Energielabel aanpassen na zonnepanelen

Energielabel aanpassen na zonnepanelen
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 11 juni 2024
6 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Het plaatsen van zonnepanelen heeft een positieve invloed op het energielabel, doordat het de energieprestatie van de woning verbetert.
  • Het aantal zonnepanelen dat nodig is om het energielabel te verbeteren, hangt af van het energieverbruik van de woning en de zonuren op de locatie.
  • Het is niet mogelijk om het energielabel zelf aan te passen, maar na het plaatsen van energiebesparende maatregelen kan een energieadviseur een nieuw energielabel vaststellen.

Heb jij zonnepanelen op het dak van je huis laten plaatsen? Dan is je energielabel aanpassen wellicht een slim idee. Lees hieronder hoeveel invloed zonnepanelen hebben op het energielabel en hoe je jouw energielabel snel en makkelijk kunt aanpassen.

Vraag direct een nieuw energielabel aan  Bij een goede, ervaren specialist

Hebben zonnepanelen invloed op het energielabel?

Ja, het plaatsen van zonnepanelen heeft een positieve invloed op het energielabel. De zonnepanelen op je dak wekken namelijk groene stroom op, waardoor de energieprestatie van je huis verbetert.

De energieprestatie geeft aan hoe energiezuinig je woning is en wordt uitgedrukt in een energielabel. Dit label varieert van A++++ (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Hoe beter de energieprestatie, hoe beter dus het energielabel.

Weetje
De energieprestatie wordt onder meer beïnvloed door de totale oppervlakte van de zonnepanelen in verhouding tot de omvang van je huis. Hierdoor hebben 10 zonnepanelen op een klein rijtjeshuis meer invloed op het energielabel dan op een groot vrijstaand huis.

Hoeveel zonnepanelen voor een beter energielabel?

Benieuwd hoeveel zonnepanelen je op je dak moet plaatsen om je energielabel te verbeteren? Dit is makkelijk te berekenen aan de hand van de volgende cijfers:

  • Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks circa 3.000kWh aan stroom
  • Een gemiddeld zonnepaneel heeft een vermogen van circa 370Wp (Wattpiek)
  • Gemiddeld heeft Nederland 1.500 tot 1.550 zonuren per jaar
  • Op basis van deze zonuren vermenigvuldig je het aantal Wp met 0,85 (de rendementsfactor)
  • Een gemiddeld zonnepaneel wekt jaarlijks dus circa 315kWh op (370 * 0,85)
Rekenvoorbeeld invloed zonnepanelen op energielabel

Laten we bovenstaande cijfers verduidelijken met een rekenvoorbeeld. Hierbij gaan we uit van de installatie van 10 zonnepanelen met elk een vermogen van 370 Wp, wat resulteert in een totale jaarlijkse opbrengst van ongeveer 3.150 kWh.

Voorbeeld tussenwoning en invloed zonnepanelen
  • Jaarlijks energieverbruik: 3.000 kWh
  • Opbrengst zonnepanelen: 3.150 kWh
  • Netto energieverbruik: -150 kWh
  • Huidig energielabel: C
  • Verwachte verbetering: Mogelijk naar A

De tussenwoning wekt meer energie op dan deze verbruikt, wat een zeer positieve invloed heeft op het energielabel. De significante vermindering van het netto energieverbruik kan het energielabel bijvoorbeeld verbeteren van C naar A.

Voorbeeld hoekwoning en invloed zonnepanelen
  • Jaarlijks energieverbruik: 3.500 kWh
  • Opbrengst zonnepanelen: 3.150 kWh
  • Netto energieverbruik: 350 kWh
  • Huidig energielabel: C
  • Verwachte verbetering: Mogelijk naar B

Hoewel de hoekwoning meer energie verbruikt dan de zonnepanelen opwekken, draagt de installatie van zonnepanelen bij aan een verlaging van het netto energieverbruik. Dit kan het energielabel verbeteren van C naar B.

Voorbeeld vrijstaande woning en invloed zonnepanelen
  • Jaarlijks energieverbruik: 4.000 kWh
  • Opbrengst zonnepanelen: 3.150 kWh
  • Netto energieverbruik: 850 kWh
  • Huidig energielabel: C
  • Verwachte verbetering: Mogelijk naar B, maar afhankelijk van andere woningkenmerken

De vrijstaande woning heeft van de voorbeelden het hoogste energieverbruik, maar de zonnepanelen helpen nog steeds om dit te verminderen. Afhankelijk van de huiskenmerken en andere energiebesparende maatregelen kan het energielabel verbeteren van C naar B.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om energieneutraal te zijn?

Uit bovenstaande voorbeelden wordt duidelijk hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om energieneutraal te worden. Deel het jaarlijkse energieverbruik in kWh door het aantal Wp per zonnepaneel * de rendementsfactor.

