Belasting na verkoop van mijn huis: hoeveel betaal ik?

Belasting na verkoop van mijn huis: hoeveel betaal ik?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 18 augustus 2024
10 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Overwaarde is niet altijd belastingvrij bij verkoop van een huis, zelfs als je binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt.
  • De bijleenregeling en eigenwoningreserve bepalen hoeveel hypotheekrenteaftrek je krijgt bij aankoop van een nieuwe woning.
  • Of je belasting betaalt over overwaarde hangt af van je totale vermogen op de peildatum 1 januari en of dit boven de heffingsvrije grens uitkomt.

Heb jij overwaarde op je huis? Dan krijg je na de verkoop vaak een flink bedrag op je rekening. Over dit geldbedrag betaal je belasting. In dit artikel zetten we op een rijtje hoeveel vermogensbelasting je betaalt over de winst uit de verkoop en delen we het grootste misverstand over belastingvrije verkoop.

Belasting na verkoop huis: de feiten op een rijtje

Of je belasting betaalt na de verkoop van je huis, hangt af van:

  • De overwaarde op je woning
  • Hoe lang de overwaarde op je spaarrekening staat
  • Het totale vermogen op je spaarrekening

Laten we dit stap voor stap bekijken.

Hoe de Belastingdienst overwaarde ziet

De Belastingdienst ziet overwaarde als de verkoopprijs minus de eigenwoningschuld (je resterende hypotheekschuld) en de verkoopkosten van de woning:

Overwaarde Voorbeeld
Verkoopprijs woning €450.000
- Resterende hypotheekschuld - €242.500
- Verkoopkosten - €7.500
= Overwaarde €200.000
Scroll de tabel voor meer informatie

Na de verkoop van je woning wordt de overwaarde (minus eventuele andere verkoopkosten zoals notariskosten voor het royeren van de hypotheek) uitbetaald. Meestal staat het geld binnen 1-3 dagen op je rekening.

Weetje
Wist je dat sommige verkoopkosten aftrekbaar zijn? Dit zijn de kosten voor het royeren van de hypotheek, de kosten voor een eventuele boeterente bij het royeren van de hypotheek en eventuele taxatiekosten.

Overwaarde op je huis bepalen

Voordat je de overwaarde op je huis kunt bepalen, moet je weten wat de woning waard is. De beste manier om je woningwaarde te bepalen, is een gratis waardebepaling door een makelaar.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Na de gratis waardebepaling kun je jouw resterende hypotheekschuld aftrekken van de door de makelaar bepaalde woningwaarde. Het bedrag dat overblijft is de overwaarde, maar na verkoop gaan hier nog de verkoopkosten vanaf.

Voorbeeld overwaarde berekenen bij gratis waardebepaling

Stel:

  • De makelaar bepaalt tijdens de gratis waardebepaling dat je woning een verkoopwaarde van €550.000 heeft.
  • Je hebt nog een openstaande hypotheekschuld van €320.000.

De overwaarde op je huis is dan €550.000 - €320.000 = €230.000.

De overwaarde in het bovenstaande voorbeeld kan veranderen als de verkoopprijs afwijkt van de door de makelaar ingeschatte waarde. Maar wees gerust: een waardebepaling is net zo nauwkeurig als een officiële taxatie.

Bovendien zal de overwaarde na verkoop eerder hoger dan lager uitvallen. De huizenprijzen in september 2024 liggen namelijk hoger dan eerdere jaren. Hierdoor worden veel huizen boven de marktwaarde verkocht. 

Tip
Doordat jij maandelijks je hypotheek afbetaalt, heb je in de loop der jaren steeds meer overwaarde opgebouwd. De kans dat je overwaarde op de woning hebt is dus groot, maar hoeveel overwaarde weet je pas na een waardebepaling.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanGeheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast

Hoe lang is overwaarde belastingvrij?

Een veelgehoord misverstand is dat overwaarde op je huis belastingvrij zou zijn als je (binnen 3 jaar) een nieuwe woning koopt. Dit is niet altijd het geval, zo blijkt uit de website van de Belastingdienst.

Of en hoeveel belasting je betaalt na de verkoop van je huis, hangt af van 3 dingen:

  • De vermogensbelasting (box 3)
  • De bijleenregeling
  • De eigenwoningreserve

De vermogensbelasting (box 3)

Nadat je huis is verkocht, maakt de notaris het geld over op je rekening. Geld dat je op je spaarrekening hebt staan, valt voor de inkomstenbelasting in box 3, de box voor sparen en beleggen.

