Emigreren naar Spanje en een huis huren: hoe zit dat?

Emigreren naar Spanje en een huis huren: hoe zit dat?
Robert Welink
- Expert woningmarkt
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 18 september 2024
15 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Huren in Spanje biedt flexibiliteit en lage kosten bij emigratie. Een hoofdverblijf moet je huren voor een minimale periode van vijf jaar, een tweede huis of vakantiewoning kun je ook korter huren.
  • Huurprijzen variëren sterk per regio, met gemiddeld €800 - €2.300 per maand voor een appartement in de grote stad. De gemiddelde leefkosten (huur + basisbehoeften) liggen in Spanje tussen de €1.250 en €3.300 per maand.
  • Het verkopen van je huis in Nederland kan voldoende overwaarde opleveren om langdurig een huis in Spanje te huren. Wel kan de overwaarde belast worden.

Overweeg jij om te emigreren naar Spanje en daar een huis te huren? In dit artikel lees je of het moeilijk is om een woning te huren in Spanje, hoe je een geschikte huurwoning vindt en hoeveel geld je nodig hebt.

Emigreren naar Spanje: waarom een huis huren?

Spanje is onder Nederlanders een zeer populaire bestemming voor emigratie. Na België en Duitsland staat Spanje in 2024 op de derde plaats van meest gekozen emigratielanden:

Land van emigratie Percentage
België 21%
Duitsland 20%
Spanje 14%
Verenigd Koninkrijk 10%
Verenigde Staten 8%
Frankrijk 7%
Australië 5%
Overige landen 15%
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Enkele redenen voor de populariteit van Spanje onder Nederlanders zijn:

  • Aangenaam warm klimaat en veel zon
  • Lagere kosten van levensonderhoud en betaalbare huizenprijzen
  • Rijke Spaanse cultuur en levensstijl gericht op genieten
  • Prachtige stranden en natuur
Weetje
Het aantal Nederlanders dat naar Spanje emigreert is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Het afgelopen jaar emigreerden bijna 2756 Nederlanders naar Spanje. Daarmee is het aantal emigranten naar Spanje in zeven jaar tijd bijna verdubbeld.

Een huis huren bij emigratie naar Spanje heeft veel voordelen ten opzichte van kopen:

  • Meer flexibiliteit en vrijheid
  • Lagere kosten en minder risico's
  • Uitproberen van verschillende regio's en woonstijlen

Flexibiliteit en vrijheid bij huren in Spanje

Als je overweegt om te emigreren naar Spanje, biedt het huren van een huis veel flexibiliteit en vrijheid. Zo kun je gemakkelijker verhuizen als je erachter komt dat een bepaalde regio of woning toch niet helemaal bij je past. 

Bovendien kun je met een huurwoning sneller inspelen op veranderende levensomstandigheden, zoals een nieuwe baan of gezinsuitbreiding. Je zit niet vast aan een koopcontract en hypotheek, wat vooral in het begin prettig kan zijn.

Tip
Bij het huren van een woning in Spanje heb je ook minder verantwoordelijkheden op het gebied van onderhoud en reparaties. Als er iets kapot gaat, kun je dit meestal melden bij de verhuurder die het probleem dan oplost.

Lagere kosten en minder risico's bij huren

Het huren van een huis in Spanje brengt op korte termijn lagere kosten met zich mee. Je hebt geen grote som geld nodig zoals bij het kopen van een woning en er zijn geen bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting en notariskosten.

Daarnaast loop je minder financiële risico's bij het huren. De waarde van een koopwoning kan fluctueren, waardoor je mogelijk met een restschuld blijft zitten bij een (misschien sneller dan verwachte) verkoop.

Weetje
Ook qua belastingen zijn er voordelen aan het huren van een woning in Spanje. Als niet-resident betaal je over het algemeen alleen belasting over je inkomsten in Spanje zelf, maar geen vermogensbelasting zoals bij een koopwoning.

Uitproberen van verschillende regio's en woonstijlen

Spanje is een divers land met regio's die elk hun eigen charme en levensstijl hebben. Wil je je niet binden aan één plek? Door te kiezen voor een huurwoning, kun je ontdekken welke plaats het beste bij je past zonder je direct te settelen.

Je kunt bijvoorbeeld eerst een appartement in de bruisende stad huren en later verhuizen naar een villa aan de kust als je merkt dat je meer rust en ruimte wilt.

