4 risico's van je huis verkopen zonder makelaar

4 risico's van je huis verkopen zonder makelaar
Robert Welink
- Expert woningmarkt
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 18 september 2024
14 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Huizen verkocht zonder makelaar brengen gemiddeld 11% minder op en staan 29 dagen langer te koop dan met de hulp van een makelaar. 
  • Verkoop zonder makelaar kost gemiddeld 25-65 uur van je tijd, tegenover 3-7 uur wanneer je je huis verkoopt met behulp van een makelaar.
  • Een makelaar beschermt tegen financiële en juridische risico's door slim verkoopadvies en een waterdicht opgestelde koopovereenkomst.

Overweeg jij je huis te verkopen zonder makelaar? Dan bespaar je op makelaarscourtage, maar loop je wel risico's op het gebied van tijd, geld en zekerheid. Lees hier over de 4 grootste risico's van een verkoop zonder makelaar.

De risico's van een huis verkopen zonder makelaar op een rijtje

Tip
Meer weten over de risico's bij het verkopen van je huis zonder makelaar? Klik hier om direct naar alle risico's te gaan. Of lees verder waarom je je huis wel of juist niet zou willen verkopen zonder makelaar.

Voordelen van je huis verkopen zonder makelaar

De belangrijkste reden dat mensen ervoor kiezen om hun huis zelf te verkopen, is om te besparen op de makelaarskosten. Deze kosten kunnen al snel oplopen tot duizenden euro's, afhankelijk van de verkoopprijs van je woning.

Daarnaast denken sommige verkopers dat ze meer controle hebben over het verkoopproces als ze alles zelf regelen. Ze kunnen dan zelf bepalen wanneer bezichtigingen plaatsvinden en hoeven niet te schakelen met een makelaar.

Weetje
Het is belangrijk om je af te vragen of deze voordelen opwegen tegen de risico's. Want hoewel je misschien duizenden euro's bespaart aan makelaarskosten, loop je mogelijk (tien)duizenden euro's mis doordat je huis minder oplevert bij verkoop.

Vergelijk makelaarskostenGeheel vrijblijvend

Waarom wél een makelaar inschakelen bij verkoop?

98% van de Nederlandse verkopers kiest in 2024 nog altijd voor verkoop met behulp van een makelaar. Dat geldt ook voor mensen die al eens eerder in hun leven een huis hebben verkocht.

Hier zijn goede redenen voor, zo blijkt uit de cijfers. Huizen met makelaar verkopen gemiddeld:

  • Winstgevender
  • Sneller
  • Moeitelozer
  • Probleemlozer

Winstgevende verkoop

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat huizen die mét makelaar worden verkocht gemiddeld 11% meer opbrengen dan huizen die zonder makelaar worden verkocht. De conclusie van de onderzoekers: een makelaar verdient zichzelf terug.

Naast de gemiddeld 11% hogere verkoopprijs die verkoop met een makelaar met zich meebrengt, zijn er ook verschillen tussen makelaars onderling. Bepaalde makelaars verkopen huizen namelijk tot wel 2,5% winstgevender dan collega's.

Tip
Het loont om niet alleen met een makelaar in zee te gaan, maar om makelaars ook te vergelijken op prestaties. Kies je een makelaar met goede verkoopprestaties, dan heb je een grotere kans op een winstgevende verkoop van je huis.

Vergelijk gratis makelaarsOp verkoopprestaties en kosten

Een rekenvoorbeeld

Stel: je verkoopt je huis zonder makelaar voor €400.000. Een prima prijs, omdat het door de gestegen huizenprijzen waarschijnlijk meer is dan de prijs waarvoor je het huis ooit hebt gekocht.

Maar: mét makelaar zou je hetzelfde huis gemiddeld 11% winstgevender verkopen. Je zou dan €444.000 voor het huis krijgen en maar liefst €44.000 extra winst maken.

Het kan nog beter. Zou je namelijk eerst makelaars vergelijken en de makelaar met de beste verkoopprestaties kiezen, dan zou je zelfs 13,5% (11% + 2,5%) winstgevender verkopen.

Je maakt dan nog eens €10.000 extra winst en verkoopt het huis voor €454.000 in plaats van €400.000. Een makelaar die €54.000 extra oplevert, verdient zijn eigen kosten gemiddeld meer dan 12 keer terug.

