Huis laten taxeren voor overwaarde: is dat slim?

Huis laten taxeren voor overwaarde: is dat slim?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
6 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Een gratis taxatie door een makelaar is ideaal als je je huis wilt verkopen of simpelweg de overwaarde wilt weten.
  • Het opnemen van overwaarde kan leiden tot hogere maandlasten en risico's, zoals een huis 'onder water' zetten.
  • De getaxeerde waarde van een huis komt zelden overeen met de WOZ-waarde en ligt veel dichter bij de werkelijke verkoopwaarde.

Ben jij benieuwd naar de overwaarde op je huis? Dan kun je je huis laten taxeren. Dit brengt echter kosten met zich mee en je kunt de overwaarde niet altijd volledig opnemen. Lees hier wanneer het laten taxeren van je huis voor overwaarde verstandig is.

Huis laten taxeren voor overwaarde: hoe werkt dat?

Wanneer je je huis wilt laten taxeren, heb je de keuze uit een officiële taxatie of een gratis taxatie van je huis:

  • Een officiële taxatie wordt verricht door een taxateur en kost gemiddeld €700. Enkele weken na de taxatie ontvang je een taxatierapport.
  • Een gratis taxatie wordt verricht door een makelaar en is gratis en vrijblijvend. Tijdens de taxatie hoor je direct wat je overwaarde is.

Welke taxatie je kiest, hangt af van wat je met de overwaarde op je huis wilt doen:

Overwaarde opnemen

Wil jij de overwaarde op je huis direct verzilveren? Dit kan bijvoorbeeld door je bestaande hypotheek te verhogen of een verzilverhypotheek af te sluiten. Hiervoor heb je een NWWI-gevalideerd taxatierapport nodig uit een officiële taxatie.

Je huis verkopen

Wil jij je huis misschien verkopen – nu of in de toekomst? Dan is een gratis taxatie de betere optie. Je hebt bij verkoop van een woning namelijk geen taxatierapport nodig, maar weet na taxatie wel hoeveel overwaarde er na verkoop overblijft.

Tip
Twijfel je of je überhaupt overwaarde hebt op je woning? Dan is een gratis taxatie een slimme keuze. Zo kun je kosteloos achterhalen of er sprake is van overwaarde, voordat je honderden euro’s uitgeeft aan een officiële taxatie.

Vraag direct een gratis taxatie aan  Ideaal als je je huis wilt verkopen

Is het slim om overwaarde op te nemen?

Heb jij je huis laten taxeren voor overwaarde, dan is aan jou de keuze wat je met de eventuele overwaarde doet. Dit zijn enkele redenen waarom het wel of niet verstandig kan zijn om overwaarde direct op te nemen:

Voordelen van overwaarde opnemen

  • Direct geld beschikbaar: Geld uit de overwaarde op je huis kun je voor veel zaken gebruiken. Denk aan het terugbetalen van schulden, het financieel helpen van je kinderen of het kopen van een auto, caravan of camper.
  • Investering in je huis: Je kunt overwaarde gebruiken voor een verbouwing. Dit vergroot je woonplezier en verhoogt de waarde van je huis. Hierdoor kun je de geïnvesteerde overwaarde bij verkoop terugverdienen.
  • Duurzaamheid: Je kunt overwaarde investeren in energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Hierdoor kun je je energielabel verhogen en energierekening structureel verlagen.

Benieuwd of jij je energielabel kunt verhogen?

Ja, check direct mijn energielabel  Direct duidelijk welk label je nu hebt

Nadelen van overwaarde opnemen

  • Hogere maandlasten: Het opnemen van overwaarde kan door een lening bij een geldverstrekker, bijvoorbeeld een verzilverhypotheek of om je huidige hypotheek te verhogen. Deze lening verhoogt je maandelijkse lasten.
  • Huis onder water: Als de huizenprijzen dalen, kan je huis na het verhogen van de hypotheek onder water komen te staan. Bij een eventuele verkoop van je huis blijf je dan achter met een restschuld bij de geldverstrekker.
  • Kosten: Het opnemen van overwaarde brengt kosten met zich mee. Denk aan notaris- en advieskosten of een boeterente bij het oversluiten van je hypotheek. Door rente op rente kan je schuld groeien bij een verzilverhypotheek.

