Hoe wordt de overwaarde op mijn huis belast?

Hoe wordt de overwaarde op mijn huis belast?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
9 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Overwaarde op je huis valt in box 3 van de inkomstenbelasting en wordt belast als vermogen
  • Je betaalt in principe geen belasting op de verkoop van je huis, maar wel over het totale vermogen op de bankrekening waarop ook de overwaarde is uitgekeerd
  • Als je overwaarde schenkt moet de ontvanger schenkbelasting betalen over het bedrag boven de vrijstelling, afhankelijk van de relatie tussen schenker en ontvanger

Heb jij overwaarde op je huis? Dan moet je over dit bedrag misschien belasting betalen. Lees snel verder en ontdek in welke box de overwaarde voor de Belastingdienst valt en hoeveel belasting je betaalt over de overwaarde op je huis.

Wat is overwaarde op je huis?

Overwaarde is het verschil tussen de huidige verkoopwaarde van je huis en de resterende hypotheekschuld. Als je huis in waarde is gestegen door bijvoorbeeld woningwaardestijgingen of verbouwingen, kan de overwaarde flink oplopen.

Je kunt overwaarde ook wel zien als een vermogenswinst op je woning. Hoe meer de huizenprijzen stijgen of hoe langer je de hypotheek al hebt afgelost, hoe groter de kans op overwaarde.

Hoe bereken je de overwaarde op je huis?

Om de overwaarde op je huis te berekenen, trek je de resterende hypotheekschuld af van de huidige verkoopprijs. De reële verkoopprijs kan worden vastgesteld door een gratis waardebepaling van een makelaar of door een officiële taxatie.

De werkelijke overwaarde hangt af van factoren zoals de huidige marktsituatie, staat van de woning en locatie.

Rekenvoorbeeld overwaarde bij verkoop huis

Stel, je verkoopt je huis voor een verkoopprijs van € 400.000. De resterende hypotheekschuld op het moment van verkoop bedraagt nog € 150.000.

Om de overwaarde te berekenen volg je deze stappen:

  1. Bepaal de verkoopprijs van de woning: € 400.000
  2. Trek hier de resterende hypotheekschuld vanaf: € 150.000
  3. De uitkomst is de overwaarde: € 400.000 - € 150.000 = € 250.000

In dit voorbeeld realiseer je een overwaarde van € 250.000 bij de verkoop van je huis. In principe mag je deze overwaarde vrij besteden.

Je kunt het bedrag bijvoorbeeld gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning, het aflossen van andere schulden of als aanvulling op je pensioen.

Tip
De daadwerkelijke verkoopprijs kan afwijken van je eigen schatting van de woningwaarde. Vraag daarom altijd een actuele waardebepaling op bij een makelaar om een reëel beeld te krijgen van de verkoopopbrengst en overwaarde.

Vraag een gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Wanneer ontstaat overwaarde op je huis?

Overwaarde ontstaat als de huidige marktwaarde hoger is dan de resterende hypotheekschuld. Dit kan komen door waardestijging van het huis of doordat je al een deel van de hypotheek hebt afgelost.

Hoe verder je in de looptijd van je hypotheek zit, hoe groter de kans op overwaarde. Heb je de eigenwoningschuld volledig afgelost, dan is de gehele verkoopprijs overwaarde.

Is overwaarde hetzelfde als winst?

Overwaarde en winst zijn niet hetzelfde:

  • Overwaarde is het bedrag dat de verkoopprijs hoger ligt dan de oorspronkelijke aankoopprijs. Het is dus de waardetoename van je huis sinds de aankoop.
  • Winst is de netto financiële opbrengst die je overhoudt na aftrek van alle kosten die zijn gemaakt bij de verkoop.

Stel: je hebt je huis ooit voor € 250.000 gekocht en de resterende hypotheekschuld is € 50.000. Als je het huis nu voor €400.000 verkoopt, is de overwaarde € 100.000.

Van die € 100.000 moet je echter nog de verkoopkosten aftrekken, zoals de makelaarskosten en eventuele kosten voor het opknappen van je huis. Wat er dan overblijft, is je daadwerkelijke winst op de verkoop.

Hoe wordt overwaarde op je huis belast?

Overwaarde op je woning valt in box 3 van de inkomstenbelasting (vermogensrendementsheffing). Het wordt opgeteld bij je overige vermogen zoals spaargeld en beleggingen.

Je betaalt belasting over het vermogen boven de vrijstelling, afhankelijk van de totale waarde van je bezittingen. Je betaalt een vaste heffing over een fictief rendement. Hoe hoger de overwaarde, hoe meer belasting je betaalt in box 3.

Hoeveel belasting betaal je over overwaarde in box 3?

In 2024 geldt een tweeschijvenstelsel voor box 3. Over vermogen tot € 57.000 (of € 114.000 bij fiscaal partnerschap) betaal je 0% belasting. Daarboven betaal je 36%. Deze tarieven kunnen jaarlijks wijzigen.

Tarieven box 3 in 2024
  • Tot € 57.000 (of € 114.000 bij fiscaal partnerschap): 0% belasting
  • Boven € 57.000 (of € 114.000 bij fiscaal partnerschap): 36% belasting

Wanneer betaal ik geen belasting over de overwaarde?

In 2024 betaal je in principe geen belasting over overwaarde, maar wel over het totale vermogen op de bankrekening waarop de overwaarde is uitbetaald. Als het vermogen boven de vrijstelling uitkomt, betaal je hierover 36% belasting.