Snelle verkoop

Huizen worden via een makelaar niet alleen winstgevender, maar ook sneller verkocht dan zonder makelaar. Huizen met makelaar verkopen in 2024 binnen 29 dagen, terwijl woningen zonder makelaar gemiddeld 58 dagen te koop staan.

Wil je nóg sneller dan 29 dagen verkopen? Vergelijk makelaars dan niet alleen op verkoopprijs, maar ook op snelheid. De snelste makelaars verkopen huizen namelijk tot maar liefst weken sneller dan collega's.

Weetje
De snelste manier om je huis te verkopen is aan een opkoper. Maar let op: via een opkoper krijg je gemiddeld een 15% - 25% lagere prijs voor je woning dan bij verkoop aan een particulier via een makelaar. Verkoop je huis daarom liever via de snelst verkopende makelaar in jouw buurt voor een snelle verkoop én de hoogste verkoopprijs.

Vergelijk gratis makelaarsOp verkoopsnelheid en kosten

Moeiteloze verkoop

Een huis verkopen met een makelaar is een moeiteloze ervaring ten opzichte van zonder makelaar. De makelaar neemt je immers veel werk uit handen. Denk aan:

  • Het promoten van het huis via verschillende kanalen
  • Het inplannen en begeleiden van bezichtigingen
  • Het onderhandelen met potentiële kopers
  • Het opstellen van de koopovereenkomst

Verkoop je je huis zonder hulp van een makelaar? Dan kosten al deze werkzaamheden je niet alleen de nodige hoofdbrekens, maar ook tientallen uren van je tijd. En dat naast de drukke baan en het leven dat je al hebt.

Voor veel mensen is alleen de tijdsbesparing al reden om hun huis met behulp van een makelaar te verkopen. Tenzij je van 'huizen flippen' je werk hebt gemaakt, heb je simpelweg de tijd niet om al het werk van een makelaar te doen.

Tip
Zelfs als je de tijd maakt om je huis zelf te verkopen, zul je te maken krijgen met obstakels en onvoorziene uitdagingen die de verkoop vertragen. Veel mensen besluiten hierdoor later alsnog een makelaar in te schakelen, maar hebben dan al kostbare tijd verloren.

Probleemloze verkoop

Een vaak over het hoofd geziene taak van de makelaar is om juridische en financiële problemen na verkoop te voorkomen. Hierdoor is de makelaar gespecialiseerd in het opstellen van een waterdicht koopcontract. 

In een goed opgesteld koopcontract zijn alle voorwaarden duidelijk vastgelegd, waardoor je na verkoop niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Dit kan kostbare blunders en rechtszaken voorkomen en je tienduizenden euro's besparen. 

Reden verkoop met makelaar (2024) Percentage verkopers
Verkoop tegen hogere prijs 33%
Snellere verkoop 13%
Tijdsbesparing bij verkoop 11%
Veilige en probleemloze verkoop 5%
Mix van bovenstaande redenen 32%
Andere reden(en) 6%
Veeg naar links om meer van de tabel te zien
Weetje
Maar liefst 73% van de verkopers die overweegt om het huis te verkopen zonder makelaar, besluit na onderzoek om toch met een makelaar in zee te gaan. Dat heeft veel te maken met de risico's van een verkoop zonder makelaar.

Vergelijk gratis makelaarsGeheel vrijblijvend

Wat zijn nu de risico's als je besluit je huis zonder hulp van een makelaar te verkopen? Hieronder de 4 grootste risico's op een rijtje:

Risico 1: Minder zichtbaar bij kopers

Als je je huis verkoopt zonder makelaar, is het minder zichtbaar bij potentiële kopers. Dat is niet vreemd, want makelaars beschikken over een uitgebreid netwerk van kopers, collega-makelaars en andere vastgoedprofessionals.

Als particulier is het vrijwel onmogelijk om een vergelijkbaar netwerk op te bouwen. Hierdoor mis je een belangrijke troef om je woning snel onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk geïnteresseerden.

Je huis op Funda plaatsen

Daar komt bij dat alleen makelaars toegang hebben tot Funda, het populairste huizenplatform van Nederland. Ga je je huis verkopen, dan is het essentieel dat jouw woning op dit platform te vinden is.

Om je huis op Funda te plaatsen heb je dan ook altijd een makelaar nodig, zelfs als je de woning zelf verkoopt. Gemiddeld betaal je al snel €450 - €650 voor een Funda Basis-plaatsing van 3 maanden.