Enkele populaire regio's om te huren in Spanje zijn:

  • Costa del Sol: bekend om de zonnige stranden en levendige plaatsen zoals Marbella en Malaga
  • Costa Blanca: met pittoreske kustplaatsjes als Calpe en Denia en de bruisende stad Alicante
  • Barcelona: een levendige metropool met iconische architectuur, toprestaurants en een rijke cultuur
  • Madrid: de hoofdstad van Spanje met indrukwekkende musea, parken en een bruisend nachtleven
Tip
Financieel is het aantrekkelijk om vóór emigratie eerst je huis in Nederland te verkopen. Met de overwaarde kun je makkelijk voor langere tijd een huurwoning in Spanje betalen. Benieuwd wat je huidige woning oplevert? Laat gratis en vrijblijvend een waardebepaling uitvoeren door een makelaar.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Hoe vind je een huurwoning in Spanje?

Het internet is de beste plek om te beginnen met je zoektocht naar een huurwoning in Spanje. Er zijn verschillende populaire websites waar je een groot aanbod aan huurwoningen kunt vinden, zoals Idealista, Fotocasa en Enalquiler.

Deze sites bieden handige zoekfilters waarmee je jouw zoekcriteria kunt instellen, zoals locatie, prijsklasse, aantal slaapkamers en meer.

Enkele tips bij het online zoeken naar een huurwoning in Spanje:

  • Gebruik de juiste zoektermen, zoals "alquiler" (huur) en de gewenste locatie
  • Stel e-mailalerts in voor nieuwe huurwoningen die aan jouw criteria voldoen
  • Bekijk de foto's en beschrijvingen zorgvuldig en let op details zoals de staat van onderhoud
  • Controleer of de huurprijs inclusief of exclusief servicekosten is

Samenwerken met een lokale makelaar

Hoewel je online veel huurwoningen kunt vinden, kan het als emigrant toch handig zijn om samen te werken met een lokale makelaar die gespecialiseerd is in het begeleiden van buitenlanders.

Zo kan een Nederlandse makelaar in Spanje een uitkomst zijn. Een goede makelaar kent de lokale woningmarkt, spreekt de taal en kan je helpen bij het navigeren door het huurproces en de benodigde documentatie.

Ook begrijpt een Nederlandse makelaar jouw wensen en eisen als Nederlander en is er geen taal- en cultuurbarrière. De makelaar kan je adviseren over geschikte locaties, betrouwbare verhuurders en de gebruikelijke huurvoorwaarden in Spanje.

Weetje
Let er wel op dat makelaars in Spanje vaak een maand huur als commissie rekenen voor hun diensten. Vraag vooraf naar de tarieven en diensten van verschillende makelaars en kies degene die het beste bij jouw behoeften past.

Waar op letten bij het bezichtigen van een huurwoning?

Als je potentiële huurwoningen hebt gevonden, is het tijd om ze te gaan bezichtigen. Plan hiervoor eventueel een verkennende reis naar Spanje. Bekijk meerdere woningen zodat je een goed beeld krijgt van wat er beschikbaar is in jouw budget.

Let tijdens bezichtigingen op de volgende punten:

  • Staat van onderhoud en eventuele gebreken
  • Aanwezigheid van (noodzakelijke) meubels en apparatuur
  • Ligging en omgeving, zoals afstand tot voorzieningen
  • Lichtinval, uitzicht en buitenruimte zoals een balkon of tuin
  • Geluidsisolatie en privacy

Stel ook vragen aan de verhuurder of makelaar over zaken als:

Onderwerp Vragen
Huurcontract Minimale huurtermijn, opzegtermijn, jaarlijkse indexering
Kosten Hoogte borg, servicekosten, voorschot energie
Onderhoud Wie is verantwoordelijk voor reparaties en onderhoud
Verzekeringen Opstal- en inboedelverzekering
Veeg naar links om meer van de tabel te zien
Tip
Neem de tijd om rustig je opties te overwegen, want een huurcontract in Spanje is vaak voor langere tijd en niet zomaar op te zeggen. Gaat de huur in en is je huis in Nederland nog niet verkocht? Verkoop je huis dan met behulp van een makelaar die huizen bovengemiddeld snel verkoopt om dubbele lasten te vermijden.

Vergelijk gratis makelaarsOp kosten en verkoopsnelheid

Wat zijn de kosten van een huurwoning in Spanje?

Als je overweegt om naar Spanje te emigreren en daar een huis te huren, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de huurprijzen in verschillende regio's.

