Huis verkocht: wanneer staat het geld op mijn rekening?

Huis verkocht: wanneer staat het geld op mijn rekening?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
11 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Het geld van een huisverkoop staat meestal binnen 1 tot 3 dagen op je rekening na overdracht bij de notaris.
  • Je betaalt belasting over het bedrag dat je na verkoop overhoudt (de overwaarde) als je totale spaargeld boven het heffingsvrij vermogen uitkomt.
  • De bijleenregeling bepaalt hoeveel hypotheekrente je mag aftrekken bij aankoop van een nieuwe woning met overwaarde.

De verkoopprijs van een huis ligt in 2024 meestal hoger dan de hypotheekschuld die nog openstaat. Hierdoor ontvang je geld op je rekening nadat je het huis hebt verkocht. Maar wat betaal je over dit bedrag aan belasting en hoe snel na de verkoop staat het geld op de bank?

Huis verkocht: wanneer staat het geld op mijn rekening?

Als je je huis hebt verkocht, wil je natuurlijk zo snel mogelijk dat het geld op je rekening staat. De notaris regelt de financiële afwikkeling en het overmaken van het geld uit de verkoop. Maar hoe lang duurt dat eigenlijk?

In de meeste gevallen staat het geld binnen 1 tot 3 dagen na de overdracht bij de notaris op je rekening. De notaris moet namelijk eerst een aantal controles uitvoeren voordat hij het geld kan overmaken.

De notaris controleert bijvoorbeeld:

  • Of de leveringsakte correct is ingeschreven bij het Kadaster. Als de akte vóór 15:00 uur is ingeleverd, kan dit de volgende dag al gecontroleerd worden.
  • Of er geen lopende hypotheek, beslag of andere inschrijvingen op de woning staan die de overdracht in de weg kunnen staan.
  • Of de koopsom volledig is overgemaakt door de koper op de derdengeldenrekening van het notariskantoor.

Als er een hypotheek op de woning zat, betaalt de notaris eerst de bank af met de ontvangen koopsom. Bij een appartement worden ook eventuele achterstallige VvE- of servicekosten betaald.

Wat er na aftrek van hypotheek en andere kosten overblijft van de koopsom, maakt de notaris over naar de rekening van de verkoper. Zo zorgt de notaris dat alles juridisch en financieel correct verloopt bij de overdracht van de woning.

Weetje
Als de overdracht voor 15:00 uur plaatsvindt en alles is in orde, kan het geld vaak al de volgende werkdag op je rekening staan. Vindt de overdracht later plaats of zijn er complicaties, dan kan het een paar dagen langer duren.

Wat beïnvloedt de snelheid van de overboeking?

Er zijn verschillende factoren die kunnen beïnvloeden hoe snel het geld van de verkoop van je huis op de bank staat:

  • Tijdstip van de overdracht bij de notaris (voor of na 15:00 uur)
  • Of het een huis of appartement betreft
  • Of er nog hypotheken of beslagen op de woning rusten die eerst afgewikkeld moeten worden
  • Hoe snel de notaris alle controles kan uitvoeren en de akte kan inschrijven bij het Kadaster
  • Hoe snel de bank de transactie verwerkt (bij de meeste banken gaat dit tegenwoordig vrijwel direct)

Als verkoper heb je hier zelf weinig invloed op. Het is vooral een kwestie van geduld hebben tot de notaris zijn werk heeft gedaan. Gemiddeld duurt het hele proces van overdracht tot uitbetaling 1 tot 3 dagen.

Het is slim om hier rekening mee te houden in je financiële planning. Zeker als je het geld nodig hebt voor de aankoop van een nieuwe woning. Houd een marge aan van minimaal een week voordat je over het geld kunt beschikken.

Twijfel je hoelang het in jouw specifieke situatie gaat duren? Vraag het dan na bij je notaris. Die kan je precies vertellen welke stappen er nog gezet moeten worden en hoeveel tijd dit ongeveer kost.

Tip
Wil je het geld zo snel mogelijk op je rekening hebben staan? Plan de overdracht dan vroeg op de dag, het liefst voor 15:00 uur. En zorg dat alle informatie die de notaris nodig heeft op tijd aangeleverd is. Hoe sneller de notaris zijn controles kan afronden, hoe eerder jij over je geld kunt beschikken.

