Huis verkopen en er blijven wonen? De Ultieme Gids

Huis verkopen en er blijven wonen? De Ultieme Gids
Robert Welink
- Expert woningmarkt
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 3 augustus 2024
10 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Je kunt je huis verkopen en er blijven wonen via woonrecht of terughuur, wat vooral interessant is voor 65-plussers met overwaarde.
  • Verkoop aan kinderen kan voordelig zijn voor erfbelasting en vermogensoverdracht, maar vereist een goede koopovereenkomst.
  • Een verzilverhypotheek is een alternatief om overwaarde te benutten zonder te verhuizen, geschikt voor senioren met afbetaalde hypotheek.

Wil jij snel geld vrijmaken uit je woning, maar er wel zelf blijven wonen? Je kunt je huis verkopen aan bijvoorbeeld je kinderen of een investeerder, zonder dat je hoeft te verhuizen. Lees hier hoe je na een verkoop in het huis kunt blijven wonen.

Waarom je huis verkopen en er blijven wonen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je overweegt om je huis te verkopen maar er toch in te blijven wonen. Misschien wil je graag wat extra geld vrijmaken voor je pensioen of een grote aankoop doen.

Door je huis te verkopen, kun je in één klap een flink bedrag ontvangen. Maar wat als je eigenlijk helemaal niet wilt verhuizen? Je woont misschien al jaren naar je zin in je vertrouwde buurt.

Gelukkig hoeft verkopen niet altijd te betekenen dat je moet verhuizen. Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis te verkopen er er toch te blijven wonen. Zo profiteer je van de overwaarde, zonder afscheid te hoeven nemen van je woning.

Weetje
Je huis verkopen en er blijven wonen is vooral interessant voor mensen van 65 jaar of ouder die weinig of geen hypotheek meer hebben. Zij hebben vaak een flinke overwaarde opgebouwd. Door het huis te verkopen kunnen ze dit geld vrijmaken zonder extra lasten.

Voordat je je huis kunt verkopen, moet je eerst weten wat het waard is.

Laat een gratis waardebepaling uitvoeren door een lokale makelaar om inzicht te krijgen in de actuele marktwaarde van je woning. Zo weet je of het op dit moment interessant is om je huis te verkopen en er te blijven wonen.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Opties om je huis te verkopen en er te blijven wonen

Er zijn grofweg twee manieren om je huis te verkopen en er te kunnen blijven wonen:

Bij de eerste optie draag je het eigendom van de woning over aan een koper, maar behoud je zelf het recht om er te blijven wonen zolang je leeft. Dit heet vruchtgebruik. Je betaalt dan geen huur, maar draagt nog wel de kosten voor onderhoud en belastingen.

De tweede mogelijkheid is om je huis te verkopen en direct terug te huren van de nieuwe eigenaar. Dit wordt ook wel sale-and-leaseback genoemd. Je ontvangt de verkoopprijs van je woning maar betaalt maandelijks wel huur om er te kunnen blijven wonen.

Constructie Voordelen Nadelen
Verkopen met woonrecht Geen huur, geld in één keer Nog wel kosten voor onderhoud
Verkopen en terughuren Geen onderhoudskosten meer Maandelijkse huurkosten
Scroll de tabel voor meer informatie
Tip
Wat je ook kiest, het is belangrijk om goede afspraken te maken met de koper over de voorwaarden. Laat je goed informeren en vastleggen waar je recht op hebt. Zo kun je met een gerust hart in je eigen huis blijven wonen.

Andere verschillen woonrecht versus terughuur

Naast de maandelijkse kosten (zoals voor huur of onderhoud), zijn ook de eenmalige opbrengst en andere voorwaarden een overweging om te kiezen voor een verkoop met woonrecht of een verkoop met terughuur.

Verkoop met behoud van woonrecht

Een verkoop met woonrecht wordt vaak gedaan binnen families, bijvoorbeeld ouders die hun huis overdragen aan de kinderen maar er zelf in blijven wonen. Dit kan onder andere door het kindsdeel van het huis te schenken bij leven.

De koper is dus meestal een direct familielid zoals een kind. Het doel is om het huis alvast over te dragen aan de volgende generatie, terwijl de ouders er nog kunnen blijven wonen.

Weetje
Bij een verkoop met woonrecht kun je (afhankelijk van de afspraken die je vastlegt met de koper) tot aan je dood in het huis blijven wonen. De verkoopprijs kun je in overleg bepalen, maar een verkoop onder de WOZ-waarde wordt door de Belastingdienst gezien als een schenking.

Verkoop met terughuur

Een verkoop met terughuur wordt vaak gedaan door mensen die de overwaarde op hun huis met spoed willen verzilveren. Meestal is de koper een externe partij, zoals een opkoper, investeerder of vastgoedfonds. 

