Vrijblijvende waardebepaling: kan dat?

Vrijblijvende waardebepaling: kan dat?
Robert Welink
- Expert woningmarkt
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 6 oktober 2024
12 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Een vrijblijvende waardebepaling door een makelaar is gratis en net zo nauwkeurig als een officiële taxatie t.w.v. €700.
  • Een waardebepaling helpt verkopers bij het bepalen van de juiste vraagprijs en verkoopstrategie, wat gemiddeld leidt tot een maar liefst 3,6% hogere verkoopprijs.
  • Een vrijblijvende waardebepaling is vooral handig als je je huis wilt verkopen en geen officieel taxatierapport nodig hebt voor bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag.

Wil jij weten wat je woning écht waard is? Dan is een vrijblijvende waardebepaling de beste optie. In dit artikel leggen we uit hoe zo'n gratis waardebepaling werkt, wat het verschil is met een taxatie en waarom de waardebepaling vrijblijvend is.

Wat is een vrijblijvende waardebepaling?

Een vrijblijvende waardebepaling is een bepaling van de actuele marktwaarde van je woning door een ervaren makelaar. De makelaar komt bij je thuis langs voor een inspectie en geeft een nauwkeurige schatting van de verkoopwaarde van je huis.

Een vrijblijvende waardebepaling is de perfecte eerste stap als je overweegt je huis te verkopen. Je krijgt zo een goed beeld van wat je woning waard is in de huidige markt. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Je kunt makkelijker de vraagprijs bepalen
  • Je krijgt inzicht in eventuele overwaarde
  • Je weet wat je budget is bij aankoop van een volgende woning
Weetje
Wist je dat een vrijblijvende waardebepaling net zo nauwkeurig is als een officiële taxatie, maar dan zonder de kosten van gemiddeld €700?. De makelaar kijkt naar precies dezelfde huiskenmerken en prijsfactoren als een taxateur.

Vraag jouw vrijblijvende waardebepaling aanGratis, bij een ervaren makelaar

Hoe werkt een vrijblijvende waardebepaling?

Het aanvragen van een vrijblijvende waardebepaling is heel makkelijk. Je drukt op de oranje knop hierboven en vult enkele gegevens over je woning in. Hierna koppelen wij je gratis aan de makelaar(s) die het beste bij jou passen.

Met de makelaar maak je een vrijblijvende afspraak voor een waardebepaling van je woning. Tijdens het bezoek doorloopt de makelaar de woning en vertelt hij je wat je huis waard is, inclusief een heldere toelichting.

Standaard inbegrepen bij een vrijblijvende waardebepaling is gratis verkoopadvies. Hierbij ontvang je handige tips van de makelaar over hoe je de verkoop kunt aanpakken en de verkoopwaarde van je huis verder kunt verhogen.

Tip
Je kunt zelf kiezen bij hoeveel makelaars je een waardebepaling wilt aanvragen. Bij verkoop is het vaak slim om te kiezen voor twee of drie makelaars. Zo krijg je het meest volledige beeld van je woningwaarde en vergroot je je kansen op een winstgevende verkoop.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Hoe werkt een vrijblijvende waardebepaling?
Stap 1. Aanvragen via website
Stap 2. Koppeling aan geschikte makelaars
Stap 3. Afspraak met makelaar voor waardebepaling en verkoopadvies
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Is een waardebepaling echt gratis en vrijblijvend?

Ja, via Huis Verkopen is een vrijblijvende waardebepaling door een makelaar altijd gratis én vrijblijvend. Je zit nergens aan vast en voelt je tot niets verplicht tijdens het bezoek van de makelaar aan huis.

Makelaars die langskomen voor een vrijblijvende waardebepaling, hopen dat je zó tevreden bent dat je bij een eventuele verkoop van je huis voor hen kiest. Er is nooit enige verplichting om met een makelaar in zee te gaan.

Tijdens een waardebepaling weet de makelaar dat je mogelijk ook met andere makelaars in gesprek bent. Hij verwacht dus niets van je, waardoor je je geheel vrij voelt om later pas te beslissen met wie je eventueel in zee wilt.

Weetje
Het enige dat de makelaar van je vraagt, is dat je het van tevoren aangeeft als je de waardebepaling alleen uit nieuwsgierigheid aanvraagt en niet van plan bent je huis te verkopen. Een waardebepaling kost de makelaar namelijk wel tijd en moeite.

Wat doet een makelaar tijdens een waardebepaling?

