Voor hoeveel verkoop ik mijn huis in september 2024?

Voor hoeveel verkoop ik mijn huis in september 2024?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 1 juli 2024
6 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Gemiddeld worden Nederlandse huizen in september 2024 voor € 432.000 verkocht. Dit is een stijging in de huizenprijzen van 3,9% ten opzichte van vorig jaar.
  • De vraagprijs, markt, regio, verkoopsnelheid en verkoopmakelaar zijn de belangrijkste factoren die bepalen voor hoeveel jij je huis kunt verkopen.
  • Het inschakelen van een makelaar vergroot de kans op een succesvolle verkoop. Een goede makelaar levert je gemiddeld een 4,4% tot 12% hogere verkoopprijs op.

Het liefst verkoop jij je huis zo winstgevend mogelijk. De verkoopprijs van een woning hangt echter af van verschillende factoren. In dit artikel ontdek je voor hoeveel geld jij jouw huis in september 2024 gemiddeld kunt verkopen.

Wat is de gemiddelde verkoopprijs van huizen?

De gemiddelde huizenprijzen zijn in Nederland nu al enige tijd aan het stijgen. In september 2024 wordt een koophuis gemiddeld voor € 432.000 verkocht. Dit is 3,9% hoger dan de gemiddelde woningprijs in dezelfde periode uit het jaar ervoor.

Op dit moment kun je je huis dan ook met een gerust gevoel verkopen. De marktomstandigheden zijn gunstig voor verkopers en de vraag naar huizen is nog altijd groter dan het aanbod.

Toch is het zeker niet alleen de woningmarkt die bepaalt voor hoeveel jij je huis kunt verkopen. Naast onder meer de individuele kenmerken van je huis speelt ook de makelaar die je kiest hierin een belangrijke rol.

Wat bepaalt voor hoeveel ik mijn huis verkoop?

Hieronder zetten we de belangrijkste factoren op een rijtje die beïnvloeden voor hoeveel geld jij je woning kunt verkopen. Dit zijn:

  • Vraagprijs
  • Markt
  • Regio
  • Verkoopsnelheid
  • Verkoopmakelaar

Vraagprijs

De vraagprijs voor je huis kan zorgen dat kopers afhaken of juist geïnteresseerd zijn. Vanzelfsprekend wil je de interesse wekken van zoveel mogelijk mensen, maar bij een te lage vraagprijs zul je je woning voor minder geld verkopen.

Kies daarom een vraagprijs die kopers niet afschrikt, maar die je een sterke uitgangspositie geeft in de onderhandelingen. Bij een lokale makelaar kun je een gratis verkoopadvies aanvragen dat je helpt om de ideale vraagprijs te bepalen.

Vraag gratis verkoopadvies aan  Vrijblijvend bij een lokale, ervaren makelaar

Markt

Landelijke ontwikkelingen in de huizenmarkt hebben veel invloed op de prijs waarvoor jij je huis kunt verkopen. Wanneer er zoals nu veel mensen op zoek zijn naar een huis, zul je hoger in kunnen zetten met je vraagprijs.

Wanneer de vraag echter afneemt en de huizenprijzen dalen, zul je misschien genoegen moeten nemen met een lagere verkoopopbrengst. Het kan dan zelfs zijn dat je huis onder water komt te staan en je een verlies moet nemen bij verkoop.

Daarom is het belangrijk om je verkoopstrategie altijd af te stemmen op de markt waarin je actief bent. Een makelaar kan je helpen om tijdig in te spelen op marktontwikkelingen, zodat je je huis voor de hoogst mogelijke prijs verkoopt.

Regio

Niet alleen op landelijk, maar ook op regionaal niveau kunnen huizenprijzen zich ontwikkelen. Voor hoeveel jij je huis kunt verkopen, hangt dus ook af van je woonlocatie.

Woon je in het bruisende centrum van Amsterdam? Dan zullen kopers staan te dringen. Woon je erg landelijk? Dan kan het langer duren voordat je een goed bod ontvangt.

Weetje
Dit is een van de redenen waarom het beter is om met een lokale makelaar te werken in plaats van met een internetmakelaar. Een lokale makelaar heeft meer kennis van regionale prijsontwikkelingen en kan je huis hierdoor beter in de markt zetten.

