Hoe kan ik de waarde van mijn huis bepalen?

Hoe kan ik de waarde van mijn huis bepalen?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 18 augustus 2024
11 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • De waarde van een huis kun je bepalen met een taxatie, een desktop taxatie, online tools of een gratis waardebepaling door een makelaar.
  • Een gratis waardebepaling door een makelaar is de beste optie voor de meeste woningverkopers, omdat dit nauwkeurig en kosteloos is.
  • Bij een gratis waardebepaling zit gratis verkoopadvies inbegrepen, waardoor je inzicht krijgt in de beste vraagprijs en verkoopstrategie voor je woning.

Ben jij benieuwd wat je woning waard is? De waarde van een huis kun je op verschillende manieren bepalen. De beste manier is een gratis waardebepaling, die vrijblijvend is en net zo nauwkeurig als een taxatie. Meer weten over hoe je de waarde van een huis bepaalt? Lees dan verder.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Waarom de waarde van je huis bepalen?

Er kunnen meerdere redenen zijn om de waarde van een huis te bepalen. Je wilt bijvoorbeeld weten:

  • Wat je huis bij verkoop waard is
  • Hoeveel overwaarde je hebt op de woning
  • Of de WOZ-waarde voor (gemeentelijke) belastingen klopt

Je huis verkopen: wat is het waard?

Wanneer je je huis gaat verkopen, wil je een goede prijs voor de woning. In september 2024 is er een tekort aan koophuizen in Nederland, waardoor je genoeg belangstelling en een goede verkoopprijs kunt verwachten.

Naast de woningmarkt zijn het de individuele huiskenmerken die de waarde van een woning bepalen. Iedere woning is uniek en hierdoor kan jouw huis bij verkoop meer opbrengen dan de op het oog identieke woning van de buren.

Tip
De werkelijke waarde van een huis is uiteindelijk wat de hoogste koper ervoor biedt. Zorg daarom dat je een makelaar in de arm neemt die huizen voor een goede prijs weet te verkopen. Bij HuisVerkopen vergelijk je de kosten én verkoopprestaties van makelaars gratis en vrijblijvend.

Vergelijk gratis makelaarsGeheel vrijblijvend

Overwaarde op de woning bepalen

Ook als je niet direct van plan bent om te verkopen, is het slim om te weten wat je huis waard is. Als de waarde van je huis bijvoorbeeld is gestegen (en die kans is groot in 2024), dan heb je mogelijk overwaarde opgebouwd.

Overwaarde is het verschil tussen de actuele marktwaarde van je woning en je resterende hypotheekschuld. Je kunt de overwaarde bijvoorbeeld gebruiken om je huis te verbouwen of je hypotheek over te sluiten naar een lagere rente.

Ook kun je de overwaarde verzilveren door het huis te verkopen. Je kunt de overwaarde dan direct vrij besteden, maar betaalt mogelijk wel vermogensbelasting in box 3 over het bedrag dat op je spaarrekening staat. Lees hier hoe de overwaarde wordt belast.

Weetje
Wist je dat je je huis gratis kunt laten taxeren voor overwaarde? Dit is met name aan te raden als je overweegt om het huis te verkopen. Een makelaar komt dan vrijblijvend bij je langs om de waarde te bepalen.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanDirect inzicht in de overwaarde

Hoe verhoudt de WOZ-waarde zich tot de marktwaarde van mijn huis?

Elk jaar ontvang je van de gemeente een WOZ-beschikking met daarop de WOZ-waarde van je huis. Dit is de waarde die de gemeente aan je woning toekent voor de berekening van belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (ozb).

Maar let op: de WOZ-waarde is geen goede graadmeter voor de marktwaarde van je huis. De WOZ-waarde wordt bepaald op basis van algemene huiskenmerken en verkoopcijfers en is daardoor geen goede afspiegeling van de marktwaarde.

De WOZ-waarde houdt bijvoorbeeld weinig rekening met verbouwingen, de staat van onderhoud en andere factoren die de marktwaarde beïnvloeden. Gemiddeld ligt de WOZ-waarde zo'n 20 tot 30 procent lager dan de werkelijke verkoopwaarde.

Tip
Je huis is dus vaak meer waard dan de WOZ-waarde doet vermoeden. Wil je de echte marktwaarde weten, dan kun je het beste een makelaar vragen om een gratis waardebepaling.

