Hypotheek meenemen: kan dat zomaar?

Hypotheek meenemen: kan dat zomaar?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 19 juni 2024
10 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Het meenemen van je hypotheek naar een nieuwe woning kan voordelen bieden zoals het behouden van gunstige rentevoorwaarden en het besparen op afsluitkosten voor een nieuwe hypotheek.
  • Of het meenemen van je hypotheek mogelijk en voordelig is, hangt af van verschillende factoren zoals het type hypotheek, de resterende looptijd, de openstaande hypotheekschuld en de verhuisregeling van jouw geldverstrekker.
  • Het meenemen van je hypotheek kan invloed hebben op je maandlasten, afhankelijk van de waarde van de nieuwe woning, hoeveel hypotheek je meeneemt en de rente en looptijd van de nieuwe hypotheek.

Wil jij je huidige woning verkopen en verhuizen naar een nieuw huis? Dan is het misschien mogelijk om je bestaande hypotheek mee te nemen. Hieronder lees je hoe het meenemen van je hypotheek naar een nieuwe woning werkt en welke kosten je kunt verwachten.

Wat is je hypotheek meenemen?

Als je een nieuw huis koopt en je huidige hypotheek wilt behouden, dan kun je overwegen om je hypotheek 'mee te nemen'. Dit betekent dat je de hypotheek onder de huidige voorwaarden kunt voortzetten in je nieuwe woning. 

Het meenemen van je hypotheek kan interessante voordelen bieden, zoals het behouden van gunstige rentevoorwaarden. Er zijn echter ook situaties waarin het voordeliger kan zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten. 

Of het meenemen van je hypotheek daadwerkelijk mogelijk is, hangt af van verschillende factoren en de verhuisregeling van jouw geldverstrekker.

Hoe werkt de verhuisregeling of meeneemregeling voor hypotheken?

Met de verhuisregeling of meeneemregeling kun je je hypotheek onder bepaalde voorwaarden meenemen naar de nieuwe woning. De belangrijkste voorwaarden voor het gebruik van de verhuisregeling zijn meestal:

  • Je moet je oude huis verkopen verkopen binnen een bepaalde termijn (vaak één jaar) na aankoop van de nieuwe woning
  • De nieuwe woning moet in Nederland liggen
  • Een geldverstrekker moet een verhuisregeling aanbieden

Controleer de precieze voorwaarden bij jouw geldverstrekker, want deze kunnen per aanbieder verschillen.

Weetje
Er zijn vaak kosten verbonden aan het meenemen van je hypotheek. Ondanks deze kosten is het in veel gevallen nog steeds voordelig om de hypotheek mee te nemen. Informeer naar de kosten bij jouw geldverstrekker om de beste keuze te maken.

In welke situaties kun je de hypotheek meenemen naar een nieuwe woning?

Of je je hypotheek kunt meenemen naar een nieuwe woning, hangt niet alleen af van bovengenoemde factoren. Ook je financiële situatie speelt een rol. Als deze negatief is veranderd, kan de verstrekker besluiten de hypotheek niet mee te laten verhuizen.

Een hypotheek met een rentevaste periode kun je meestal probleemloos meenemen, zodat je dezelfde lage rente behoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek moet je vaak wel aflossen als je verkoopt en opnieuw leent.

Zaken als het type hypotheek, de resterende looptijd en de openstaande hypotheekschuld bepalen of het financieel aantrekkelijk is om je hypotheek mee te nemen.

Tip
Hoe langer de resterende looptijd, hoe gunstiger het vaak is om de hypotheek mee te nemen. Een kortere resterende looptijd kan leiden tot hogere maandlasten. Een langere rentevaste periode biedt meer zekerheid over de maandlasten, maar kan minder gunstig zijn bij een dalende hypotheekrente.

Kun je alle hypotheekvormen meenemen bij verhuizing?

