Hoe vraag ik goedkoop een energielabel aan als particulier?

Hoe vraag ik goedkoop een energielabel aan als particulier?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
5 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Een energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur, oplevering van een woning en bij ingrijpende renovaties.
  • De kosten voor een energielabel variëren gemiddeld tussen €290 en €345, afhankelijk van de woning en de complexiteit van de inspectie.
  • Energieadviseurs gratis vergelijken via Huis Verkopen kan veel geld besparen.

Goedkoop een energielabel aanvragen als particulier is heel eenvoudig. In dit artikel leggen we uit in welke situatie je een energielabel nodig hebt, wat een aanvraag kost en hoe je het goedkoopste energielabel al in enkele minuten hebt geregeld.

Direct mijn energielabel checken  Op basis van postcode en huisnummer

Wanneer heb je als particulier een energielabel nodig?

Als huiseigenaar in Nederland heb je in verschillende situaties een energielabel nodig:

1.     Verkoop van je huis

Bij de verkoop van je huis ben je wettelijk verplicht om de nieuwe eigenaar een geldig energielabel te overhandigen. Je moet het label al vermelden in de advertenties wanneer je het huis te koop zet, bijvoorbeeld op Funda of Facebook.

Het ontbreken van een geldig energielabel bij de overdracht kan leiden tot een boete. In 2024 bedraagt deze boete €450. Check voor je eigen adres daarom altijd hoe lang het energielabel nog geldig is.

2.     Verhuur van je huis

Ook bij de verhuur van je woning is het verplicht om aan de nieuwe huurder een geldig energielabel te tonen. Dit geeft de huurder inzicht in de energiezuinigheid van het huis, wat invloed heeft op de hoogte van de energierekening.

Een energielabel bij verhuur is verplicht in zowel de sociale sector als bij particuliere verhuur. Voor kamerverhuur, zoals studentenkamers, is een energielabel niet verplicht.

3.     Ingrijpende renovatie

Bij een ingrijpende renovatie van je woning, waarbij meer dan 25% van de woonoppervlakte wordt vernieuwd of vergroot, is een nieuw energielabel aanvragen verplicht. De kans is immers groot dat de energieprestatie van je huis door de renovatie is veranderd.

4.     Oplevering van nieuwbouwwoningen

Sinds 1 januari 2015 is een geldig energielabel verplicht voor alle nieuwbouwwoningen die worden opgeleverd. Het label moet door de verkoper (ontwikkelaar of bouwer) bij oplevering aan jou als koper worden overhandigd.

Overweeg je je huidige woning te verkopen en een nieuwbouwwoning te kopen? Dan geeft het energielabel bij oplevering je inzicht in de energiezuinigheid van het nieuwe huis op basis van onder meer de gebruikte bouwmaterialen en installaties.

Uitzonderingen: wanneer heb je geen energielabel nodig?

Een energielabel heb je niet nodig als particuliere eigenaar van:

  • Beschermde monumenten
  • Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m²
  • Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen (zoals schuren of garages)
  • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn en een verwacht energieverbruik hebben van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik

Wat kost een energielabel gemiddeld?

Het aanvragen van een energielabel als particulier kost gemiddeld €315. Het kan echter ook goedkoper, want de exacte kosten variëren afhankelijk van de volgende factoren:

Type woning

Het type woning speelt een belangrijke rol in de kosten van een energielabel. Een label is voor een appartement bijvoorbeeld vaak goedkoper dan een vrijstaande woning, omdat het voor de energieadviseur minder complex is om de energieprestaties te beoordelen.

Kosten energielabel per type woning in september 2024 Kosten (gemiddeld)
Appartement €290
Eengezinswoning €315
Vrijstaande woning €325
Villa €345
Scroll de tabel naar rechts voor meer informatie
Weetje
Een specialist in energielabels is vrij om zijn eigen tarieven te bepalen. Daarom zijn de tarieven voor jouw woning afhankelijk van jouw regio, woningtype en woonoppervlak. Bekijk de prijzen voor jouw woning.

