Naar het buitenland verhuizen: hoe werkt dat?

Naar het buitenland verhuizen: hoe werkt dat?
Robert Welink
- Expert woningmarkt
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 11 oktober 2024
13 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Bij een verhuizing naar het buitenland kun je je huis aanhouden, verhuren of verkopen. 78% van de Nederlandse emigranten kiest ervoor het huis te verkopen.
  • De kosten voor een internationale verhuizing liggen gemiddeld tussen €5.000 en €5.500, maar variëren afhankelijk van het land waar je naartoe verhuist.
  • Geld uit de verkoop van je huis kan belast worden in box 3. Een gratis waardebepaling door een makelaar geeft inzicht in de overwaarde op je huis en hoeveel belasting je na verkoop mogelijk betaalt.

Ga je naar het buitenland verhuizen? Dan is er veel te regelen. Zo wil je misschien je huidige huis verkopen en moet je jezelf uitschrijven bij de gemeente. Lees alles wat je moet regelen in onze checklist voor verhuizing naar het buitenland.

Vertrekken naar het buitenland: is dat slim?

Elk jaar maken duizenden Nederlanders de keuze om naar het buitenland te verhuizen. In totaal kozen 19.685 Nederlanders in 2023 voor een leven buiten de landsgrenzen.

Een verhuizing naar het buitenland betekent in de praktijk een emigratie. Volgens de Nederlandse overheid ben je officieel geëmigreerd als je langer dan 8 maanden per jaar in het buitenland verblijft.

Emigratie hoeft overigens niet altijd permanent te zijn. Ongeveer 40% van de Nederlandse emigranten besluit uiteindelijk weer terug te keren naar het geboorteland.

Tip
Ga je verhuizen naar het buitenland? Dan wil je je woning in Nederland zo winstgevend mogelijk verkopen. Vergelijk makelaars bij jou in de buurt die huizen tegen de beste prijs verkopen. Zo start je je nieuwe avontuur in het buitenland met het hoogste budget.

Vergelijk gratis makelaarsGeheel vrijblijvend

Wat zijn populaire bestemmingen voor Nederlandse emigranten?

De 5 populairste bestemmingen voor Nederlandse emigranten in 2024 zijn:

  1. België
  2. Duitsland
  3. Spanje
  4. Verenigd Koninkrijk
  5. Verenigde Staten

België is al jaren de absolute favoriet. In 2023 kozen 4.134 Nederlanders ervoor om naar onze zuiderburen te verhuizen, zo komt naar voren uit onderzoek. Duitsland volgt op de voet met 3.937 Nederlandse emigranten.

Buiten Europa zijn de Verenigde Staten en Australië populaire bestemmingen. De VS staat op de vijfde plaats in de algemene ranglijst, terwijl Australië de zevende plek inneemt.

Land van emigratie Nederlandse emigranten in 2023
België 4.134
Duitsland 3.937
Spanje 2.756
Verenigd Koninkrijk 1.969
Verenigde Staten 1.575
Frankrijk 1.378
Australië 984
Overige landen 2.953
Totaal 19.685
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Interessant om te zien is dat verschillende leeftijdsgroepen verschillende voorkeuren hebben. Zo zijn het Verenigd Koninkrijk en Australië vooral populair onder twintigers, terwijl Frankrijk en Spanje meer in trek zijn bij 65-plussers.

Weetje
Opvallend is dat veel Nederlanders kiezen voor landen dichtbij huis. Maar liefst 72% van de emigranten blijft binnen Europa. Dit maakt het makkelijker om contact te houden met familie en vrienden in Nederland.

Wat zijn de belangrijkste redenen om te emigreren?

Er zijn verschillende motieven waarom Nederlanders besluiten te verhuizen naar het buitenland. Uit onderzoek blijkt dat een grote groep emigranten op zoek is naar een betere kwaliteit van leven. Dit kan betekenen:

  • Meer rust en ruimte
  • Een natuurlijke leefomgeving
  • Minder stress en drukte

Veel mensen kiezen er ook voor om te emigreren vanwege werk (arbeidsmigratie) of studie (kennismigratie). Anderen verhuizen om bij hun geliefde of familie te zijn (gezinsmigratie).