Tijdens een vrijblijvende waardebepaling voert de makelaar een grondige inspectie van je huis uit. Op basis van tientallen factoren waar hij op let komt hij tot een goed onderbouwde schatting van de verkoopwaarde.

De makelaar kijkt onder meer naar:

  • Locatie en ligging van de woning
  • Grootte en indeling van de woning
  • Staat van onderhoud en eventuele gebreken
  • Kwaliteit van afwerking en luxe voorzieningen
  • Recente verbouwingen of renovaties
  • Energiezuinigheid en isolatie
  • Buitenruimte zoals tuin of balkon
  • Parkeergelegenheid en bereikbaarheid
  • Voorzieningen in de buurt zoals winkels en scholen
  • Verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving
  • Huidige marktsituatie en vraag naar woningen

Lees meer in onze gids hoe een makelaar de waarde van een huis bepaalt.

Tip
Realiseer je dat niet alle factoren even zwaar meewegen. In bepaalde buurten heeft ligging bijvoorbeeld meer invloed op de verkoopprijs dan in andere. Laat een waardebepaling daarom altijd uitvoeren door een lokale makelaar, omdat die precies weet waar hij op moet letten.

Vraag jouw vrijblijvende waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Hoe lang duurt een vrijblijvende waardebepaling gemiddeld?

De duur van een vrijblijvende waardebepaling kan variëren, afhankelijk van de grootte van je woning en het verkoopadvies achteraf. Gemiddeld kun je rekenen op een tijdsduur tussen de 30 en 60 minuten.

Het is belangrijk dat de makelaar voldoende tijd heeft om je woning goed te doorlopen en analyseren. Alleen dan kan hij een goed onderbouwde waardebepaling doen die de verkoopprijs van je huis nauwkeurig voorspelt.

Waarom een vrijblijvende waardebepaling doen?

Een vrijblijvende waardebepaling door een makelaar biedt veel voordelen. Al helemaal als je overweegt je huis te verkopen:

  • Je krijgt direct inzicht in de actuele marktwaarde van je huis
  • De waardebepaling is kosteloos en je zit nergens aan vast
  • Een waardebepaling is betrouwbaarder dan rekentools of de WOZ-waarde
  • Je ontvangt advies over de beste vraagprijs en verkoopstrategie voor jouw huis
  • Een waardebepaling is bijna altijd sneller geregeld dan een officiële taxatie
  • Na de waardebepaling kun je eventueel direct met een makelaar in zee

Hoe betrouwbaar is een vrijblijvende waardebepaling?

Een waardebepaling is naast een officiële taxatie de meest betrouwbare methode om je woningwaarde te berekenen. Uit onderzoek blijkt dat gratis online berekentools of de WOZ-waarde zelden overeenkomen met de uiteindelijke verkoopprijs.

Een eigen schatting van de verkoopwaarde is al helemaal onnauwkeurig: gemiddeld wijkt deze maar liefst 24% af van de werkelijke koopsom. Een waardebepaling komt met een gemiddelde afwijking van minder dan 2% het dichtst in de buurt.

Methode Afwijking verkoopprijs
Eigen schatting 24%
WOZ-waarde 23%
Online rekentools 22%
Waardebepaling door makelaar 2%
Veeg naar links om meer van de tabel te zien
Weetje
Zowel de gemeente (voor de WOZ-waarde) als gratis online rekentools baseren zich voor de berekening van je huiswaarde puur op algemene factoren zoals woningtype en woonoppervlakte. Een vrijblijvende waardebepaling door een makelaar is daarentegen maatwerk en hierdoor véél nauwkeuriger.

Vraag jouw vrijblijvende waardebepaling aanGratis, bij een ervaren makelaar

Wat levert een vrijblijvende waardebepaling op bij verkoop?

Naast de eerder genoemde voordelen van een waardebepaling, zijn de gevolgen extra gunstig voor mensen die overwegen hun huis te verkopen. Na een vrijblijvende waardebepaling worden huizen gemiddeld namelijk 3,6% winstgevender verkocht.

Dit komt vooral omdat verkopers na een waardebepaling meer inzicht hebben in de reële woningwaarde en hierdoor een betere vraagprijs bepalen. Ook is de verkoopstrategie vaak effectiever door het gratis verkoopadvies van de makelaar.  

Invloed van vrijblijvende waardebepaling op verkoopprijs

Laten we eens uitrekenen hoe een waardebepaling beïnvloedt wat een huis met een marktwaarde van €390.000 kan opleveren bij verkoop:

Scenario 1: De huiseigenaar schat zijn woningwaarde zelf op €360.000 en hanteert daarom een vraagprijs van €360.000. Het huis wordt binnen 3 dagen verkocht, maar voor €30.000 onder de werkelijke verkoopwaarde. 

