Wat is een opstalverzekering?

Wat is een opstalverzekering?
Robert Welink
- Expert woningmarkt
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 23 september 2024
14 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en alles dat hier aard- en nagelvast aan vastzit. Schade aan losse spullen wordt niet gedekt; hier heb je een inboedelverzekering voor nodig.
  • De gemiddelde premie verschilt per regio vanwege verschillen in bouwkosten en risico's tussen stedelijke gebieden (tussen de €16 en €30 per maand) en landelijke gebieden (tussen de €14 en €23 per maand).
  • Je kunt op de kosten van een opstalverzekering besparen door preventieve maatregelen te nemen, een combinatiepolis te nemen of je polis regelmatig te herzien.

Een opstalverzekering: als eigenaar van een koophuis kun je niet zonder. In dit artikel leggen we uit wat een opstalverzekering is, welke schade door deze verzekering wordt gedekt en waarom de kosten ervan per regio verschillen.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een verzekering die de schade aan je woning dekt. Denk bijvoorbeeld aan onverwachte schade door brand, storm, of inbraak. Met een opstalverzekering ben je beschermd tegen zulke financiële tegenvallers.

Een opstalverzekering dekt niet alleen je huis zelf, maar ook alles dat (aard- en nagelvast) aan de woning vastzit. Met de basisdekking van een opstalverzekering zijn de volgende onderdelen van je huis verzekerd tegen schade:

  • Muren, dak, vloeren
  • Keuken en badkamer
  • Ingebouwde apparatuur
  • Schuur, garage en andere bijgebouwen
  • Zonnepanelen en laadpalen

De verzekering biedt ook dekking tegen schade door onder meer:

  • Brand
  • Storm
  • Waterschade
  • Inbraak
  • Blikseminslag

Zo hoef je je geen zorgen te maken als er iets met je huis gebeurt. De verzekeraar betaalt de kosten voor herstel of herbouw van je woning. Jij kunt met een gerust hart in je huis wonen, wetende dat je gedekt bent als er iets misgaat.

Weetje
Het woord 'opstal' betekent een door de mens op de grond geplaatst (gestald) bouwwerk. Dit kan juridisch gezien een huis, maar bijvoorbeeld ook een schutting zijn.

Wat is een opstalverzekering VvE?

Woon je in een appartement? Dan heb je misschien wel eens gehoord van een opstalverzekering VvE. VvE staat voor Vereniging van Eigenaren. Dit is een groep mensen die samen eigenaar zijn van een appartementencomplex.

Een opstalverzekering VvE werkt net iets anders dan een gewone opstalverzekering. In plaats van dat jij als individuele bewoner een verzekering afsluit, doet de VvE dit voor het hele gebouw.

De verzekering dekt dan de schade aan het hele appartementencomplex, zoals het dak, de buitenmuren, en gemeenschappelijke ruimtes zoals de hal of het trappenhuis.

Tip
Let op: de opstalverzekering VvE dekt meestal niet de binnenkant van je eigen appartement. Daarvoor heb je vaak nog een aanvullende verzekering nodig. Het is dus belangrijk om goed te checken wat er precies verzekerd is.

Waarom is dit belangrijk voor jou als appartementseigenaar? Als lid van de VvE betaal je mee aan deze verzekering. Het is dus goed om te weten waar je voor betaalt en wat er precies verzekerd is.

Is een opstalverzekering hetzelfde als een woonhuisverzekering?

Een opstalverzekering en een woonhuisverzekering zijn twee verschillende namen voor dezelfde verzekering. Sommige verzekeraars gebruiken de ene term, andere de andere. Maar ze bedoelen er hetzelfde mee.

Beide verzekeringen dekken de schade aan je huis en alles wat er vast aan zit. Of je het nu een opstalverzekering of een woonhuisverzekering noemt, de dekking is hetzelfde.

Wat is het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering?

Hoewel een opstalverzekering en woonhuisverzekering hetzelfde zijn, worden deze verzekeringen vaak door elkaar gehaald met een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering dekt echter hele andere zaken.

Een opstalverzekering, zoals je inmiddels weet, dekt alles wat vast zit aan je huis. Een inboedelverzekering daarentegen dekt alle losse spullen in je huis. Denk hierbij aan meubels, kleding, elektronica en andere persoonlijke bezittingen.