Vraag tarieven op van lokale makelaars Gratis en vrijblijvend

Verkoopsnelheid

Een goede prijs voor je huis krijgen, is soms een kwestie van een lange adem hebben. Dat goede bod zal ongetwijfeld een keer komen, maar heb je wel tijd om zo lang te wachten?

Als je haast hebt met de verkoop, moet je misschien genoegen nemen met een lagere verkoopprijs. Weeg de voor- en nadelen hiervan dan ook goed tegen elkaar af en bereken wat de alternatieven je zouden kosten.

Als je bijvoorbeeld een nieuw huis koopt voordat je het oude hebt verkocht, kun je te maken krijgen met dubbele lasten. Staat de oude woning lang te koop, dan kunnen de kosten hoger oplopen dan bij een lagere verkoopprijs.

Rekenvoorbeeld: dubbele lasten versus lagere verkoopprijs
Dubbele lasten

Stel: op je huidige woning heb je een hypotheek van €400.000 en hiervoor betaal je netto €1.400 aan maandelijkse hypotheeklasten. Je nieuwe huis kost €600.000 en hiervoor betaal je netto €2.200 aan maandelijkse lasten.

In dit voorbeeld betaal je elke maand €3.600 aan hypotheeklasten, waarvan €1.400 voor de huidige woning. Na één jaar heb je dus al €16.800 betaald aan 'onnodige' kosten voor het huis waar je niet meer in woont.

Conclusie: in dit voorbeeld had je €6.800 bespaard als je de oude woning een jaar geleden tegen een €10.000 lagere verkoopprijs had verkocht.

Lagere verkoopprijs

Stel: je hebt haast met de verkoop en daarom neem je genoegen met een bod van €5.000 onder de vraagprijs. Hierdoor heb je €5.000 minder te besteden bij het financieren van de nieuwe woning waarnaar je wilt verhuizen.

Uitgaande van netto €1.400 aan maandelijkse hypotheeklasten, heb je dit bedrag van €5.000 echter al 'terugverdiend' als je er niet in zou slagen je huis binnen 3,5 maanden te verkopen.

Conclusie: in dit voorbeeld is het voordeliger om het lagere bod te accepteren als je niet zeker weet dat je je huis binnen 3,5 maanden kunt verkopen.

Tip
Let op: de bedragen in het bovenstaande rekenvoorbeeld zijn fictief en niet afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Wil jij weten voor hoeveel en hoe snel jij je huidige woning zou kunnen verkopen? Vraag dan een gratis waardebepaling aan.

Verkoopmakelaar

Onderbelicht – maar doorslaggevend – is de rol van de verkoopmakelaar. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde makelaars huizen voor flink hogere prijzen weten te verkopen dan hun collega’s.

Gemiddeld verkopen de makelaars die het beste presteren huizen voor een 4,4% hogere verkoopprijs dan hun collega's. Bij een woning van €400.000 kan een goede makelaar dus maar liefst €17.600 extra opleveren.

Nog groter is het verschil ten opzichte van huizen die zonder de hulp van een makelaar worden verkocht. Mét makelaar is de verkoop gemiddeld maar liefst 12% winstgevender, wat in dit geval neerkomt op €48.000 extra.

Belangrijk is daarom om:

  • Je woning voor de hoogste opbrengst met behulp van een makelaar te verkopen (een lokale full-service makelaar is de beste keuze)
  • Makelaars niet alleen op kosten, maar ook op verkoopprestaties te vergelijken (dat doe je hier gratis en vrijblijvend)

Vergelijk lokale makelaars Op kosten en prestaties

Startpunt: wat is mijn huis waard?

Wil je zelf eerst een idee krijgen van de waarde van je huis? Er zijn verschillende manieren om de actuele woningwaarde te bepalen:

  • De WOZ-waarde als uitgangspunt
  • Een taxatie
  • Een gratis waardebepaling

WOZ-waarde als uitgangspunt

De WOZ-waarde is een algemene indicatie van de woningwaarde. Deze vind je op de WOZ-beschikking bij de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen en is gebaseerd op factoren als het bouwjaar, de grootte en de ligging van de woning.