In principe kun je de meeste hypotheekvormen meenemen als je gaat verhuizen, al verschilt de complexiteit per type hypotheek:

  • Aflossingsvrije hypotheken en bankspaarhypotheken zijn relatief eenvoudig mee te nemen.
  • Lineaire of annuïteitenhypotheken kunnen meestal ook worden overgenomen voor de nieuwe woning.
  • Bij een beleggingshypotheek is meenemen complexer, omdat de geldlening en beleggingsrekening ontkoppeld moeten worden.

Het belangrijkste is dat je voldoet aan de voorwaarden van je hypotheekverstrekker, zoals voldoende inkomen voor de getaxeerde waarde van de nieuwe woning.

Wat zijn de voordelen van het meenemen van je hypotheek?

Het meenemen van je hypotheek naar een nieuwe woning heeft verschillende financiële voordelen:

  • Je bespaart op de afsluitkosten voor een nieuwe hypotheek, zoals taxatie-, advies- en notariskosten
  • Je betaalt geen boeterente voor het vervroegd aflossen van je oude hypotheek
  • Je behoudt dezelfde (gunstige) rente die je bij het afsluiten van je oude hypotheek hebt gekregen

Als de hypotheekrente is gestegen sinds het afsluiten van je oude hypotheek, kan het meenemen ervan je over de resterende looptijd duizenden euro's besparen. De voordelen zijn het grootst bij een lage rente die voor lange tijd is vastgezet.

Wat zijn mogelijke nadelen?

Het meenemen van je hypotheek is niet voordelig als de huidige rentestand hoger ligt dan toen je je hypotheek afsloot. Daarnaast heeft je nieuwe huis waarschijnlijk een andere waarde dan de oude woning, waadoor je:

  • Een extra hypotheek moet afsluiten (bij een duurder huis)
  • Of een deel moet aflossen (bij een goedkoper huis)

Houd er ook rekening mee dat je te maken krijgt met meer kosten bij verkoop van de oude woning naast de kosten voor het meenemen van de hypotheek.

Weetje
Wist je dat je op de kosten bij het verkopen van je oude huis het meest kunt besparen door makelaars te vergelijken? Via Huis Verkopen vergelijk je makelaars gratis en vrijblijvend op hun kosten en tarieven.

Vergelijk makelaarsVolledig gratis en vrijblijvend

Stappenplan voor het meenemen van de hypotheek: van oriëntatie tot aanvraag

  • Stap 1: Oriëntatiefase. Bepaal je financiële situatie en onderzoek de mogelijkheden voor het meenemen van je hypotheek. Overleg met je hypotheekadviseur en vergelijk aanbiedingen.
  • Stap 2: Aanvraagproces. Verzamel alle benodigde documenten, zoals loonstroken, jaaropgaven en informatie over de nieuwe woning. Dien een aanvraag in bij je huidige hypotheekverstrekker of een nieuwe aanbieder.
  • Stap 3: Beoordeling. Je hypotheekaanvraag wordt beoordeeld op basis van inkomen, vermogen en woningwaarde. Bereid je voor op eventuele vragen of aanvullende informatie.
  • Stap 4: Hypotheekofferte. Na goedkeuring ontvang je een hypotheekofferte met voorwaarden en rentetarieven. Bestudeer deze zorgvuldig voordat je akkoord gaat.
  • Stap 5: Afronding. Onderteken de hypotheekdocumenten, betaal eventuele kosten en rond de overdracht van je hypotheek af voor een soepele overgang naar je nieuwe woning.

Volg dit stappenplan zorgvuldig om je huidige hypotheek succesvol mee te nemen naar je nieuwe woning en te profiteren van gunstige voorwaarden.

Wat zijn alternatieven voor het meenemen van de hypotheek?

In plaats van je hypotheek mee te nemen, kun je ook overwegen om een volledig nieuwe hypotheek af te sluiten. Dit kan aantrekkelijk zijn als de rentepercentages sinds het afsluiten van je huidige hypotheek flink zijn gedaald. 

Een andere reden om voor een nieuwe hypotheek te kiezen, is als je huidige hypotheekvorm niet meer voldoet aan je wensen. Zo kun je overstappen naar een voordeligere hypotheekvorm.