Woonoppervlakte

Je ziet het al in de bovenstaande tabel; hoe groter je huis, hoe hoger de energielabel kosten kunnen uitvallen. De energieadviseur loopt namelijk de hele woning door, waardoor de inspectie van een groter huis meer werk – en dus kosten – met zich meebrengt.

Complexiteit

Bijzondere kenmerken van een woning, zoals ongebruikelijke bouwstijlen of energiebesparende installaties, kunnen een inspectie ook complexer maken. In dat geval zal de energieadviseur de extra kosten doorberekenen in zijn offerte.

Tijd

Ook de tijd die de energieadviseur nodig heeft om je huis te inspecteren, is een kostenfactor. Inspecties duren gemiddeld 1 tot 2 uur, maar dit kan variëren afhankelijk van o.a. de woonoppervlakte, de complexiteit en het type woning.

Documentatie

Zoals je bij de verkoop van je huis documenten nodig hebt, komen deze bij het bezoek van een energieadviseur ook goed van pas. Documenten zoals bouwtekeningen en gegevens over eerdere renovaties kunnen de tijd (en kosten) van de inspectie namelijk verminderen.

Locatie

Ook de locatie van een huis heeft invloed op de reiskosten van een energieadviseur. Kies daarom liefst voor een energieadviseur bij jou in de buurt. Zo bespaar je onnodige reiskosten en valt de aanvraag van een energielabel goedkoper uit.

Marktwerking

De prijzen van energieadviseurs kunnen verschillen. Het is daarom raadzaam om niet de eerste de beste adviseur te kiezen, maar de kosten van verschillende energieadviseurs bij jou in de buurt te vergelijken. Dat doe je gratis en vrijblijvend via deze link.

Hoe kan ik een goedkoop energielabel aanvragen?

We hebben je de beste tip om goedkoop een energielabel aan te vragen zojuist al gegeven; vergelijk verschillende energieadviseurs. Het handmatig aanvragen en vergelijken van offertes is echter veel werk – gebruik daarom onze gratis vergelijkingsservice.

Het vergelijken van energieadviseurs is via Huis Verkopen snel en geheel vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast. Bovendien weten de adviseurs dat ze met elkaar worden vergeleken, waardoor ze jou altijd het beste aanbod doen.

Weetje
Een energielabel mag alleen worden toegekend door een erkend EPA-W adviseur met een BRL 9500-certificering. Alle energieadviseurs in onze gratis prijsvergelijking zijn gecertificeerde EPA-W adviseurs die in jouw buurt beschikbaar zijn.

Direct het goedkoopste energielabel in jouw buurt aanvragen?

Ja, ik wil goedkoop een energielabel aanvragen  Vergelijk kosten per energieadviseur

Veelgestelde vragen

Een energielabel is verplicht voor particuliere huiseigenaren bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Dit geldt ook bij ingrijpende renovaties waarbij meer dan 25% van de woonoppervlakte wordt vernieuwd of vergroot.

In september 2024 kost een energielabel gemiddeld €315. De kosten voor het aanvragen van een energielabel zijn afhankelijk van factoren zoals het type woning, de woonoppervlakte, de complexiteit van de woning, de inspectietijd en de locatie.

De beste manier om als particulier goedkoop een energielabel aan te vragen is door energieadviseurs te vergelijken. Ook het verzamelen van relevante documenten, zoals bouwtekeningen en renovatiegegevens, kunnen de inspectietijd en kosten verminderen.

Een energielabel mag alleen worden toegekend door een erkend EPA-W adviseur die in het bezit is van een BRL 9500-certificering. Bij het aanvragen van een energielabel is het daarom belangrijk om te controleren of de energieadviseur deze certificering bezit.

Een energielabel is niet nodig voor o.a. beschermde monumenten, vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m² en gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen (denk aan garages of schuren).

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223