Hoe bepaal je de vraagprijs voor een huis?
Hoe stel je de juiste vraagprijs vast, wat heb je daar voor nodig en wat is het verschil tussen de vraagprijs en de richtprijs? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.
Ben jij van plan je huis te verkopen? Eén van de eerste dingen die je dan moet bepalen is welke prijs je vraagt voor de woning. Als woningverkoper mag je zelf de vraagprijs bepalen. Dit betekent niet dat je willekeurig welk bedrag als vraagprijs kunt kiezen.
Met een te hoge vraagprijs schrik je potentiële kopers af. Met een te lage vraagprijs verkoop je de woning waarschijnlijk snel, maar doe jij jezelf financieel tekort.
Wat is het verschil tussen de vraagprijs en de richtprijs?
'Vraagprijs' en 'richtprijs' zijn twee verschillende begrippen. Bij een vraagprijs heb je een vast bedrag in gedachten en spreek je af dat de koper die deze prijs biedt, de woning kan kopen.
Bij een richtprijs gaat het om het bedrag dat jij als verkoper in gedachten hebt. De koper is vrij om te bieden wat hij wil, en beslist vaak op basis van de indruk die hij van de woning krijgt bij de bezichtiging. Een richtprijs heeft dus geen plafond zoals een vraagprijs, maar wel een indicatie van de woningwaarde.
Omdat je geen minimale prijs hebt vastgesteld kun je biedingen rustig afwachten. Mogelijk bieden mensen zelfs meer dan je verwacht had. Keerzijde is dat het langer kan duren voordat je de woning verkoopt, juist omdat je afwacht.
Hoe kies ik de beste verkoopstrategie?
De beste strategie (die van 'vraagprijs' of 'richtprijs') voor de verkoop van jouw woning hangt onder meer af van de gewildheid van de woning in de regio, het type woning en de tijd waarbinnen je de woning wilt verkopen.
Twijfel je welke strategie het beste is voor de verkoop van jouw woning? Plan dan een gratis adviesgesprek in met een verkoopmakelaar. Een makelaar weet precies wat er in jouw regio speelt, welke woningen gewild zijn en hoe je woning het beste kan presenteren om daarop in te spelen.
Hij neemt samen met jou door wat de mogelijkheden zijn voor de verkoop van jouw woning, welke verkoopstrategie het beste bij jouw en de woning past, en waarom. Op basis van die adviezen kun je zelf een beslissing nemen. Welke keuze je ook maakt, de makelaar helpt je altijd verder.
Hoe kan ik een hogere verkoopprijs vragen?
Wil jij een betere prijs voor je woning krijgen, bijvoorbeeld omdat je huis onder water staat, of omdat je een nieuwe woning op het oog hebt maar niet voldoende hypotheek kan krijgen om dit te kopen? Dan is het verstandig te investeren in waardevermeerderende maatregelen.
Maak gebruik van dit stappenplan speciaal voor jouw woning om de woningwaarde te vergroten, en ontdek hoe jij je woning meer waard maakt. Daarbij kun je denken aan groot onderhoud, isolatie of het renoveren van de (verouderde) badkamer. Omdat je hierin investeert is het verstandig te bekijken wat je er in woningwaarde voor terug krijgt. De verkoopmakelaar helpt je bij deze berekening.
Hogere woningprijs door verbeterd energielabel
Ook het verbeteren van het energielabel is een waardevermeerderende maatregel. Immers, hoe beter het energielabel, des te energiezuiniger de woning. Dat maakt een huis niet alleen comfortabeler, het scheelt ook op de energierekening; twee punten die een huis extra aantrekkelijker maken voor potentiële kopers en een positieve invloed hebben op de vraagprijs.
Wil jij weten welke maatregelen jouw woning energiezuiniger maken? Maak dat een afspraak met een energieadviseur! Deze voert een woninginspectie uit, stelt een energielabel vast en geeft concrete tips en voorbeelden voor het energiezuiniger maken van jouw woning.
Hoe bepaal ik de vraagprijs voor mijn woning?
Om de vraagprijs voor de woning te bepalen is het belangrijk dat je weet wat de woningwaarde is. Als je zoekt op internet vind je waarschijnlijk een aantal online tools die de woningwaarde berekenen. Deze waarde is echter niet nauwkeurig. Bij het berekenen van de waarde wordt gekeken naar het woonoppervlak en de verkoopprijs van woningen die op jouw huis lijken (referentiepanden), maar er wordt geen rekening gehouden met de unieke kenmerken van jouw woning.
Heb jij bijvoorbeeld net de keuken gerenoveerd, een nieuwe badkamer laten plaatsen of het dak geïsoleerd? Online tools kijken hier niet naar, waardoor de waarde te laag wordt ingeschat. Baseer jij de vraagprijs op deze waarde, dan doe jij jezelf financieel tekort.
Vuistregel voor een ruwe inschatting
Met de volgende vuistregel kun je eenvoudig zelf een ruwe inschatting maken: aantal m2 van jouw woning x de gemiddelde prijs per m2 in jouw woonplaats. Bijvoorbeeld: 80 m2 x 4.200 euro geeft een ruwe woningwaarde van 336.000 euro. Je kunt op HuisVerkopen direct opzoeken wat op dit moment de gemiddelde m2-prijs in jouw woonplaats is.
Tip: gratis waardebepaling door een makelaar
Voor een zeer nauwkeurig beeld van de woningwaarde is het slim om een gratis waardebepaling uit te laten voeren door een verkoopmakelaar. Daarbij kijkt hij dus ook naar de unieke kenmerken van jouw huis. Na het beantwoorden van enkele vragen, neemt de makelaar contact met je op om de gratis waardebepaling in te plannen. Daarbij inspecteert de makelaar jouw woning, legt hij uit wat de beste verkoopstrategie is en geeft hij je daarnaast gratis verkoopadvies waarmee jij je woning extra aantrekkelijk maakt voor potentiële kopers.
Hoe verkoop je voordelig een woning?
Ga jij je woning verkopen en wil je zeker weten dat je niets over het hoofd ziet? Gebruik dan het gratis en persoonlijke stappenplan en regel de verkoop van je woning eenvoudig en voordelig, van het kiezen van een makelaar tot het regelen van een verhuisbedrijf.