Ondernemers die vertrekken doen dit vaak vanwege de regelgeving en belastingdruk in Nederland. Interessant is dat 4% van de emigranten aangeeft te vertrekken vanwege de toenemende klimaatregels in Nederland.

Ook financieel-economische redenen spelen een rol. Sommige Nederlanders verhuizen naar landen met een gunstiger fiscaal klimaat, betere huizenprijzen of meer kansen op de arbeidsmarkt.

Tip
Wat is jouw reden om te verhuizen naar het buitenland? En heb je hiervoor wel voldoende budget? Laat voor je verhuist eerst een gratis waardebepaling door een makelaar uitvoeren, zodat je weet wat je huis oplevert bij verkoop en met welk budget je vertrekt.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Verhuizen naar het buitenland: een checklist

Verhuizen naar het buitenland vergt een goede voorbereiding. Begin ruim op tijd, bij voorkeur minimaal een half jaar van tevoren, met het regelen van praktische en administratieve zaken. Zo voorkom je stress vlak voor je vertrek.

Regel in elk geval de zaken op de volgende checklist:

  • Papieren zoals paspoort, visa, tickets en kopieën van belangrijke documenten
  • Verzekeringen nakijken en eventueel nieuwe afsluiten
  • Diploma's en certificaten controleren op geldigheid en erkenning in het nieuwe land
  • Financiën op orde brengen
  • Werk- en verblijfsvergunning aanvragen
  • Contact opnemen met de Belastingdienst
  • Onderwijs voor evt. kinderen regelen
  • Huur- of koopcontracten van woningen afhandelen
  • Jezelf uitschrijven bij de gemeente
  • De internationale verhuizing zelf plannen

Controleer ook ruim van tevoren of je een visum nodig hebt voor je nieuwe woonland. Binnen de EU, het Schengengebied en de Caribische delen van het Koninkrijk heb je geen visum nodig. Maar voor de meeste andere landen wel.

Vraag daarnaast een DigiD aan als je die nog niet hebt en installeer de DigiD-app op je telefoon. Voeg ook je mobiele nummer toe en activeer SMS-controle. Zo kun je ook vanuit het buitenland veilig inloggen bij Nederlandse instanties.

Weetje
Twijfel je over de emigratie? Overweeg dan eerst een proefperiode in het buitenland. Veel landen bieden de mogelijkheid om maximaal 90 dagen als toerist te verblijven. Zo kun je het land en de cultuur beter leren kennen voordat je de definitieve stap zet.

Wat doe ik met mijn huis bij emigratie?

Je kunt je huis bij emigratie verkopen, maar ook verhuren of aanhouden. De voor- en nadelen van elke optie lees je in dit artikel. Welke optie het beste is, hangt vooral af van je eigen wensen.

In de praktijk kiest 78% van de Nederlanders die emigreert ervoor om het huis te verkopen. Je hebt dan geen omkijken naar vaste lasten, een huurder of onderhoud, maar profiteert bij verkoop direct van de hoge huizenprijzen in 2024.

Als je besluit je huis te verkopen, is ook de timing van verkoop van belang. Het liefst verkoop je de woning vóór je verhuizing naar het buitenland, maar je wilt ook niet te lang zonder woonruimte zitten voorafgaand aan je vertrek.

Tip
Wil je zeker weten dat je je huis voor vertrek verkoopt? Kies dan een makelaar die bovengemiddeld scoort op verkoopsnelheid. Vergelijk gratis en vrijblijvend de verkoopmakelaars bij jou in de buurt die huizen het snelst verkopen.

Vergelijk gratis makelaarsGeheel vrijblijvend

Wat kost een verhuizing naar het buitenland?