Na verkoop betaal je als verkoper maandelijks huur aan de nieuwe eigenaar om in de woning te kunnen blijven wonen. Deze huur is vaak hoger dan de hypotheeklasten, zodat de nieuwe eigenaar rendement maakt op zijn investering.

Weetje
Bij het verkopen en terughuren van je huis is je bewoningsrecht niet levenslang geldig, maar tot het einde van de huurperiode. Bij verkoop aan een opkoper krijg je gemiddeld 75%-85% van de marktwaarde van de woning. Houd dus rekening met een lage verkoopopbrengst.

Huis verkopen aan je kind en er zelf blijven wonen

Door je huis te verkopen aan je kinderen maar er zelf te blijven wonen, kun je een deel van je vermogen alvast naar hen doorschuiven. Zo bespaar je mogelijk op erfbelasting in de toekomst. 

Het verkopen van je huis aan je kinderen heeft enkele voordelen:

  • Je kunt snel geld vrijmaken uit je woning zonder te hoeven verhuizen (let op: bij een papieren schenking aan een kind komt er geen geld vrij)
  • Je schuift alvast vermogen door naar je kinderen, wat gunstig kan zijn voor de erfbelasting
  • Je kunt goede afspraken maken over het voortzetten van bewoning, bijvoorbeeld door woonrecht of terughuur
Tip
Houd er rekening mee dat de verkoop moet gebeuren tegen marktconforme voorwaarden om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Je kunt je hierbij laten ondersteunen door een makelaar.

Vergelijk gratis makelaarsVolledig vrijblijvend

Tips voor het opstellen van een koopovereenkomst met kind(eren)

Leg afspraken die je over het huis maakt met je kinderen vast in een koopovereenkomst. Enkele tips:

  • Laat de woning gratis taxeren door een lokale, ervaren makelaar om de marktwaarde te bepalen
  • Neem in de overeenkomst een artikel op over de voortzetting van bewoning, zoals een huurcontract
  • Maak afspraken over het onderhoud en de verdeling van kosten
  • Laat de overeenkomst opstellen of controleren door een notaris of jurist

Een goed opgestelde koopovereenkomst voorkomt misverstanden en biedt duidelijkheid voor alle partijen. Besteed hier voldoende aandacht aan en schakel de juiste expertise in.

Huis verkopen aan een belegger en er blijven wonen

Verkoop aan een opkoper zoals een belegger of investeerder heeft enkele duidelijke voordelen. Het belangrijkste is snelheid: je kunt de verkoop van je huis vaak al binnen enkele weken regelen en er ondertussen in blijven wonen.

Daarnaast verloopt de verkoop gemakkelijk. Je hoeft geen bezichtigingen te organiseren of te onderhandelen met kopers. De investeerder koopt je woning zoals deze is, ook bij achterstallig onderhoud.

Daar staat tegenover dat je niet de volledige marktwaarde van je woning ontvangt (gemiddeld 75%-85%). De belegger wil immers rendement maken op de aankoop. Hoeveel minder je krijgt, verschilt per situatie.

Weetje
Vergeet niet dat je bij verkoop aan een opkoper ook huurder wordt in plaats van eigenaar. Je betaalt maandelijks huur en hebt minder zeggenschap over de woning. Wel doet de verhuurder het onderhoud.
Voordelen Nadelen
Snel geld vrijmaken Niet volledige marktwaarde (75%-85%)
Gemakkelijk proces Minder zeggenschap als huurder
Geen verhuizing nodig Maandelijkse huurlasten
Scroll de tabel voor meer informatie

Waar moet je op letten bij de huurovereenkomst?

Bij verkoop aan een investeerder teken je doorgaans een huurcontract met de nieuwe eigenaar. Let goed op de voorwaarden hierin, want dit bepaalt je woonzekerheid voor de toekomst.

Enkele belangrijke aandachtspunten zijn:

  • Duur van het huurcontract - is dit tijdelijk of onbepaalde tijd?
  • Opzeggingsmogelijkheden en opzegtermijn voor de verhuurder
  • Jaarlijkse huurverhoging - is dit gelimiteerd?
  • Onderhoud en renovatie - wat zijn jouw rechten en plichten?
  • Mogelijkheid om aanpassingen te doen in de woning

Laat de huurovereenkomst checken door een expert en realiseer je dat je als huurder minder keuzevrijheid hebt dan als eigenaar.

Alternatief: overwaarde verzilveren met een verzilverhypotheek

Wil je de overwaarde van je huis benutten zonder te verhuizen, maar wil je je huis niet verkopen? Dan is een verzilverhypotheek mogelijk interessant voor je. Met deze speciale hypotheekvorm kun je een deel van de overwaarde van je woning opnemen als een lening, terwijl je gewoon in je huis blijft wonen.