Een Funda Basis-plaatsing is vaak inclusief onderhandelhulp van de makelaar, maar exclusief brochure, raambord, professionele foto's, video's, plattegronden en hulp bij het opstellen van de koopovereenkomst.

Tip
Bij een Funda Basis-plaatsing krijg je onderhandelhulp van een internetmakelaar. Deze makelaar werkt op afstand en is dus minder bekend met de huizenmarkt en verkoopprijzen in jouw regio. Een lokale full-service makelaar behaalt vrijwel altijd een beter verkoopresultaat dan een internetmakelaar.

Wil je aanvullende diensten afnemen, zoals professionele foto's en video's? Dan kies je voor een Funda Compleet of (nog uitgebreider, bijvoorbeeld ook met plattegrond en 360 graden foto's) Funda Plus/Premium-pakket.

Een Funda Compleet-plaatsing kost gemiddeld €650 - €950 en een Funda Plus/Premium-bundel €950 - €1.250. Maar let op: de naam van deze 3 pakketten kan per internetmakelaar verschillen.

Weetje
Zelfs bij het duurste pakket van een internetmakelaar krijg je géén hulp bij de bezichtigingen en het opstellen van de koopakte. Ook worden de onderhandelingen nooit gevoerd door een lokale makelaar. Hierdoor kost de verkoop je meer tijd, loop je meer juridische risico's en is de kans op een snelle en winstgevende verkoop kleiner.

Ter vergelijking: bij een lokale full-service makelaar zijn alle bovengenoemde diensten én meer standaard inbegrepen. Ook heb je veel vaker contact met een lokale makelaar en zal hij een hogere verkoopprijs behalen.

Verkoopt een lokale makelaar jouw huis dankzij zijn extra expertise en diensten voor 1% meer dan een internetmakelaar, dan heeft hij zijn eigen meerprijs al ruim terugverdiend. Op een huizenprijs van €400.000 betekent dit €4.000 extra.

Vergelijk gratis makelaarskostenVan lokale, ervaren full-service makelaars

Funda-pakket Gemiddelde prijs Inclusief
Funda Basis €450 - €650 3 maanden plaatsing, onderhandelhulp
Funda Compleet €650 - €950 Professionele foto's en video's
Funda Plus/Premium €950 - €1.250 Plattegrond, 360 graden foto's
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Risico 2: Tijdrovend verkoopproces

Als je toch besluit je huis zelf te verkopen, moet je rekening houden met een flinke tijdsinvestering. Kopers willen meestal meerdere keren langskomen voordat ze een beslissing nemen over de aankoop van een woning.

Daarnaast hebben kopers veel vragen en kunnen ze op het laatste moment afhaken, waardoor je opnieuw nieuwe kopers moet vinden. Het in goede banen leiden van bezichtigingen en onderhandelingen kan dan ook vele tientallen uren kosten.

Concreet kun je de volgende zaken verwachten als je in 2024 zelf je huis verkoopt:

  • Veel bezichtigingen (ook door mensen zonder serieuze koopintentie)
  • Stevige onderhandelingen met een aankoopmakelaar over prijs en voorwaarden
  • Veel tijd naar onderzoek rondom juridische regels en opstelling koopcontract
  • Dagelijks beschikbaar voor contact met potentiële kopers

Het zelf regelen van de verkoop wordt door de meeste verkopers dan ook als te stressvol, tijdrovend en ingewikkeld ervaren. Een makelaar neemt dit hele proces uit handen, zodat jij je hier geen zorgen over hoeft te maken.

Tip
Een makelaar regelt alles rondom de verkoop sneller en efficiënter dan jij. Voor jou is alles immers nieuw, terwijl het voor hem zijn dagelijkse werk is. Hierdoor ben je zelf veel meer uren kwijt aan het verkoopproces dan een ervaren makelaar.
Activiteit Zelf doen Met full-service makelaar
Promotie met internetmakelaar 0-10 uur 0 uur
Bezichtigingen 10-20 uur 0 uur
Informatieverstrekking 5-10 uur 0 uur
Onderhandelingen 5-15 uur 2-5 uur
Koopovereenkomst 5-10 uur 1-2 uur
Totaal 25-65 uur 3-7 uur
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Vergelijk gratis makelaarsLokale, ervaren full-service makelaars

Risico 3: Lagere verkoopprijs

Eerder heb je al gelezen over het onafhankelijke onderzoek dat aantoont dat huizen met makelaar gemiddeld 11% winstgevender worden verkocht dan zonder makelaar. De beste makelaars verkopen huizen zelfs nog eens 2,5% winstgevender.

