Huis opknappen voor verkoop: 33 tips

Huis opknappen voor verkoop: 33 tips
Philip Henssen
- Verbinder van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 31 juli 2024
7 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Het opknappen van een huis kan de verkoopprijs verhogen en de verkoop versnellen.
  • Focus op onderhoud en renovaties die prioriteit hebben voor kopers, zoals het schilderen van muren en het aanpakken van vloeren.
  • Overweeg professionele hulp voor grote klussen, omdat dit uiteindelijk tijd en geld kan besparen.

Het opknappen van je huis is een slim idee voor een succesvolle verkoop. Maar wat kost dit eigenlijk en welke klusjes leveren het meeste op? In dit artikel geven we je onze 33 beste tips om je huis op te knappen voor een snelle en winstgevende verkoop.

Tips voor het opknappen van je huis voor verkoop:

  1. Goed plannen
  2. Vergunningen checken
  3. Kleine aanpassingen
  4. Schoon en opgeruimd
  5. Fiscale voordelen
  6. Stel niet uit
  7. Prioriteer renovaties
  8. Prioriteer ook klein onderhoud
  9. Professionele hulp
  10. Trends volgen
  11. Muren schilderen
  12. Verlichting verbeteren
  13. Vloeren aanpakken
  14. Losse onderdelen vastmaken
  15. Schimmel verwijderen
  16. Toilet opfrissen
  17. Deurknoppen en raambeslag
  18. Muren decoreren
  19. Opbergruimte laten zien
  20. Entree uitnodigend maken
  21. Kozijnen schilderen
  22. Tuin opruimen
  23. Dakgoten en afvoeren schoonmaken
  24. Scharnieren en sloten smeren
  25. Verlichting buiten
  26. Geveldecoratie
  27. Budget bepalen
  28. Volgorde bepalen
  29. Zelf doen of een professional inhuren
  30. Trends volgen
  31. Vergelijk offertes
  32. Tweedehands materialen
  33. Energiebesparing

Huis opknappen voor verkoop: waar moet je beginnen?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor het opknappen van je woning. Pas de volgende tips toe om je huis piekfijn in orde te maken en een vliegende start te maken met de verkoop:

1. Goed plannen: Maak een checklist van alles wat je wilt doen en plan op welke dagen je dit gaat doen. Zo behoud je het overzicht, weet je wanneer je moet beginnen en kom je niet in tijdnood.

2. Vergunningen checken: Ga jij je huis niet alleen opknappen, maar ook verbouwen? Voor sommige verbouwingen heb je een vergunning nodig. Vraag dit na bij je gemeente, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Kleine aanpassingen: Begin met kleine dingen die je makkelijk kunt veranderen, zoals het vervangen van die oude lamp of het recht hangen van een scheve deurklink. Dit soort kleine verbeteringen laten je huis er al veel beter uitzien.

4. Schoon en opgeruimd: Een schoon huis maakt een veel betere indruk. Zorg dat alles netjes is: geen rommel, geen stof en geen vieze geurtjes. Dit laat zien dat je altijd goed voor het huis hebt gezorgd.

5. Fiscale voordelen: Kijk of je gebruik kunt maken van belastingvoordelen voor het opknappen van je huis. Soms kun je geld terugkrijgen voor bepaalde verbeteringen aan je huis, bijvoorbeeld als je verduurzaamt.

6. Stel niet uit: Wacht niet te lang met het opknappen van je huis. Als je huis er tijdens de eerste bezichtigingen niet goed uitziet, kunnen zelfs de meest geïnteresseerde kopers afhaken. Door je huis op tijd op te knappen, zul je het sneller verkopen.

7. Prioriteer renovaties: Bepaal welke klussen het belangrijkst zijn om je huis aantrekkelijker te maken voor de verkoop. Focus eerst op de grote renovatieklussen om je budget en tijd optimaal te besteden.

8. Prioriteer ook klein onderhoud: Pak ook kleinere onderhoudsklussen aan voordat je het huis gaat stylen. Zorg dat alles in de woning goed werkt. Een lekkende kraan, een lamp die niet aangaat of een deur die niet goed sluit, kunnen kopers afschrikken.

9. Professionele hulp: Als je zelf niet zo handig bent of als het om grote klussen gaat, kan het slim zijn om een vakman in te huren. Dit kan je uiteindelijk tijd en geld besparen, omdat het werk dan goed en snel gedaan wordt.

10. Trends volgen: Blijf op de hoogte van de laatste trends in huisinrichting en laat je inspireren door foto’s van vergelijkbare huizen die je mooi vindt. Dit kan je helpen om je huis aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers.

Benieuwd naar specifieke tips voor het opknappen van je huis voor verkoop? Vraag dan gratis verkoopadvies aan van een makelaar.

Vraag gratis verkoopadvies aanVolledig vrijblijvend

Binnenkant huis opknappen voor verkoop

De binnenkant van je huis wordt door potentiële kopers goed bekeken tijdens een bezichtiging. Door het oppakken van de volgende klusjes maak je meteen een goede eerste indruk:

11. Muren schilderen: Kies voor zachte, neutrale kleuren zoals wit, lichtgrijs of beige om kamers groter en lichter te laten lijken. Een frisse laag verf kan wonderen doen voor de uitstraling van je huis.

