Huis verkopen bij emigratie: hoe werkt dat?

Huis verkopen bij emigratie: hoe werkt dat?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 5 augustus 2024
12 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Bij emigratie zijn er drie opties voor je huis: verkopen, verhuren of aanhouden. Maar liefst 78% van de Nederlanders die emigreert, kiest ervoor om het huis te verkopen.
  • De verkoop van je huis bij emigratie heeft fiscale gevolgen, zoals mogelijke vermogensbelasting over de overwaarde en een conserverende aanslag.
  • Begin ruim op tijd met de voorbereidingen voor huisverkoop bij emigratie, bij voorkeur minimaal een half jaar van tevoren, om stress te voorkomen.

Ga je emigreren en overweeg je om je huis in Nederland te verkopen? Bij emigratie moet je niet alleen nadenken over praktische zaken rondom de verkoop, maar ook over de financiële en fiscale gevolgen. Lees alles wat je moet weten over verkoop van je huis bij emigratie.

Ik ga emigreren: moet ik nu mijn huis verkopen?

Als je gaat emigreren en je hebt een koophuis, dan zijn er 3 opties:

Waarom je huis verkopen bij emigratie?

Als je besluit om je huis te verkopen vóór je emigratie, dan heeft dat een aantal voordelen. Ten eerste heb je geen omkijken meer naar de woning en hoef je je geen zorgen te maken over onderhoud of verhuur op afstand.

Daarnaast levert de verkoop je waarschijnlijk een mooi bedrag op, zeker als je overwaarde hebt. Dit geld kun je goed gebruiken voor je nieuwe start in het buitenland.

Een nadeel is dat je, als je ooit besluit terug te keren naar Nederland, weer een nieuw huis zult moeten kopen. De huizenprijzen kunnen dan flink gestegen zijn.

Ook kan het lastig zijn om je huis snel te verkopen, waardoor je emigratieplannen mogelijk vertraging oplopen.

Weetje
Als je ná vertrek je huis verkoopt, dan vallen de inkomsten fiscaal in box 3 in plaats van box 1. Dit betekent dat je meer belasting betaalt.

Wil jij je huis tijdig verkopen vóór je emigratie? Vergelijk dan gratis de makelaars in jouw buurt die huizen het snelst weten te verkopen.

Vergelijk gratis makelaarsGespecialiseerd in snelle verkoop bij emigratie

Waarom je huis verhuren bij emigratie?

Je kunt er ook voor kiezen om je huis te verhuren als je gaat emigreren. Het grote voordeel is dat je dan een passief inkomen hebt vanuit de maandelijkse huurinkomsten. Dit kan financieel erg prettig zijn in je nieuwe thuisland.

Ook behoud je je huis, mocht je ooit besluiten terug te keren naar Nederland. Je hoeft dan niet opnieuw een woning te kopen.

Maar er kleven ook nadelen aan verhuren. Zo heb je vanuit het buitenland geen direct toezicht op de woning en de huurders. Wel blijf je als eigenaar verantwoordelijk voor onderhoud, verzekeringen, belastingen en dergelijke.

Fiscaal gezien valt een verhuurd huis in box 3. Je kunt de hypotheekrente dan niet meer aftrekken en moet vermogensbelasting betalen over de waarde van het huis. De huurinkomsten moet je ook opgeven bij je belastingaangifte.

Tip
Om je huis te verhuren bij emigratie, heb je toestemming van je hypotheekverstrekker nodig. Niet alle geldverstrekkers staan dit toe, dus informeer jezelf goed voordat je besluit om je woning te verhuren.

Waarom je huis aanhouden bij emigratie?

Naast je huis verkopen of verhuren, kun je ook je huis aanhouden terwijl je in het buitenland woont. Dit kan handig zijn als je het huis als investering wilt behouden of denkt ooit terug te keren.

Houd er rekening mee dat een leegstaand huis kwetsbaar is voor inbraak, vandalisme en achterstallig onderhoud. Je zult iemand moeten inschakelen om regelmatig een oogje in het zeil te houden.

