Uit elkaar en huis verkopen: hoe werkt dat?

Uit elkaar en huis verkopen: hoe werkt dat?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 3 augustus 2024
11 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Als je uit elkaar gaat en een koophuis hebt zijn er twee opties: het huis verkopen en de opbrengst verdelen of in het huis blijven wonen en de vertrekkende partner uitkopen.
  • De verdeling van de woning hangt af van de relatievorm en gemaakte afspraken, zoals de huwelijkse voorwaarden of het samenlevingscontract.
  • De eerste stap als je weet dat je uit elkaar gaat, is het laten doen van een gratis waardebepaling door een makelaar. Dit geeft inzicht in wat het huis waard is en waar je eventueel recht op hebt.

Als je uit elkaar gaat en een koophuis hebt, zijn er een aantal belangrijke beslissingen die je moet nemen over de woning. In dit artikel lees je wat de opties zijn in jouw situatie, wanneer je het huis kunt verkopen en waar je op moet letten.

Uit elkaar en huis verkopen: wat zijn je opties?

Ga je uit elkaar terwijl je samen een koophuis hebt, dan zijn er twee opties:

  • Het huis verkopen en de opbrengst verdelen
  • De ene partner koopt de andere uit en blijft in het huis wonen

Welke optie het beste is hangt af van jullie persoonlijke situatie en voorkeuren. Hieronder lichten we beide opties verder toe, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Optie 1: Woning verkopen en opbrengst verdelen

Als jullie besluiten om het huis te verkopen, is de eerste stap om de waarde van de woning te laten bepalen door een makelaar. Op basis daarvan weet je wat jullie ongeveer kunnen verwachten qua verkoopopbrengst.

Vervolgens zetten jullie het huis te koop. Zodra de verkoop rond is, gebruiken jullie de opbrengst eerst om de hypotheek volledig af te lossen bij de bank. Het bedrag dat overblijft, de overwaarde, verdelen jullie.

Waren jullie beiden voor de helft eigenaar van de woning? Dan hebben jullie ook allebei recht op de helft van de overwaarde. Bijvoorbeeld:

  • Verkoopprijs woning: €350.000
  • Hypotheekschuld: €200.000
  • Overwaarde: €350.000 - €200.000 = €150.000
  • Verdeling overwaarde: €150.000 / 2 = €75.000 per persoon

Nadeel van deze optie is dat jullie allebei op zoek moeten naar een nieuwe woonruimte. Voordeel is dat jullie beiden met een schone lei kunnen beginnen, zonder nog financieel aan elkaar verbonden te zijn door het huis.

Tip
Je kunt de waarde ook laten bepalen door een taxateur (dit kost gemiddeld €700), maar een makelaar doet het net zo nauwkeurig, gratis en vrijblijvend. Indien gewenst kunnen jullie dezelfde makelaar ook gebruiken om het huis te verkopen.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Optie 2: Een van de partners koopt de ander uit

Willen jullie het huis niet verkopen, dan is uitkopen een alternatief. Degene die in het huis wil blijven wonen, koopt dan het deel van de ander. Ook hiervoor moet eerst de waarde van het huis worden bepaald.

Een rekenvoorbeeld van uitkopen bij een huiswaarde van €350.000

Stel, het gezamenlijke koophuis is €350.000 waard en de hypotheek is €200.000. De overwaarde is dan €150.000. Waren jullie beiden voor 50% eigenaar, dan moet degene die blijft de ander €75.000 betalen voor diens deel van de overwaarde.

Daarnaast moet degene die in het huis blijft de hypotheek en alle bijkomende lasten voortaan helemaal zelf betalen. De ander is niet meer aansprakelijk. Dit moet je goed regelen met de bank, anders blijf je mogelijk toch nog hoofdelijk aansprakelijk.

Of uitkopen financieel haalbaar is, hangt af van je inkomen en de hypotheekvoorwaarden. Meestal moet je de hypotheek oversluiten op alleen jouw naam. De bank kijkt dan opnieuw naar je inkomen en de waarde van het huis.

