Gratis taxatie van mijn huis: kan dat?

Gratis taxatie van mijn huis: kan dat?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
6 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Een gratis taxatie door een makelaar is zeer betrouwbaar met een gemiddelde afwijking van slechts 1% ten opzichte van een officieel taxatierapport.
  • Je zit nergens aan vast bij een gratis taxatie en kunt zelfs vrijblijvend meerdere makelaars uitnodigen.
  • Een gratis taxatie is onder meer handig voor het bepalen van de vraagprijs, het checken van overwaarde en het krijgen van verkoopadvies.

Een taxatie van je woning kost gemiddeld €700. Maar wist je dat je je huis ook gratis kunt laten taxeren? In dit artikel leggen we uit hoe het werkt en waarom een gratis taxatie van je woning helemaal niets hoeft te kosten.

Wat is een gratis taxatie van een huis?

Een gratis taxatie is een kosteloze waardebepaling van de actuele marktwaarde van je huis. Deze taxatie wordt niet uitgevoerd door een taxateur, maar door een makelaar die gespecialiseerd is in het verkopen van huizen.

Net als de taxateur brengt de makelaar een bezoek aan huis om een uitgebreide inspectie uit te voeren. Hierbij let hij op dezelfde zaken als de taxateur, zoals woonoppervlakte, onderhoudsconditie en ligging van de woning.

Weetje
Een gratis taxatie door een makelaar komt qua nauwkeurigheid het dichtst in de buurt van een officiële taxatie. Gemiddeld wijkt de woningwaarde in een taxatierapport slechts 1% af van de door de makelaar geschatte marktwaarde.

Benieuwd naar de actuele waarde van je woning?

Ja, ik wil een gratis waardebepaling  Door een makelaar bij je thuis

Wat is het verschil met een officiële taxatie?

Het belangrijkste verschil met een officiële taxatie is dat je bij een gratis taxatie geen taxatierapport ontvangt. Het taxatierapport is een document waarin de kenmerken van het huis en de bevindingen van de taxateur zijn vastgelegd.

Als je alleen de waarde van je woning nauwkeurig wilt weten, is een taxatierapport niet vereist. In bepaalde situaties kan een taxatierapport echter wel nodig zijn, bijvoorbeeld als je je hypotheek wilt oversluiten of verhogen.

Gratis taxatie vs officiële taxatie: de kosten in 2024

Wat betaal je nu voor een officiële taxatie in vergelijking met een gratis taxatie van je huis? Hieronder zetten we de kosten op een rijtje:

  • Kosten gratis taxatie: Een gratis taxatie door een makelaar kost niets en je zit nergens aan vast. Hierdoor laten veel huiseigenaren meerdere makelaars langskomen voor een gratis taxatie, zodat ze een optimaal beeld krijgen van hun woningwaarde.
  • Kosten niet-gevalideerde taxatie: Een niet-gevalideerde taxatie volstaat niet voor hypotheekaanvragen, maar wel voor bepaalde verzekeringen. Gemiddeld kost een niet-gevalideerde taxatie tussen de €200 en €400.
  • Kosten NWWI-gevalideerde taxatie: Een NWWI-gevalideerd taxatierapport is gecontroleerd door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Dit rapport is vereist voor hypotheekaanvragen en kost gemiddeld tussen de €500 en €900.

Al met al kun je jezelf veel geld besparen met een gratis taxatie. Een gratis taxatie is niet alleen handig als je je huis wilt verkopen, maar ook als je het wilt laten taxeren voor overwaarde. Zo kun je gratis achterhalen of een officiële taxatie zou lonen.

Tip
In tegenstelling tot de taxateur kijkt een makelaar bij een gratis taxatie verder dan de marktwaarde van je woning. De makelaar kijkt ook naar de meest waarschijnlijke verkoopprijs, waarbij hij rekening houdt met scenario’s zoals overbieden.

Vraag direct jouw gratis taxatie aan  Je zit nergens aan vast

Wat is het verschil met een gratis online taxatie?