Scenario 2: De huiseigenaar schat zijn woningwaarde zelf op €420.000 en hanteert daarom een vraagprijs van €420.000. Biedingen blijven uit door de hoge vraagprijs, waardoor de verkoper besluit de vraagprijs te verlagen.

Enkele maanden later gaat de verkoper zelf bijna verhuizen naar zijn nieuwe woning. Om dubbele lasten te voorkomen, gaat hij akkoord met een bod van €380.000. Dat ligt €10.000 onder de werkelijke waarde.

Scenario 3: De huiseigenaar laat een vrijblijvende waardebepaling doen. De makelaar taxeert de woning op €388.000 en adviseert op basis van zijn kennis van de lokale woningmarkt een vraagprijs van €390.000. 

Door de marktconforme prijs en interesse van kopers, gaan meerdere kopers tegen elkaar opbieden. Al binnen 11 dagen wordt het huis voor €405.000 verkocht - maar liefst €15.000 boven de marktwaarde.

Zoals je ziet, kan een gratis waardebepaling veel opleveren bij verkoop van je huis. Bovendien, bij een vrijblijvende waardebepaling:

  • Leer je de makelaar kennen en ontdek je hoe hij te werk gaat
  • Krijg je antwoord op al je vragen over het verkoopproces
  • Kun je rustig meerdere makelaars vergelijken en zit je nergens aan vast
Tip
Door zijn ervaring weet de makelaar precies welke vraagprijs kopers zal aantrekken zonder potentiële bieders af te schrikken. Ook geeft hij je tips over hoe je jouw huis nóg aantrekkelijker kunt maken, zodat kopers sneller warmlopen en bereid zijn om meer te bieden.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanVrijblijvend bij een lokale makelaar

Wanneer kan ik een waardebepaling het beste laten doen?

Het beste moment om een vrijblijvende waardebepaling van je huis te laten doen, is wanneer je overweegt om je huis te verkopen. Je vergroot dan namelijk direct je kansen om je huis voor tienduizenden euro's meer te verkopen.

Er zijn ook andere situaties waarin je een gratis waardebepaling kunt aanvragen:

  • Je wilt controleren of de WOZ-waarde klopt
  • Je wilt een aanpassing maken in de hypotheek
  • Je wilt verbouwen en het resultaat weten
  • Je wilt de waarde weten in verband met erfenis
  • Je wilt de waarde weten in verband met scheiding
  • Je bent simpelweg nieuwsgierig

Ook in bovenstaande situaties kun je een vrijblijvende waardebepaling laten uitvoeren. Besef wel dat je de meeste kans maakt op een gratis makelaarsbezoek als je op zijn minst overweegt om het huis te verkopen.

Wat is het verschil tussen een vrijblijvende waardebepaling en een taxatie?

Een vrijblijvende waardebepaling en een taxatie lijken op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen:

Bij een waardebepaling bepaalt een makelaar de geschatte verkoopwaarde van de woning. Je krijgt hiervan geen officieel rapport, maar wel ter plekke gratis verkoopadvies. Een waardebepaling is gratis en vrijblijvend.

Bij een taxatie bepaalt een gecertificeerd taxateur de geschatte verkoopwaarde van de woning. Je ontvangt hiervan een taxatierapport. Een taxatie door een taxateur kost gemiddeld €700. Het taxatierapport is bindend.

Weetje
Een taxatie is meestal niet interessant als je je huis wilt verkopen. Een officieel taxatierapport heb je alleen nodig in specifieke gevallen, zoals bij hypotheekaanvragen, conflicten over vermogensverdeling bij een echtscheiding of het bepalen van de herbouwwaarde van je huis voor de opstalverzekering. Een waardebepaling is net zo nauwkeurig als een taxatie en bovendien gratis en vrijblijvend.
Waardebepaling Taxatie
Door makelaar Door taxateur
Geen rapport, wel gratis verkoopadvies  Bindend (gevalideerd) taxatierapport
Gratis én vrijblijvend Kost gemiddeld €700
Ideaal bij verkoop Bij hypotheekaanvraag, scheiding, etc.
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Tip
Een makelaar kan vaak al binnen enkele dagen langskomen voor een gratis waardebepaling. Bij een taxatie kan de wachttijd gemiddeld oplopen tot meerdere weken, wat niet handig is als je je huis zo snel mogelijk wilt verkopen.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Bestaat er zoiets als een vrijblijvende taxatie?