12. Verlichting verbeteren: Zorg dat elke kamer goed verlicht is. Dit kan met lampen die je al hebt, of door nieuwe, heldere lampen te plaatsen. Goede verlichting maakt je huis uitnodigend.

13. Vloeren aanpakken: Als je tapijt of linoleum hebt dat er oud uitziet, maak het dan schoon of vervang het. Een nette vloer geeft een verzorgde indruk aan kopers.

14. Losse onderdelen vastmaken: Als er plinten loszitten of deurkozijnen wiebelen, maak deze dan vast. Dit laat zien dat je huis goed onderhouden is.

15. Schimmel verwijderen: Zorg dat er geen schimmel in de badkamer of het toilet zit. Dit is niet alleen ongezond, maar het schrikt kopers vaak direct af.

16. Toilet opfrissen: Een nieuwe toiletbril of een eenvoudig, schoon matje kan het toilet er al veel frisser en schoner uit laten zien.

17. Deurknoppen en raambeslag: Vervang deurknoppen of raamgrepen die oud of versleten zijn. Dit zijn kleine details die kopers onbewust opvallen.

18. Muren decoreren: Haal persoonlijke spullen van de muren en vervang deze door neutrale decoratie zoals simpele schilderijen of spiegels.

19. Opbergruimte laten zien: Als je huis opbergruimtes heeft, zorg dan dat deze opgeruimd en goed zichtbaar zijn. Dit laat de praktische kant van je huis zien.

Buitenkant huis opknappen voor verkoop

Heb jij een ‘Te Koop’-bord in je tuin, maar zijn de gevel en voortuin van je huis vies of onverzorgd? Dit kan kopers afschrikken. Pas daarom de volgende tips toe om de buitenkant van je huis zo goed mogelijk op te knappen voor verkoop: 

20. Entree uitnodigend maken: Een nette, uitnodigende entree met bijvoorbeeld een nieuwe deurmat of plantenbakken kan veel doen voor de uitstraling van je huis.

21. Kozijnen schilderen: Een nieuw likje verf op de voordeur op kozijnen kan je huis er direct een stuk uitnodigender uit laten zien. Dit is het eerste wat mensen zien, dus het is belangrijk dat de gevel er goed uitziet.

22. Tuin opruimen: Haal onkruid weg, snoei de planten en maak de paden schoon. Een nette tuin laat zien dat je zorg draagt voor je huis en dat het huis klaar is voor nieuwe bewoners.

23. Dakgoten en afvoeren schoonmaken: Zorg dat de dakgoten schoon zijn en het water goed weg kan lopen. Grote waterplassen op het platte dak van de schuur vallen bijvoorbeeld op als kopers het huis op de eerste verdieping bezichtigingen.

24. Scharnieren en sloten smeren: Als deuren of ramen moeilijk opengaan, maak ze dan weer soepel door de scharnieren te oliën. Dit zijn kleine dingen die een groot verschil kunnen maken in hoe mensen je huis zien, maar vooral ervaren.

25. Verlichting buiten: Zorg dat de weg naar de voordeur en de tuin goed verlicht zijn. Dit maakt je huis aantrekkelijker en geeft een veilige uitstraling in de avonduren.

26. Geveldecoratie: Overweeg om oude of beschadigde elementen zoals brievenbussen, luiken of huisnummers te vervangen voor een frisse uitstraling.

Wat kost het opknappen van een huis voor verkoop?

Het opknappen van een huis voor verkoop kost gemiddeld €1.375 als het gaat om klein onderhoud zoals het schilderen van een binnenmuur, het leggen van een nieuwe vloer op zolder, het oliën van scharnieren en het vervangen van de toiletbril.

Is er sprake van serieus achterstallig onderhoud, dan kost het opknappen van de woning gemiddeld €10.227. Lees hier meer over de kosten voor het opknappen van je huis en andere kosten bij verkoop.

Hoe kan ik mijn huis goedkoop opknappen?

Wil je zoveel mogelijk grip op de kosten houden bij het opknappen van je huis voor verkoop? Pas dan de volgende tips toe om kosten te besparen:

27. Budget bepalen: Kijk goed naar wat je kunt uitgeven voordat je begint met opknappen. Kleine veranderingen zoals een nieuwe verflaag zijn niet zo duur, maar een keuken verbouwen kost veel geld.

28. Volgorde bepalen: Niet alles wat je aan je huis doet, zorgt voor meer een hogere opbrengst bij verkoop. Kies de dingen die kopers belangrijk vinden en die niet te veel kosten, zoals een frisse verflaag of nieuwe deurklinken.

29. Zelf doen of een professional inhuren: Voor grote klussen zoals een nieuwe keuken kun je het beste een vakman vragen. Maar als je handig bent, kun je zelf ook dingen opknappen om geld te besparen.

