Huis verkopen: welke kosten zijn aftrekbaar?

Huis verkopen: welke kosten zijn aftrekbaar?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 9 juli 2024
9 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • De aftrekbare kosten bij verkoop van een woning zijn: kosten voor het doorhalen van de hypotheek, kosten voor de boeterente van de hypotheek (indien van toepassing) en kosten voor een eventuele taxatie.
  • De kosten voor een verkoopmakelaar, kosten voor een energielabel, en overige notariskosten zijn niet aftrekbaar van de belasting.
  • Voor het correct opgeven van aftrekbare kosten bij de Belastingdienst moet je relevante documenten verzamelen, de belastingaangifte correct invullen en bewijsstukken bewaren.

Ga jij je huis verkopen of heb je het verkocht? Bij de verkoop van je woning komen kosten kijken, waarvan je sommige kunt aftrekken van de belasting. In dit artikel krijg je een helder overzicht van de kosten die na verkoop aftrekbaar zijn.

Welke kosten bij verkoop zijn aftrekbaar van de belasting?

Stel, je wilt je huidige woning verkopen omdat je een nieuw huis hebt gevonden. Hoewel je bij verkoop waarschijnlijk een mooie bedrag zult ontvangen, zitten er aan het verkopen van je huis ook kosten verbonden.

Maar welke van deze kosten kun je eigenlijk aftrekken van de belasting? Hieronder zetten we alle aftrekbare kosten bij verkoop voor je op een rijtje.

Overzicht aftrekbare kosten bij verkoop woning:

  • Kosten voor het doorhalen van de hypotheek
  • Kosten voor de boeterente van de hypotheek
  • Kosten voor een eventuele taxatie

Aftrekbaar: kosten doorhalen hypotheek

Als je je huidige hypotheek niet wilt meenemen, moet je deze doorhalen (royeren) als je je huis verkoopt. Dit is verplicht bij de verkoop van je huis, omdat de hypotheek is verzekerd met een recht van hypotheek op het huis dat wordt verkocht.

Het doorhalen van de hypotheek betekent dat de lening volledig wordt afgesloten. De kosten hiervoor zijn een vast bedrag dat je aan de hypotheekverstrekker betaalt voor de administratieve afhandeling en zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Aftrekbaar: kosten boeterente hypotheek

Als je je hypotheek vervroegd aflost of oversluit, betaal je in veel gevallen een boeterente. Dit gebeurt lang niet altijd bij de verkoop van je huis, omdat je bij de meeste geldverstrekkers boetevrij mag aflossen bij verkoop.

Toch meer weten over de boeterente? Boeterente kun je zien als een vergoeding voor de bank, omdat deze door jouw vervroegde aflossing minder rente ontvangt dan was afgesproken bij het afsluiten van de hypotheek.

De hoogte van de boeterente hangt af van een aantal factoren:

  • De resterende looptijd van je hypotheek
  • Het actuele rentetarief versus het rentetarief uit je hypotheekcontract
  • Het soort hypotheek dat je hebt (bijv. annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek)
  • De hoogte van je hypotheekbedrag
  • Periodieke aflossingen bij annuïtaire of lineaire hypotheken
  • Opgebouwd spaarbedrag bij een (bank)spaarhypotheek

In het algemeen geldt: hoe langer de resterende looptijd van je hypotheek en hoe lager het huidige rentetarief ten opzichte van je contractrentetarief, des te hoger de boeterente.

De betaalde boeterente is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Als je de boeterente in één keer betaalt, mag je het bedrag in één keer aftrekken in je aangifte over het jaar waarin je de boeterente hebt betaald.

Weetje
Je mag alleen het deel van de boeterente aftrekken dat betrekking heeft op je eigenwoningschuld. Als een deel van je lening niet als eigenwoningschuld geldt, is de boeterente voor dat deel niet aftrekbaar.

Aftrekbaar: kosten officiële taxatie

Bij het verkopen van je woning is een taxatie vrijwel nooit nodig voor jou als verkoper, maar voor de koper wel. De geldverstrekker, bijvoorbeeld een bank, wil immers graag weten wat de marktwaarde is van het huis.

Wel kan een taxatie voor jou als verkoper handig zijn om eerst zelf de marktwaarde te achterhalen en een goede vraagprijs te bepalen. Een betere optie hiervoor is echter een gratis waardebepaling door een makelaar.

Een waardebepaling is niet alleen volledig kosteloos en vrijblijvend, maar ook bijna net zo nauwkeurig als een taxatie. Zo bespaar je jezelf de kosten voor een dure taxatie, maar heb je wel zekerheid over de waarde van je woning.

