Huis nu verkopen of wachten: wat is verstandig?

Huis nu verkopen of wachten: wat is verstandig?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 1 juli 2024
6 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • De huidige woningmarkt in september 2024 laat een stijging van 4% in verkochte woningen zien, met een gemiddelde verkoopprijs van € 432.000.
  • Verkopers met een makelaar verkopen hun huis gemiddeld 12% winstgevender dan mensen die hun huis zelf verkopen.
  • Houd bij de beslissing om nu te verkopen of te wachten rekening met o.a. marktomstandigheden, persoonlijke situatie, hypotheekrente en verkoopkosten.

Het besluit om je huis te verkopen is een grote stap. De huizenmarkt is veranderd ten opzichte van de voorgaande jaren en dat heeft invloed op jouw beslissing. Wil jij weten of het verstandig is om je huis nu te verkopen of hier nog even mee te wachten? Het antwoord van onze experts lees je hieronder.

Huidige woningmarkt in september 2024

Laten we beginnen met een blik op de huidige woningmarkt. De huizenmarkt is weer aangetrokken na een korte afkoeling in de afgelopen jaren.

Zo laten recente cijfers zien dat het aantal verkochte woningen over het afgelopen kwartaal in 2024 met 4% is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Ook de gemiddelde verkoopprijs van Nederlandse huizen is toegenomen. In september 2024 worden woningen gemiddeld voor € 432.000 verkocht en volgens experts zullen de huizenprijzen blijven stijgen.

Verwachtingen voor de toekomst

De verwachte stijging voor de huizenprijzen in 2024 en de jaren daarna schomelt tussen de 2,5% en 10%. Dit komt door een combinatie van factoren zoals dalende hypotheekrentes en stijgende lonen.

Ook een belangrijke rol spelen aanhoudende krapte op de woningmarkt en een groeiend woningtekort. Kopers hebben minder keuze en zijn hierdoor geneigd hoger te bieden op de weinige beschikbare huizen die voldoen aan hun wensen.

Tip
Voor jou als verkoper is dit goed nieuws, maar tegelijkertijd is een waarschuwing op zijn plaats. Als je na verkoop wilt verhuizen naar een ander koophuis, zul je immers zelf ook minder keuze hebben én de hoofdprijs moeten betalen.

Makelaar: noodzaak in deze markt

Hoewel het relatief eenvoudig lijkt om je woning in de huidige markt te verkopen, is het van belang dat je het meeste uit de verkoop haalt. Een hoge verkoopopbrengst geeft je immers veel meer mogelijkheden:

  • Hoe hoger de verkoopopbrengst, hoe meer overwaarde je eventueel kunt verzilveren en hoe meer financiële flexibiliteit in je dagelijks leven
  • Hoe hoger de verkoopopbrengst, hoe meer budget om daarna zelf op een andere woning te (over)bieden en hoe meer keuze op de woningmarkt

Uit statistieken blijkt dat verkopers met een makelaar hun huis gemiddeld 12% winstgevender verkopen dan mensen die hun huis zelf, zonder makelaar, verkopen. Hoe groot dit verschil in euro's kan zijn, zie je in het onderstaande rekenvoorbeeld.

Voorbeeld van verschil in verkoopopbrengst met en zonder makelaar:
  • Verkoop zonder makelaar: Een huis met een woningwaarde van €400.000 wordt door de verkoper zelf voor €385.000 verkocht. Een goede prijs, zo denkt de verkoper, omdat hij de daadwerkelijke woningwaarde nooit door een makelaar heeft laten bepalen.
  • Verkoop met makelaar: Hetzelfde huis met een woningwaarde van €400.000 wordt door de makelaar voor €431.200 verkocht (een stijging van 12%).De makelaar zette het huis met een strategisch slimme vraagprijs in de markt, waardoor meerdere kopers gingen (over)bieden.

In het voorbeeld hierboven zie je hoe het inschakelen van een makelaar voor hetzelfde huis bij verkoop maar liefst €46.200 extra kan opleveren. Dit laat zien hoe een makelaar zijn eigen kosten doorgaans makkelijk terugverdient.

Natuurlijk moet je wel een goede makelaar kiezen om financieel het meeste uit de verkoop te halen. Uit onze database blijkt dat bepaalde makelaars in elke regio huizen aanzienlijk sneller en winstgevender verkopen dan hun collega’s.

Door makelaars met elkaar te vergelijken, kun jij de makelaars in jouw buurt ontdekken met de beste verkoopopbrengst. Zo kun je jouw huis ook in de huidige woningmarkt in 2024 snel, succesvol en winstgevend verkopen.

Vergelijk makelaars Gratis en vrijblijvend

Huis nu verkopen of wachten? 5 tips

Hier zijn 5 belangrijke dingen om te overwegen bij de beslissing om je huis nu te verkopen of te wachten:

1. Huidige marktomstandigheden

Kijk niet alleen naar de huidige toestand van de woningmarkt, maar ook naar de ontwikkeling waarin deze zich bevindt.

Is het een verkopersmarkt met hoge vraag en stijgende prijzen? Of is de markt aan het afkoelen met dalende prijzen?

Verkopen in een sterke markt kan je meer winst opleveren, en het kan dus de moeite waard zijn om daar op te wachten.

Weetje
De huidige woningmarkt, in september 2024, is volgens experts een prima moment om je huis te verkopen.

2. Je persoonlijke situatie

Heb je een dringende reden om te verhuizen, zoals een nieuwe baan, gezinsuitbreiding of pensionering? Dan kan verkopen nu de juiste keuze zijn, ongeacht de markt.