Hier is een handig overzicht om het verschil duidelijk te maken:

Opstalverzekering Inboedelverzekering
Muren, dak, vloeren Meubels
Ingebouwde keuken Losse keukenapparatuur
Vast tapijt Losse vloerkleden
Zonnepanelen Televisie en computer
Ingebouwde kasten Kleding en sieraden
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Als je in een huurhuis woont, hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Je bent dan wel zelf verantwoordelijk voor het verzekeren van je inboedel.

Is een opstalverzekering verplicht?

Wettelijk gezien ben je niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Je kunt er in theorie voor kiezen om het risico zelf te dragen. Maar in de praktijk ligt het vaak anders.

Als je een hypotheek hebt, zal de bank meestal eisen dat je een opstalverzekering afsluit. Het huis dient immers als onderpand voor de hypotheek. De bank wil zeker weten dat het huis zijn waarde behoudt, ook als er schade ontstaat.

Heb je geen hypotheek? Dan ben je vrij om zelf te beslissen of je een opstalverzekering wilt. Maar bedenk wel: zonder verzekering loop je het risico op hoge kosten bij schade aan je huis.

Hier is een overzicht van situaties waarin een opstalverzekering wel of niet verplicht is:

Situatie Opstalverzekering verplicht?
Koophuis met hypotheek Meestal wel
Koophuis zonder hypotheek Nee, maar wel aan te raden
Huurhuis Nee, de verhuurder regelt dit
Appartement (VvE) Check bij je VvE
Veeg naar links om meer van de tabel te zien
Weetje
Ook als een opstalverzekering niet verplicht is, kan het verstandig zijn om er toch een af te sluiten. Het geeft je gemoedsrust en beschermt je tegen onverwachte financiële tegenvallers.

Welke schade wordt gedekt door een opstalverzekering?

Hier is een overzicht van de meest voorkomende onderdelen die vaak verzekerd zijn onder een opstalverzekering:

  • Muren, vloeren en plafonds
  • Dak en dakbedekking
  • Ramen en deuren
  • Fundering
  • Leidingen en buizen (voor water, gas en elektriciteit)
  • Centrale verwarming en airconditioning
  • Ingebouwde kasten, keukens en badkamers
  • Sanitair (toilet, douche, bad)
  • Vaste vloerbedekking (zoals tegels of vastgelijmd parket)
  • Zonnepanelen en andere duurzame installaties
  • Laadpalen voor elektrische auto's
  • Bijgebouwen zoals schuren, garages en tuinhuisjes

Het is belangrijk om te beseffen dat al deze onderdelen alleen verzekerd zijn als ze 'aard- en nagelvast' zijn. Dit betekent dat ze niet zomaar losgemaakt kunnen worden zonder schade te veroorzaken.

Stel: je hebt een prachtige designlamp aan het plafond hangen. Zit de lamp met een stekker in het stopcontact? Dan valt hij niet onder de opstalverzekering. Is de lamp ingebouwd en direct aangesloten op de elektriciteit, dan is hij wel verzekerd.

Ook je tuin kan onder bepaalde voorwaarden verzekerd zijn. Denk hierbij aan bestrating, terrassen en pergola's. Beplanting valt meestal niet onder de dekking, tenzij er sprake is van schade door brand of storm.

Tip
Een opstalverzekering dekt niet alleen de woning zelf, maar ook de kosten voor het opruimen van puin na een gedekte schade. Breekt er brand uit in je huis? Dan dekt de verzekering niet alleen de herbouwkosten, maar ook de kosten voor het weghalen van het puin.

Welke schadeoorzaken zijn verzekerd?

Een opstalverzekering biedt bescherming tegen een breed scala aan risico's:

  • Brand en bluswaterschade
  • Storm (vanaf windkracht 7)
  • Blikseminslag
  • Inbraak en vandalisme
  • Neerslag (regen, sneeuw, hagel)
  • Wateroverlast door leidingbreuk
  • Aanrijding of aanvaring

Het is belangrijk om te weten dat de exacte dekking kan verschillen per verzekeraar en per type polis. Sommige verzekeraars bieden bijvoorbeeld een 'allrisk' dekking aan, waarbij ook onvoorziene gebeurtenissen gedekt zijn.