Wil jij je overwaarde verzilveren zonder deze nadelen? Dan is de beste optie om je huis te verkopen. Na verkoop krijg je 100% van de overwaarde direct op je rekening uitgekeerd. Een goede makelaar verkoopt je huis soms zelfs boven de taxatiewaarde.

Weetje
Hoeveel overwaarde je kunt opnemen, verschilt per geldverstrekker. Bij de meeste geldverstrekkers kun je tussen de 60% en 80% van de overwaarde op je huis verzilveren. Dit is om je te beschermen tegen de genoemde nadelen hierboven.

Is de WOZ-waarde gelijk aan de taxatiewaarde?

De getaxeerde waarde van een huis komt zelden overeen met de WOZ-waarde. Meestal ligt de taxatiewaarde hoger, omdat de WOZ wordt berekend op basis van algemene huiskenmerken en hierdoor afwijkt van de werkelijke waarde.

Wel kan de WOZ-waarde hoger liggen dan de openstaande hypotheekschuld, als je deze al deels hebt afgelost. Ga jij je huis laten taxeren voor overwaarde en blijkt dat de WOZ-waarde hoger is dan de resterende hypoheek?

Dan kom je in aanmerking voor een WOZ-krediet. Dit is een persoonlijke lening met korting op de rente, waarbij de geldverstrekker de overwaarde op je huis ziet als onderpand. Zo kun je de overwaarde verzilveren zonder deze direct op te nemen.

Huis laten taxeren voor overwaarde: wat kost dat?

Het laten taxeren van je huis voor overwaarde kost gemiddeld €700 (voor een officiële taxatie door een taxateur). Een gratis taxatie kost je helemaal niets en wordt vrijblijvend aan huis uitgevoerd door een lokale makelaar.

Voorwaarde voor een gratis taxatie is wel dat je op zijn minst overweegt je huis te verkopen. Een taxatie door een makelaar is immers bedoeld om niet alleen de overwaarde, maar ook de verkoopwaarde van je huis te bepalen.

Wil jij je huis gratis laten taxeren voor overwaarde?

Ja, ik wil vrijblijvend mijn overwaarde laten bepalen  Ideaal ter voorbereiding van verkoop

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt je huis laten taxeren voor overwaarde. Als je een hypotheek wilt afsluiten of verhogen is een officiële NWWI-gevalideerde taxatie de beste optie. Als je je huis wilt verkopen, is een gratis taxatie door een makelaar de beste keuze.

Je mag de overwaarde op je woning na verkoop vrij besteden. Een uitzondering geldt als je binnen 3 jaar een nieuw huis koopt en hiervoor geld leent. In dat geval geldt de bijleenregeling en mag je de hypotheekrente over het geleende bedrag niet fiscaal aftrekken.

Over overwaarde op je huis kun je belasting betalen. Als je de overwaarde op een spaarrekening stort, valt dit onder vermogen in box 3 en kan dit leiden tot vermogensbelasting. In 2024 betaal je pas vermogensbelasting boven een bedrag van €57.000 voor jou alleen of €114.000 als je een fiscaal partner hebt.

Je kunt overwaarde verzilveren zonder je hypotheek te verhogen of een verzilverhypotheek af te sluiten. Zo kun je bijvoorbeeld je huis verkopen en verhuizen naar een goedkopere woning, maar ook je huis verkopen en terughuren of alleen de grond onder je huis verkopen.

Bij een verzilverhypotheek kun je advies- en notariskosten betalen. Daarnaast betaal je de rente niet maandelijks, maar wordt deze bij de hoofdsom van de lening opgeteld. Dit leidt tot rente op rente en hierdoor neemt je schuld toe. Deze betaal je terug bij verkoop van je huis.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223