Hoe lang is een energielabel geldig?

Hoe lang is een energielabel geldig?
Philip Henssen
- Verbinder van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
5 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Een energielabel voor woningen is 10 jaar geldig.
  • Het is verplicht om bij de verkoop van een woning een geldig energielabel te hebben.
  • Een voorlopig energielabel is niet meer geldig.

Overweeg je je huis te verkopen? Dan is het verplicht om tijdig een geldig energielabel te regelen. In dit artikel vertellen we hoe lang een energielabel geldig is en leggen we uit hoe je dit makkelijk en snel kunt checken.

Check direct of je energielabel nog geldig is  Op basis van je adres

Wat is een energielabel voor huizen?

Het energielabel is een indicatie die aangeeft hoe energiezuinig je woning is. Het label varieert van A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Het label wordt bepaald door te kijken naar de energieprestatie van je huis.

In Nederland ben je als eigenaar verplicht om bij de verkoop of verhuur van je woning een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook voor eigenaren die een nieuwe woning laten bouwen.

Het energielabel is daarom niet alleen belangrijk voor verkopers, maar ook voor potentiële kopers of huurders van een huis. Hiermee krijgen zij inzicht in de energiezuinigheid van de woning en de mogelijke maandelijkse energielasten.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Het energielabel voor woningen is in Nederland 10 jaar geldig. Dit geldt zowel voor nieuwere als oudere energielabels. De geldigheidsduur gaat in vanaf de datum van afgifte. Hierna moet een nieuw label worden aangevraagd via een erkend energieadviseur.

De geldigheidsduur is niet meer dan 10 jaar, zodat het energielabel een actuele weergave blijft van de energiezuinigheid van het huis. Als huiseigenaar kun je in de tussentijd immers investeringen doen die de energiezuinigheid van je woning beïnvloeden.

Soorten energielabels: huidige vs oude regels

In de loop der jaren zijn er verschillende soorten energielabels uitgegeven, wat kan leiden tot verwarring. Welk energielabel heeft jouw woning nu precies en is het nog geldig volgens de huidige regelgeving?

Dit zijn de verschillende soorten energielabels die een huis kan hebben:

Voorlopig energielabel

In 2015 ontvingen alle woningeigenaren in Nederland automatisch een voorlopig energielabel. Dit label was een inschatting van de energiezuinigheid van de woning, gebaseerd op algemeen beschikbare gegevens zoals woningtype en bouwjaar.

Het voorlopige label was bedoeld als stimulans voor woningeigenaren om na te denken over energiebesparing en om een definitief energielabel aan te vragen wanneer de woning verkocht of verhuurd zou worden.

Een voorlopig energielabel dat in 2015 is uitgegeven, is in 2024 niet meer geldig.

Geldig Vereenvoudigd Energielabel (VEL)

Het VEL was een eenvoudige versie van het energielabel dat tot 2021 gebruikt werd voor woningen. Dit label was online aan te vragen, waarbij de woningeigenaar zelf kenmerken van de woning doorgaf.

Het VEL was vooral bedoeld om huiseigenaren op een laagdrempelige manier inzicht te geven in de energiezuinigheid van hun woning, maar gaf geen gedetailleerd beeld van de werkelijke energiezuinigheid.

Een VEL dat voor 2021 is afgegeven, blijft 10 jaar geldig. De 'geldig tot' datum staat op het energielabel vermeld.

Energie-Index (EI)

De Energie-Index (EI) was een uitgebreidere en nauwkeurigere bepaling van de energieprestatie van een huis, gebaseerd op ongeveer 150 kenmerken van de woning. Het werd voornamelijk gebruikt voor huurwoningen.

De EI werd vastgesteld door een inspecteur die de woning bezocht en bood hiermee een nauwkeuriger beeld van de energiezuinigheid van de woning.