Beste manieren om de waarde van je huis te bepalen

Er zijn verschillende manieren om de waarde van een huis te bepalen:

  • Taxatie: een taxateur komt langs en bepaalt de waarde op basis van een grondige inspectie. Deze methode is nauwkeurig, maar kost gemiddeld €700.
  • Desktop taxatie: een taxateur bepaalt de waarde op afstand, op basis van openbare gegevens en foto's. Dit is goedkoper, maar minder nauwkeurig.
  • Online tools: op sites als de Hypotheker, Kadasterdata en Huispedia kun je gratis de waarde van je woning berekenen. Deze tools zijn echter onnauwkeurig.
  • Waardebepaling: een makelaar komt vrijblijvend langs om de waarde van je huis gratis te bepalen. Deze methode is net zo nauwkeurig als een taxatie.
Methode Nauwkeurigheid Kosten Uitvoering
Taxatie Hoog Gemiddeld €700 Huisbezoek
Desktop taxatie Gemiddeld €100 - €200 Op afstand
Online tools Laag Gratis Zelf online
Waardebepaling makelaar Hoog Gratis Huisbezoek
Scroll de tabel voor meer informatie

Welke methode het meest geschikt is voor jou, hangt af van je situatie en budget. Laten we de opties eens op een rij zetten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Taxatie door een taxateur

Een taxatie door een gecertificeerde taxateur is de meest nauwkeurige manier om de waarde van een huis te bepalen. De taxateur komt bij je langs, inspecteert de woning van binnen en buiten en stelt een gedetailleerd taxatierapport op.

Het voordeel van een taxatie is dat je een officieel document krijgt waar je rechten aan kunt ontlenen, bijvoorbeeld bij een hypotheekaanvraag. Het nadeel is dat een taxatie niet goedkoop is: reken op een bedrag van gemiddeld €700.

Weetje
Een taxatie is eigenlijk alleen noodzakelijk als je een huis gaat kopen en daarvoor een hypotheek nodig hebt. Als verkoper kun je meestal beter kiezen voor een van de andere, voordeligere opties.

Desktop taxatie

Een desktop taxatie is een simpele vorm van taxatie, waarbij de taxateur de waarde van je huis bepaalt zonder langs te komen. In plaats daarvan baseert hij zich op statistische modellen en prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt.

Het voordeel is dat een desktop taxatie een stuk goedkoper is dan een volledige taxatie met huisbezoek. Het nadeel is dat de taxateur je woning niet met eigen ogen ziet, waardoor de waardebepaling minder nauwkeurig is.

Tip
Een desktop taxatie kan nuttig zijn als je snel een schatting van de woningwaarde wilt en zeker weet dat je je huis niet gaat verkopen. Je bent dan duurder uit dan bij een gratis waardebepaling, maar goedkoper uit dan bij een taxatie.

Online tools zoals de Hypotheker, Kadasterdata en Huispedia

Online zijn er diverse tools waarmee je gratis een schatting van de waarde van je huis kunt krijgen. Voorbeelden hiervan zijn de Hypotheker, Kadasterdata en Huispedia. Deze tools berekenen je huiswaarde op basis van basisgegevens over je woning zoals:

  • Adres
  • Woningtype
  • Bouwjaar
  • Woonoppervlakte
  • Eventuele andere factoren (aantal kamers etc.)

Het voordeel van deze online waardetools is dat ze snel en eenvoudig een indicatie geven van wat je huis ongeveer waard is. Ideaal als je gewoon nieuwsgierig bent naar de waarde of een heel globaal richtbedrag wilt hebben.

Het grote nadeel is dat de tools extreem onnauwkeurig zijn. Gemiddeld wijkt de berekende waarde maar liefst 22% af van de werkelijke marktwaarde. Op een verkoopprijs van €455.000 maakt dat ruim €100.000 verschil.

Weetje
Voor een betrouwbare bepaling van de waarde van een woning zijn online tools niet geschikt. De websites van de tools zijn hier transparant over en vermelden duidelijk dat het alleen om een hele globale schatting gaat.
Online waardetool Gemiddelde afwijking van werkelijke woningwaarde
De Hypotheker 21%
Kadasterdata 19%
Huispedia 24%
Scroll de tabel voor meer informatie
Tip
De waarde die uit een online tool rolt, kun je met een korrel zout nemen. Baseer hier nooit je vraagprijs op, want dan loop je het risico dat je veel te laag of juist veel te hoog inzet. De vraagprijs voor je huis kun je het beste bepalen aan de hand van gratis verkoopadvies door een makelaar.

Gratis waardebepaling door een makelaar

Veruit de beste optie om de waarde van je huis te bepalen is een gratis waardebepaling door een ervaren, lokale makelaar. De makelaar komt net als een taxateur persoonlijk bij je langs om je huis te bekijken en de waarde te berekenen.

Het grote voordeel is dat een gratis waardebepaling net zo nauwkeurig is als een betaalde taxatie, maar dan zonder de kosten van gemiddeld €700. De makelaar kijkt naar exact dezelfde huiskenmerken en prijsfactoren als een taxateur.

Op basis hiervan brengt de makelaar vrijblijvend verkoopadvies uit en adviseert hij over een vraagprijs om de woning succesvol te verkopen. Bijkomend voordeel is dat de waardebepaling helemaal vrijblijvend is. Je zit dus nergens aan vast.

Weetje
Waarom bieden makelaars een waardebepaling gratis aan? Simpel: ze hopen dat je zó enthousiast wordt over hun dienstverlening, dat je hen ook inschakelt om je huis te verkopen. Maar nogmaals: dat is niet verplicht. Na een waardebepaling beslis je zelf of je met een makelaar in zee gaat. De makelaar verwacht niets van je.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Hoe werkt een gratis waardebepaling?