Enkele kenmerken van een verzilverhypotheek zijn:

  • Je kunt het geleende bedrag in één keer of in maandelijkse termijnen ontvangen
  • Je betaalt tijdens de looptijd alleen rente, geen aflossing (dit wordt ook wel een aflossingsvrije hypotheek genoemd)
  • De rente wordt bij de schuld opgeteld, waardoor je hypotheekschuld geleidelijk toeneemt
  • Aan het einde van de looptijd of bij verkoop los je de lening in één keer af

Hoeveel je precies kunt lenen met een verzilverhypotheek hangt af van de overwaarde van je woning, je leeftijd en de voorwaarden van de geldverstrekker.

Tip
Gemiddeld kun je bij een verzilverhypotheek 50%-60% van de woningwaarde lenen. Een hypotheekadviseur kan voor jouw situatie de maximale verzilverhypotheek berekenen.

Voor wie is een verzilverhypotheek geschikt?

Een verzilverhypotheek is vooral geschikt voor senioren met een afbetaalde of bijna afbetaalde hypotheek. Zij hebben vaak een flinke overwaarde opgebouwd, die ze op deze manier vrij kunnen besteden zonder te hoeven verhuizen.

Zo creëren ze financiële ruimte voor bijvoorbeeld:

  • Een aanvulling op het pensioen
  • Een verbouwing om de woning levensloopbestendig te maken
  • Het ondersteunen van (klein)kinderen
  • Een financiële buffer voor onvoorziene uitgaven
Weetje
Hoewel je overwaarde in principe vrij kunt besteden, heeft dit wel gevolgen voor belastingen en hypotheekrenteaftrek. Lees meer in ons artikel over het vrij besteden van overwaarde.

Of een verzilverhypotheek of het verkopen en terughuren van je woning gunstiger is, hangt af van jouw specifieke situatie en wensen. Laat je daarom altijd voorlichten door een financieel adviseur. 

Bedenk ook dat je bij een verzilverhypotheek gemiddeld maximaal 50%-60% van de woningwaarde kunt opnemen, terwijl je bij een verkoop van het huis direct een veel groter bedrag kunt verzilveren.

Tip
Om de beste keuze te maken moet je eerst weten wat je woning waard is. Benieuwd hoeveel jouw woning op zou leveren bij een verkoop? Laat een gratis waardebepaling uitvoeren door een lokale, ervaren makelaar.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanGeheel vrijblijvend

Veelgestelde vragen

Als je je huis wilt verkopen maar er wel wilt blijven wonen, kun je het verkopen en het woonrecht behouden of het verkopen en weer terughuren. Bij woonrecht draag je het eigendom over maar behoud je het recht om er te blijven wonen zonder huur te betalen, terwijl je bij terughuur maandelijks huur betaalt aan de nieuwe eigenaar.

Door je huis aan je kinderen te verkopen kun je snel geld vrijmaken uit je woning zonder te verhuizen en alvast vermogen doorschuiven, wat gunstig kan zijn voor de erfbelasting. Je kunt goede afspraken maken over het voortzetten van bewoning, bijvoorbeeld door woonrecht of terughuur.

Voordelen zijn snelheid, gemak en dat je er kunt blijven wonen, maar nadelen zijn dat je niet de volledige marktwaarde ontvangt (gemiddeld slechts 75%-85%) en minder zeggenschap hebt als huurder. Je betaalt maandelijks huur, maar de verhuurder doet wel het onderhoud.

Een verzilverhypotheek is een speciale hypotheekvorm waarmee je een deel van de overwaarde van je woning kunt opnemen als lening, terwijl je er blijft wonen. Deze is vooral geschikt voor senioren met een afbetaalde of bijna afbetaalde hypotheek die de overwaarde willen benutten zonder te verhuizen.

Het verkopen van je huis aan je kinderen kan fiscale gevolgen hebben, zoals schenkbelasting bij een verkoop onder de WOZ-waarde. De Belastingdienst beschouwt een verkoop onder de marktwaarde als schenking en hanteert de WOZ-waarde hiervoor als maatstaf. Zorg dus de verkoop tegen marktconforme voorwaarden plaatsvindt en laat je hierbij ondersteunen door een makelaar.

De huurprijs bij verkoop en terughuur aan een belegger wordt doorgaans bepaald op basis van de marktwaarde en het gewenste rendement van de investeerder. Deze huur is vaak hoger dan de hypotheeklasten die je voorheen had, omdat de belegger rendement wil maken op zijn investering.

Een risico van een verzilverhypotheek is dat je hypotheekschuld geleidelijk toeneemt doordat de rente bij de schuld wordt opgeteld. Dit kan ertoe leiden dat de schuld op termijn hoger wordt dan de waarde van de woning, vooral als de huizenprijzen dalen.

Het is mogelijk om een deel van je huis te verkopen, bijvoorbeeld aan je kinderen, en er te blijven wonen. Dit wordt vaak gedaan in de vorm van een papieren schenking of door het kindsdeel van het huis bij leven te schenken, waarbij je zelf het woonrecht behoudt.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223