De kosten voor een internationale verhuizing variëren sterk, maar liggen gemiddeld tussen de €5.000 en €5.500. Dit bedrag kan echter flink oplopen als je verder weg verhuist, zo blijkt uit de onderstaande tabel:

Bestemming Gemiddelde verhuiskosten in 2024
België €1.750 - €2.000
Duitsland €3.000 - €3.250
Groot-Brittannië €3.750 - €4.000
Frankrijk €4.250 - €4.500
Spanje €4.750 - €5.000
Verenigde Staten €7.000 - €7.500
Australië €8.500 - €9.000
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Deze bedragen geven een indicatie, maar de werkelijke kosten kunnen afwijken. Factoren die de prijs beïnvloeden zijn onder andere de hoeveelheid spullen die je meeneemt, de afstand en de gekozen vervoersmethode.

Tip
Als je naar het buitenland verhuist, kun je ervoor kiezen om een volledig verhuisbedrijf in te schakelen of zelf een deel van het werk te doen. Een volledige verhuisservice is duurder, maar neemt je wel veel werk uit handen.

Bespaartips voor je internationale verhuizing

Wil je de kosten van je verhuizing naar het buitenland drukken? Hier zijn enkele tips:

  • Neem minder spullen mee en verkoop of doneer overbodige items
  • Vergelijk offertes van verschillende internationale verhuisbedrijven
  • Kies voor langzamer transport, zoals per schip in plaats van vliegtuig
  • Pak zelf in en uit om arbeidskosten te besparen
  • Plan je verhuizing buiten het hoogseizoen (meestal de zomermaanden)

Door slim te plannen en kritisch te kijken naar wat je echt nodig hebt in je nieuwe thuisland, kun je honderden tot duizenden euro's besparen op je internationale verhuizing.

Hoeveel geld heb je nodig om naar het buitenland te verhuizen?

Naast de directe verhuiskosten zijn er nog andere financiële aspecten waar je rekening mee moet houden als je naar het buitenland verhuist. Het is verstandig om een buffer op te bouwen voordat je de grote stap zet.

Een algemene vuistregel is om minimaal 3 tot 6 maanden aan levensonderhoud als buffer aan te houden. Dit geeft je de tijd om te wennen aan je nieuwe omgeving en eventueel werk te vinden als dat nog niet geregeld is.

Bij het bepalen van je benodigde budget voor een verhuizing naar het buitenland, moet je rekening houden met de volgende zaken:

  • Kosten voor visum en werkvergunning
  • Huur of aanbetaling voor een woning
  • Levensduurte in je nieuwe land
  • Zorgverzekering en andere verzekeringen
  • Belastingen in je nieuwe thuisland
  • Eventuele scholingskosten voor kinderen
  • Reiskosten voor bezoeken aan Nederland
Weetje
Vergeet ook niet dat je in het begin mogelijk extra uitgaven hebt voor de inrichting van je nieuwe woning of de aanschaf van een auto. Houd hier rekening mee in je begroting.

Verhuizen naar het buitenland en de Belastingdienst

In het jaar dat je verhuist naar het buitenland, moet je een speciale belastingaangifte doen met het zogenaamde M-biljet. Hierin geef je aan welk deel van het jaar je nog in Nederland woonde.

Na je emigratie word je beschouwd als buitenlands belastingplichtige. Dit betekent dat je in Nederland alleen nog belasting betaalt over inkomsten uit Nederlandse bronnen, zoals de verkoop van een woning die zich in Nederland bevindt.

Is jouw huis meer waard dan je resterende hypotheekschuld? Dan zul je geld overhouden aan de verkoop. Deze zogenaamde 'overwaarde' wordt opgeteld bij je vermogen en kan leiden tot vermogensbelasting in box 3.

Tip
Overwaarde op je huis kan leiden tot een hogere vermogensbelasting als het geld uit de verkoop op 1 januari (de peildatum voor de Belastingdienst) op je rekening staat. In 2024 betaal je 36% belasting over het fictieve rendement op je vermogen boven een vrijstelling van €57.000 (of €114.000 voor fiscale partners).

