Huis verkopen en emigreren: hoe zit het met belasting?

Huis verkopen en emigreren: hoe zit het met belasting?
Philip Henssen
- Verbinder van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
5 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Verkoop je je huis in Nederland vóórdat je emigreert, dan betaal je vermogensbelasting over de overwaarde zodra je deze op je spaarrekening stort.
  • Verkoop je je huis in Nederland nadat je geëmigreerd bent, dan betaal je vermogensbelasting in box 3 over de inkomsten uit Nederlandse bronnen (zoals de verkoop van de woning), maar moet je ook rekening houden met de belastingregels in het land van emigratie.
  • Als je je huis in Nederland aanhoudt en verhuurt na emigratie, dan valt de woning onder box 3 en betaal je belasting over een forfaitair rendement, maar verlies je de hypotheekrenteaftrek.

Wil jij je huis in Nederland verkopen en emigreren naar een ander land? Dan heeft dit financiële gevolgen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de belasting die je na het verkopen van je huis moet betalen als je emigreert.

Belasting bij verkoop voor emigratie

Als je je huidige woning in Nederland verkoopt, is de kans aanwezig dat er sprake is van overwaarde. De huizenprijzen zijn de laatste jaren immers gestegen, terwijl jij een deel van je hypotheekschuld al hebt afgelost.

De overwaarde op je huis valt in box 1 en is in 2024 belastingvrij, mits je deze gebruikt voor het verbouwen van je huidige huis of voor de aankoop van een volgende woning in Nederland. Dat is beide niet het geval als je van plan bent om te emigreren.

Bij verkoop van je huis voor een emigratie zul je de overwaarde opnemen op je spaarrekening. Dit betekent dat het bedrag aan overwaarde wordt opgeteld bij je vermogen. Hierover betaal je vermogensbelasting in box 3.

Vraag een gratis waardebepaling aanOntdek de overwaarde op je woning

Hoeveel vermogensbelasting over overwaarde bij emigratie?

In 2024 is de vermogensbelasting in box 3 gebaseerd op een vast belastingtarief van 36% op het voordeel uit sparen en beleggen, dat wordt berekend aan de hand van een verondersteld rendement op het vermogen boven het heffingsvrije vermogen.

Het heffingsvrije vermogen voor 2024 is vastgesteld op €57.000 voor individuen en €114.000 voor fiscale partners. Dit betekent dat als jouw totale vermogen inclusief overwaarde onder deze bedragen blijft, je geen vermogensbelasting verschuldigd bent.

In veel gevallen is de overwaarde bij verkoop van een huis echter hoger dan de heffingsvrije drempel. In dat geval betaal je vermogensbelasting; dat geldt ook als je na de verkoop direct naar een ander land emigreert.

Rekenvoorbeeld vermogensbelasting en overwaarde

Stel dat je je huis verkoopt voor €485.000 met een overwaarde van €125.000. Je hebt al €25.000 op je spaarrekening. Je totale vermogen na verkoop zou dan €150.000 zijn (€125.000 overwaarde plus €25.000 spaargeld).

Indien je geen fiscale partner hebt, is je belastbare vermogen in box 3 dan €150.000 - €57.000 (heffingsvrije vermogen) = €93.000. Over dit bedrag bepaal je een belastingtarief van 36% op basis van fictieve rendementspercentages die de Belastingdienst hanteert.

Over 2024 hanteert de Belastingdienst de volgende rendementspercentages:

  • Banktegoeden: 0,92%
  • Beleggingen en andere bezittingen: 6,17%
  • Schulden: 2,46%

Afhankelijk van je bezittingen kun je zo berekenen hoeveel vermogensbelasting je na verkoop van je huis moet betalen.

Belasting bij verkoop na emigratie

Als je je woning in Nederland pas verkoopt na emigratie, gelden andere fiscale regels. Dit heeft te maken met je veranderde status als belastingplichtige en de mogelijke belastingheffing in het land waar je naartoe geëmigreerd bent.

Na emigratie word je door de Belastingdienst beschouwd als buitenlands belastingplichtige. Dit betekent dat je in Nederland alleen nog belasting betaalt over inkomsten uit Nederlandse bronnen, zoals de verkoop van een woning die zich in Nederland bevindt.

Net als bij een verkoop voor emigratie wordt de opgenomen overwaarde belast in box 3. Belangrijk verschil is echter dat je ook rekening moet houden met de belastingregels in het land van emigratie.

Tip
Belastingregels verschillen wereldwijd sterk per land van inwoning. Verdiep je daarom goed in de fiscale regels voordat je emigreert om een eventuele dubbele belastingaanslag (in Nederland en het land van emigratie) te voorkomen.

Huis in Nederland behouden na emigratie

Kies je ervoor om je huis in Nederland niet te verkopen, maar te behouden na emigratie (bijvoorbeeld voor verhuur)? Dan valt de woning niet meer onder box 1, maar onder box 3 in het Nederlandse belastingstelsel.

In dat geval betaal je belasting over een forfaitair rendement en niet over de werkelijke huurinkomsten. Er zijn aparte regelingen voor woningen die je langer dan 10 jaar verhuurt, en kosten voor onderhoud en beheer zijn dan aftrekbaar.

Veelgestelde vragen

Over de overwaarde van je huis betaal je belasting zodra je deze op je spaarrekening stort. De Belastingdienst ziet dit als vermogen waarover je in box 3 vermogensbelasting betaalt, mits het totale vermogen boven de heffingsvrije drempel uitkomt.

Als je vermogen boven het heffingsvrije vermogen uitkomt (€57.000 voor individuen en €114.000 voor fiscale partners in 2024) betaal je vermogensbelasting. Het belastingtarief is 36% op het voordeel uit sparen en beleggen, gebaseerd op een fictief rendement.

Als je na emigratie je huis in Nederland verkoopt, betaal je in Nederland in box 3 belasting over inkomsten uit Nederlandse bronnen, zoals de verkoop van de woning. Daarnaast moet je rekening houden met de belastingregels in het land van emigratie.

Ja, je kunt je huis in Nederland ook aanhouden en verhuren na emigratie. De woning valt dan onder box 3 en je betaalt belasting over een forfaitair rendement. Let op dat de hypotheekrenteaftrek vervalt en dat je toestemming nodig hebt van je hypotheekverstrekker om te verhuren.

Verdiep je bij emigratie goed in de fiscale regelgeving van het land waar je naartoe emigreert of schakel advies in van een belastingadviseur. Zo kun je voorkomen dat je dubbel belasting betaalt over je eigen vermogen na verkoop van je huis.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Philip Henssen Philip Henssen

Philip is al meer dan 10 jaar een specialist op het gebied van makelaars vergelijken. Zijn missie is om het proces van het verkopen van een huis zo overzichtelijk mogelijk te maken voor onze bezoekers.


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223