Het is vaak slim om offertes van verschillende banken op te vragen en te vergelijken. Zo kun je de beste rente en voorwaarden kiezen die passen bij jouw situatie. Een nieuwe hypotheek afsluiten betekent vaak wel hogere afsluitkosten.

Tip
Het inschakelen van een onafhankelijke hypotheekadviseur is verstandig om de beste hypotheekkeuze te maken. Een adviseur bekijkt je persoonlijke situatie en wensen. Zo voorkom je dat je een hypotheek kiest die eigenlijk niet bij je past.

Wat doet het meenemen van de hypotheek met je maandlasten?

Het meenemen van je bestaande hypotheek naar een nieuwe woning kan invloed hebben op je maandelijkse uitgaven. De hoogte van de nieuwe hypotheek en de geldende rente bepalen grotendeels hoe hoog de maandlasten zullen zijn. 

Een hogere hypotheek betekent logischerwijs een hogere maandlast, maar een lagere rente kan dit effect weer deels compenseren.

Daarnaast is het van belang om te kijken naar een eventuele restschuld of overwaarde op je oude woning. Een overwaarde kan gebruikt worden om de nieuwe hypotheek te verlagen, terwijl een restschuld juist zal leiden tot een hogere nieuwe hypotheek.

Maar er zijn meer factoren die meespelen:

  • De looptijd van je hypotheek: hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten maar hoe meer je in totaal betaalt aan rente.
  • Je risico-inschatting: wil je een vaste of variabele rente? Bij een vaste rente weet je waar je aan toe bent, maar betaal je doorgaans meer rente. Bij een variabele rente loop je meer risico, maar profiteer je wel van lagere rentetarieven.
  • De werking van de aflossing: met een lineaire of annuïtaire aflossing daalt de resterende schuld op een andere manier, wat invloed heeft op je maandlasten.

Afhankelijk van je specifieke situatie kan het meenemen van je hypotheek dus gunstig of ongunstig uitpakken voor je maandlasten.

Twee rekenvoorbeelden bij een verkoopprijs van €380.000:

Voorbeeld 1: Stel, je hebt een hypotheek van €300.000 tegen een rente van 3,5% met een looptijd van 30 jaar. De maandlasten bedragen dan €1.347.

Als je verhuist naar een goedkopere woning van €250.000 en je neemt €200.000 van je hypotheek mee tegen een rente van 3% en een looptijd van 30 jaar, dan worden je nieuwe maandlasten €843.

In dit voorbeeld dalen de maandlasten dus met €504 (€1.347 - €843), doordat zowel de hypotheeksom als de rente lager zijn geworden.

Voorbeeld 2: Stel, je hebte een restschuld van €50.000 op je oude woning. Dan moet je voor de nieuwe woning van €250.000 een hypotheek afsluiten van €250.000 + €50.000 = €300.000.

Als de rente dan 3,5% is over 30 jaar, dan zijn de maandlasten weer €1.347, net als in de oude situatie.

Dus of de maandlasten omhoog of omlaag gaan hangt af van:

  • De waarde van de nieuwe woning ten opzichte van de oude
  • Hoeveel hypotheek je meeneemt (afhankelijk van overwaarde of restschuld)
  • De rente en looptijd van de nieuwe hypotheek 

Overleg altijd met een hypotheekadviseur om je exacte maandlasten in jouw specifieke situatie te berekenen, rekening houdend met alle relevante factoren.

Welke rol speelt de NHG bij het meenemen van je hypotheek?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een belangrijke factor als je je hypotheek wilt meenemen naar een nieuwe woning. Met een NHG-hypotheek krijg je namelijk extra zekerheid en bescherming.

Als je verhuist naar een andere woning onder de NHG-grens, dan kun je voor deze nieuwe woning opnieuw NHG aanvragen. Je moet dan wederom de borgtochtprovisie betalen, die in 2024 0,6% van het hypotheekbedrag bedraagt.