Bovendien moet je als eigenaar alle vaste lasten zoals hypotheek, verzekeringen en belastingen blijven betalen. Zonder huurinkomsten kan dit een flinke kostenpost zijn.

Weetje
Fiscaal gezien valt een leegstaand huis in box 3 voor de inkomstenbelasting. Je betaalt dan belasting over de waarde van het huis. Overleg met een belastingadviseur wat dit voor jou betekent.

Wat gebeurt er met je hypotheek als je emigreert?

Als je je huis verkoopt omdat je gaat emigreren, dan los je daarmee je hypotheek vervroegd af. Hoewel het bij verkoop niet vaak voorkomt, is het verstandig om rekening te houden met een eventuele boeterente bij sommige geldverstrekkers.

Verhuur je je woning, dan loopt de hypotheek gewoon door. Zolang je kunt aantonen dat het huis te koop staat en het je hoofdverblijf is, mag je de hypotheekrente nog twee jaar blijven aftrekken. Daarna niet meer.

In sommige gevallen kun je gebruikmaken van de verhuisregeling of uitzendregeling. Dan blijft je huis met hypotheek nog een tijd in box 1, ook al woon je er zelf niet meer. Je kunt dan langer hypotheekrente blijven aftrekken.

Belasting rondom je huis verkopen en emigreren

Als je gaat emigreren en je huis in Nederland wilt verkopen, zijn er een aantal belangrijke belastingzaken waar je je in moet verdiepen. Zo weet je wat je te wachten staat en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Wat moet je aan belasting betalen als je je huis verkoopt en emigreert?

Als je je huis verkoopt en er sprake is van overwaarde, dan valt dit bedrag in box 1 van de inkomstenbelasting. In 2024 is dit belastingvrij, mits je de overwaarde gebruikt voor het verbouwen van je huidige huis of de aankoop van een nieuwe woning in Nederland. Maar als je gaat emigreren, is dit meestal niet het geval.

De overwaarde komt dan op je spaarrekening te staan en telt mee voor je vermogen in box 3. In 2024 betaal je hierover een vast belastingtarief van 36% op het voordeel uit sparen en beleggen, berekend over je vermogen boven het heffingsvrije vermogen van €57.000 voor individuen of €114.000 voor fiscale partners.

Een rekenvoorbeeld bij een overwaarde van €125.000

Stel: je verkoopt je huis voor €485.000 met een overwaarde van €125.000. Je hebt al €25.000 spaargeld. Je totale vermogen is dan €150.000.

Als je geen fiscale partner hebt, is je belastbare vermogen in box 3 dan €93.000 (€150.000 - €57.000). Hierover betaal je 36% belasting op basis van fictieve rendementspercentages.

Het is dus belangrijk om goed te berekenen hoeveel vermogensbelasting je moet betalen over de overwaarde van je huis bij emigratie. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

De verhuisregeling en uitzendregeling voor de eigen woning

Er zijn twee regelingen waardoor je huis onder bepaalde voorwaarden in box 1 kan blijven na emigratie:

  • De verhuisregeling
  • De uitzendregeling

De verhuisregeling houdt in dat je huis maximaal 3 jaar na vertrek in box 1 kan blijven als het leegstaat en bestemd is voor verkoop. Je hoeft dan geen eigenwoningforfait te betalen, maar mag de hypotheekrente wel blijven aftrekken. Dit kan zowel bij verhuizing binnen Nederland als naar het buitenland.

De uitzendregeling is voor als je tijdelijk door je werkgever wordt uitgezonden. Je huis moet dan minstens een jaar je hoofdverblijf zijn geweest. Tijdens de uitzendregeling mag je de woning niet verhuren. Onder strikte voorwaarden geldt een uitzondering voor kinderen tot 27 jaar die eerder tot je huishouden behoorden.

Weetje
Bij beide regelingen blijven je huis en hypotheekschuld in box 1. Het is goed om te kijken of je aan de voorwaarden voldoet, zodat je optimaal gebruik kunt maken van deze regelingen.