Heb jij om bepaalde redenen toch een officiële taxatie laten uitvoeren voor de verkoop? Dan kun je de kosten hiervoor aftrekken van de inkomstenbelasting. Je zult echter nog steeds flink duurder uit zijn dan bij een gratis waardebepaling.

Vraag jouw gratis waardebepaling aan Bij een lokale, ervaren makelaar

Rekenvoorbeeld van aftrekbare kosten bij verkoop van je woning 

Gemiddeld betalen verkopers tussen de €5.000 en €10.000 aan kosten bij verkoop. Van deze kosten zijn aftrekbaar voor de belasting:

  • Kosten voor het doorhalen van de hypotheek: gemiddeld €300
  • Boeterente: dit varieert sterk per situatie, maar komt bij verkoop zelden voor
  • Taxatiekosten: gemiddeld €700, maar is bij verkoop niet nodig

Laten we uitgaan van een scenario waarbij deze drie kostenposten samen €1000 bedragen (€300 voor het royeren van de hypotheek en €700 voor een taxatie).

Het belastingtarief voor 2024 in de hoogste schijf (voor inkomens boven €75.518) is 49,5%. Voor aftrekposten zoals hypotheekrenteaftrek geldt in 2024 echter een maximaal tarief van 36,97%.

Stel, je betaalt €1000 aan aftrekbare verkoopkosten en valt in de hoogste belastingschijf. Door deze kosten af te trekken, bespaar je ongeveer €370 (36,97% van €1000) aan inkomstenbelasting.

Niet-aftrekbare kosten bij verkoop van je huis

Bij de verkoop van je huis zijn sommige kosten niet aftrekbaar van de belasting. Dit geldt voor de volgende veelvoorkomende kosten:

Overzicht niet-aftrekbare kosten bij verkoop woning:

  • Kosten voor de verkoopmakelaar
  • Kosten voor het energielabel
  • Overige notariskosten

Niet-aftrekbaar: kosten verkoopmakelaar

Een makelaar is een van de grootste kosten bij de verkoop van een huis. De verkoopcourtage van een makelaar bedraagt in 2024 gemiddeld 1,11% van de verkoopprijs van het huis. 

Tip
Hoewel de makelaar een flinke kostenpost is, verdient deze zichzelf bij verkoop altijd terug. Gemiddeld ligt de verkoopprijs van huizen die met makelaar verkocht worden 11% hoger dan huizen die zonder makelaar verkocht worden. Dit levert bij verkoop tienduizenden euro's extra op.

 Vergelijk kosten van lokale makelaars Gratis en vrijblijvend

Niet-aftrekbaar: kosten energielabel 

Het is verplicht om bij de verkoop van een woning een geldig energielabel te overleggen. Dit energielabel geeft de energieprestatie van je woning aan en is maximaal 10 jaar geldig.

De kosten voor het aanvragen van een energielabel verschillen per woningtype en regio, maar gemiddeld betaal je rond de €300. Het is verstandig om het energielabel ruim op tijd aan te vragen.

 Vraag nu je energielabel aan Bij een lokale, ervaren energieadviseur

Overige notariskosten

Naast het doorhalen van de hypotheek (voor de verkoper), verzorgt een notaris ook de leveringsakte (meestal voor de koper). De kosten voor de leveringsakte zijn dus ook bijna altijd voor de koper.

Heb jij met de koper van de woning bepaalde afspraken gemaakt, zoals dat jij de notaris mag kiezen en dus ook de notariskosten betaalt? Dan komt de leveringsakte voor jouw rekening. Gemiddeld kost een leveringsakte tussen de €500 en €800.

Weetje
Bij het verkopen van je woning zijn de grootste kostenposten niet aftrekbaar van de belasting. Het is daarom slim om de tarieven van makelaars en energieadviseurs te vergelijken via Huis Verkopen. Hiermee bespaar je meer geld dan wanneer deze kosten aftrekbaar zouden zijn.

Hoe geef je aftrekbare kosten op bij de Belastingdienst?

Als je je woning hebt verkocht, kun je de bij verkoop aftrekbare kosten opgeven bij de Belastingdienst. Het is belangrijk om dit correct te doen in je belastingaangifte. Hier volgt een stapsgewijze handleiding om je hierbij te helpen.

1. Verzamel alle relevante documenten

Begin met het verzamelen van alle documenten die je aftrekbare kosten aantonen. Dit kunnen zijn:

  • Factuur van de notaris voor het doorhalen van de hypotheek
  • Bewijzen van betaalde boeterente (indien van toepassing)
  • Factuur van een taxatie (indien van toepassing)
Tip
Maak een aparte map voor deze documenten, zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden.