De huurprijzen in Spanje kunnen namelijk sterk variëren, afhankelijk van de populariteit van de regio bij emigranten en andere factoren zoals de nabijheid van voorzieningen en het type woning.

Stijgende huurprijzen in 2024 

De huurprijzen in Spanje zijn de voorbije jaren behoorlijk gestegen. In het afgelopen jaar was de gemiddelde maandelijkse huurprijs voor een appartement in Spanje €1.211, een stijging van 11% ten opzichte van het voorgaande jaar. 

De stijgende huurprijzen hebben verschillende oorzaken, zoals:

  • Stijgende vraag naar huurwoningen door economische groei, immigratie, expats, digitale nomaden en vergrijzing.
  • Te weinig huurwoningen door hoge prijzen van koopwoningen en beperkte investeringen in nieuwbouw.
  • Lage rentetarieven die investeren in huurwoningen aantrekkelijk maken voor beleggers.

Limieten voor huurprijzen

Voorheen gold in Spanje een maximale huurverhoging van 2% voor bestaande huurcontracten. Sinds 2024 is het beleid op het gebied van huurverhoging echter veranderd:

  • Voor grote verhuurders (>10 woningen) is de maximale huurverhoging bij bestaande huurcontracten 3%. Bij nieuwe verhuur mag de huurprijs onbeperkt worden verhoogd.
  • Voor kleine verhuurders is geen maximale huurverhoging van toepassing. Dit betekent dat zij de huur onbeperkt mogen verhogen voor bestaande en nieuwe huurders.
Weetje
Dit betekent dat als je nu naar Spanje emigreert en er een huis huurt, de verhuurder de vrijheid heeft om zelf de hoogte van de huurprijs te bepalen. Bij een eventuele verlenging van het huurcontract kan een grote verhuurder de huurprijs met maximaal 3% verhogen, een kleine verhuurder kan onbeperkt verhogen.

Huurprijzen per regio in september 2024

In de afgelopen tien jaar is de gemiddelde huurprijs per vierkante meter in Spanje met 69% gestegen. In grote steden zoals Madrid en Barcelona ligt de gemiddelde huurprijs in 2024 rond de €23 per m2. 

Hieronder een overzicht van de gemiddelde huurprijzen per regio, gebaseerd op een gemiddelde woonoppervlakte van 80m2:

Regio Huurprijs per m2 Huurprijs (80m2)
Madrid €23 €1.840
Catalonië (o.a. Barcelona) €23 €1.840
Balearen (o.a. Mallorca, Ibiza) €18 €1.440
Baskenland €18 €1.440
Andalusië (o.a. Málaga, Marbella) €18 €1.440
Valencia €15 €1.200
Murcia €12,5 €1.000
Canarische Eilanden €15 €1.200
De cijfers in bovenstaande tabel zijn gemiddelden in 2024. Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Subsidies voor huurders

De Spaanse overheid biedt verschillende subsidieregelingen voor huurders, zoals een algemene huursubsidie voor huishoudens met een laag inkomen en specifieke regelingen voor jongeren tot 35 jaar, ouderen en gehandicapten.

Tip
Sommige gemeenten hebben ook eigen regelingen zoals urgentieverklaringen voor sociale huurwoningen.

Helaas kom je als Nederlandse emigrant niet zomaar in aanmerking voor deze subsidies. Je moet aan verschillende voorwaarden voldoen, zoals:

  • Officieel geregistreerd staan als inwoner en belastingbetaler in Spanje
  • Een huurcontract hebben dat getekend is na 1 januari 2018
  • Een beperkt gezinsinkomen hebben
  • Ook zijn er beperkingen, zoals geen verwantschapsrelatie met de verhuurder en zelf geen ander huis bezitten.

Laat je dus goed informeren door een lokale makelaar over de specifieke voorwaarden die gelden in de regio waar je gaat wonen om te zorgen dat je aan alle eisen voldoet.

Benodigde documenten bij huren in Spanje

Om als buitenlander een huis te kunnen huren in Spanje, moet je aan enkele voorwaarden voldoen en bepaalde documenten overleggen:

  1. Een geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort of identiteitskaart.
  2. Een NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero). Dit is een fiscaal identificatienummer voor buitenlanders in Spanje dat je nodig hebt voor o.a. het afsluiten van een huurcontract.
  3. Een bewijs van inkomsten of een werkgeversverklaring voor de verhuurder, om aan te tonen dat je de huur kunt betalen. Sommige verhuurders kunnen ook om referenties van vorige verhuurders vragen.
  4. Inschrijving in het bevolkingsregister (padrón) van de gemeente waar je gaat wonen. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar kan ook helpen om je rechten als huurder te beschermen en toegang te krijgen tot bepaalde diensten.