Is schade door grondwater verzekerd?

In de meeste gevallen is schade door grondwater niet standaard gedekt. Dit komt omdat grondwaterschade vaak het gevolg is van langdurige processen en niet van plotselinge gebeurtenissen.

Er zijn echter uitzonderingen. Sommige verzekeraars bieden wel dekking voor schade door grondwater, maar alleen als het water via afvoerleidingen of aangesloten toestellen is binnengekomen.

Weetje
Het is belangrijk om de polisvoorwaarden goed te lezen of contact op te nemen met je verzekeraar als je in een gebied woont waar grondwaterproblemen voorkomen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Hier is een overzicht van een aantal verzekeraars die dekking bieden voor grondwaterschade onder bepaalde voorwaarden:

Verzekeraar Dekking grondwaterschade
ABN Amro Ja, onder allrisk polis
Aegon Ja, onder allrisk polis
Allianz Ja, onder allrisk polis
De Goudse Ja, onder allrisk polis
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Is lekkage in huis verzekerd?

In de meeste gevallen dekt een opstalverzekering wel schade door lekkage, maar er zijn enkele belangrijke voorwaarden en uitzonderingen.

Lekkage van waterleidingen, centrale verwarming en aangesloten toestellen is vaak gedekt. Als bijvoorbeeld je cv-ketel lekt en daardoor schade veroorzaakt aan je plafond of vloer, zal je opstalverzekering deze schade waarschijnlijk vergoeden.

Ook lekkage door het kapot vriezen van leidingen valt meestal onder de dekking. Dit is vooral relevant in de wintermaanden, wanneer temperaturen onder het nulpunt kunnen dalen.

Daklekkage is een ander verhaal. Hoewel gevolgschade (zoals een beschadigd plafond) vaak gedekt is, zijn reparatiekosten aan het dak zelf meestal niet verzekerd. Dit valt onder normaal onderhoud en is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar.

Tip
Lekkage door achterstallig onderhoud of slijtage is meestal niet gedekt. De verzekeraar verwacht dat je je eigen huis goed onderhoudt.

Is schade door regenwater verzekerd?

In de meeste gevallen is schade door regenwater wel degelijk verzekerd onder een opstalverzekering. Dit geldt vooral voor schade die ontstaat door hevige regenval of extreme weersomstandigheden.

Als regenwater bijvoorbeeld je huis binnendringt via het dak of de muren en schade veroorzaakt aan je plafond, vloeren of muren, zal dit meestal gedekt zijn. Dat geldt ook als regenwater over de drempel stroomt en je kelder of souterrain blank zet.

Er zijn echter enkele uitzonderingen. Schade door regenwater dat binnenkomt via openstaande ramen of deuren is meestal niet gedekt. Dit wordt gezien als nalatigheid van de huiseigenaar.

Ook is het belangrijk om te weten dat schade door geleidelijke vochtdoorslag of door grondwater dat via de muren omhoog komt, vaak niet verzekerd is. Dit valt onder de categorie 'sluipende schade' en wordt gezien als onderhoudskwestie.

Hier zijn enkele tips om schade door regenwater te voorkomen:

  • Controleer regelmatig je dak en dakgoten
  • Zorg voor goede afwatering rond je huis
  • Sluit ramen en deuren bij hevige regenval
  • Overweeg het plaatsen van een pomp in je kelder
Weetje
Onthoud dat wat een opstalverzekering precies is en dekt, kan verschillen per verzekeraar. Het is altijd verstandig om de polisvoorwaarden goed door te nemen of contact op te nemen met je verzekeraar als je vragen hebt over specifieke situaties.

Wat dekt een opstalverzekering niet?

Een opstalverzekering dekt over het algemeen geen schade die is ontstaan door:

  • Normale slijtage of achterstallig onderhoud
  • Opzettelijk veroorzaakte schade
  • Constructiefouten of slechte bouwkwaliteit
  • Aardbevingen (tenzij je een speciale dekking hebt)
  • Overstroming door het bezwijken van dijken of andere waterkeringen
  • Schade door ongedierte of schimmels

Schade door eigen schuld is vaak niet gedekt. Stel dat je een gat in de muur boort en daarbij per ongeluk een waterleiding raakt. De schade die hierdoor ontstaat, wordt meestal niet vergoed door je opstalverzekering.