Benieuwd naar de overwaarde op jouw huis? Laat een gratis waardebepaling doen door een makelaar en ontdek wat jouw woning bij verkoop oplevert. Zo ontdek je direct of en hoeveel je moet betalen aan belasting.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Hoe zit het met emigreren en je pensioen?

Als je besluit om naar het buitenland te verhuizen, heeft dat ook gevolgen voor je pensioen. In principe kun je je Nederlandse pensioen meenemen naar het buitenland, maar hier zijn wel voorwaarden aan verbonden:

  • Bij verhuizing naar een EU-land beoordeelt je Nederlandse pensioeninstelling of je aan de voorwaarden voldoet voor overdracht van je pensioen.
  • Bij verhuizing naar een land buiten de EU moet De Nederlandsche Bank de pensioenoverdracht beoordelen.

In beide gevallen krijg je bij goedkeuring een verklaring. Deze heb je nodig om vrijstelling aan te vragen bij de Belastingdienst, zodat je geen belasting hoeft te betalen over de pensioenoverdracht.

Voorwaarden voor vrijstelling van belasting bij pensioenoverdracht zijn onder andere:

  1. Je werkt minimaal 5 jaar aaneengesloten buiten Nederland
  2. Je nieuwe pensioeninstelling gaat akkoord met de overdracht
  3. Je hebt een verklaring van toestemming voor de overdracht
Weetje
Laat je goed adviseren over de gevolgen van emigratie voor je pensioen en vergeet niet om na te gaan hoe het pensioenstelsel in je nieuwe thuisland werkt. De regels kunnen complex zijn en verschillen per situatie en land van bestemming.

Wat gebeurt er met je hypotheek bij emigratie?

Als je besluit om naar het buitenland te verhuizen, heeft dit ook gevolgen voor je hypotheek. De exacte gevolgen hangen af van wat je met je huis in Nederland wilt doen.

Als je je huis verkoopt vanwege emigratie, los je daarmee je hypotheek vervroegd af. Het is belangrijk om rekening te houden met een eventuele boeterente bij sommige geldverstrekkers, hoewel dit bij verkoop niet vaak voorkomt.

Wanneer je je huis wilt aanhouden, bijvoorbeeld als vakantiehuis of voor verhuur, zijn er verschillende opties:

  • Je kunt de hypotheek gewoon laten doorlopen
  • Je kunt gebruikmaken van de verhuisregeling of uitzendregeling
  • Je kunt overwegen om je huis te verhuren

Bij de verhuisregeling kan je huis maximaal 3 jaar na vertrek in box 1 blijven als het leegstaat en bestemd is voor verkoop. Je hoeft dan geen eigenwoningforfait te betalen, maar mag de hypotheekrente wel blijven aftrekken.

De uitzendregeling is voor als je tijdelijk door je werkgever wordt uitgezonden. Onder bepaalde voorwaarden mag je de woning dan niet verhuren, maar blijft deze wel in box 1.

Als je besluit om je huis te verhuren bij emigratie, zijn er voor- en nadelen:

Voordelen Nadelen
Doorlopende huurinkomsten Verantwoordelijk voor onderhoud
Huis blijft beschikbaar bij terugkeer Risico op huurachterstanden
Mogelijke waardestijging Toestemming hypotheekverstrekker nodig
Veeg naar links om meer van de tabel te zien
Tip
78% van de Nederlanders die naar het buitenland vertrekt, kiest ervoor om het huis te verkopen. Dit levert direct budget op voor de verhuizing. Vergelijk welke makelaars in jouw buurt huizen gemiddeld tegen de hoogste prijs verkopen en ontdek wat jouw woning kan opleveren bij verkoop.

Vergelijk gratis makelaarsGeheel vrijblijvend

Kun je verhuizen naar het buitenland met een uitkering?

Als je een uitkering ontvangt en overweegt om naar het buitenland te verhuizen, is het belangrijk om te weten of je je uitkering kunt meenemen. De mogelijkheden hiervoor verschillen per type uitkering en het land waar je naartoe gaat.