2. Vul je belastingaangifte in

Heb je alle documenten verzameld? Dan kun je, wanneer het tijd hiervoor is, je belastingaangifte invullen:

  • Log in op de website van de Belastingdienst met je DigiD
  • Ga naar het onderdeel "Woningen en andere onroerende zaken" in je aangifte
  • Vul de gevraagde gegevens in over de verkoop van je woning
  • Voer het totaalbedrag van aftrekbare kosten in bij de daarvoor bestemde velden.
Weetje
De Belastingdienst berekent automatisch de juiste aftrek, maar het is verstandig om zelf ook een goede administratie bij te houden.

3. Houd rekening met de tariefsaanpassing

Voor 2024 is er een belangrijke wijziging in de belastingregels: er geldt een maximaal aftrekpercentage van 36,97% voor aftrekposten in de hoogste belastingschijf (inkomen boven €75.518). Dit betekent dat je maximaal 36,97% van de aftrekbare kosten terugkrijgt, in plaats van het hoogste belastingtarief van 49,5%.

4. Bewaar alle bewijsstukken

Bewaar alle facturen, betalingsbewijzen en andere relevante documenten zorgvuldig. De Belastingdienst kan om aanvullende informatie vragen, en dan moet je deze kunnen overleggen.

5. Controleer je voorlopige aanslag

Als het bedrag van je aftrekbare (hypotheek)rente verandert door de verkoop, moet je mogelijk je voorlopige aanslag wijzigen. Controleer dit en pas indien nodig je voorlopige aanslag aan.

Door deze stappen te volgen, zorg je dat je de aftrekbare kosten bij de verkoop van je woning correct opgeeft bij de Belastingdienst. Mocht je twijfelen over je aangifte, aarzel dan niet om contact op te nemen met de Belastingdienst.

Veelgestelde vragen

De aftrekbare kosten bij verkoop van je woning zijn de kosten voor het doorhalen van de hypotheek, de eventuele boeterente van de hypotheek en de eventuele taxatie. De meeste hypotheekverstrekkers berekenen echter geen boeterente bij de verkoop van je huis en de meeste verkopers kiezen voor een gratis waardebepaling in plaats van een taxatie.

De niet-aftrekbare kosten bij de verkoop van je woning zijn de kosten voor de verkoopmakelaar, het energielabel en overige notariskosten zoals de leveringsakte. Deze kosten maken een groot deel uit van de verkoopkosten, maar zijn niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Daarom is het verstandig om kosten van bijvoorbeeld makelaars te vergelijken.

Aftrekbare verkoopkosten die je opgeeft bij je belastingaangifte worden in mindering  gebracht op je belastbaar inkomen voor dat jaar. Voor aftrekposten zoals hypotheekrenteaftrek geldt in 2024 een maximaal belastingtarief van 36,97%. Bij €1000 aan aftrekbare verkoopkosten bespaar je ongeveer €370 (36,97% van €1000) aan inkomstenbelasting.

Om aftrekbare verkoopkosten correct op te geven bij de Belastingdienst, verzamel je eerst relevante facturen en bewijsstukken. Vul deze kosten in bij het onderdeel "Woningen en andere onroerende zaken" in je belastingaangifte. Bewaar alle bewijsstukken zorgvuldig, de Belastingdienst kan hier om vragen.

Het is verplicht om bij de verkoop van je woning een geldig energielabel te overleggen. De kosten hiervoor, gemiddeld rond de €300, zijn niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Als je bij verkoop geen geldig energielabel kunt overleggen, krijg je een boete van €450. Daarna moet je alsnog een geldig energielabel aanvragen.

De hoogte van de boeterente bij vervroegde aflossing van je hypotheek hangt af van verschillende factoren, zoals de resterende looptijd, het verschil tussen het actuele rentetarief en het contractrentetarief, het soort hypotheek, het hypotheekbedrag en eventuele eerdere periodieke aflossingen. Bij verkoop van je woning brengen de meeste geldverstrekkers echter geen boeterente in rekening.

Nee, de kosten voor een verkoopmakelaar zijn niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Je kunt dit oplossen door de tarieven van makelaars te vergelijken. Met het vergelijken van de kosten van makelaars bespaar je honderden tot wel duizenden euro's. Dat is meer dan je zou besparen als de makelaarskosten aftrekbaar zouden zijn. Makelaarstarieven vergelijken is via Huis Verkopen helemaal gratis en vrijblijvend.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223