Deze statistieken zijn op meerdere manieren te verklaren:

  • Makelaars kunnen beter inschatten wat een woning werkelijk waard is
  • Makelaars bepalen een slimmere vraagprijs (niet te hoog, niet te laag)
  • Makelaars bereiken meer kopers (die tegen elkaar gaan opbieden)
  • Makelaars weten hoe ze een woning moeten presenteren
  • Makelaars kunnen meer tijd besteden aan de verkoop
  • Makelaars hebben meer ervaring in het voeren van onderhandelingen
  • Makelaar maken geen fouten die geld kosten tijdens of na de verkoop

Wil je je huis toch zonder makelaar verkopen? Wees je dan bewust van de financiële risico's. Op een huiswaarde van €350.000 bespaar je circa €3.885 aan makelaarskosten, maar je riskeert een (tien)duizenden euro's lagere verkoopprijs.

Een rekenvoorbeeld van een hogere verkoopprijs mét makelaar:

Stel: je verkoopt je huis zelf voor €350.000 en bespaart hiermee €3.885 aan makelaarskosten. Je betaalt een internetmakelaar €950 om je huis op Funda te plaatsen. In totaal bespaar je zo €2.935 (€3.885 - €950) aan makelaarskosten.

Via een lokale full-service makelaar betaal je de volle makelaarskosten van €3.885, maar had je het huis voor €364.000 (4% hoger) kunnen verkopen. Hierdoor houd je €10.115 (€14.000 - €3.885) extra over aan de verkoop.

Zou je makelaars eerst vergelijken en de best verkopende makelaar kiezen? Dan zou je het huis nog eens €8.750 (2,5%) winstgevender verkopen en houd je €18.865 extra over aan de verkoop bij een verkoopprijs van €372.750.

Weetje
Het is zonde om je huis zelf te verkopen, zonder dat je weet wat verkoop door een makelaar kan opleveren. Laat daarom gratis en vrijblijvend door een makelaar een waardebepaling uitvoeren. Daarna kun je nog steeds besluiten om je huis zelf te verkopen. 

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Risico 4: Financiële en juridische blunders

Naast financiële risico's loop je juridische risico's als je je huis verkoopt zonder makelaar. Met name bij het opstellen van de koopakte is het belangrijk om ondersteuning te krijgen van een expert die hierin onderlegd is.

Een makelaar weet precies welke juridische en financiële risico's je als verkoper loopt bij de verkoop van een woning. Hierdoor neemt hij één of meerdere van de volgende clausules en voorwaarden op in de koopovereenkomst:

1. Boeteclausule

Een boeteclausule waarbij de koper een boete moet betalen als hij de verplichtingen uit de koopovereenkomst niet nakomt, bijvoorbeeld 10% van de koopsom. Dit beschermt jou als de koper zich terugtrekt.

2. Waarborgsom

Een waarborgsom die de koper moet storten, vaak 10% van de koopsom. Dit geeft je de financiële zekerheid dat je de boeteclausule ook daadwerkelijk krijgt uitbetaald als de koper zich teruggrekt.

3. Ouderdomsclausule

Een ouderdomsclausule die de aansprakelijkheid van van jou verkoper beperkt voor gebreken door ouderdom van de woning. Zo ben jij niet aansprakelijk voor alle verborgen gebreken.

4. (On)bekendheidsclausules

(On)bekendheidsclausules (ook bekend als een exoneratiebeding) waarin de verkoper verklaart niet bekend te zijn met bepaalde gebreken, zoals asbest of bodemverontreiniging. Dit beschermt je tegen juridische geschillen achteraf.

5. Ontbindende voorwaarden

Duidelijke ontbindende voorwaarden en verplichtingen voor beide partijen, zodat helder is wanneer de overeenkomst ontbonden kan worden. Voor jou kan dit handig zijn als de aankoop van een nieuwe woning niet tijdig lukt of doorgaat.

6. Omschrijving woning

Een duidelijke omschrijving van de staat van de woning, zodat geen misverstanden ontstaan over wat de koper mag verwachten.