Over dit bedrag betaal je belasting als je totale vermogen in box 3 boven een bepaalde grens uitkomt (in 2024 €57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor fiscale partners). Over je vermogen onder deze grens betaal je geen belasting.

Weetje
De peildatum voor de vermogensbelasting is 1 januari van het jaar waarover je de belastingaangifte doet. Staat de uitbetaalde overwaarde op deze peildatum op je spaarrekening, dan valt deze in box 3 en betaal je hier vermogensbelasting over.

Het is dan ook een misverstand dat overwaarde altijd belastingvrij is als je binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt. Over de overwaarde zelf betaal je geen belasting, maar wel over het vermogen op je rekening waar ook de overwaarde op staat.

Hoe kan het dat dit misverstand zo hardnekkig is? Dat heeft, zoals je hieronder zult lezen, te maken met de bijleenregeling en eigenwoningreserve.

De bijleenregeling en eigenwoningreserve

Als je binnen 3 jaar na verkoop van je huis een nieuwe woning koopt, krijg je te maken met de bijleenregeling:

  • De bijleenregeling betekent dat je de overwaarde van het oude huis (de eigenwoningreserve) in mindering mag brengen op de hypotheekschuld na aankoop van een nieuw huis.
  • Na aankoop van het nieuwe huis behoud je het recht op hypotheekrenteaftrek over je nieuwe hypotheek minus de overwaarde van het oude huis.
Tip
Verkoop je voor de eerste keer een eigen woning, dan is de overwaarde de eigenwoningreserve. Dit geldt zowel als de overwaarde positief of negatief is. Benieuwd naar de overwaarde op jouw huis? Laat een gratis waardebepaling doen.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Een rekenvoorbeeld van de bijleenregeling en overwaarde

Stel, op 28 december 2024 verkoop je je oude huis voor €400.000. Het is de eerste keer dat je een huis verkoopt en de resterende hypotheekschuld bedraagt €300.000.

De overwaarde (verkoopprijs - resterende hypotheekschuld) is €100.000 (€400.000 - €300.000). Je krijgt het geld uit de verkoop een dag later al binnen en op de peildatum (1 januari) staat het nog steeds op je rekening.

Een week later, op 7 januari en ruim binnen de termijn van 3 jaar, koop je een nieuwe woning voor €550.000. Hiervoor sluit je een hypotheek af van €450.000.

  • De hypotheekrente is dan aftrekbaar over €350.000 (€450.000 - €100.000, dus de nieuwe hypotheek minus de overwaarde (de eigenwoningreserve) van het oude huis).
  • Omdat de overwaarde van €100.000 op de peildatum op je rekening stond, wordt deze meegerekend voor de vermogensbelasting.

Weetje
Of je belasting betaalt na verkoop van je huis, hangt af van het totale vermogen op je rekening op 1 januari. De grens waarboven je belasting betaalt is €57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor fiscale partners.
Datum Gebeurtenis Bedrag
28 december 2024 Verkoop oude huis €400.000
28 december 2024 Resterende hypotheekschuld €300.000
28 december 2024 Overwaarde (eigenwoningreserve) €100.000
7 januari nieuw jaar Aankoop nieuwe woning €550.000
7 januari nieuw jaar Nieuwe hypotheek €450.000
7 januari nieuw jaar Aftrekbare hypotheekrente over €350.000
Scroll de tabel voor meer informatie

Wat als het niet de eerste keer is dat ik een huis verkoop?

Is het niet de eerste keer dat je een woning verkoopt, bijvoorbeeld omdat je 2 jaar eerder al een woning verkocht met een overwaarde van €50.000?

De overwaarde van het eerst verkochte huis wordt dan opgeteld bij de overwaarde van het daarna verkochte huis. De nieuwe eigenwoningreserve is dan €150.000 (€50.000 + €100.000). 

In dit geval is de hypotheekrente aftrekbaar over €300.000 (€450.000 - €150.000), dus de nieuwe hypotheek minus de eigenwoningreserve die voortkomt uit de overwaarde van beide verkochte huizen.

Weetje
Of je in dit geval belasting betaalt, hangt wederom af van het vermogen op je rekening op 1 januari. De €50.000 uit overwaarde van de eerst verkochte woning staat wellicht niet meer op je rekening als je dit geld in de afgelopen jaren al uitgegeven hebt.
Datum Gebeurtenis Bedrag
Eerder Overwaarde vorige verkoop €50.000
28 december 2024 Verkoop oude huis €400.000
28 december 2024 Resterende hypotheekschuld €300.000
28 december 2024 Overwaarde huidige verkoop €100.000
28 december 2024 Totale eigenwoningreserve €150.000
7 januari nieuw jaar Aankoop nieuwe woning €550.000
7 januari nieuw jaar Nieuwe hypotheek €450.000
7 januari nieuw jaar Aftrekbare hypotheekrente over €300.000
Scroll de tabel voor meer informatie

Wat als ik niet binnen 3 jaar een nieuwe woning koop?