Betaal je belasting over het geld op de bank?

Als je je huis hebt verkocht en het geld op je spaarrekening staat, vraag je je misschien af of je daar belasting over moet betalen. Het antwoord is: dat hangt ervan af hoeveel spaargeld je in totaal hebt.

In 2024 mag je namelijk een bepaald bedrag belastingvrij op je spaarrekening hebben staan. Dit heet het heffingsvrij vermogen. Voor alleenstaanden is dit €57.000 en voor fiscale partners samen €114.000.

Heb je na de verkoop van je huis meer dan dit bedrag op je spaarrekening staan? Dan betaal je 36% belasting over het fictieve rendement dat je volgens de Belastingdienst behaalt. Dit fictieve rendement is in 2024 1,03% voor banktegoeden.

Een rekenvoorbeeld van de belasting als je je huis hebt verkocht

Stel, je bent alleenstaand, hebt je huis verkocht en houdt na aftrek van de verkoopkosten en openstaande hypotheekschuld een bedrag van €150.000 over, dat de notaris naar je rekening heeft overgemaakt.

Je hebt nu €150.000 op je spaarrekening, geen fiscale partner en geen andere bezittingen of schulden. Dan is je rendementsgrondslag €150.000 - €57.000 heffingsvrij = €93.000. 

Daarover betaal je 36% belasting over een fictief rendement van 1,03%. Dat is €344 belasting.

Moet jij je huis nog verkopen? Zorg dan dat je de juiste makelaar kiest. De juiste makelaar combineert een lage courtage met een hoge verkoopprijs en zorgt dat het koopcontract goed geregeld is. Zo kan niets een soepele overdracht van de woning bij de notaris in de weg staan.

Vergelijk gratis makelaarsGeheel vrijblijvend

Wat te doen met het geld uit de verkoop van je huis?

Het bedrag dat overblijft uit de verkoopopbrengst van je huis nadat je de hypotheek hebt afgelost staat ook wel bekend als de overwaarde. Als je huis bijvoorbeeld €300.000 opbrengt en je had nog een hypotheek van €150.000, dan is je overwaarde €150.000.

Wat je met dit geld doet, bepaalt of en hoeveel belasting je erover betaalt. Zo kun je de overwaarde gebruiken voor:

  • De aankoop van een nieuwe woning
  • Verbouwing of verduurzaming van je nieuwe woning
  • Aanvulling van je spaargeld
  • Andere uitgaven zoals een auto of vakantie
  • Een schenking aan je kinderen

Gebruik overwaarde voor aankoop nieuwe eigen woning

Een regel om rekening mee te houden als je je huis verkoopt met overwaarde, is de bijleenregeling. Deze regeling houdt in dat de overwaarde van je oude woning (eigenwoningreserve) de maximale eigenwoningschuld vermindert waarover je hypotheekrente mag aftrekken bij de aankoop van een nieuwe eigen woning.

Met andere woorden: je kunt de overwaarde van de oude woning aftrekken van de hypotheekschuld na aankoop van de nieuwe woning. Wat overblijft is de maximale hypotheekschuld waarover je hypotheekrente mag aftrekken.

Tip
Lees alles over de bijleenregeling en eigenwoningreserve in onze uitgebreide gids over de belasting op verkoop van je huis.
Bijleenregeling
Hypotheekschuld nieuwe woning
- Overwaarde van de oude woning
= Maximale hypotheekschuld voor renteaftrek
Scroll de tabel voor meer informatie

Hierbij gelden twee scenario's:

  • Je koopt een nieuwe woning binnen 3 jaar
  • Je koopt geen nieuwe woning binnen 3 jaar

Nieuwe woning binnen 3 jaar

Koop je binnen 3 jaar een nieuwe woning en gebruik je de volledige overwaarde voor de aankoop, dan behoud je het recht op hypotheekrenteaftrek over je volledige nieuwe hypotheek minus de overwaarde.

Weetje
Als je de overwaarde niet (volledig) gebruikt voor de nieuwe woning, mag je de hypotheekrente over het extra geleende bedrag (bovenop de aankoopprijs minus overwaarde) niet aftrekken. Dit extra geleende bedrag valt dan in box 3 voor de inkomstenbelasting.