Zo worden de belangrijkste risico's voor de verkoper goed afgedicht in de koopovereenkomst. De makelaar zal zijn kennis en ervaring gebruiken om jou als verkoper hierin goed te adviseren en te beschermen.

Naast de koopakte zal de makelaar je adviseren over andere juridische en financiële kwesties. Denk hierbij aan complexe thema's rondom de verkoop zoals scheiding, erfenis en erfpacht. Zo neem je altijd de juiste beslissingen.

Tip
Zonder de expertise van een makelaar loop je het risico om verkeerde beslissingen te nemen die je duur komen te staan. Een makelaar geeft je extra zekerheid dat de verkoop soepel verloopt en je na de verhuizing niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Vergelijk gratis makelaarsGeheel vrijblijvend

Wel of geen makelaar inschakelen: wat is slim?

Voor 98% van de mensen is het slim om een makelaar in te schakelen bij het verkopen van een huis. Niet alleen verkoop je je huis met makelaar sneller en winstgevender, maar ook bespaar je tijd en krijg je een stukje zekerheid.

Besef jij de risico's van je huis verkopen zonder makelaar, maar hik je nog aan tegen de makelaarskosten? Bedenk je dan dat je deze kosten altijd pas achteraf - na de verkoop - hoeft te betalen.

De notaris trekt de makelaarskosten af van het geld dat je overhoudt aan de verkoop van je huis. Je hoeft de kosten dus niet uit eigen zak te betalen en ontvangt het geld uit de verkoop vaak al binnen 1 tot 3 dagen op je rekening.

Weetje
Wil je zoveel mogelijk besparen op de makelaarskosten? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend tarieven van makelaars bij jou in de buurt. Makelaarstarieven kunnen tot wel 0,50% afwijken, waardoor je tot maar liefst €2.160 kunt besparen door tarieven van makelaars te vergelijken. 

Vergelijk tarieven van makelaarsGeheel gratis en vrijblijvend

Veelgestelde vragen

De grootste risico's van een huis verkopen zonder makelaar zijn een lagere verkoopprijs, minder zichtbaarheid bij kopers, een tijdrovend verkoopproces en meer financiële en juridische risico's. Je loopt gemiddeld 11% winst mis en besteedt 25-65 uur aan de verkoop in plaats van 3-7 uur met een makelaar.

Een huis brengt gemiddeld 11% meer op als je het met een makelaar verkoopt in plaats van zonder makelaar. De beste makelaars verkopen huizen zelfs nog eens 2,5% winstgevender, wat neerkomt op een totaal van 13,5% meer opbrengst.

Het is belangrijk om je huis op Funda te plaatsen bij verkoop omdat dit het populairste huizenplatform van Nederland is. Alleen makelaars hebben toegang tot Funda, waardoor je huis zonder makelaar minder zichtbaar is voor potentiële kopers.

Een makelaar neemt clausules op in de koopovereenkomst zoals een boeteclausule, waarborgsom, ouderdomsclausule, (on)bekendheidsclausules, ontbindende voorwaarden en een duidelijke omschrijving van de woning. Deze clausules beschermen je tegen juridische en financiële risico's bij de verkoop van je huis.

Bij verkoop van je huis ben je verplicht om alle bekende gebreken en relevante informatie over de woning te melden aan potentiële kopers. Een makelaar kan je helpen bij het correct opstellen van (on)bekendheidsclausules om jezelf te beschermen tegen claims achteraf.

Je kunt zelf je woning verkopen zonder tussenkomst van een makelaar, maar dit brengt risico's met zich mee. Je mist dan de expertise van een makelaar voor een optimale verkoopprijs, efficiënt verkoopproces en juridische bescherming.

Als je je huis verkoopt moet je letten op een realistische vraagprijs, goede presentatie van je woning, het bereiken van voldoende potentiële kopers en het opstellen van een waterdichte koopovereenkomst. Een makelaar kan je bij al deze aspecten ondersteunen om risico's te minimaliseren en de opbrengst te maximaliseren.

Om je huis uit de hand te verkopen, kun je het zelf promoten via sociale media en je netwerk, en zelf bezichtigingen en onderhandelingen voeren. Je moet echter rekening houden met een lager dan mogelijke prijs bij verkoop en hebt altijd een makelaar nodig om het huis op Funda te zetten.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223