Een taxatie hoeft niet altijd bij je thuis, maar kan soms ook online plaatsvinden. Hierbij kun je kiezen uit twee opties:

  • Gratis online taxatie: Een gratis online taxatie is niets anders dan een ruwe schatting van de waarde van je woning aan de hand van een online calculator. Dit soort gratis online calculators baseren zich op algemene huiskenmerken en wijken hierdoor gemiddeld 22% af van de werkelijke woningwaarde.
  • Desktoptaxatie: Een desktoptaxatie is een online taxatie op afstand. Deze taxatie baseert zich op cijfermatige modellen en wijkt gemiddeld 10% af van de werkelijke woningwaarde. Hierdoor kun je met deze taxatie tot maximaal 90% van de huiswaarde lenen. Een desktoptaxatie kost gemiddeld tussen de €50 en €120.

Met een gemiddelde afwijking van 10% tot 22% is een online taxatie niet erg betrouwbaar. Een desktop taxatie kost ook nog eens geld. Hierdoor kiezen de meeste huiseigenaren voor een gratis fysieke taxatie door een makelaar.

Weetje
Bij een gratis taxatie van je huis door een makelaar zit standaard gratis verkoopadvies inbegrepen. Dit advies is erg waardevol als je je huis wilt verkopen, maar ontbreekt bij een officiële taxatie en gratis online taxatie.

Waarom is een taxatie door een makelaar gratis?

Een taxatie door een makelaar is gratis omdat de makelaar op zoek is naar mensen die hun huis willen verkopen. De gratis taxatie biedt de makelaar de kans om zijn expertise te demonstreren en jou de perfecte verkoopstrategie te schetsen.

Ben jij na de gratis taxatie tevreden over het advies? Dan wil je je door dezelfde makelaar wellicht laten bijstaan bij de verkoop van je huis. Wil je echter niet met de makelaar in zee of ga je je huis nog niet verkopen? Dan zit je nergens aan vast.

Een gratis taxatie is altijd vrijblijvend. De makelaar weet dat jij ook andere makelaars kunt laten langskomen voor advies en dat hij hiermee wordt vergeleken. Groot voordeel is dat de makelaar jou hierdoor altijd het meest gunstige aanbod zal doen.

Tip
Voordat je makelaars uitnodigt voor een gratis taxatie, kun je ze eerst vergelijken op hun kosten en prestaties. Zo nodig je alleen de makelaars uit die aansluiten op jouw wensen en budget. Bij een goede klik kun je dan sneller met een makelaar in zee.

Vergelijk nu makelaars in jouw buurt  Gratis en vrijblijvend

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt je huis gratis laten taxeren door een makelaar. Een gratis taxatie staat ook wel bekend als een gratis waardebepaling. Het belangrijkste verschil met een officiële taxatie is dat je geen taxatierapport ontvangt.

Een gratis taxatie wijkt qua bepaalde marktwaarde gemiddeld slechts 1% af van een officiële taxatie. Hiermee is een gratis taxatie na een officiële taxatie verreweg de meest betrouwbare manier om je woningwaarde te berekenen.

Een gratis taxatie duurt ongeveer een uur. Aan het einde van het bezoek vertelt de makelaar je direct de marktwaarde van de woning. Dit in tegenstelling tot een officiële taxatie, waar je tot enkele weken op het taxatierapport moet wachten.

Een gratis taxatie is handig als je je huis misschien wilt verkopen of de overwaarde wilt laten taxeren. Simpel gezegd: als je gewoon wilt weten wat je huis waard is. Pas als je een hypotheek wilt aanvragen, verhogen of oversluiten, is een officiële taxatie beter.

Ja, een gratis taxatie geeft veel inzicht in de mogelijke vraagprijs. Dat komt omdat de makelaar naast de marktwaarde van de woning ook verkoopadvies met je deelt. Meestal is de vraagprijs niet gelijk aan de taxatiewaarde van het huis.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!

Op deze pagina

    Robert Welink Robert Welink Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!

    Deel dit artikel:
    Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223