Ook is het goed om te weten dat een opstalverzekering geen schade dekt aan je losse spullen. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt en je meubels beschadigd raken, valt dit onder je inboedelverzekering, niet onder je opstalverzekering.

Sommige verzekeraars bieden een 'allrisk' opstalverzekering aan. Deze dekt meer schades dan een standaard opstalverzekering, maar is ook duurder. Lees daarom de polisvoorwaarden goed door, zodat je precies weet wat er wel en niet gedekt is.

Tip
De kosten voor het herbouwen van je huis na een totale verwoesting (bijvoorbeeld door brand) zijn vaak wel gedekt, maar er kunnen grenzen zijn aan het uit te keren bedrag. Zorg er daarom voor dat je huis voor de juiste waarde verzekerd is.

Kosten van een opstalverzekering

De prijs van een opstalverzekering kan behoorlijk verschillen, afhankelijk van een aantal factoren:

  • Waarde van de woning
  • Locatie van de woning
  • Type woning
  • Staat van onderhoud
  • Hoogte van eigen risico

Ten eerste speelt de waarde van je huis een grote rol. Hoe duurder je woning, hoe meer je meestal betaalt voor de verzekering. Dit komt omdat de verzekeraar bij schade een hoger bedrag moet uitkeren voor een duurder huis.

Ook de locatie van je woning heeft invloed op de prijs. In sommige gebieden is er bijvoorbeeld meer kans op overstromingen of aardbevingen. Verzekeraars berekenen dan een hoger tarief omdat het risico op schade groter is.

Het type woning maakt ook verschil. Een vrijstaand huis is vaak duurder om te verzekeren dan een rijtjeshuis. Dit komt omdat een vrijstaand huis aan alle kanten blootgesteld is aan de elementen, terwijl een rijtjeshuis dat niet is.

Tot slot speelt de staat van onderhoud van je woning mee. Een goed onderhouden huis heeft minder kans op schade, wat kan leiden tot een lagere premie. Het loont dus om je huis goed te onderhouden.

Weetje
Ook de hoogte van je eigen risico kan de prijs beïnvloeden. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandelijkse premie. Maar bedenk wel dat je bij schade dan zelf een groter bedrag moet betalen.

Gemiddelde kosten van een opstalverzekering

Volgens recente cijfers uit 2024 betaal je voor een gemiddelde opstalverzekering tussen de €10 en €30 per maand. Dit komt neer op zo'n €120 tot €360 per jaar.

  • In goedkopere regio's, zoals delen van Groningen of Drenthe, betaal je voor een tussenwoning vaak tussen de €14 en €23 per maand.
  • In duurdere gebieden, zoals de Randstad, kan dit oplopen tot €16 tot €30 per maand voor eenzelfde type woning.

Voor een vrijstaande woning ben je meestal iets meer kwijt. Reken op zo'n €2 tot €5 extra per maand vergeleken met een tussenwoning in dezelfde regio.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze bedragen slechts gemiddelden zijn. Jouw specifieke situatie kan leiden tot een hogere of lagere premie.

Type woning Goedkope regio Dure regio
Tussenwoning €14 - €23 p/m €16 - €30 p/m
Vrijstaand €16 - €28 p/m €18 - €35 p/m
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Deze tabel geeft je een duidelijk overzicht van de gemiddelde maandelijkse kosten voor verschillende woningtypes in goedkope en dure regio's. Zo kun je makkelijk inschatten wat je ongeveer kwijt zult zijn aan je opstalverzekering.

Tip
Onthoud wel dat deze bedragen kunnen variëren afhankelijk van de verzekeraar en je persoonlijke situatie. Het loont altijd om verschillende aanbieders te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Waarom verschilt de prijs van een opstalverzekering per regio?

In het westen van het land betaal je vaak meer voor een opstalverzekering dan in andere delen van het land. Dit komt met name omdat de bouwkosten in stedelijke gebieden hoger zijn dan in landelijke gebieden.