Geen nieuwe woning binnen 3 jaar

Koop je binnen 3 jaar geen nieuwe woning, dan vervalt de eigenwoningreserve. Je kunt de overwaarde dan vrij besteden zonder fiscale consequenties voor de hypotheekrenteaftrek van een eventuele toekomstige woning.

Let wel op dat de overwaarde zelf belast kan zijn in box 3, afhankelijk van het geld dat je op je spaarrekening hebt staan.

Een rekenvoorbeeld van de bijleenregeling als je je huis hebt verkocht

Stel, je hebt je huis verkocht voor €300.000 en je hypotheek van €200.000 afgelost. Je overwaarde is €100.000. Binnen 3 jaar koop je een nieuwe woning van €400.000.

Volgens de bijleenregeling is de hypotheekrente volledig aftrekbaar als je een hypotheek afsluit van maximaal €300.000 (€400.000 minus de overwaarde van €100.000).

Sluit je een hogere hypotheek af, bijvoorbeeld €350.000, dan is de rente over €50.000 niet aftrekbaar. 

De bijleenregeling geldt ook voor fiscale partners die samen een huis kopen. Hebben jullie beiden overwaarde uit een eerdere woning, dan telt die mee voor de berekening van de maximale hypotheek met renteaftrek.

Hoewel het mogelijk is de bijleenregeling te omzeilen door eerst 3 jaar te gaan huren, is dit vaak financieel niet voordelig door de hoge huurprijzen en stijgende huizenprijzen.

Tip
Voor de meeste verkopers is het verstandig de overwaarde binnen de termijn van 3 jaar te gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. Je kunt dan optimaal gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek.

Overwaarde gebruiken voor verbouwing of verduurzaming

Besluit je het geld uit de verkoop van je huis te investeren in een verbouwing of verduurzaming van je nieuwe of huidige woning, dan is dit bedrag ook vrijgesteld van belasting. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om zonnepanelen te laten installeren of om je keuken of badkamer te renoveren.

Op deze manier profiteer je optimaal van de overwaarde. Je hoeft er geen belasting over te betalen en de waarde van je woning neemt toe door de verbeteringen die je aanbrengt. Bovendien verbetert je energielabel en bespaar je mogelijk op je energierekening door de verduurzamingsmaatregelen.

Investering Waardevermeerdering
Uitbouw of renovatie 70-100%
Nieuwe keuken of badkamer 50-70%
Zonnepanelen 50-75%
Scroll de tabel voor meer informatie
Weetje
Vanaf 2024 kun je meer lenen voor het verduurzamen van je eigen woning. De leennormen voor hypotheken zijn verruimd voor energiebesparende maatregelen. Zo kun je de overwaarde nog effectiever inzetten.

Overwaarde op spaarrekening en vermogensbelasting

Eerder in dit artikel heb gelezen dat je vermogensbelasting betaalt als je het geld uit de verkoop op je spaarrekening laat staan. Over alles boven het heffingsvrij vermogen van €57.000 (alleenstaand) of €114.000 (fiscale partners) betaal je belasting volgens de nieuwe box 3 regels.

Zie het eerdere voorbeeld voor meer informatie.

Overwaarde gebruiken voor andere uitgaven

Om recht te blijven houden op hypotheekrenteaftrek, moet je de overwaarde gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. Besteed je de overwaarde aan andere zaken, zoals een auto, boot of verre reis, dan vervalt je recht op renteaftrek deels of zelfs volledig.

Dit kan je op jaarbasis honderden tot duizenden euro's schelen. Het is dus verstandig om hier goed over na te denken voordat je de overwaarde voor andere doeleinden gebruikt. Je kunt het geld dat na de verkoop van je huis op je rekening staat immers maar één keer uitgeven.

Tip
Een uitzondering is als je de overwaarde pas na 3 jaar uitgeeft. Dan is de bijleenregeling niet meer van toepassing en kun je vrij over het geld beschikken. Maar let op: in de tussentijd betaal je mogelijk wel vermogensbelasting als het bedrag op je spaarrekening staat.

Overwaarde schenken aan kinderen

Een andere optie is om een deel van het geld uit de verkoop te schenken aan je kinderen, bijvoorbeeld voor de aankoop van hun eerste woning. Hiermee verlaag je je eigen vermogen in box 3, waardoor je minder vermogensbelasting hoeft te betalen.

