

Bij een waardebepaling komt de makelaar bij je langs om je huis te bekijken. Hij let op zaken als de staat van onderhoud, ligging, grootte en tientallen andere factoren. Op basis hiervan maakt hij een nauwkeurige berekening van de verkoopprijs.

Een gratis waardebepaling aanvragen is heel simpel:

Stap Omschrijving
1. Aanvragen Je ontvangt gratis en vrijblijvend makelaarsoffertes
2. Waardebepaling De makelaar komt langs voor een gratis waardebepaling
3. Verkoopadvies Je ontvangt een advies voor de beste vraagprijs en verkoopstrategie
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Je kunt een gratis waardebepaling alleen aanvragen voor een huis waarvan je zelf eigenaar bent en dat je wilt verkopen. Het voordeel is dat je een heel nauwkeurige inschatting krijgt van de verkoopprijs, op maat voor jouw huis.

Tip
Gemiddeld wijkt de geschatte verkoopprijs bij een gratis waardebepaling minder dan 2% af van de uiteindelijke verkoopprijs. Hiermee is een waardebepaling net zo nauwkeurig als een officiële taxatie. Standaard inbegrepen bij een gratis waardebepaling zit ook een persoonlijk verkoopadvies.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Waarom de verkoopprijs van een huis opvragen?

Er zijn verschillende redenen waarom je de verkoopprijs van een huis zou willen opvragen:

  • Je wilt een huis kopen en bent benieuwd wat er eerder voor het huis is betaald
  • Je overweegt je huis te verkopen en wilt weten wat het zou kunnen opleveren
  • Er worden veel huizen in de buurt verkocht en je bent benieuwd naar de invloed op jouw woningwaarde
  • Je wilt je hypotheek aanpassen en hebt de actuele woningwaarde nodig

In al deze gevallen is het waardevol om een goed beeld te hebben van de verkoopprijs van een woning. Het geeft je de informatie die je nodig hebt om weloverwogen beslissingen te nemen en je financiën goed te regelen.

Weetje
Zelfs als je niet direct plannen hebt om te verkopen, is het verstandig om regelmatig de waarde van je huis in de gaten te houden. De woningmarkt is constant in beweging en prijzen kunnen flink fluctueren. Door op de hoogte te blijven, voorkom je verrassingen en kun je tijdig inspelen op veranderingen.

Waarom het lastig kan zijn om de verkoopprijs te achterhalen

Het achterhalen van de meest recente verkoopprijs van een huis is in principe niet moeilijk. Omdat verkoopprijzen van huizen in Nederland openbaar zijn, kun je deze gegevens opvragen bij het Kadaster.

Belangrijk om te beseffen is echter dat de laatst bekende verkoopprijs van een huis vaak niet hetzelfde is als de actuele verkoopprijs. De laatste keer dat een huis is verkocht is meestal jaren geleden, waardoor de actuele waarde nu anders is.

Tip
Een huis dat 4 jaar geleden voor €320.000 is verkocht, is in oktober 2024 gemiddeld voor maar liefst €412.800 te verkopen. Dat komt omdat de huizenprijzen in Nederland sinds die tijd ongeveer 29% zijn gestegen.

Hoewel het dus simpel is om de laatst bekende verkoopprijs van een huis op te vragen, is het lastiger om de actuele verkoopprijs van een huis dat nog niet is verkocht te berekenen.

Dat heeft verschillende redenen:

  • De woningmarkt is complex en er zijn veel factoren die de waarde van een huis bepalen, zoals locatie, onderhoud, bouwjaar en voorzieningen. Hierdoor is het als leek lastig om zelf nauwkeurig je huiswaarde te schatten.
  • Online tools en calculators zijn vaak onnauwkeurig. Ze baseren zich alleen op algemene huiskenmerken, waardoor de schattingen al snel tienduizenden euro's afwijken van de werkelijke verkoopprijs.
Methode Gemiddelde afwijking uiteindelijke verkoopprijs
Eigen schatting 24%
WOZ-waarde 23%
Online calculator 22%
Waardebepaling door makelaar 2%
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Zoals te zien in bovenstaande tabel, is een gratis waardebepaling door een lokale makelaar momenteel de meest nauwkeurige manier om de actuele verkoopprijs van een woning te achterhalen.

Tip
Een waardebepaling door een makelaar wijkt gemiddeld minder dan 2% af van de uiteindelijke verkoopprijs. Hiermee is een gratis waardebepaling net zo nauwkeurig als een officiële taxatie t.w.v. €700. Vraag nu gratis en vrijblijvend een waardebepaling aan als je wilt weten hoeveel jouw huis kan opleveren bij verkoop.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Veelgestelde vragen

Je kunt de verkoopprijs van een huis opvragen bij het Kadaster via een SMS-dienst voor €1,50 per adres of een uittreksel met koopsominformatie vanaf €3,35. Voor je eigen huis kun je gratis een waardebepaling laten uitvoeren door een makelaar voor de meest nauwkeurige schatting van de actuele verkoopprijs.

Ja, de verkoopprijs van een huis is openbare informatie in Nederland. Het Kadaster registreert alle woningtransacties en je kunt deze gegevens, inclusief de verkoopprijzen, opvragen tegen betaling.

Je kunt de WOZ-waarde van je eigen huis gratis online opvragen via MijnOverheid.nl. Voor elk adres in Nederland kun je de WOZ-waarde raadplegen op WOZwaardeloket.nl.

Een waardebepaling door een makelaar wijkt gemiddeld minder dan 2% af van de uiteindelijke verkoopprijs. Dit maakt een gratis waardebepaling net zo nauwkeurig als een officiële taxatie ter waarde van €700 en de meest betrouwbare methode om een reële verkoopprijs te berekenen.

Nee, op Funda kun je niet zien voor hoeveel een huis verkocht is. Voor de officiële verkoopprijs moet je het Kadaster raadplegen. Besef wel dat de verkoopprijs van een huis uit het verleden weinig zegt over de actuele verkoopwaarde.

De verkoopprijs is bekend zodra de verkoopakte bij de notaris is ondertekend. Het duurt daarna nog enkele weken tot maanden voordat de prijs zichtbaar is in de online Kadaster-informatie, die maandelijks wordt bijgewerkt.

De WOZ-waarde is een ruwe schatting van de woningwaarde, gebaseerd op gemiddelde prijzen in de buurt. De uiteindelijke verkoopprijs komt tot stand op basis van vraag en aanbod en wordt beïnvloed door factoren als staat van het huis, verkoopstrategie en concurrentie van andere bieders.

Ja, je kunt zeker de verkoopprijs van je eigen huis opvragen. De meest nauwkeurige manier is om een gratis waardebepaling aan te vragen bij een lokale makelaar. De makelaar berekent op basis van tientallen factoren nauwkeurig hoeveel je woning bij verkoop kan opleveren.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223