3. Hypotheekrente

Lage hypotheekrentes stimuleren de vraag van kopers. Als de rente laag is, kan het een goed moment zijn om te verkopen. Maar als de rente stijgt, kan wachten verstandiger zijn.

Tip
De verwachting is dat de hypotheekrente in 2024 en de jaren erna verder zal dalen. Ook het woningtekort zal in de komende jaren blijven voortduren. Er zal dus een grote vraag naar koophuizen blijven.

4. Beschikbaarheid van je volgende woning

Heb je al een nieuwe woning op het oog of moet je na de verkoop nog gaan zoeken in een krappe markt? Zorg dat je niet tussen twee huizen in komt te zitten, want ook in de huursector is er een woningtekort en de huurprijzen zijn hoog.

5. Verkoopkosten en belastingen

Houd rekening met makelaarskosten, overdrachtsbelasting, restschuld op je hypotheek en mogelijke belastingen over de verkoopwinst. Belastingen bij verkoop kunnen je netto-opbrengst flink beïnvloeden.

Weetje
Bespreek al deze overwegingen met een expert zoals een makelaar. Een makelaar kan je op basis van jouw woning, situatie en de markt gratis verkoopadvies op maat geven. Zo ontdek je of het verstandig is om je huis nu te verkopen of nog even te wachten.

Vraag gratis verkoopadvies aan Je zit nergens aan vast

Tips voor het verkopen van je huis

Heb je de knoop doorgehakt en wil jij je huis nu verkopen? Zoals gezegd is de hulp van een makelaar in deze tijd een must voor een succesvolle verkoop.

Hieronder nog eens 4 tips om je huis in de huidige woningmarkt in september 2024 snel en naar tevredenheid te verkopen:

Juiste vraagprijs

Het is in deze markt van groot belang om de juiste vraagprijs te hanteren. Een te hoge vraagprijs schrikt kopers af, een te lage vraagprijs maakt het lastig om je huis met winst te verkopen.

Benieuwd wat voor jouw huis de ideale vraagprijs is? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan inclusief vrijblijvend verkoopadvies van een makelaar.

Prijsfilters van Funda

Funda is nog altijd de meest bezochte huizensite van Nederland. Jouw huis mag op dit platform dan ook zeker niet ontbreken. Let hierbij ook goed op de prijsfilters van Funda bij het bepalen van je vraagprijs.

Als je de vraagprijs net iets lager insteekt, kun je namelijk door meer kopers worden meegenomen tijdens het zoeken. Let wel op dat je geen afbreuk doet aan je eigen onderhandelingspositie door een te lage vraagprijs.

Inloopuurtje organiseren

Nu het aantal bezichtigingen nog steeds daalt, is het slim om te kijken naar alternatieven. Zo kun je met behulp van je makelaar bijvoorbeeld een inloopuurtje organiseren.

Tijdens het inloopuurtje kunnen geïnteresseerden op een laagdrempelige manier kennismaken met je huis. Hiermee vergroot je de kans op interesse van potentiële kopers en daarmee op een snelle verkoop.

Staat van de woning

Tegenwoordig zitten veel kopers niet te wachten op een kluswoning. Als je een verouderde keuken of badkamer hebt, dan zul je dit dan ook moeten laten meewegen bij de prijsbepaling van je woning.

Je kunt ook overwegen om zelf (een deel van) de badkamer of keuken te renoveren. Tijdens een verkoopadvies kan een makelaar je vertellen welke investeringen zichzelf bij verkoop van het huis waarschijnlijk terugverdienen.

Vraag gratis verkoopadvies aan Bij een lokale, ervaren makelaar

Huis verkopen of wachten: wat is slim?

Met een gemiddelde verkoopprijs van € 432.000 voor Nederlandse huizen is september 2024 een goed moment om je huis te verkopen.

Maar: omdat experts verwachten dat de huizenprijzen geleidelijk verder zullen stijgen, kan het ook geen kwaad als je nog even wilt wachten met de verkoop.

Vergeet niet dat je na verkoop zelf ook een relatief hoge prijs voor een nieuwe woning zult betalen. Dit is geen issue als je bijvoorbeeld gaat huren.

Wil jij de eerste stappen rondom een verkoop alvast geregeld hebben, zodat je je huis zodra je wilt snel kunt verkopen? Zet dan de eerste stap in ons stappenplan.

De beste periode om je huis te verkopen hangt af van verschillende factoren, zoals de huidige staat van de woningmarkt, de vraagprijs die je voor je huis kunt vragen en de prijs van je toekomstige woning. Wel is de zomervakantie vaak een gunstige periode voor verkoop, omdat kopers dan meer tijd hebben voor bezichtigingen.

De gemiddelde duur van de verkoop van een huis kan variëren afhankelijk van de marktcondities. Hoewel de vraag groter is dan het aanbod in de huidige woningmarkt, kan het al snel 29 dagen duren voordat je je huis verkoopt. In grote steden zal de verkoop over het algemeen sneller gaan dan in de provincie.

Hoe snel je je huis kunt verkopen, hangt niet alleen af van de marktcondities, maar ook van de makelaar die je inschakelt. Uit onze statistieken blijkt dat per regio bepaalde makelaars aanzienlijk sneller en succesvoller verkopen dan hun collega’s. Hierdoor hoef je je huis soms niet eens op Funda te zetten om het te verkopen en verkoop je het al binnen enkele weken.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223