Wat is een conserverende aanslag bij emigratie?

Bij emigratie legt de Belastingdienst vaak een conserverende aanslag op. Dit is een voorwaardelijke aanslag om de belastingclaim van Nederland veilig te stellen voordat je vertrekt.

Een conserverende aanslag kan worden opgelegd over de overwaarde van je huis, maar bijvoorbeeld ook over de waarde van aandelen van een BV of over in Nederland opgebouwde pensioenrechten.

  • Bij emigratie binnen de EU krijg je meestal uitstel van betaling voor de conserverende aanslag
  • Bij emigratie buiten de EU moet je vaak zekerheid stellen via een bankgarantie, hypotheekrecht of verpanding
  • De conserverende aanslag heeft een geldigheidsduur van 10 jaar, behalve voor aanmerkelijk belang (onbeperkt)
  • Er wordt geen invorderingsrente over de conserverende aanslag berekend

Het is verstandig om je door een fiscaal specialist goed te laten informeren over de conserverende aanslag, zodat je weet waar je aan toe bent en hier rekening mee kunt houden in je emigratieplannen.

Belastingaangifte doen bij emigratie

In het jaar dat je emigreert moet je aangifte inkomstenbelasting doen over het deel van het jaar dat je nog in Nederland woonde. Dit doe je met een speciaal aangiftebiljet, het zogenaamde M-biljet.

Je kunt op twee manieren aangifte doen:

  1. Online via Mijn Belastingdienst. Log in en kies voor 'Aangifte inkomstenbelasting voor belastingplichtigen die een deel van het jaar buiten Nederland wonen'.
  2. Op papier met het aangifteformulier M. Je kunt het formulier aanvragen voor het betreffende jaar.

Ben je ondernemer? Dan moet je bij een papieren aangifte ook de M-jaarstukken invullen. Vraag het jaarstukkenboekje aan bij de BelastingTelefoon Buitenland.

Zorg dat je aangifte compleet is, met alle benodigde informatie over je inkomsten en vermogen in het jaar van emigratie.

Tip
Doe je aangifte vóór 1 mei. Zo voorkom je problemen met de Belastingdienst en zorg je dat je belastingzaken goed geregeld zijn voordat je vertrekt naar het buitenland.

Je huis verkopen bij emigratie: hoe werkt dat?

Als je zeker weet dat je gaat emigreren, is het verstandig om ruim op tijd te beginnen met de voorbereidingen voor de verkoop van je huis. Verzamel bijvoorbeeld de benodigde documenten en vraag tijdig het verplichte energielabel aan.

De gemiddelde verkoopduur in Nederland is 29 dagen, van het moment dat je je huis te koop zet tot aan de overdracht bij de notaris. Houd hier rekening mee in je planning, zeker als je een specifieke vertrekdatum voor ogen hebt.

Begin liefst minimaal een half jaar van tevoren al met de voorbereidingen, zoals:

  • Je huis verkoopklaar maken (opruimen, kleine reparaties)
  • Een makelaar of aankoopmakelaar inschakelen
  • Alle benodigde documenten verzamelen
  • Nadenken over je vraagprijs en verkoopstrategie

Zo voorkom je dat je vlak voor je emigratie nog in een stressvol verkoopproces verwikkeld zit en kun je met een gerust hart vertrekken.

Weetje
Sommige makelaars weten huizen aanzienlijk sneller - en toch voor een goede prijs - te verkopen dan hun collega's. Via Huis Verkopen vergelijk je gratis en vrijblijvend de makelaars in jouw buurt die het beste presteren op het gebied van verkoopsnelheid en verkoopprijs.

Vergelijk gratis makelaarsGespecialiseerd in snelle verkoop bij emigratie

Hoe lang moet je in een huis wonen voor je het kan verkopen?

In principe mag je je huis altijd verkopen, ook al heb je er nog maar kort gewoond. Er is geen wettelijke minimale bewoningsperiode. 