Tip
Of je belasting betaalt hangt niet alleen af van je totale vermogen, maar ook wanneer dit op je rekening staat. De Belastingdienst hanteert 1 januari als peildatum voor het jaar waarover je belastingaangifte doet. Staat er dan veel overwaarde op je rekening, dan betaal je hierover mogelijk belasting.

Bijleenregeling en overwaarde

De bijleenregeling is van toepassing als je binnen 3 jaar na de verkoop van een woning een nieuwe woning koopt. Je moet de overwaarde uit de oude woning dan aftrekken van het nieuwe hypotheekbedrag. Over het bedrag dat overblijft, mag je hypotheekrente aftrekken.

Na 3 jaar na de verkoop van je huis komt de bijleenregeling te vervallen. De hypotheekrente is dan weer aftrekbaar over het volledige hypotheekbedrag als je een nieuwe woning koopt. De woning valt dan onder de eigenwoningregeling.

Overwaarde schenken en belasting

Heb jij overwaarde op je woning en overweeg je om een deel hiervan te schenken? Dan is het goed om de fiscale regels te kennen. In bepaalde gevallen kun je de overwaarde namelijk belastingvrij schenken, bijvoorbeeld aan een kind.

Wat zijn de regels voor het schenken van overwaarde?

In 2023 gold nog een eenmalig verhoogde vrijstelling van € 28.947 voor het schenken van geld voor een eigen woning aan kinderen tussen 18 en 40 jaar. Sinds 2024 is deze vrijstelling volledig afgeschaft.

Ouders kunnen hun kinderen dus geen extra hoog bedrag meer belastingvrij schenken specifiek voor het kopen van een eigen huis. Wel gelden er in 2024 nog verschillende vrijstellingen voor schenkbelasting:

  • De algemene jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan kinderen is in 2024 € 6.633. Dit bedrag mogen ouders elk jaar belastingvrij aan hun kinderen schenken. Voor schenkingen aan anderen, zoals kleinkinderen, is de vrijstelling €2.658.
  • Daarnaast bestaat er een eenmalig verhoogde vrijstelling. Ouders mogen hun kinderen tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een bedrag van € 31.813 belastingvrij schenken. Dit bedrag komt dan in plaats van de jaarlijkse vrijstelling van €6.633 in dat jaar.
  • Voor een schenking aan een kind specifiek voor een dure studie is de eenmalig verhoogde vrijstelling zelfs €66.268.

Hoeveel schenkbelasting betaal je over ontvangen overwaarde?

Als je (een deel van) de overwaarde op je huis schenkt aan iemand anders, dan moet de ontvanger schenkbelasting betalen over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt.

De hoogte van de schenkbelasting hangt af van de waarde van de schenking en de relatie tussen de schenker en ontvanger. In 2024 gelden de volgende schenkbelastingtarieven:

  • Partners en kinderen: 10% tot €152.368, daarboven 20%
  • Kleinkinderen: 18% tot €152.368, daarboven 36%
  • Overige verkrijgers: 30% tot €152.368, daarboven 40%
Tip
Benieuwd hoeveel belasting jij moet betalen over de overwaarde op je huis? Laat een waardebepaling uitvoeren door een makelaar en ontdek gratis en vrijblijvend met hoeveel overwaarde je rekening moet houden voor de belasting.

Vraag een gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Overwaarde is het verschil tussen de huidige verkoopwaarde van je huis en de resterende hypotheekschuld. De overwaarde kan oplopen naarmate je huis in waarde toeneemt door bijvoorbeeld een stijging van de huizenprijzen, verbouwingen of renovaties.

Om de overwaarde te berekenen, trek je de resterende hypotheekschuld af van de huidige verkoopprijs. De reële verkoopprijs kan worden vastgesteld door een gratis waardebepaling van een makelaar of door een officiële taxatie.

Overwaarde op je woning valt in box 3 van de inkomstenbelasting (vermogensrendementsheffing). Je betaalt belasting over het vermogen boven de vrijstelling, afhankelijk van de totale waarde van je bezittingen.

In 2024 betaal je in principe geen belasting op de verkoop van je huis. Als je de overwaarde niet vóór 1 januari van het volgende jaar in een nieuwe woning steekt en op je spaarrekening laat staan, betaal je echter wel vermogensbelasting over het totale bedrag boven de heffingsvrije grens dat op je spaarrekening staat.

In 2024 geldt een tweeschijvenstelsel voor box 3: over vermogen tot €57.000 (of €114.000 bij fiscaal partnerschap) betaal je 0% belasting, daarboven 36%. Hoe hoger de overwaarde, hoe meer belasting je dus betaalt in box 3.

In principe mag je de overwaarde vrij besteden, bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuwe woning, het aflossen van andere schulden of als aanvulling op je pensioen. Wel moet je rekening houden met eventuele belasting over de overwaarde in box 3.

Als je de overwaarde binnen 3 jaar in een nieuwe eigen woning investeert, moet je de overwaarde (eigenwoningreserve) aftrekken van de hypotheekschuld van het nieuwe huis. Over het bedrag dat overblijft, mag je hypotheekrente aftrekken. Dit staat ook wel bekend als de bijleenregeling.

Wat je overhoudt na verkoop van je huis is de overwaarde: de verkoopprijs minus de resterende hypotheekschuld. Van de overwaarde moet je nog wel de verkoopkosten aftrekken, zoals makelaarskosten en eventuele kosten voor het opknappen van je huis.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223