Dat heeft verschillende redenen:

  • Hogere loonkosten voor bouwvakkers in de stad
  • Duurder bouwmateriaal door hogere transportkosten
  • Strengere bouwvoorschriften in stedelijke gebieden
  • Beperkte ruimte voor opslag van bouwmaterialen

Al deze factoren zorgen ervoor dat het herbouwen van een huis in de Randstad duurder is dan in bijvoorbeeld Drenthe of Zeeland. Omdat de opstalverzekering de herbouwkosten dekt, resulteert dit in een hogere premie voor stadsbewoners.

Weetje
Daarnaast is er in stedelijke gebieden vaak een hoger risico op inbraak en vandalisme. Dit verhoogt ook de premie, omdat de kans op een schadeclaim groter is.

Hoe wordt de herbouwwaarde bepaald?

De herbouwwaarde is een cruciale factor in het bepalen van je opstalverzekeringspremie. Maar wat is een herbouwwaarde precies en hoe wordt deze bepaald?

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis volledig opnieuw te bouwen als het totaal verloren zou gaan, bijvoorbeeld door brand.

Er zijn verschillende manieren om de herbouwwaarde van je huis te bepalen:

  1. Herbouwwaardemeter: Dit is een standaard vragenlijst die veel verzekeraars gebruiken. Je vult gegevens in over je woning, zoals het type, bouwjaar en oppervlakte.
  2. Taxatie: Een expert komt langs om de herbouwwaarde van je huis te schatten. Dit is nauwkeuriger, maar ook duurder.
  3. Kuubprijs-methode: Hierbij wordt het volume van je huis vermenigvuldigd met een gemiddelde prijs per kubieke meter.
Tip
Het is belangrijk om de herbouwwaarde regelmatig te actualiseren, bijvoorbeeld elke 3-5 jaar. Bouwkosten stijgen namelijk met de tijd, en je wilt niet onderverzekerd zijn als er iets gebeurt.

Hoe kun je besparen op je opstalverzekering?

Nu je een idee hebt van de gemiddelde kosten, wil je natuurlijk weten hoe je kunt besparen op je opstalverzekering. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de premie te verlagen zonder in te leveren op de dekking.

Een effectieve manier om te besparen is door regelmatig verschillende aanbieders te vergelijken. Verzekeraars passen hun prijzen regelmatig aan, dus wat vorig jaar de goedkoopste optie was, is dat nu misschien niet meer.

Je kunt ook overwegen om je eigen risico te verhogen. Hierdoor daalt je maandelijkse premie, maar houd er rekening mee dat je bij schade zelf een groter bedrag moet betalen. Zorg dus dat je dit bedrag achter de hand hebt.

Het nemen van preventieve maatregelen kan ook helpen om je premie te verlagen. Denk hierbij aan:

  • Het installeren van rookmelders
  • Het plaatsen van inbraakwerend hang- en sluitwerk
  • Het aanleggen van een alarmsysteem

Veel verzekeraars geven korting als je deze maatregelen neemt, omdat ze het risico op schade verminderen. Vraag bij je verzekeraar na welke maatregelen in aanmerking komen voor een premiekorting.

Een andere tip is om te kijken naar een combinatiepolis. Vaak krijg je korting als je meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij afsluit. Bijvoorbeeld door je inboedel- en opstalverzekering te combineren.

Tot slot kun je overwegen om je verzekering jaarlijks in één keer te betalen in plaats van maandelijks. Veel verzekeraars geven een korting als je voor jaarbetaling kiest.

Weetje
Onthoud dat de goedkoopste optie niet altijd de beste is. Kijk goed naar de dekking en voorwaarden voordat je overstapt. Een iets duurdere verzekering met betere dekking kan op de lange termijn voordeliger uitpakken als je ooit schade hebt.

Belang van regelmatige herziening van je polis

Een opstalverzekering afsluiten is niet iets wat je eenmalig doet en dan vergeet. Het is belangrijk om je polis regelmatig te herzien, idealiter jaarlijks.

Je persoonlijke omstandigheden kunnen immers veranderen. Misschien heb je je huis verbouwd, waardoor de herbouwwaarde is gestegen. Of je hebt zonnepanelen geïnstalleerd, die ook verzekerd moeten worden.