Wel kan het zijn dat er in het koopcontract van een nieuwbouwwoning een zogenaamd antispeculatiebeding is opgenomen. Dit houdt in dat je een boete moet betalen als je het huis binnen een bepaalde termijn (vaak 1 of 2 jaar) weer verkoopt.

De gedachte hierachter is dat de woning met subsidie is gebouwd voor starters en niet bedoeld is om snel weer door te verkopen voor winst. Zo'n beding geldt meestal niet voor bestaande bouw.

Verder is het qua overdrachtsbelasting gunstiger om minimaal een jaar in het huis te wonen voor verkoop:

  • Verkoop je het huis binnen 1 jaar, dan kan de koper geen verlaagd tarief van 2% overdrachtsbelasting krijgen
  • Vanaf 1 jaar bewoningsduur door de verkoper geldt het verlaagde tarief wel voor de koper

Al met al zijn er dus geen harde regels, maar kan het soms wel voordeliger zijn om minimaal 1-2 jaar in een huis te wonen voor je het verkoopt.

Tips voor het verkopen van je huis vanuit het buitenland

Zit je eenmaal in het buitenland, dan is het een stuk lastiger om de verkoop van je Nederlandse huis in goede banen te leiden.

Toch komt het regelmatig voor dat mensen pas besluiten te verkopen nadat ze geëmigreerd zijn, bijvoorbeeld omdat ze hun huis eerst wilden aanhouden.

Met deze tips verloopt de verkoop vanuit het buitenland een stuk soepeler:

  • Schakel een verkoopmakelaar in die alle bezichtigingen en onderhandelingen voor je regelt
  • Geef een familielid of vriend een volmacht om namens jou bij de notaris te tekenen
  • Zorg dat je alle benodigde documenten gescand en gemaild hebt, zoals de koopakte en energielabel
  • Houd rekening met het tijdsverschil bij het communiceren met de makelaar en koper

Overwaarde van je huis meenemen naar het buitenland

Levert de verkoop van je huis meer op dan de hypotheekschuld die er nog op rust? Dan houd je overwaarde over

Dit bedrag kun je prima meenemen naar het buitenland om bijvoorbeeld een nieuw huis te kopen. Er is namelijk geen regel die zegt dat je de overwaarde in Nederland moet investeren. 

Tip
Het is verstandig om het bedrag niet in één keer over te maken, maar in delen. Zo voorkom je vragen van de Belastingdienst over waar het geld vandaan komt en of het wel legaal verkregen is.

Koop je binnen 3 jaar na emigratie toch weer een huis in Nederland? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling:

  • Je moet de overwaarde dan alsnog 'bijlenen' in je nieuwe hypotheek
  • Over dit bedrag krijg je geen hypotheekrenteaftrek
  • Zo voorkomt de fiscus dat je de overwaarde ontwijkt door tijdelijk te emigreren

Laat je ook hierover dus goed informeren als je binnen enkele jaren een terugkeer naar Nederland overweegt.

Wat te doen met mijn huis bij emigratie?

Of je nu besluit om je huis te verkopen, te verhuren of aan te houden bij emigratie, er zijn voor- en nadelen aan alle opties. We zetten de belangrijkste punten nog eens voor je op een rij:

Je huis verkopen bij emigratie

Voordelen verkopen:

  • Eenmalige opbrengst om nieuw leven in buitenland te starten
  • Geen zorgen meer over onderhoud, reparaties en huurdersperikelen
  • Hypotheek kan volledig afgelost worden
  • Verkoopopbrengst valt in box 3 en is relatief laag belast

Nadelen verkopen:

  • Geen eigen plek meer om naar terug te keren in Nederland
  • Verkoopproces en overdracht kosten tijd en geld
  • Huizenmarkt kan tegen zitten, waardoor verkoop lang duurt of tegenvalt
  • Geen huurinkomsten om leven in buitenland te bekostigen

Je huis verhuren bij emigratie

Voordelen verhuren:

  • Doorlopende huurinkomsten om vaste lasten te dekken
  • Huis blijft beschikbaar als je wilt terugkeren naar Nederland
  • Huis kan in waarde stijgen, wat gunstig is als investering
  • Hypotheekrenteaftrek blijft mogelijk in box 1

Nadelen verhuren:

  • Verhuurder blijft verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties, etc.
  • Risico op huurachterstanden, schade of overlast door huurders
  • Toestemming hypotheekverstrekker nodig, vaak tegen aanvullende eisen
  • Sinds 2024 alleen tijdelijke verhuur toegestaan in specifieke situaties
  • Huurinkomsten progressief belast in box 3

Je huis aanhouden bij emigratie

Voordelen aanhouden:

  • Je hebt nog een woning om naar terug te keren in Nederland
  • Bij tijdelijke emigratie kan de woning onder voorwaarden in box 1 blijven
  • Je hoeft niet direct alles op te geven in Nederland
  • Je hoeft je niet druk te maken over de verkoop of verhuur van je woning

Nadelen aanhouden:

  • Je houdt de lasten van een woning in Nederland
  • De woning staat leeg, wordt niet gebruikt en kan in waarde dalen
  • Je blijft gebonden aan bezit in Nederland
  • Als je definitief emigreert komt de woning in box 3 en vervalt de hypotheekrenteaftrek
Weetje
78% van de Nederlanders die emigreert, kiest ervoor om het huis te verkopen. De voordelen van verkoop zoals de eenmalige hoge opbrengst, gunstige belasting en geen omkijken hebben naar het huis maken dit een populaire keuze bij emigratie.

Ga jij emigreren en wil jij je huis snel en tegen een goede prijs verkopen? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend de makelaars in jouw buurt die het beste presteren bij verkoop.

Vergelijk gratis makelaarsGespecialiseerd in verkoop bij emigratie

Veelgestelde vragen

Als je je huis verkoopt bij emigratie, los je de hypotheek vervroegd af. Zolang je kunt aantonen dat het huis te koop staat en het je hoofdverblijf is, mag je de hypotheekrente nog twee jaar blijven aftrekken.

Bij verkoop van je huis en emigratie valt de overwaarde in box 3 van de inkomstenbelasting. In 2024 betaal je hierover een vast belastingtarief van 36% op het voordeel uit sparen en beleggen, berekend over je vermogen boven het heffingsvrije vermogen.

Er is geen wettelijke minimale bewoningsperiode voordat je een huis mag verkopen. Wel kan het qua overdrachtsbelasting gunstiger zijn om minimaal een jaar in het huis te wonen voor verkoop.

Voordelen van verkoop zijn een eenmalige opbrengst om je nieuwe leven te starten en geen zorgen meer over onderhoud. Nadelen zijn dat je geen eigen plek meer hebt om naar terug te keren in Nederland en dat het verkoopproces tijd en geld kost.

Je kunt je huis verhuren bij emigratie, wat voordelen biedt zoals doorlopende huurinkomsten. Houd er wel rekening mee dat je als verhuurder verantwoordelijk blijft voor onderhoud en dat je toestemming nodig hebt van je hypotheekverstrekker.

Een conserverende aanslag is een voorwaardelijke aanslag die de Belastingdienst oplegt bij emigratie om de belastingclaim veilig te stellen. Deze kan worden opgelegd over de overwaarde van je huis, maar ook over andere vermogensbestanddelen.

Het is verstandig om minimaal een half jaar van tevoren te beginnen met de voorbereidingen voor huisverkoop bij emigratie. Zo heb je voldoende tijd om je huis verkoopklaar te maken, een makelaar in te schakelen en alle benodigde documenten te verzamelen.

Je kunt de overwaarde van je huis zeker meenemen naar het buitenland om bijvoorbeeld een nieuw huis te kopen. De overwaarde wordt in dat geval belast in box 3, waarvoor in 2024 een belastingtarief van 36% geldt.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223