In 2024 bestaat de eenmalig verhoogde schenking specifiek voor de aankoop van een eigen woning niet meer. Wel kun je als ouder je kinderen tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een vrij besteedbaar bedrag van €31.813 schenken. Dit bedrag mogen ze naar eigen inzicht besteden, dus ook voor de aankoop van een huis.

Naast deze eenmalige schenking, mag je als ouder je kinderen in 2024 ook nog €6.633 belastingvrij schenken. Dit bedrag geldt per ouder, dus samen kunnen ouders een kind €13.266 belastingvrij schenken.

Hieronder zie je de belastingvrije schenkingsbedragen voor 2024 op een rij:

Ontvanger Belastingvrij bedrag
Kind (ongeacht leeftijd) €6.633
Kind 18 t/m 40 jaar (eenmalig, vrij besteedbaar) €31.813
Kleinkind €2.658
Overige ontvangers €2.658
Scroll de tabel voor meer informatie

Let op: als je meer schenkt dan deze vrijstellingen, moet de ontvanger belasting betalen over het meerdere bedrag. De hoogte hiervan is afhankelijk van de relatie tot de schenker en de omvang van de schenking.

Overweeg dus goed wat je met de overwaarde van je verkochte huis doet nadat het geld op je rekening staat. Met de juiste keuzes voorkom je dat je onnodig te veel belasting betaalt en houd je het meeste over aan de verkoop van je woning.

Tip
Benieuwd wat jouw woning waard is en hoeveel geld je overhoudt nadat het huis is verkocht? Laat een gratis waardebepaling uitvoeren door een makelaar en krijg direct inzicht in de overwaarde van je woning. Een waardebepaling geheel gratis en vrijblijvend.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Veelgestelde vragen

Het geld van de verkoop van je huis staat in de meeste gevallen binnen 1 tot 3 dagen na de overdracht bij de notaris op je rekening. De notaris moet eerst een aantal controles uitvoeren voordat hij het geld kan overmaken.

Je kunt de overwaarde uit de verkoop van je huis bijvoorbeeld gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning, verbouwing of verduurzaming van je nieuwe woning, aanvulling van je spaargeld, andere uitgaven of een schenking aan je kinderen. Voor behoud van hypotheekrenteaftrek is het aan te bevelen de overwaarde binnen 3 jaar te gebruiken voor een nieuwe woning.

Over het bedrag boven het heffingsvrij vermogen in 2024 van €57.000 (alleenstaand) of €114.000 (fiscale partners) betaal je 36% belasting over een fictief rendement van 1,03% voor banktegoeden. De precieze belasting van de overwaarde hangt af van je totale vermogen na de verkoop.

Als je de overwaarde niet gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning, vervalt je recht op hypotheekrenteaftrek deels of volledig. Dit kan je op jaarbasis honderden tot duizenden euro's schelen aan misgelopen belastingvoordeel.

Een afbetaald huis wordt gezien als eigen vermogen, maar valt onder de eigenwoningregeling in box 1 van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je geen vermogensbelasting betaalt over de waarde van je eigen woning, in tegenstelling tot spaargeld of beleggingen in box 3.

Overwaarde bij verkoop is op zichzelf belastingvrij, want er bestaat geen speciale belastingheffing op overwaarde. Wel wordt de uitgekeerde overwaarde net als de rest van je spaargeld gewoon belast als het totale bedrag op je rekening boven het heffingsvrij vermogen uitkomt (€57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor fiscale partners).

Om belasting over spaargeld te voorkomen, kun je het geld onder meer investeren in een nieuwe woning, gebruiken voor verbouwing of verduurzaming, of schenken aan je kinderen binnen de vrijstellingen. Ook kun je ervoor kiezen om tijdelijk onder het heffingsvrij vermogen te blijven door bepaalde reeds geplande grote uitgaven eerder te doen.

Banken zijn verplicht om ongebruikelijke transacties te melden, waaronder grote stortingen of opnames. Bij de verkoop van een huis zal de notaris de herkomst van het geld controleren en de transactie afhandelen, waardoor een extra controle door de bank meestal niet nodig is.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223