Door deze documenten tijdig in orde te maken en lokale procedures te volgen, kun je als Nederlander met een gerust hart een huis huren in Spanje en genieten van je nieuwe leven in het buitenland.

Bijkomende kosten

Naast de maandelijkse huurprijs zijn er bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden als je een huis huurt in Spanje. Een van de grootste bijkomende kosten is bijvoorbeeld de borg, ook wel bekend als de waarborgsom.

De borg is meestal gelijk aan één of twee maanden huur en dient als garantie voor de verhuurder in geval van schade of wanbetaling. Je krijgt de borg aan het einde van de huurperiode terug, mits er geen problemen zijn geweest.

Als je via een makelaar of bemiddelingsbureau huurt, kunnen er ook bemiddelingskosten in rekening worden gebracht. Meestal staan deze kosten gelijk aan één maand huur.

Weetje
Vergeet ook niet om een inboedelverzekering af te sluiten voor je gehuurde woning. Hoewel dit niet verplicht is, kan het je beschermen tegen onverwachte kosten bij schade of diefstal. Sommige verhuurders kunnen ook eisen dat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit.

Huren in Spanje voor langere tijd: hoe werkt dat?

Veel Nederlanders die naar Spanje emigreren en een huis gaan huren, blijven er voor een langere termijn. Je emigreert immers niet zomaar en huurcontracten in Spanje worden sinds 2019 voor een minimale periode van  jaar afgesloten.

De wettelijk verplichte minimale huurperiode van vijf jaar geldt alleen voor een hoofdverblijf (lange termijn). Voor een tweede woning of vakantieverblijf wordt de huurperiode vrij overeengekomen tussen huurder en verhuurder. 

Als huurder heb je bij huur van een hoofdverblijf twee opties na afloop van het huurcontract. Zo kun je het huurcontract:

  • Stilzwijgend verlengen tot maximaal 3 jaar
  • Opzeggen na het eerste jaar, met inachtneming van een opzegtermijn van over het algemeen ten minste 30 dagen

De verhuurder kan het huurcontract na het eerste jaar alleen opzeggen als hij of zijn familie in de woning wil gaan wonen, of als hij de woning wil verkopen. Hiervan moet hij de huurder minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk op de hoogte stellen.

Tip
Als huurder betaal je meestal een boete als je het huurcontract voortijdig opzegt, vaak ter hoogte van één maand huur voor ieder jaar dat je eerder vertrekt. Zorg dus dat je goed nadenkt over de gewenste huurtermijn voordat je een contract tekent.

Huren van een Nederlands eigenaar of een Spaanse particulier?

Als Nederlander kun je in Spanje een woning huren van zowel een Nederlandse eigenaar als een Spaanse particulier. Beide opties hebben voor- en nadelen:

Huren van Nederlandse eigenaar Huren van Spaanse particulier
Voordelen Voordelen
- Communicatie in Nederlands - Groter aanbod huurwoningen
- Bekend met Nederlandse gewoonten - Vaak lagere huurprijzen
- Mogelijk flexibeler in huurvoorwaarden - Integratie in samenleving
Nadelen Nadelen
- Minder aanbod dan bij Spaanse particulieren - Taalbarrière
- Mogelijk hogere huurprijzen - Culturele misverstanden
- Mogelijk langzamere integratie - Striktere huurvoorwaarden
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze of je liever van een Nederlandse eigenaar of een Spaanse particulier huurt. Weeg de voor- en nadelen goed af en kies wat het beste bij jouw situatie en wensen past.

Hoeveel geld heb je nodig om langdurig te huren in Spanje?

Als je voor langere tijd in Spanje wilt huren, is het handig om voldoende eigen geld te hebben. Hoeveel geld je precies nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals de regio, het type woning en je persoonlijke levensstijl.

