Zelf energielabel berekenen: wat is de beste tool?

Zelf energielabel berekenen: wat is de beste tool?
Robert Welink
- Expert woningmarkt
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 januari 2025
6 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Alleen een gecertificeerd energieadviseur kan een geldig energielabel afgeven.
  • Gratis online tools kunnen een grove schatting van het energielabel geven, maar zijn onnauwkeurig.
  • Bij verkoop van een woning in 2025 is een geldig energielabel verplicht.

Wil jij zelf je energielabel berekenen? Een tool komt hierbij goed van pas. In dit artikel vergelijken we de top 6 tools in Nederland om zelf betrouwbaar je energielabel te bepalen. Benieuwd of jouw huidige energielabel geldig is?

Direct je energielabel checken  Snel en eenvoudig

Hoe bereken ik zelf mijn energielabel in 2025?

Officieel is het niet mogelijk om het energielabel van je woning zelf te berekenen. Alleen een inspectie door een erkend energieadviseur is nauwkeurig genoeg om een energielabel te krijgen dat 10 jaar geldig is. Een geldig energielabel is verplicht bij verkoop van je huis.

Ga jij je huis niet op korte termijn verkopen, maar wil je inschatten hoe energiezuinig je woning is? Dan kun je een gratis online tool gebruiken voor het vaststellen van je energielabel. Bij verkoop moet je dan alsnog een geldig label aanvragen.

Ga jij je huis binnenkort verkopen?

Ja, ik heb snel een energielabel nodig  Vergelijk prijzen en beschikbaarheid

Zelf je energielabel berekenen: 6 tools vergeleken

In Nederland zijn er meerdere online tools om zelf gratis je energielabel te berekenen. De tools gebruiken verschillende rekenmethodes, waardoor ook de betrouwbaarheid kan variëren. Hieronder vergelijken we de 6 bekendste tools inclusief voordelen en nadelen:

1.     Label-UP

Label-UP biedt een online tool om een gratis indicatie van het energielabel van je woning te krijgen. Deze tool is gebaseerd op het rekenmodel van de overheid. Hierdoor neemt Label-UP de volgende factoren mee in de berekening:

  • Bouwjaar
  • Woningsoort
  • Oppervlakte
  • Type glas
  • Dakisolatie
  • Gevelisolatie
  • Vloerisolatie
  • Verwarming
  • Warmwatervoorziening
  • Ventilatiesysteem
  • Zonnepanelen
  • Zonneboiler

Het energielabel dat uit de berekening rolt, geeft een indicatie van het mogelijke energielabel. Label-UP benadrukt dat het hier om het geschatte energielabel gaat. Dit kan afwijken van het werkelijke energielabel van de woning.

Weetje
Bij het bepalen van een energielabel kijkt een energieadviseur naar veel meer dan alleen de bovengenoemde factoren. Een inspectie door een energieadviseur is dan ook aan te raden als je zekerheid wilt over de energieprestatie van je huis.

Vraag direct een energielabel aan  Bij een ervaren specialist

2.     Kadasterdata

Kadasterdata biedt een tool waarmee huiseigenaren een gratis indicatie van hun energielabel kunnen krijgen. De tool gebruikt hiervoor onder andere informatie over het geregistreerde energielabel zoals dat bekend is bij het Kadaster.

Dit maakt de tool van Kadasterdata niet alleen een berekeningstool, maar ook een opzoekservice die gekoppeld is met Kadastrale gegevens. Deze gegevens zijn vaak verouderd, omdat de energieprestatie van een huis door de jaren heen verandert.

Daarom vraagt Kadasterdata gebruikers ook om een vragenlijst in te vullen over woningkenmerken zoals energiebronnen, verwarmingsbronnen, glas, kozijnen, koeling en isolatie. Op basis hiervan geeft de tool het geschatte energielabel.

Tip
Het geregistreerde energielabel is geen goede maatstaf voor het actuele energielabel van je woning. Het checken van je energielabel is daarom vooral handig om te bepalen of je huidige energielabel geldig, voorlopig of verlopen is.

3.     Nova Eco

Nova Eco biedt net als Kadasterdata een tool die is gebaseerd op het geregistreerde energielabel. In tegenstelling tot Kadasterdata kunnen huiseigenaren bij Nova Eco echter geen aanvullende woninginformatie invullen.