Een vrijblijvende taxatie is hetzelfde als een vrijblijvende waardebepaling. Hierbij komt een makelaar langs om de verkoopwaarde van je huis gratis te bepalen. Een vrijblijvende taxatie wordt nooit uitgevoerd door een taxateur.

Een taxatie door een taxateur is namelijk nooit vrijblijvend en kost altijd geld. Alleen bij een makelaar is een taxatie van je woning gratis en vrijblijvend. Daarom noemen we het ook wel een gratis taxatie of een gratis waardebepaling

Weetje
Een vrijblijvende waardebepaling, vrijblijvende taxatie, gratis taxatie en gratis waardebepaling zijn 4 namen voor hetzelfde: een waardebepaling door een makelaar (altijd gratis en vrijblijvend) in plaats van door een taxateur (nooit gratis en vrijblijvend).

Hoe een vrijblijvende waardebepaling aanvragen?

Het aanvragen van een vrijblijvende waardebepaling is gratis en heel simpel. Druk op de oranje knop hieronder en vul in minder dan één minuut enkele gegevens in. Kies meteen hoeveel makelaars je gratis wilt uitnodigen (1, 2 of 3 makelaars).

Op basis van je huis en wensen koppelen onze specialisten jou aan de makelaars die je het beste kunnen helpen. Deze makelaars nemen contact met je op om de vrijblijvende waardebepaling in te plannen.

Je hoeft verder geen gegevens te verzamelen en niets voor te bereiden voor de afspraak. De makelaar doorloopt de woning en geeft je een nauwkeurige bepaling van jouw woningwaarde, inclusief een gratis verkoopadvies op maat.

Tip
Maar liefst 98% van de verkopers zegt iets te hebben gehad aan een vrijblijvende waardebepaling. De meest genoemde voordelen zijn een snellere verkoop en een hogere verkoopprijs. Ook ervaren verkopers het verkoopadvies van een makelaar in speciale situaties (zoals erfenis, scheiding en emigratie) als waardevol.

Vraag jouw vrijblijvende waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt de actuele marktwaarde van je woning gratis laten bepalen door een lokale, ervaren makelaar. De makelaar komt bij je thuis langs voor een inspectie en geeft een accurate schatting van de verkoopwaarde van je huis.

Een vrijblijvende waardebepaling biedt inzicht in de actuele marktwaarde van je huis en is de perfecte eerste stap als je overweegt je huis te verkopen. Je krijgt zo een goed beeld van wat je woning waard is in de huidige markt, wat helpt bij het bepalen van de vraagprijs en het inschatten van eventuele overwaarde.

Tijdens een vrijblijvende waardebepaling voert de makelaar een grondige inspectie van je huis uit. De makelaar bepaalt de waarde door te kijken naar factoren zoals locatie, grootte, staat van onderhoud, afwerking, energiezuinigheid en verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving.

De duur van een vrijblijvende waardebepaling kan variëren, afhankelijk van de grootte van je woning en het verkoopadvies achteraf. Gemiddeld kun je rekenen op een tijdsduur tussen de 30 en 60 minuten.

Een waardebepaling lijkt op een taxatie, maar is niet hetzelfde. Bij een waardebepaling bepaalt een makelaar gratis en vrijblijvend de geschatte verkoopwaarde, terwijl een taxatie door een gecertificeerd taxateur wordt uitgevoerd en gemiddeld €700 kost. Tijdens een waardebepaling let een makelaar echter op dezelfde zaken als een taxateur, waardoor het een soort gratis taxatie is.

Een waardebepaling is naast een officiële taxatie de meest betrouwbare methode om je woningwaarde te berekenen. Met een gemiddelde afwijking van minder dan 2% van de uiteindelijke verkoopprijs is een waardebepaling veel nauwkeuriger dan online berekentools of de WOZ-waarde.

Na een vrijblijvende waardebepaling worden huizen gemiddeld 3,6% winstgevender verkocht. Bij een woningwaarde van €435.000 komt dit neer op maar liefst €15.660 extra bij verkoop. Een waardebepaling geeft verkopers vooral meer inzicht in de reële woningwaarde, een slimme vraagprijs en goede verkoopstrategie.

Je kunt eenvoudig een vrijblijvende waardebepaling aanvragen via ons onafhankelijke platform. Vul in minder dan één minuut enkele gegevens in en kies hoeveel makelaars je gratis wilt uitnodigen voor de waardebepaling. Je zit nergens aan vast.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223