De voorwaarden om NHG mee te nemen naar een nieuwe woning in 2024 zijn:

  • De nieuwe woning mag niet duurder zijn dan €435.000. Als er energiebesparende voorzieningen worden meegenomen, geldt een maximale kostengrens van €461.100.
  • Je hebt een taxatierapport nodig voor de nieuwe woning.
  • De woning moet je hoofdverblijf zijn.
  • Vanaf 2024 geldt de voorwaarde dat iedereen die een hypotheek met NHG aangaat zowel (mede-)eigenaar als bewoner is.

Je bestaande NHG-garantie loopt dus niet automatisch door. Je moet opnieuw NHG aanvragen en aantonen dat je aan de voorwaarden voldoet.

Tip
Vergelijk via Huis Verkopen de kosten en prestaties van meerdere lokale makelaars voordat je je huidige woning te koop zet. Zo krijg je de beste deal en bespaar je op verkoopkosten.

Vergelijk gratis makelaarsVolledig gratis en vrijblijvend

Het meenemen van je hypotheek naar een nieuwe woning betekent dat je de hypotheek onder de huidige voorwaarden kunt voortzetten in je nieuwe huis. Dit kan interessante voordelen bieden, zoals het behouden van gunstige rentevoorwaarden.

Of je je hypotheek kunt meenemen naar een nieuwe woning, hangt af van factoren zoals de verhuisregeling van je geldverstrekker en je financiële situatie. Een hypotheek met een rentevaste periode kun je meestal probleemloos meenemen, zodat je dezelfde lage rente behoudt. Zaken als het type hypotheek, de resterende looptijd en de openstaande hypotheekschuld bepalen of het financieel aantrekkelijk is om je hypotheek mee te nemen.

Het meenemen van je hypotheek naar een nieuwe woning heeft verschillende financiële voordelen. Je bespaart op de afsluitkosten voor een nieuwe hypotheek, zoals taxatie-, advies- en notariskosten. Daarnaast betaal je geen boeterente voor het vervroegd aflossen van je oude hypotheek en behoud je dezelfde (gunstige) rente die je bij het afsluiten van je oude hypotheek hebt gekregen.

Het meenemen van je bestaande hypotheek naar een nieuwe woning kan invloed hebben op je maandelijkse uitgaven. De hoogte van de nieuwe hypotheek en de geldende rente bepalen grotendeels hoe hoog de maandlasten zullen zijn. Daarnaast is het van belang om te kijken naar een eventuele restschuld of overwaarde op je oude woning.

De belangrijkste voorwaarden voor het gebruik van de verhuisregeling zijn meestal dat je je oude huis moet verkopen binnen een bepaalde termijn (meestal één jaar) na aankoop van het nieuwe huis, dit huis in Nederland moet liggen en de geldverstrekker een verhuisregeling moet aanbieden. Controleer de precieze voorwaarden bij jouw geldverstrekker, want deze kunnen per aanbieder verschillen.

In principe kun je de meeste hypotheekvormen meenemen als je gaat verhuizen, al verschilt de complexiteit per type hypotheek. Aflossingsvrije hypotheken, bankspaarhypotheken, lineaire of annuïteitenhypotheken kunnen meestal worden overgenomen voor de nieuwe woning. Bij een beleggingshypotheek is meenemen complexer, omdat de geldlening en beleggingsrekening ontkoppeld moeten worden.

In plaats van je hypotheek mee te nemen, kun je ook overwegen om een volledig nieuwe hypotheek af te sluiten. Dit kan aantrekkelijk zijn als de rentepercentages sinds het afsluiten van je huidige hypotheek flink zijn gedaald. Een andere reden om voor een nieuwe hypotheek te kiezen, is als je huidige hypotheekvorm niet meer voldoet aan je wensen en je wilt overstappen naar een voordeligere hypotheekvorm.

Als je verhuist naar een andere woning onder de NHG-grens, dan kun je voor deze nieuwe woning opnieuw NHG aanvragen. Je moet dan wederom de borgtochtprovisie betalen, die in 2024 0,6% van het hypotheekbedrag bedraagt. Je bestaande NHG-garantie loopt dus niet automatisch door en je moet opnieuw NHG aanvragen en aantonen dat je aan de voorwaarden voldoet.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223