Voordelen uitkopen:

  • Je kunt in je vertrouwde huis blijven wonen
  • Kinderen kunnen in hun vertrouwde omgeving blijven
  • Je hoeft niet te verhuizen

Nadelen uitkopen:

  • Het is een flinke financiële last om je partner uit te kopen
  • Je zit nog aan het huis vast, terwijl je misschien liever een nieuwe start maakt
  • De maandlasten drukken op 1 inkomen in plaats van 2

Overweeg je om je ex-partner uit te kopen na de scheiding? Vraag dan eerst advies aan een financieel adviseur, bijvoorbeeld van je bank of een hypotheekadviseur. Zij kunnen je helpen om te bepalen of uitkopen in jouw situatie verstandig is.

Afspraken maken over de woning bij scheiding

Als je uit elkaar gaat en een koophuis hebt, is het slim om vooraf met een makelaar een reële verkoopprijs af te spreken waarbij jullie allebei akkoord gaan met verkoop. Zo voorkom je onenigheid en vertraging in het verkoopproces.

Vraag een gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Het belang van een echtscheidingsconvenant

Zijn jullie nog getrouwd, dan is het belangrijk om de afspraken die je over de scheiding maakt vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Dit document geeft duidelijkheid en rechtszekerheid voor de toekomst.

In een echtscheidingsconvenant staan onder andere de afspraken over de verdeling van jullie bezittingen en schulden, waaronder het gezamenlijke koophuis. In het convenant leg je ook vast wat er met de hypotheek gebeurt.

Gaat een van jullie de ander uitkopen en de hypotheek op zijn of haar naam zetten? Dan moeten hier ook met de hypotheekverstrekker duidelijke afspraken over gemaakt worden, die worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Het convenant is niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden om er een op te stellen. Zeker als er onenigheid is, helpt het om alle gemaakte afspraken zwart-op-wit te hebben. Een advocaat of mediator kan jullie begeleiden bij het opstellen.

Weetje
Naast de verdeling van de woning bevat het convenant ook afspraken over bijvoorbeeld de inboedel, alimentatie, pensioenen en de kinderen (in een ouderschapsplan). Het is dus een essentieel document om tot een zorgvuldige scheiding te komen.

Getrouwd versus samenlevingscontract

Hoe de woning precies verdeeld wordt als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, hangt af van jullie relatievorm en de gemaakte afspraken. Dit heeft invloed op de opties die je hebt. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste situaties.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen

Zijn jullie getrouwd of geregistreerd partners in gemeenschap van goederen? Dan is de woning automatisch van jullie samen, zelfs als deze maar op naam van één partner staat. Bij een scheiding hebben jullie dan de volgende mogelijkheden:

  • Een van jullie koopt de ander uit en blijft in de woning wonen
  • Jullie verkopen de woning en verdelen de opbrengst

De waarde van de woning laat je bepalen via een gratis waardebepaling. Hier trek je de hypotheekschuld van af. Een eventuele overwaarde of restschuld verdelen jullie gelijk. Degene die in de woning blijft, moet de hypotheek wel alleen kunnen dragen.

Huwelijk of partnerschap op huwelijkse voorwaarden

Hebben jullie huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Kijk dan goed wat hierin staat over het eigendom en de verdeling van de woning. Meestal geldt een van deze situaties:

Situatie Gevolg
Koude uitsluiting Woning is privébezit van eigenaar
Verrekenbeding Waarde woning wordt verdeeld volgens afspraak
Woning uitgesloten van gemeenschap Woning is privébezit van eigenaar
Scroll de tabel voor meer informatie

Afhankelijk van de gemaakte afspraken, kan het zijn dat een van jullie de ander moet uitkopen of dat de woning verkocht en de opbrengst verdeeld moet worden.

Tip
Jullie kunnen in overleg afwijken van de huwelijkse voorwaarden, maar let op eventuele fiscale gevolgen zoals schenkbelasting.

Samenlevingscontract of zonder samenlevingscontract

Wonen jullie samen met een samenlevingscontract? Dan kan hierin iets zijn vastgelegd over het eigendom van de woning. Zo niet, dan geldt de woning als privébezit van degene die eigenaar is.

Staat de woning op jullie beider naam en zijn jullie dus samen eigenaar? Dan moeten jullie in overleg bepalen of een van jullie de ander uitkoopt of dat jullie de woning verkopen en de opbrengst delen.