Het aanvragen en laten uitvoeren van een waardebepaling is heel eenvoudig:

  • Je vraagt eerst gratis makelaarsoffertes aan
  • Daarna nodig je een makelaar uit voor een gratis waardebepaling (optioneel)
  • Tijdens de waardebepaling ontvang je gratis verkoopadvies (optioneel)
Stap Kosten Uitvoering
Makelaarsoffertes vergelijken Gratis en vrijblijvend Online
Gratis waardebepaling Gratis en vrijblijvend Huisbezoek
Gratis verkoopadvies Gratis en vrijblijvend Huisbezoek
Scroll de tabel voor meer informatie

Hoe gaat een waardebepaling in zijn werk?

Een makelaar bepaalt de waarde van je woning tijdens een gratis huisbezoek. Hij loopt samen met jou het huis door en let daarbij op tientallen factoren. De makelaar gaat hierbij op dezelfde manier te werk als een taxateur.

Wat zit inbegrepen bij de gratis waardebepaling:

Gratis makelaarsoffertes

Als je via HuisVerkopen makelaars vergelijkt of een gratis waardebepaling aanvraagt, ontvang je vrijblijvende offertes van makelaars. Wij koppelen je altijd aan de lokale makelaars die het beste presteren op basis van jouw wensen.

Zo kun je thuis vanuit je luie stoel eenvoudig makelaars vergelijken op hun courtage en prestaties. Zie je een (of meerdere) makelaars die je aanspreken? Dan kun je deze makelaar(s) uitnodigen voor een gratis waardebepaling.

De gratis waardebepaling zelf

Tijdens de waardebepaling doet de makelaar een grondige inspectie van je woning. Hij let op dezelfde zaken als een taxateur, zoals de staat van onderhoud, verbouwingen, de omgeving, ligging en lokale huizenprijzen. 

Doordat een makelaar dagelijks huizen (ver)koopt, heeft hij een uniek inzicht in lokale verkoopprijzen. Op basis van de waardebepaling en zijn kennis van de lokale markt bepaalt de makelaar ter plekke de actuele marktwaarde van je woning.

Gratis verkoopadvies

Na de waardebepaling zelf geeft de makelaar je tijdens zijn huisbezoek uitgebreid advies over de ideale vraagprijs voor je woning, een goede verkoopstrategie en het hele verkoopproces.

Gratis waardebepaling: goed idee voor mij?

Een gratis waardebepaling is een goed idee voor iedereen die zijn huis wil verkopen of dat overweegt. Je zit nergens aan vast, krijgt direct betrouwbaar inzicht in je actuele woningwaarde en betaalt niet de kosten voor een dure taxatie.

Tip
Direct inzicht in jouw woningwaarde en gratis waardevolle verkooptips ontvangen? Vraag direct een gratis waardebepaling aan bij een lokale makelaar zet de eerste stap richting een succesvolle verkoop van jouw huis.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Veelgestelde vragen

Je kunt de waarde van je huis op verschillende manieren bepalen, zoals een taxatie door een taxateur, een desktop taxatie, online tools of een gratis waardebepaling door een makelaar. Een gratis waardebepaling door een lokale makelaar is voor 99% van de woningverkopers de beste optie, omdat het gratis én net zo nauwkeurig is als een taxatie.

De WOZ-waarde en de marktwaarde van een huis kunnen van elkaar verschillen. De marktwaarde is vaak hoger dan de WOZ-waarde, omdat de WOZ-waarde wordt bepaald op een peildatum in het verleden, terwijl de marktwaarde de actuele waarde weergeeft.

Een taxatie door een taxateur kost gemiddeld €700. Deze taxatie is alleen nodig voor een hypotheekaanvraag als je een huis koopt en in principe niet voor verkopers.

Online tools zoals De Hypotheker, Kadasterdata en Huispedia zijn helaas onnauwkeurig voor het bepalen van de woningwaarde. Ze zijn alleen gebaseerd op algemene huiskenmerken en hebben een gemiddelde afwijking van 22% van de werkelijke woningwaarde.

Nee, een gratis waardebepaling is altijd geheel vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast. De makelaar hoopt dat je zo tevreden bent over zijn dienstverlening, dat je hem inschakelt als je besluit je huis te gaan verkopen. Maar je bent hier zeker niet toe verplicht.

Ja, sterker nog, ons advies is om dat zeker te doen. Door meerdere makelaars uit te nodigen voor een waardebepaling krijg je niet alleen een goed beeld van de waarde van je woning, maar ontdek je ook met welke makelaar je de beste klik hebt.

Een gratis waardebepaling aanvragen is heel eenvoudig. Vul in enkele minuten gratis en vrijblijvend je gegevens in en wij koppelen je aan ervaren makelaars bij jou in de buurt, die contact met je opnemen voor een afspraak.

Nee, een makelaar rekent geen courtage voor de waardebepaling. Een waardebepaling is geheel gratis en vrijblijvend. Pas als je besluit met een makelaar in zee te gaan, rekent de makelaar courtage na de verkoop van je huis.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223