Bovenstaande rekenvoorbeeld geldt als je binnen 3 jaar na de verkoop van je oude huis een nieuwe woning koopt. Maar wat als je dit niet doet?

  • Koop je pas na 3 jaar een nieuwe woning, dan komt de opgebouwde eigenwoningreserve te vervallen.
  • Elk afzonderlijk deel van de eigenwoningreserve dat eventueel uit eerdere verkopen is opgebouwd, vervalt na precies 3 jaar.

In dit geval wordt de eigenwoningreserve (de overwaarde uit de verkoop van je vorige huis of vorige huizen) niet in mindering gebracht op de hypotheekschuld. Na 3 jaar komt de eigenwoningreserve immers te vervallen.

Dit betekent dat je hypotheekrenteaftrek krijgt over de volledige nieuwe hypotheek van €450.000, ongeacht de overwaarde die je meer dan 3 jaar geleden hebt verzilverd.

Weetje
In de jaren na de verkoop betaal je mogelijk vermogensbelasting over de uitgekeerde overwaarde. Dit hangt echter af van wat je met de overwaarde doet en of het totale vermogen op je rekening boven de heffingsvrije grens uitkomt (€57.000 / €114.000).
Datum Gebeurtenis Bedrag
28 december 2024 Verkoop oude huis €400.000
28 december 2024 Resterende hypotheekschuld €300.000
28 december 2024 Overwaarde (eigenwoningreserve) €100.000
28 december 3 jaar later Eigenwoningreserve vervalt €0
Na 28 december 3 jaar later Aankoop nieuwe woning €550.000
Na 28 december 3 jaar later Nieuwe hypotheek €450.000
Na 28 december 3 jaar later Aftrekbare hypotheekrente over €450.000
Scroll de tabel voor meer informatie

Hoe wordt winst uit de verkoop van je huis belast?

Overwaarde uit je huis is niet hetzelfde als winst. Om de winst uit de verkoop van je huis te berekenen, moet je de volgende zaken op de verkoopprijs in mindering brengen:

Aankoopkosten

Denk bij aankoopkosten aan overdrachtsbelasting (2% van de koopsom, tenzij je tussen de 18-35 jaar bent en aan voorwaarden voldoet), notariskosten voor de hypotheek- en leveringsakte, makelaarskosten, taxatiekosten en kosten voor een bouwkundige keuring.

Gemiddeld moet je rekening houden met zo'n 4-6% van de aankoopprijs aan bijkomende kosten. Een deel hiervan, zoals de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek, is fiscaal aftrekbaar.

Investeringen in de woning

Denk bij investeringen in de woning aan het plaatsen van zonnepanelen of het realiseren van een dakkapel. Zonnepanelen wekken duurzame energie op, verlagen je energierekening en verhogen de waarde van je woning. De kosten variëren afhankelijk van het aantal en type panelen, maar liggen gemiddeld rond de €4.500. 

Een dakkapel creëert extra ruimte en licht in huis en kan de bruikbaarheid van bijvoorbeeld een zolder flink vergroten. Hier moet je, afhankelijk van de grootte en uitvoering, rekening houden met een investering van minimaal €8.000.

Verkoopkosten

Dit zijn alle kosten die komen kijken bij de verkoop van je huis. Denk aan makelaarskosten, notariskosten, onderhoudskosten en kosten voor een energielabel. Gemiddeld moet je rekening houden met €7.500 aan verkoopkosten. Kijk voor een volledig overzicht van alle kosten op onze kostenpagina.

Tip
De resterende hypotheekschuld hoef je niet mee te nemen bij het berekenen van de winst. Het geld dat je maandelijks hebt afgedragen om je hypothecaire lening te voldoen, heb je immers al betaald. Bij verkoop kun je dit dus niet zien als winst.

Hieronder een voorbeeld van de manier waarop je de winst bij verkoop van je huis kunt berekenen:

Winst Voorbeeld
Verkoopprijs woning €450.000
- Aankoopprijs woning - €330.000
- Aankoopkosten - €16.500
- Investeringen (zonnepanelen, dakkapel) - €12.500
- Verkoopkosten - €7.500
= Winst €83.500
Scroll de tabel voor meer informatie

Maak ik winst of verlies bij verkoop?

In september 2024 liggen de huizenprijzen hoog, dus moet het gek lopen wil je geen winst maken op de verkoop van je huis. Daar komt bij dat je in tussentijd ook je hypotheek al deels hebt afbetaald, waardoor je meer overwaarde overhoudt.