Hebben jullie geen samenlevingscontract? Dan geldt de woning als privébezit van de eigenaar. Deze hoeft bij uit elkaar gaan niets te vergoeden aan de ander en kan dus zelf bepalen of hij of zij in de woning blijft of deze verkoopt.

Getrouwd in gemeenschap van goederen 50/50 verdeling van de overwaarde
Getrouwd op huwelijkse voorwaarden Verdeling op basis van de huwelijkse voorwaarden
Samenwonend met samenlevingscontract Verdeling op basis van het samenlevingscontract
Samenwonend zonder samenlevingscontract Verdeling op basis van de eigendomsverhouding bij aankoop woning
Scroll de tabel voor meer informatie

Uit elkaar met koophuis: kan ik de ander uitkopen?

Als je uit elkaar gaat en de andere partner uit wil kopen, is het cruciaal om eerst de financiële haalbaarheid te onderzoeken. Wat zijn jouw hypotheekmogelijkheden in 2024?

De hypotheeknormen zijn in 2024 op enkele punten gewijzigd. Zo hangt de maximale hypotheek nu af van het energielabel van de woning. Bij een zuinig huis (t/m label D) kun je tot wel €30.000 extra lenen.

Verder is de NHG-grens verhoogd naar €435.000 (of €461.100 met energiebesparende maatregelen). Valt jouw hypotheek hieronder, dan biedt dit extra zekerheden en vaak een lagere rente.

Inkomensnormen en alimentatieverplichtingen

De partneralimentatie is sinds 2020 wettelijk gemaximeerd op 5 jaar voor relaties korter dan 5 jaar en 12 jaar voor langere relaties. De precieze hoogte hangt af van jullie netto besteedbaar gezinsinkomen.

Heb je kinderen, dan geldt er ook een kinderalimentatieplicht tot hun 21e. De rechter stelt deze vast volgens vaste normen, tenzij je er samen uitkomt. Een ouderschapsplan is hierbij verplicht.

Voorbeeldberekening alimentatie
Gezinsinkomen Kinderalimentatie (1 kind) Partneralimentatie
€ 3.000 netto/mnd € 250 - € 300 per kind € 300 - € 400
€ 5.000 netto/mnd € 400 - € 450 per kind € 500 - € 600
Scroll de tabel voor meer informatie

Deze nieuwe inkomenssituatie heeft directe invloed op je hypotheekmogelijkheden. Geldverstrekkers kijken naar het inkomen van de achterblijvende partner en hanteren strenge leennormen.

Weetje
Gelukkig mag je bij een scheiding soms afwijken van deze normen, zodat je de hypotheek toch kunt voortzetten. Vraag je hypotheekadviseur naar de zogenaamde explain-regeling.

Restschuld en rente-aftrek

Levert de verkoop van jullie huis niet genoeg op om de hypotheek af te lossen? Dan blijf je achter met een restschuld. Wat betekent dit fiscaal?

Goed nieuws: de rente over deze restschuld is onder voorwaarden nog aftrekbaar in 2024. Dit geldt als je voor 2018 de woning verkocht hebt. De restschuld en bijbehorende renteaftrek mag je dan maximaal 15 jaar opvoeren in box 1.

Sta je sinds 2018 'onder water' met je hypotheek, dan is de rente helaas niet meer aftrekbaar. De restschuld valt dan in box 3, waar vermogen belast wordt. Wel kun je de schuld daar salderen met je overige bezittingen.

Verkoopverlies en een eventuele boete voor het oversluiten van de hypotheek zijn niet aftrekbaar. Laat je daarom goed informeren door een makelaar over alle fiscale aspecten bij verkoop, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

  • Restschuldrente is onder voorwaarden 15 jaar aftrekbaar als de woning voor 2018 is verkocht
  • Bij verkoop sinds 2018 valt een restschuld in box 3
  • Verkoopverlies en oversluiting boetes zijn nooit aftrekbaar

Vergelijk gratis makelaarsGespecialiseerd in verkoop na scheiding

Omgaan met conflicten en meningsverschillen

Wanneer je uit elkaar gaat, kunnen er conflicten en meningsverschillen ontstaan over de verdeling van bezittingen, zoals jullie huis. Dit is heel normaal, want jullie hebben allebei je eigen belangen en emoties.