Ook de verzekeringsmarkt verandert continu. Nieuwe aanbieders komen op de markt, bestaande verzekeraars passen hun voorwaarden aan. Door regelmatig te vergelijken, weet je zeker dat je nog steeds de beste deal hebt.

Daarnaast kunnen wettelijke regelingen veranderen. Zo is er bijvoorbeeld sinds 2022 een beperkte dekking voor overstromingsschade verplicht in elke opstalverzekering. Door je polis regelmatig te herzien, weet je zeker dat je altijd up-to-date bent.

Hier zijn enkele momenten waarop je kunt overwegen om je opstalverzekering te herzien:

  • Na een verbouwing of renovatie
  • Bij een verhuizing
  • Bij installatie van duurzame voorzieningen (zoals zonnepanelen of een laadpaal)
  • Als de verzekeraar wijzigingen doorvoert in de premie en/of voorwaarden

Door je opstalverzekering regelmatig te herzien, zorg je ervoor dat je altijd goed verzekerd bent tegen een eerlijke prijs. Het kost wat tijd, maar kan je op lange termijn veel geld en zorgen besparen.

Tip
Heb je tijdelijk twee huizen, bijvoorbeeld tijdens een verhuizing? Meld dit dan bij je verzekeraar. Vaak bieden zij voor beide woningen een beperkte periode dekking, maar er kunnen beperkingen zijn.

Veelgestelde vragen

Een opstalverzekering is een verzekering die de schade aan je woning dekt, zoals onverwachte schade door brand, storm of inbraak. De verzekering dekt niet alleen het huis zelf, maar ook alles dat aard- en nagelvast aan de woning vastzit, zoals muren, dak, vloeren, keuken, badkamer en ingebouwde apparatuur.

Ja, een opstalverzekering en een woonhuisverzekering zijn twee verschillende namen voor dezelfde verzekering. Beide verzekeringen dekken de schade aan je huis en alles wat er vast aan zit, ongeacht welke term de verzekeraar gebruikt.

Een opstalverzekering dekt alles wat vast zit aan je huis, zoals muren, dak en ingebouwde keuken, terwijl een inboedelverzekering alle losse spullen in je huis dekt, zoals meubels, kleding en elektronica. Het belangrijkste verschil is dus dat een opstalverzekering het huis zelf verzekert, terwijl een inboedelverzekering je persoonlijke bezittingen verzekert.

Wettelijk gezien ben je niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, maar als je een hypotheek hebt, zal de bank meestal eisen dat je een opstalverzekering afsluit. Voor een koophuis zonder hypotheek is een opstalverzekering niet verplicht, maar wel aan te raden om jezelf te beschermen tegen onverwachte financiële tegenvallers.

De premie van een opstalverzekering wordt bepaald door factoren zoals de waarde van de woning, de locatie, het type woning, de staat van onderhoud en de hoogte van het eigen risico. In stedelijke gebieden betaal je vaak meer vanwege hogere bouwkosten en een groter risico op inbraak en vandalisme.

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis volledig opnieuw te bouwen als het totaal verloren zou gaan, bijvoorbeeld door brand. Dit is een cruciale factor in het bepalen van je opstalverzekeringspremie, omdat de verzekeraar hiermee berekent hoeveel ze mogelijk moeten uitkeren bij totale schade.

Je kunt besparen op je opstalverzekering door regelmatig verschillende aanbieders te vergelijken, je eigen risico te verhogen, preventieve maatregelen te nemen zoals het installeren van rookmelders, en door te kiezen voor een combinatiepolis. Ook kun je overwegen om je verzekering jaarlijks in één keer te betalen in plaats van maandelijks, omdat veel verzekeraars hier korting op geven.

Het is belangrijk om je opstalverzekering regelmatig te herzien omdat je persoonlijke omstandigheden kunnen veranderen, zoals verbouwingen of installatie van zonnepanelen, en omdat de verzekeringsmarkt en wettelijke regelingen continu veranderen. Door je polis regelmatig te herzien, zorg je ervoor dat je altijd goed verzekerd bent tegen een eerlijke prijs en dat je dekking up-to-date blijft.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223