Voor landen binnen de EU, EER en Zwitserland gelden over het algemeen soepelere regels dan voor landen daarbuiten. Hier een overzicht van de meest voorkomende uitkeringen:

  • AOW: Deze kun je meestal meenemen, maar de hoogte kan worden aangepast.
  • WAO, WIA, WAZ: Deze kun je meenemen binnen de EU, EER en Zwitserland. Voor andere landen hangt het af van verdragen.
  • ANW en Ziektewet: Deze kun je vaak meenemen binnen de EU, EER en Zwitserland.
  • WW: Je mag deze voor 3 maanden meenemen binnen de EU, EER of Zwitserland.
  • Bijstand en Wajong: Deze kun je in principe niet meenemen.

Het is belangrijk om te weten dat als je een uitkering meeneemt naar het buitenland, je vaak aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld regelmatig een 'bewijs van in leven zijn' opsturen en meewerken aan medische onderzoeken.

Voor AOW geldt dat als je naar een land verhuist waarmee Nederland geen verdrag heeft, je alleen de AOW voor gehuwden kunt blijven ontvangen. Dit geldt ook als je alleenstaand bent en is lager dan de uitkering voor ongehuwden.

Weetje
Overweeg jij om naar het buitenland te verhuizen en heb je een uitkering? Neem dan ruim van tevoren contact op met de uitkerende instantie. Zij kunnen je precies vertellen wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn voor jouw specifieke situatie.

Veelgestelde vragen

In 2023 kozen 19.685 Nederlanders voor een leven over de grens. Ongeveer 40% van de Nederlandse emigranten besluit in een later stadium uiteindelijk weer terug te keren naar het geboorteland.

De 5 populairste bestemmingen voor Nederlandse emigranten in 2024 zijn België, Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten. België is al jaren de topfavoriet, met 4.134 Nederlandse emigranten in 2023.

De kosten voor een internationale verhuizing variëren sterk, maar liggen gemiddeld tussen de €5.000 en €5.500. In de praktijk kunnen de kosten afwijken, afhankelijk van factoren zoals het aantal spullen, de afstand en de gekozen transportmethode.

In het jaar dat je verhuist naar het buitenland, moet je een belastingaangifte doen met het zogenaamde M-biljet. Na je emigratie word je beschouwd als buitenlands belastingplichtige en betaal je in Nederland alleen nog belasting over inkomsten uit Nederlandse bronnen, zoals de verkoop van je huis.

Belangrijke redenen voor Nederlanders om te emigreren zijn het zoeken naar een betere kwaliteit van leven, zoals meer rust en ruimte. Andere motieven zijn werk (arbeidsmigratie), studie (kennismigratie), gezinsmigratie en financieel-economische redenen zoals een gunstiger fiscaal klimaat.

Je kunt je Nederlandse pensioen meestal meenemen naar het buitenland, maar hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Bij verhuizing naar een EU-land beoordeelt je Nederlandse pensioeninstelling of je aan de voorwaarden voldoet, bij verhuizing buiten de EU moet De Nederlandsche Bank dit beoordelen.

Bij emigratie kun je je hypotheek laten doorlopen, gebruikmaken van de verhuisregeling of uitzendregeling, of overwegen om je huis te verhuren. Als je je huis verkoopt, los je daarmee je hypotheek vervroegd af.

De mogelijkheid om een uitkering mee te nemen naar het buitenland verschilt per type uitkering en het land waar je naartoe gaat. Voor landen binnen de EU, EER en Zwitserland gelden over het algemeen soepelere regels dan voor landen daarbuiten.

Bij een verhuizing naar het buitenland kun je je huis aanhouden, verhuren of verkopen. 78% van de Nederlandse emigranten kiest voor verkoop, zodat ze geen omkijken meer hebben naar de woning en direct budget vrijmaken voor verhuis- en leefkosten in het buitenland.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223