30. Trends volgen: Kijk naar wat nu in de mode is voor huizen. Je wilt dat kopers je huis mooi vinden en dat het er modern uitziet. Zeker jonge kopers willen in een huis met een eigentijdse uitstraling wonen.

31. Vergelijk offertes: Net zoals je makelaars kunt vergelijken (en zo duizenden euro’s kunt besparen), kun je ook andere vakmensen vergelijken. Vraag bij vakmensen zoals schilders altijd wat het kost en kies niet meteen de eerste de beste.

32. Tweedehands materialen: Soms kun je goedkope materialen vinden die nog prima zijn, zoals tegels of een keukenblok. Hiermee kun je de waarde van je huis verhogen tegen een fractie van de kosten.

33. Energiebesparing: Denk bij het opknappen van je huis ook verduurzaming. Lagere energielasten spreken kopers aan en daarom kan het een goede investering zijn om je energielabel te verbeteren.

Welke verbouwing levert het meeste op voor verkoop?

Bij het opknappen van je huis kan met name een verbouwing de waarde ervan aanzienlijk verhogen. Sommige verbouwingen leveren echter meer op dan andere. Hieronder bespreken we de 3 soorten verbouwingen die het meeste opbrengen bij verkoop:

Creëren van extra woonruimte

Het vergroten van het woonoppervlak is een van de meest effectieve manieren om de waarde van een huis te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door het uitbouwen van de woonkamer of het plaatsen van een dakkapel om de zolder bewoonbaar te maken.

Deze verbouwingen vergroten niet alleen de leefruimte, maar maken het huis hierdoor ook aantrekkelijker voor een bredere groep kopers.

Verduurzaming en energiezuinigheid

Ook investeren in de verduurzaming van een woning levert een aanzienlijke waardevermeerdering op. Denk aan het aanbrengen van isolatie, het plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een warmtepomp.

Naast deze verduurzamingsmaatregelen kun je het huis energiezuiniger maken, bijvoorbeeld door het vervangen van enkel glas door HR+++ glas of het aanbrengen van isolatie. Al dit soort verbeteringen dragen bij aan een lagere energierekening en een hoger wooncomfort.

Renovatie van keuken en badkamer

Hoewel je de renovatie van een keuken of badkamer niet altijd terugverdient, kan het de verkoopbaarheid van je huis wel een flinke impuls geven. Kopers hechten veel waarde aan moderne en goed uitgeruste badkamers en keukens.

Wil jij je badkamer of keuken renoveren met het oog op een eventuele verkoop in de toekomst? Kies dan voor een neutrale stijl en inrichting om zoveel mogelijk kopers aan te spreken en zo de kans op waardevermeerdering van je woning te vergroten.

Huis opknappen voor verkoop: is dat nodig?

Het opknappen van je huis voor verkoop is een absolute must als je het best mogelijke verkoopresultaat wilt behalen. Met een relatief kleine investering in onderhoud en styling kun je je woning sneller én tegen een (tien)duizenden euro’s hogere prijs verkopen.

Wij hopen dat je het advies in dit artikel kunt gebruiken om je huis op te knappen voor de verkoop. Wil je liever maatwerk advies ontvangen op basis van jouw woning?

Vraag dan gratis verkoopadvies aan van een makelaar bij jou in de buurt. De makelaar vertelt je precies wat je in jouw huis het beste kunt opknappen voor een succesvolle verkoop. Het verkoopadvies is geheel vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Vraag gratis verkoopadvies aanBij een lokale, ervaren makelaar

Veelgestelde vragen

Het opknappen van een huis voor verkoop kan de verkoopprijs verhogen en de verkoop versnellen. Het is dan ook een absolute must voor verkopers die hun woning zo goed mogelijk willen verkopen.

Plan goed, geef prioriteit aan onderhoud en renovaties, besteed aandacht aan styling, schakel waar nodig professionele hulp in en check benodigde vergunningen en subsidies in geval van een verbouwing.

Gemiddeld kost het opknappen van een huis €1.375 voor klein onderhoud, maar bij achterstallig onderhoud kunnen de kosten oplopen tot €10.227 of zelfs meer. Daarnaast krijg je bij verkoop ook te maken met andere kosten.

Vergroting van de woonruimte, verduurzaming en energiebesparing en renovatie van de badkamer of keuken verdienen zich het makkelijkst terug bij verkoop. Hiermee investeer je niet alleen in je eigen wooncomfort, maar ook in waardevermeerdering van je woning.

Bepaal vooraf je budget en gebruik waar mogelijk tweedehands materialen. Hoewel je veel klusjes zelf kunt doen om geld te besparen, is professionele hulp bij grote werkzaamheden raadzaam. Een vakman verdient zichzelf terug door de klus snel en goed te doen.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Philip Henssen Philip Henssen

Philip is al meer dan 10 jaar een specialist op het gebied van makelaars vergelijken. Zijn missie is om het proces van het verkopen van een huis zo overzichtelijk mogelijk te maken voor onze bezoekers.


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223