Maar, zoals te zien in onderstaande tabel, kan de winst bij verkoop in bepaalde situaties tegenvallen. Bijvoorbeeld als je huiswaarde ineens fors daalt door achterstallig onderhoud.

Dit betekent dat je huis onder water staat en je kunt dan zelfs verlies maken bij verkoop:

Verlies Voorbeeld
Verkoopprijs woning €300.000
- Aankoopprijs woning - €330.000
- Aankoopkosten - €16.500
- Investeringen (zonnepanelen, dakkapel) - €12.500
- Verkoopkosten - €7.500
= Verlies - €66.500
Scroll de tabel voor meer informatie

Zo kan het in theorie gebeuren dat terwijl je overwaarde op de woning hebt, je toch verlies maakt bij verkoop:

Verlies Overwaarde
Verkoopprijs woning (€300.000) Verkoopprijs woning (€300.000)
- Resterende hypotheekschuld (€242.500)
- Aankoopprijs woning (- €330.000)
- Aankoopkosten (- €16.500)
- Investeringen (- €12.500)
- Verkoopkosten (- €7.500) - Verkoopkosten (- €7.500)
= Verlies (- €66.500) = Overwaarde (+ 50.000)
Scroll de tabel voor meer informatie

Goed om te weten voor jou: 99% van de verkopers heeft overwaarde op de woning én maakt winst bij verkoop. Bij een verkoopprijs van €450.000 en verkoopkosten van €7.500 kan dat er als volgt uitzien:

Winst Overwaarde
Verkoopprijs woning (€450.000) Verkoopprijs woning (€450.000)
- Resterende hypotheekschuld (€242.500)
- Aankoopprijs woning (- €330.000)
- Aankoopkosten (- €16.500)
- Investeringen (- €12.500)
- Verkoopkosten (- €7.500) - Verkoopkosten (- €7.500)
= Winst (€83.500) = Overwaarde (200.000)
Scroll de tabel voor meer informatie
Weetje
Belangrijk bij de verkoop van je huis is vooral een goede makelaar. Goede makelaars verkopen huizen aanzienlijk sneller én winstgevender dan gemiddeld. Vergelijk altijd de kosten én verkoopprestaties van makelaars bij jou in de buurt om je verkoopkosten te drukken en winst bij verkoop te maximaliseren.

Vergelijk gratis makelaarsGeheel vrijblijvend

Veelgestelde vragen

Overwaarde is niet altijd belastingvrij, zelfs niet als je binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt. Of en hoeveel belasting je betaalt na de verkoop van je huis hangt af van de vermogensbelasting (box 3), de bijleenregeling en de eigenwoningreserve.

Als je de kans op een winstgevende verkoop wilt vergroten, moet je de kosten en verkoopprestaties van makelaars met elkaar vergelijken. De beste makelaars uit jouw buurt vergelijken doe je geheel gratis en vrijblijvend via HuisVerkopen.

Je betaalt niet direct belasting over winst uit de verkoop van je huis, maar mogelijk wel vermogensbelasting als het geld op je rekening staat. Dit hangt af van je totale vermogen en of het boven de heffingsvrije grens van €57.000 voor alleenstaanden of €114.000 voor fiscale partners uitkomt.

Als je na verkoop gaat huren, komt de overwaarde op je rekening te staan. Je moet dan mogelijk vermogensbelasting betalen als je totale vermogen boven de heffingsvrije grens uitkomt.

De duur van je woonsituatie heeft geen directe invloed op de belasting bij verkoop. Voor de belasting die je betaalt gaat het erom of de overwaarde op 1 januari op je rekening staat en of je totale vermogen dan boven de heffingsvrije grens uitkomt.

Overwaarde is het verschil tussen de verkoopprijs en de resterende hypotheekschuld. Winst daarentegen is de verkoopprijs minus de aankoopprijs, aankoopkosten, investeringen en verkoopkosten.

De bijleenregeling bepaalt dat je de overwaarde van je oude huis in mindering moet brengen op de hypotheekschuld van je nieuwe huis. Dit beïnvloedt niet zozeer de belasting die je betaalt over de overwaarde, maar wel de hypotheekrenteaftrek die je kunt krijgen op je nieuwe hypotheek.

Als je pas na 3 jaar een nieuwe woning koopt, komt je eigenwoningreserve te vervallen. Je krijgt dan hypotheekrenteaftrek over de volledige nieuwe hypotheek, ongeacht de overwaarde die je meer dan 3 jaar geleden hebt verzilverd.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223