Wat kost een makelaar bij de verkoop van een huis?

Wat kost een makelaar bij de verkoop van een huis?
Robert Welink
- Expert woningmarkt
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
4 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • De meeste makelaars werken met kosten in de vorm van courtage; een percentage van de verkoopprijs dat in rekening wordt gebracht als je huis verkocht is
  • Het gemiddelde courtagepercentage in Nederland bedraagt 1,11% in (2024)
  • Naast courtage brengen de meeste makelaars opstartkosten van € 400 tot € 700 in rekening

Maak jij voor het verkopen van je woning gebruik van de diensten van een makelaar? Dan zal de makelaar hiervoor kosten in rekening brengen. Op deze pagina ontdek je alles over wat een makelaar kost bij de verkoop van een huis.

Courtage kosten bij de verkoop van je huis

Het grootste deel van de kosten die een verkoopmakelaar rekent bestaat uit courtage. Dit is een percentage van de uiteindelijke verkoopopbrengst dat je betaalt op het moment dat de verkoop rond is.

Het voordeel van deze manier van werken, is dat de makelaar net als jij ook voordeel haalt uit het behalen van een goed verkoopresultaat. Dit in tegenstelling tot het afspreken van een vast bedrag dat je betaalt ongeacht de uiteindelijke verkoopwaarde.

Benieuwd wat verkoopmakelaars bij jou in de buurt aan kosten rekenen? Vraag dan gratis tarieven op van goede makelaars in jouw regio.

Vraag gratis makelaarstarieven op Van lokale, ervaren makelaars bij jou uit de buurt

Gemiddelde courtage percentage Nederlandse makelaars

Het courtagepercentage van Nederlandse makelaars ligt in 2024 gemiddeld op 1,11% en varieert van ongeveer 0,90% tot 1,40%.

Doorgaans hanteren makelaars voor de verkoop van een woning in een lagere prijsklasse een hoger percentage dan voor een woning in een hogere prijsklasse.

Dit maakt het verkopen van een duurdere woning dus relatief voordeliger, hoewel de makelaarskosten logischerwijs vaak hoger zijn.

Een rekenvoorbeeld voor respectievelijk een goedkopere en duurdere woning:
  • Woning in een lagere prijsklasse. De woning is €250.000 waard en de makelaar rekent 1,25% courtage. Dit komt neer op €3.125 aan makelaarskosten bij verkoop.
  • Woning in een hogere prijsklasse. De woning is €450.000 waard en de makelaar rekent 1,05% courtage. Dit komt neer op €5.775 aan makelaarskosten bij verkoop.

Conclusie: de makelaar berekent verhoudingsgewijs lagere kosten voor verkoop van de duurdere woning, maar onderaan de streep betaal je meer.

Overige makelaarskosten bij verkoop woning

Naast de courtage kunnen makelaars nog andere kosten bij verkoop in rekening brengen. Zo rekenen sommige makelaars naast courtage ook opstartkosten.

Opstartkosten bedragen gemiddeld € 400 tot € 700 en zijn bedoeld om de onkosten die de makelaar maakt bij het opstarten van het traject te vergoeden.

Denk hierbij aan de kosten voor het maken van foto’s en video’s en het opstellen en plaatsen van advertenties op Funda.

Weetje
Bij veel makelaars komen de opstartkosten te vervallen zodra de verkoop van de woning succesvol is afgerond. Als je er vertrouwen in hebt dat je jouw huis via de makelaar gaat verkopen, kun je de opstartkosten in gedachten 'wegstrepen'.

Daarnaast kunnen makelaars extra kosten in rekening brengen voor onder andere:

  • Extra promotie: zoals advertenties in lokale kranten en Funda Premium
  • Videomateriaal: drone-opnamen, virtual reality, augmented reality en dergelijke
  • Verkoopstyling: van algemene stylingtips tot het inschakelen van een stylist
  • Prestatiebonus: bij het halen van een extra hoge verkoopopbrengst
  • Annuleringskosten: oftewel intrekkingskosten van gemiddeld € 500 (alleen als er geen opstartkosten zijn)

Staar je bij de zoektocht naar een voordelige makelaar dus niet blind op de courtage. Kijk goed welke extra kosten er nog meer in rekening worden gebracht.

Benieuwd welke kosten er nog meer komen kijken bij de verkoop van jouw huis? Bekijk ons complete kostenoverzicht voor verkoop in 2024.

Makelaar betalen op basis van no cure, no pay

De opstartkosten en eventuele overige kosten betaal je bij de meeste makelaars vooraf. Voor de courtage wordt er in vrijwel alle gevallen gewerkt op basis van no cure, no pay.

Dat is ook logisch, want de courtagekosten worden bepaald aan de hand van de verkoopprijs. En die weet je pas als de verkoop rond is.

De verrekening van de makelaarskosten vindt plaats bij de notaris.

Tijdens de overdracht van de woning (en het verkoopbedrag) wordt de courtage ingehouden op het geldbedrag dat jij op je bankrekening ontvangt. De notaris zorgt er vervolgens voor dat dit bedrag bij de makelaar komt.

Wil jij precies weten wat verkoopmakelaars bij jou in de buurt aan kosten rekenen? Vergelijk dan de kosten van makelaars en ontvang gratis offertes op maat.

Vergelijk makelaarskosten Van goed beoordeelde makelaars uit jouw regio

Is een duurdere verkoopmakelaar altijd beter?

Het is logisch om te veronderstellen dat een duurdere makelaar ook beter is. Over het algemeen is dit ook wel zo.

Een duurdere makelaar zal bijvoorbeeld meer investeren in marketing en de presentatie van je woning, waardoor je de hoogste prijs krijgt voor je woning. De duurdere makelaar verdient zichzelf op die manier dus automatisch terug.

Toch is een makelaar die hoge kosten rekent zeker niet altijd de beste makelaar voor jou. Want wat de beste makelaar is voor jou, is ook helemaal afhankelijk van je eigen voorkeuren.

Kosten op een makelaar bij verkoop besparen

Wil jij echt zo min mogelijk betalen voor je verkoopmakelaar? Dan is een internetmakelaar een optie.

Houd er wel rekening mee dat een internetmakelaar alleen voor je onderhandelt – verder moet je alles zelf regelen. Daarnaast is het verkoopresultaat vaak minder, omdat een internetmakelaar minder kennis van jouw regio heeft.

Veel mensen vinden een bepaald serviceniveau, verkoopsnelheid en een persoonlijke klik nog altijd erg belangrijk. Door lokale full-service makelaars gratis te vergelijken op basis van jouw voorkeuren, ontdek je snel welke makelaar het beste bij jou past.

Vergelijk vrijblijvend makelaars

Veelgestelde vragen

Anno 2024 rekent een makelaar een gemiddelde courtage van 1,11%. Dit is een percentage van de uiteindelijke verkoopwaarde en verschilt van makelaar tot makelaar. Het loont daarom om makelaars te vergelijken op basis van de kosten die zij hanteren.

De meeste makelaars rekenen opstartkosten, maar niet allemaal. De opstartkosten bedragen doorgaans tussen de € 400 en € 700. Van deze kosten betaalt de makelaar dan bijvoorbeeld de fotograaf, de verkoopstylist en de advertentie op Funda.

Besluit je om de opdracht tot verkoop in te trekken bij jouw makelaar? En heb je geen opstartkosten betaald? Dan betaal je als intrekker van de opdracht intrekkingskosten. De intrekkingskosten bedragen gemiddeld € 500 .

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223