De WOZ-waarde geeft je een idee van hoeveel je voor je huis kunt vragen, maar is niet altijd nauwkeurig. Verbouwingen zoals een nieuwe keuken of badkamer worden bijvoorbeeld niet meegenomen in de WOZ-waarde.

Weetje
In de meeste gevallen ligt de werkelijke marktwaarde van een huis hoger dan de WOZ-waarde. Hierdoor is het niet verstandig om de WOZ-waarde als uitgangspunt te nemen bij het bepalen van de vraagprijs; zo kun je bij verkoop (tien)duizenden euro's mislopen.

Taxatie

Een taxatie is de meest accurate manier om de waarde van een woning te bepalen. Helaas kost een taxatie al snel tussen de €500 en €1.000; de gemiddelde taxateur rekent €700.

In de praktijk zul je hierdoor als verkoper niet zo snel een taxatie laten uitvoeren. De toekomstige koper van jouw huis zal dat waarschijnlijk wel doen, want de meeste hypotheekverstrekkers stellen een taxatie verplicht.

Gratis waardebepaling

Vrijwel net zo nauwkeurig als een taxatie – maar dan zonder de kosten – is een gratis waardebepaling door een makelaar. Deze waardebepaling is geheel kosteloos en vrijblijvend en komt inclusief een gratis verkoopadvies.

Net als een taxateur beoordeelt de makelaar alle belangrijke woningkenmerken bij het vaststellen van de actuele marktwaarde. Een gratis waardebepaling dan ook de beste optie voor 99% van de mensen die hun huis willen verkopen.

Direct een gratis waardebepaling aanvragen?

Vraag jouw gratis waardebepaling aan Bij een lokale, ervaren makelaar

Hoeveel moet ik vragen voor mijn huis?

Weet je eenmaal wat je woning waard is? Dan heb je een goede indruk van hoeveel je ervoor kunt vragen. Kijk echter niet alleen naar de marktwaarde van je eigen huis, maar ook naar verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. 

Let onder meer op het aantal vierkante meters, de locatie, het type woning en de onderhoudsconditie. Dit geeft je een goede indicatie van het bedrag dat kopers bereid zijn te bieden op een huis in deze buurt.

Denk ook na over je wensen en wat je aan de verkoop wilt overhouden. Hoeveel heb je zelf voor de woning betaald? In welke staat laat je deze achter? En hoe lang mag de verkoop duren? Al deze factoren zijn van belang bij het bepalen van de vraagprijs.

Tip
Tijdens een gratis waardebepaling kijkt een makelaar niet alleen naar de marktwaarde van de woning, maar ook naar de andere factoren die invloed hebben op de vraagprijs. Zijn verkoopadvies is dan ook altijd afgestemd op jouw situatie.

Conclusie: voor hoeveel kan ik mijn huis verkopen?

Nu je weet hoe je de waarde van je huis kunt berekenen en hoe je de vraagprijs kunt bepalen, kun je beter inschatten voor hoeveel jij je huis kunt verkopen. Maar onthoud: de uiteindelijke verkoopprijs hangt af van veel factoren.

Met het inschakelen van een goede makelaar bij jou in de buurt vergroot je de kans op een succesvolle verkoop. Vergelijk de beste makelaars in jouw buurt op hun verkoopprestaties en kosten en krijg een gratis verkoopadvies.

Vergelijk gratis makelaars Je zit nergens aan vast

Of je je huis nu verkoopt of wacht, hangt af van je persoonlijke situatie en de woningmarkt. Dit moment, in september 2024, is zeer geschikt om je huis te verkopen omdat de huizenprijzen gestegen zijn ten opzichte van een jaar eerder. Ook is de vraag naar koophuizen naar altijd groter dan het aanbod.

Er is geen 'beste' periode om je huis te verkopen. Het hangt af van de woningmarkt en je persoonlijke omstandigheden. Over het algemeen kan de lente of zomer een geschikte tijd zijn, omdat veel kopers dan op zoek zijn naar een nieuwe woning. Met name in de zomervakantie hebben kopers meer tijd voor bezichtigingen.

De gemiddelde verkoopduur van een huis varieert. Het kan al snel 29 dagen of meer duren, afhankelijk van de lokale woningmarkt en de vraag naar huizen zoals die van jou. Een goede verkoopmakelaar kan de verkoop van je woning aanzienlijk versnellen.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223