Gemiddeld kun je rekenen op de volgende maandelijkse kosten voor het huren van een appartement in Spanje en om in je eigen levensonderhoud (basisbehoeften) te voorzien:

Kostenpost Bedrag per maand
Huur (1 slaapkamer, grote stad) € 800 - € 2.300
Gas, water, licht € 100 - € 150
Internet en telefoon € 50 - € 100
Boodschappen en eten € 200 - € 400
Vervoer (openbaar of auto) € 50 - € 200
Verzekeringen € 50 - € 150
Totaal € 1.250 - € 3.300
Veeg naar links om meer van de tabel te zien
Weetje
Vergeet niet dat je als huurder bij ingang van het huurcontract vaak ook de borg moet betalen, meestal ter hoogte van één of twee maanden huur[6]. Zorg dus dat je dit bedrag apart hebt staan.

Daarnaast is het verstandig om een financiële buffer op te bouwen voor onvoorziene uitgaven, zoals medische kosten of reparaties aan je auto. Streef ernaar om minimaal 3 tot 6 maanden aan uitgaven als spaargeld achter de hand te hebben.

Tip
Als je je huis in Nederland verkoopt en met de overwaarde een woning in Spanje gaat huren, heb je meer financiële ruimte. Laat nu gratis en vrijblijvend een waardebepaling uitvoeren door een makelaar en ontdek hoeveel eigen geld je over kunt houden aan een verkoop van je huis.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Emigreren naar Spanje en belasting

Als je emigreert naar Spanje, word je in het jaar dat je emigreert vaak nog gezien als belastingplichtig in Nederland voor de periode tot aan je vertrek.

Vanaf het moment dat je als resident bent ingeschreven in Spanje en daar meer dan 183 dagen per jaar verblijft, val je onder de Spaanse belastingwetgeving.

Spanje hanteert progressieve belastingschijven voor de inkomstenbelasting (IRPF). In 2024 zien de tarieven er als volgt uit:

Van Tot Belastingtarief
€ 0 € 12.450 19%
€ 12.450 € 20.200 24%
€ 20.200 € 35.200 30%
€ 35.200 € 60.000 37%
€ 60.000 of meer 45%
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Om dubbele belasting te voorkomen hebben Nederland en Spanje een belastingverdrag gesloten. Hierin is o.a. vastgelegd dat bepaalde inkomsten uit Nederland, zoals AOW, particuliere pensioenen, WAO, WIA en WAZ, in Spanje worden belast en niet in Nederland.

Weetje
Een uitzondering hierop vormen overheidspensioenen. Als je een Nederlands overheidspensioen ontvangt, moet je hierover in Nederland belasting betalen.

Zorgverzekering en gezondheidszorg in Spanje

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden als je emigreert naar Spanje, is de zorgverzekering en je toegang tot de gezondheidszorg. 

Als inwoner van Spanje val je onder het Spaanse zorgstelsel, de Seguridad Social. Om hiervan gebruik te kunnen maken, moet je premies afdragen in Spanje of, in het geval van AOW of een uitkering, in Nederland.

Gepensioneerden en arbeidsongeschikten met een Nederlands inkomen betalen een zogenoemde 'verplichte buitenlandbijdrage' aan het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Tip
Bij een 'verplichte buitenlandbijdrage' worden de kosten voor medische zorg in Spanje door Nederland vergoed aan Spanje. Jaarlijks wijzigen de bedragen van deze bijdrage.

Naast de publieke gezondheidszorg via de Seguridad Social kiezen veel mensen in Spanje voor een aanvullende particuliere ziektekostenverzekering. Voordelen hiervan zijn onder andere:

  • Ruimere keuze aan zorgaanbieders en ziekenhuizen
  • Dekking voor zaken als tandheelkunde, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen
  • Kortere wachttijden en meer comfort (zoals eenpersoonskamers)
  • Engelssprekend personeel

Het loont dus om goed te kijken naar je persoonlijke situatie en zorgbehoeften. Maak op basis daarvan een weloverwogen keuze voor wel of geen aanvullende particuliere zorgverzekering als je in Spanje gaat wonen.

Huis verkopen en in Spanje huren: goed idee?

Als je overweegt om naar Spanje te emigreren en daar een huis te huren, is het verkopen van je woning in Nederland dé manier om hiervoor genoeg geld vrij te maken. 

Levert je huis bij verkoop meer op dan de resterende hypotheekschuld? Dan heb je overwaarde. Bij genoeg overwaarde kun je na je emigratie voor langere tijd zorgeloos in Spanje wonen.

Weetje
Houd er wel rekening mee dat overwaarde belast wordt als deze op je (spaar)rekening staat. De overwaarde valt in box 3 van je belastingaangifte en wordt belast als vermogen.