Net als een VEL, blijft een EI die voor 2021 is afgegeven 10 jaar geldig. De 'geldig tot' datum staat op het energielabel vermeld.

Huidig energielabel

Sinds 1 januari 2021 is de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800 van kracht, die de oude methodiek NEN 7120 vervangt. Hierdoor zijn de voorlopige energielabels uit 2015 komen te vervallen en dus niet meer geldig.

Het nieuwe systeem vervangt ook het Vereenvoudigd Energielabel (VEL) en de Energie-Index (EI). Het nieuwe energielabel is tegenwoordig altijd gebaseerd op een fysieke inspectie door een erkend energieadviseur en is hierdoor zeer gedetailleerd en nauwkeurig.

Een energielabel dat na 1 januari 2021 is afgegeven, is 10 jaar geldig. De 'geldig tot' datum staat op het energielabel vermeld.

Kan ik mijn energielabel verlengen?

Loopt je energielabel binnenkort af? Het is niet mogelijk om het bestaande energielabel van je huis te verlengen. In plaats daarvan moet je een nieuw energielabel aanvragen, waarbij je woning opnieuw wordt geïnspecteerd door een energieadviseur.

Is jouw energielabel nog jarenlang geldig, maar heb je je huis in de tussentijd verduurzaamd? Dan kan het handig zijn om een nieuw energielabel aan te vragen dat beter aansluit op de huidige energieprestatie van je woning.

Weetje
Het verbeteren van je energielabel kan de waarde van je woning flink verhogen. Duurzaamheidsmaatregelen zoals isolatie, verwarmingssystemen en zonnepanelen kunnen je duizenden euro’s extra opleveren bij verkoop.

Wat gebeurt er als ik geen geldig energielabel heb?

Bij verkoop van je huis is een geldig energielabel verplicht. Kun je op het moment van verkoop geen geldig label overhandigen aan de koper? Dan krijg je een boete van €450. Daarnaast moet je het energielabel voor de (oude) woning alsnog aanvragen.

Checken of je energielabel nog geldig is

Als je van plan bent om je huis te verkopen, is het belangrijk om te weten of je energielabel nog geldig is. Zo voorkom je niet alleen een boete van €450, maar je kunt de verkoopwaarde van je woning ook positief beïnvloeden door tijdig een nieuw label aan te vragen.

Check hier nu gratis of op jouw adres een geldig energielabel staat. Is dat niet het geval? Dan heb je de mogelijkheid om direct een energielabel aan te vragen en de prijzen van de beste energieadviseurs bij jou in de buurt te vergelijken.

Direct vrijblijvend je energielabel checken?

Ja, ik wil mijn energielabel checken  Gemakkelijk controleren

Veelgestelde vragen

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning is, variërend van A++++ (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Huizen met goede isolatie en duurzaamheidsmaatregelen zoals zonnepanelen of een warmtepomp hebben doorgaans een beter energielabel.

Een energielabel voor woningen in Nederland is 10 jaar geldig vanaf de datum van afgifte. Hierdoor blijft het energielabel een actuele weergave van de energiezuinigheid van het huis in de loop der jaren.

Ja, in Nederland ben je als woningeigenaar verplicht om bij de verkoop of verhuur van een woning een geldig energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Het is daarom verstandig om de geldigheid van je energielabel gratis te checken.

Nee, het is niet mogelijk om een bestaand energielabel te verlengen. Na afloop van de geldigheidsduur moet je nieuw energielabel aanvragen via een erkend energieadviseur.

Als je bij de verkoop van je huis geen geldig energielabel kunt overhandigen aan de koper, krijg je een boete van €450. Daarnaast moet je het energielabel voor de woning alsnog aanvragen.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Philip Henssen Philip Henssen

Philip is al meer dan 10 jaar een specialist op het gebied van makelaars vergelijken. Zijn missie is om het proces van het verkopen van een huis zo overzichtelijk mogelijk te maken voor onze bezoekers.


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223