Probeer open en eerlijk met elkaar te communiceren. Luister naar elkaars standpunten en wees bereid om compromissen te sluiten. Focus je op oplossingen in plaats van op verwijten.

Tip
Houd het contact met elkaar, ook al is dat soms moeilijk. Zo voorkom je dat kleine meningsverschillen uitgroeien tot grote conflicten die de verkoop van jullie huis in de weg staan.

Mediation en echtscheidingsadvocaat

Als je er samen niet uitkomt, kan een mediator of echtscheidingsadvocaat uitkomst bieden. Een mediator is onpartijdig en helpt jullie om in gesprek te blijven en afspraken te maken over de verdeling van jullie bezittingen. Dit is vaak sneller en goedkoper dan een rechtszaak.

Een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat kan jullie adviseren over jullie rechten en plichten bij de verkoop van de woning. Zo weet je zeker dat de gemaakte afspraken juridisch in orde zijn. Sommige advocaten zijn ook opgeleid als mediator, zodat je het beste van beide werelden hebt.

Rechtbank en gedwongen verkoop

Lukt het echt niet om er samen uit te komen, dan is de gang naar de rechtbank soms onvermijdelijk. De rechter kan dan bepalen hoe jullie bezittingen, waaronder het huis, verdeeld worden. In het uiterste geval kan de rechter zelfs een gedwongen verkoop van de woning opleggen.

Bij een gedwongen verkoop wordt het huis op een executieveiling verkocht. De opbrengst is dan vaak lager dan de werkelijke waarde. Bovendien heb je geen controle over het verkoopproces en moet je verplicht het huis uit. Dit is dus echt een laatste redmiddel als er geen andere oplossing mogelijk is.

Weetje
Het laatste dat je wilt, is een gedwongen verkoop onder de marktwaarde. Laat daarom een gratis waardebepaling uitvoeren, zodat je weet wat het huis waard is en er samen uit kan komen. Een waardebepaling is geheel vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Veelgestelde vragen

Als je uit elkaar gaat en een koophuis hebt, zijn er twee hoofdopties: het huis verkopen en de opbrengst verdelen, of één partner koopt de ander uit en blijft in het huis wonen. Welke optie het beste is hangt af van jullie persoonlijke situatie en voorkeuren.

Bij een scheiding wordt de waarde van het huis meestal bepaald door een makelaar via een gratis waardebepaling. Je kunt de waarde ook laten bepalen door een taxateur, maar dit kost gemiddeld €700, terwijl een makelaar de waarde net zo betrouwbaar en vrijblijvend bepaalt.

Of je eerst moet scheiden of eerst het huis moet verkopen, hangt af van jullie specifieke situatie en afspraken. Meestal is het verstandig om eerst te scheiden. Het is belangrijk om de afspraken over de verdeling van het huis hoe dan ook vast te leggen in een echtscheidingsconvenant, ongeacht of je het huis voor of na de officiële scheiding verkoopt.

Je ex-partner kan de verkoop van het huis tegenhouden als hij of zij mede-eigenaar is, wat tot vertraging en conflicten kan leiden. In het uiterste geval kan een rechter een gedwongen verkoop opleggen, maar het is beter om er samen uit te komen, eventueel met hulp van een mediator of echtscheidingsadvocaat.

Als je uit elkaar gaat, moet de hypotheek worden aangepast of afgelost. Bij verkoop van het huis wordt de hypotheek afgelost met de verkoopopbrengst, terwijl bij uitkopen één partner meestal de hypotheek moet oversluiten op alleen zijn of haar naam.

Of je ex-partner recht heeft op de overwaarde van het huis hangt af van jullie relatievorm en gemaakte afspraken. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen hebben beide partners meestal recht op de helft van de overwaarde, terwijl bij huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract andere afspraken kunnen gelden.

Als uitkopen niet lukt bij een scheiding, is verkoop van de woning vaak de enige optie. In dat geval moeten jullie het huis te koop zetten en de opbrengst verdelen volgens de geldende afspraken of wettelijke regels.

Je rechten na 5 jaar samenwonen hangen af van of jullie een samenlevingscontract hadden en wat daarin is afgesproken. Zonder samenlevingscontract geldt de woning als privébezit van de eigenaar die op de eigendomsakte staat, ongeacht hoelang je samen hebt gewoond in het huis. 

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223