Het verkopen van je huis bij emigratie heeft zowel voor- als nadelen:

  • Aan de positieve kant geeft het je financiële vrijheid en flexibiliteit. Je hebt geen hypotheeklasten meer en kunt met het vrijgekomen geld makkelijk een huurwoning in Spanje betalen. Houd wel rekening met belastingen bij emigratie.
  • Aan de andere kant heb je geen eigen woning meer in Nederland. Als je ooit terugkeert, zul je opnieuw een huis moeten kopen of huren. Ook profiteer je niet van eventuele waardestijgingen op de Nederlandse huizenmarkt.

Emigreren naar Spanje en huis huren: tips voor een soepele verkoop

Om de verkoop van je huis in Nederland en je emigratie naar Spanje zo soepel mogelijk te laten verlopen, is een goede voorbereiding essentieel. Volg deze tips voor het beste resultaat:

  • Begin op tijd met de verkoop van je huis, ga uit van 3 maanden doorlooptijd
  • Schakel de voor jou beste verkoopmakelaar in door makelaars te vergelijken
  • Vraag direct een energielabel aan (dit is verplicht en blijft 10 jaar geldig)
  • Bepaal een realistische vraagprijs op basis van een gratis waardebepaling
  • Kies de beste verkoopstrategie na zorgvuldig verkoopadvies
  • Onderhandel slim met potentiële kopers voor de beste deal
  • Regel tijdig een verhuisbedrijf of transport voor je bezittingen naar Spanje
  • Zorg dat je op tijd bent uitgeschreven in Nederland en ingeschreven in Spanje
Weetje
Gemiddeld worden koophuizen in Nederland binnen 29 dagen verkocht. Bij een emigratie is het echter verstandig om wat marge in te bouwen en al 3 maanden van tevoren te beginnen met de verkoop. Zo vermijd je dubbele lasten.

Door deze stappen te doorlopen, kun je met een gerust hart je huis in Nederland verkopen en je droom waarmaken om in Spanje te gaan huren. Met de verzilverde overwaarde heb je voldoende geld om optimaal van het Spaanse leven te genieten.

Tip
Wil jij zeker weten dat je jouw huis tijdig verkoopt vóórdat je emigreert? De beste makelaars verkopen nog sneller dan 29 dagen, én tegen een hoge prijs. Vergelijk makelaars nu gratis en vrijblijvend en ontdek welke makelaars bij jou in de buurt het beste presteren op verkoopsnelheid en verkoopprijs.

Vergelijk gratis makelaarsGeheel vrijblijvend

Veelgestelde vragen

Het is niet per se moeilijk om een woning te huren in Spanje, maar er zijn wel enkele uitdagingen. Je moet rekening houden met zaken als het vinden van een geschikte woning, het regelen van de juiste documenten en het navigeren door het Spaanse huursysteem.

De huurprijzen in Spanje variëren sterk per regio en type woning. In 2024 was de gemiddelde maandelijkse huurprijs voor een appartement in Spanje €1.211, een stijging van 11% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Hoeveel geld je nodig hebt om te emigreren naar Spanje hangt af van factoren zoals je levensstijl en de gekozen regio. Gemiddeld kun je rekenen op maandelijkse kosten tussen €1.250 en €3.300 voor huur, basisbehoeften en levensonderhoud.

Ja, je kunt als Nederlander een huis huren in Spanje. Wel moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen en documenten overleggen, zoals een geldig identiteitsbewijs, een NIE-nummer en een bewijs van inkomsten.

De hoogte van je AOW-uitkering blijft hetzelfde als je in Spanje gaat wonen. Wel val je onder de Spaanse belastingwetgeving en moet je mogelijk een 'verplichte buitenlandbijdrage' betalen voor je zorgverzekering.

Je kunt niet zomaar in Spanje gaan wonen zonder de juiste procedures te volgen. Je moet je officieel registreren als inwoner, een NIE-nummer aanvragen en je inschrijven in het bevolkingsregister van je gemeente.

Als EU-burger mag je in principe onbeperkt in Spanje wonen. Wel moet je je na 90 dagen registreren als inwoner en aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het hebben van voldoende financiële middelen en een ziektekostenverzekering.

Voordelen van huren in Spanje zijn flexibiliteit, lagere kosten op korte termijn en de mogelijkheid om verschillende regio's uit te proberen. Nadelen kunnen zijn stijgende huurprijzen, minder zekerheid op lange termijn en beperkingen in het personaliseren van je woonruimte.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223