Dit maakt dat je met de tool van Nova Eco niet het actuele energielabel van een huis kunt berekenen, maar alleen het oude geregistreerde label kunt bekijken. Dit maakt de tool minder geschikt voor het bepalen van je energielabel.

Nova Eco biedt bij de tool wel een checklist van 11 factoren om je energielabel mee te berekenen. De checklist is echter niet op de website in te vullen en wordt hierdoor niet meegenomen in de berekening.

4.     Energielabelaanvragen.nu

Energielabelaanvragen.nu biedt precies dezelfde tool om je energielabel te berekenen als Nova Eco. Dat is niet verrassend, want de website is eigendom van Nova Eco.

Met deze tool kun je dan ook niet je actuele energielabel berekenen, maar alleen je oude, geregistreerde energielabel checken.

Tip
Wil jij je geregistreerde energielabel checken en meteen zien wat het aanvragen van een nieuw, actueler energielabel kost? Klik hier om je huidige energielabel gratis te checken en de kosten van beschikbare energieadviseurs te vergelijken.

5.     Stekcheck

Stekcheck biedt een tool waarmee je een gratis indicatie kunt krijgen van het energielabel van je woning. Net als de tool van Label-UP kijkt Stekcheck hierbij naar factoren zoals bouwjaar, woningtype, isolatie, verwarming en installaties.

Een verschil met Label-UP is dat je bij deze tool niet alleen woningkenmerken moet invullen, maar ook je postcode en huisnummer. Daarnaast vraagt de tool om persoonlijke informatie waaronder je naam en e-mailadres.

De tool van Stekcheck is beter ingericht om je energielabel te berekenen dan de tool van Nova Eco. Voor gebruikers die hechten aan privacy en persoonsgegevens liever niet willen delen, is deze tool minder geschikt.

6.     Vattenfall

Vattenfall geeft op de eigen website duidelijk aan dat het niet mogelijk is om zelf een (geldig) energielabel van je huis te berekenen. Het energiebedrijf biedt dan ook geen tool hiervoor, maar geeft wel informatie over hoe een energielabel tot stand komt.

Daarnaast geeft Vattenfall advies over hoe je het energielabel van je huis kunt verbeteren. Deze website is dan ook minder geschikt voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een tool om zelf snel hun energielabel te berekenen.

Mijn energielabel vaststellen: hoe doe ik dat?

Het berekenen van een energielabel is helaas niet zelf mogelijk. Je kunt je energielabel weliswaar inschatten met een gratis tool, maar deze inschatting is doorgaans zeer onnauwkeurig. Bovendien vragen sommige tools om privacygevoelige informatie.

Voor het betrouwbaar vaststellen van je energielabel kun je dan ook het beste een geldig energielabel aanvragen. Dit geeft je zekerheid over de energiezuinigheid van je woning en kun je tot 10 jaar lang gebruiken bij een eventuele verkoop.

Direct jouw energielabel aanvragen?

Ja, ik wil het goed geregeld hebben  Direct de juiste specialist vinden

Veelgestelde vragen

Het is niet mogelijk om zelf accuraat je energielabel te berekenen. Wel kun je een gratis online tool gebruiken om je energielabel te schatten. Voor het accuraat bepalen van het energielabel is een huisbezoek door een energieadviseur nodig.

Alleen een energieadviseur kan het energielabel van een woning nauwkeurig bepalen. Een geldig energielabel is daarom in 2025 verplicht bij verkoop. Bij verkoop zonder geldig energielabel krijg je als huiseigenaar een boete van €515.

Er zijn verschillende online tools om zelf je energielabel te berekenen, maar deze tools geven vooral een ruwe schatting. Wil je zekerheid over de energieprestatie van je huis, dan is het raadzaam om je huidige energielabel te checken en eventueel een nieuw label aan te vragen.

In 2025 wordt de energieprestatie van een woning berekend op basis van de NTA 8800- bepalingsmethode. Deze methode houdt rekening met onder meer de isolatie en installaties in een huis. Bekijk hier alle factoren die meewegen in de rekenmethodiek.

Goedkoop een energielabel aanvragen als particulier doe je door prijzen van energieadviseurs te vergelijken. Verzamel daarnaast alvast relevante documenten zoals renovatiegegevens en bouwtekeningen om inspectietijd en -kosten te drukken.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!

Op deze pagina

    Robert Welink Robert Welink Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!

    Deel dit artikel:
    Huis Verkopen © 2025 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223