In dit voorbeeld gaan we uit van een jaarlijks energieverbruik van 3.800kWh, zonnepanelen van 375Wp en een rendementsfactor van 0,85. Factoren zoals het lokale klimaat, schaduw en verouderde panelen kunnen de rendementsfactor beïnvloeden.

De berekening bij dit voorbeeld is als volgt: 3.800kWh / (375Wp per paneel * 0,85) = 11,95.

Dit betekent dat de woning 12 zonnepanelen nodig heeft om volledig energieneutraal te zijn. Het plaatsen van deze panelen zal een zeer positieve invloed hebben op het energielabel van de woning.

Weetje
Hoewel huiskenmerken kunnen verschillen, heeft een energieneutrale woning vrijwel altijd het energielabel A++++. Soms kan alleen het installeren van zonnepanelen al genoeg zijn om dit energielabel te krijgen.

Kan ik mijn energielabel aanpassen?

Het is als huiseigenaar niet mogelijk om zelf je energielabel aan te passen. Wel kun je energiebesparende maatregelen nemen om het energielabel te verbeteren. Hierna kun je via een energieadviseur een nieuw energielabel aanvragen.

Ben je het niet eens met het verstrekte energielabel? Neem dan contact op met de energieadviseur die de inspectie heeft verricht. Soms is het mogelijk om een nieuwe inspectie te krijgen of het energielabel te wijzigen.

Het plaatsen van zonnepanelen zou vrijwel altijd moeten leiden tot een beter energielabel. Uitzondering is als de woning al energielabel A++++ heeft, bijvoorbeeld door een combinatie van uitstekende isolatie en energiezuinige installaties.

Tip
Wist je dat huizen met energielabel A of hoger gemiddeld duizenden euro’s meer opleveren bij verkoop? Het aanpassen van je energielabel door een nieuw energielabel aan te vragen kan dan ook erg winstgevend zijn.

Vraag direct een nieuw energielabel aan  Vind direct de beste deal

Energielabel aanpassen met DigiD: kan dat?

Nee, je kunt je energielabel niet zelf aanpassen met DigiD. Sinds 1 januari 2021 is het proces voor het aanpassen van een energielabel veranderd. Voorheen kon je zelf online wijzigingen aanbrengen in het energielabel van je woning, maar dit is niet langer mogelijk.

Na het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen moet je nu een afspraak maken met een energieadviseur om je energielabel te wijzigen. De adviseur komt langs om de woning te inspecteren en stelt op basis hiervan een nieuw energielabel vast.

Weetje
Hoewel je met DigiD niet je energielabel kunt aanpassen, kun je met DigiD wel het huidige energielabel van je woning inzien. Toch is dit onnodig omslachtig, omdat het opvragen van je energielabel via deze check makkelijker en sneller is.

Wat kost het aanpassen van een energielabel?

De kosten voor het aanvragen van een energielabel verschillen per regio, adviseur en type woning. Gemiddeld kost een inspectie door een erkend energieadviseur in 2024 tussen de €250 en €400.

Zonnepanelen zijn al duur genoeg, dus is het slim om te besparen op het aanpassen van je energielabel. Door energieadviseurs uit jouw buurt te vergelijken, ben je gemiddeld tot maar liefst €150 goedkoper uit.

Gebruik onze gratis vergelijkingstool hieronder om te zien via welke adviseur jij je energielabel het goedkoopst kunt aanpassen. De adviseur die je kiest, neemt snel contact met je op voor een inspectie.

Besparen op het aanpassen van je energielabel?

Vergelijk energielabelspecialisten  Bespaar op energielabelkosten

Veelgestelde vragen

Het aanpassen van een energielabel kost gemiddeld 3 weken. Gemiddeld duurt het 3 tot 7 werkdagen voordat de energieadviseur langskomt voor een inspectie. Daarna kan het tot 2 weken duren om het definitieve energielabel te ontvangen.

Nee, in 2024 kun je geen subsidie krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen. Wel profiteer je van een verlaagd BTW-tarief van 0%. Ook kun je tot 2031 gebruik maken van de salderingsregeling, waarbij teruggeleverde energie wordt verrekend met je verbruik.

Zonnepanelen verlagen het energieverbruik door duurzame energie op te wekken, terwijl isolatie energieverlies vermindert en een warmtepomp efficiënt verwarmt en koelt. Goede isolatie is vaak een slimme eerste stap, omdat het de basisbehoefte aan energie verlaagt.

Een eenmaal toegekend energielabel is in principe 10 jaar geldig. Wel kan de energieprestatie van je huis in de loop der tijd verminderen, bijvoorbeeld door weinig onderhoud aan de zonnepanelen of andere duurzame installaties.

Het bereiken van energielabel A++++ is vaak het gevolg van een combinatie van zonnepanelen (hernieuwbare energie), warmtepompen of zonneboilers (energiezuinige installaties) en isolatie (dak, muren, vloer en ramen).

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223