Hoe lang kan ex verkoop van het huis tegenhouden?

Hoe lang kan ex verkoop van het huis tegenhouden?
Robert Welink
- Expert woningmarkt
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 1 juli 2024
5 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Als beide partners eigenaar zijn van de woning, kan het ingewikkeld worden als een van hen de verkoop tegenhoudt.
  • Via de rechter kan een 'machtiging tegeldemaking' aangevraagd worden om zonder medewerking van de ex-partner de woning te verkopen.
  • De rechter kan instemmen met het tegenhouden van de verkoop van de woning tot maximaal drie jaar in bepaalde situaties, zoals wanneer de woning onder water staat of er een noodsituatie qua huisvesting zou ontstaan.

Een scheiding is al moeilijk genoeg, maar wat als je ex de verkoop van jullie gezamenlijke huis tegenhoudt? Hoe lang kan dit duren en wat kun je eraan doen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Wie is de eigenaar van het huis?

De eerste stap is om te bepalen wie de eigenaar van het huis is:

  • Als jullie beiden eigenaar zijn, kan het ingewikkeld worden als een van jullie de verkoop van het huis tegenhoudt.
  • Als jij niet de eigenaar bent, dan heeft in principe alleen je ex-partner iets te zeggen over de woning.

Maar in veel gevallen zijn beide partners eigenaar van de woning. Dat geldt sowieso als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen.

Gezamenlijk eigenaar, maar niet voor altijd

Na een scheiding kun je ervoor kiezen om samen eigenaar te blijven van de woning, maar dit is niet gebruikelijk. Meestal kiezen ex-partners voor overname of verkoop van het huis.

Weetje
Niemand kan je verplichten om samen eigenaar te blijven. Als je dat vrijwillig afspreekt, mag dit maximaal voor 5 jaar. De hoofdregel is dat iedere deelgenoot altijd verdeling mag eisen.

Wie blijft er in het huis wonen?

Tijdens de scheidingsprocedure kan er discussie ontstaan over wie er in het huis blijft wonen. Vaak blijft één van de partners, al dan niet met de kinderen, in het echtelijke koophuis na de scheiding.

Als je het niet eens kunt worden, kan de rechter gevraagd worden om een termijn te geven voor het verlaten van de woning. De rechter maakt dan een belangenafweging.

Factoren zoals de aanwezigheid van kinderen, wie de meeste zorg voor de kinderen heeft en de financiële positie van beide partners spelen hierbij een rol.

Wat als mijn ex niet wil meewerken aan de verkoop?

Het kan zijn dat jij de woning wilt verkopen, maar dat je ex-partner hieraan niet wil meewerken. In dat geval kun je verschillende stappen ondernemen:

  • Je kunt via de rechter een 'machtiging tegeldemaking' aanvragen. Met deze machtiging kun je zonder de medewerking van je ex-partner zelf de woning verkopen. Als je ex niet meewerkt aan de taxatie, mag een taxateur een zogenoemde geveltaxatie afgeven.
  • Je kunt de woning zelf overnemen, als je ex-partner de woning niet overneemt. Deze 'toedeling aan jezelf' verloopt via een normale rechtbankprocedure.

Wat is een geveltaxatie?

Een geveltaxatie is alleen een vluchtige inspectie van de buitenkant van het huis. Hierdoor kan de bepaalde waarde flink afwijken van de werkelijke verkoopwaarde en loop je het risico de vraagprijs verkeerd in te steken.

Een verkeerde vraagprijs kan leiden tot:

  • Een trage verkoop (de vraagprijs is te hoog)
  • Een verliesgevende verkoop (de vraagprijs is te laag)

Zie een geveltaxatie dan ook echt als allerlaatste optie wanneer je ex de verkoop van het huis blijft tegenhouden. Veel beter zou zijn om in overleg met je ex een gratis waardebepaling door een makelaar te laten doen.

Tip
Een gratis waardebepaling is vrijwel net zo nauwkeurig als een officiële (volledige) taxatie, maar dan zonder de taxatiekosten van gemiddeld € 700. Wellicht dat je ex wél akkoord gaat met een waardebepaling, want deze is gratis en vrijblijvend.

Vraag jouw gratis waardebepaling aan Bij een lokale, ervaren makelaar

Wat als ik de woning wil overnemen?

Als jij de woning wil overnemen, moet je je ex-partner uitkopen.

Dit betekent dat je de helft van de overwaarde van de woning aan je ex-partner moet betalen. Als er sprake is van onderwaarde, moet je ex-partner de helft van deze onderwaarde aan jou betalen.

Het is belangrijk om te weten dat de bank hier ook mee moet instemmen. De bank zal beoordelen of je in staat bent om de volledige hypotheeklasten te dragen.

Kan de verkoop van de woning worden tegengehouden?

Er zijn situaties waarin het niet redelijk of wenselijk is dat de echtelijke woning verkocht wordt. In dat geval kan je ex de verkoop van de woning via de rechter tot maximaal drie jaar tegenhouden.

De rechter kan hier bijvoorbeeld mee instemmen wanneer:

  • De woning onder water staat en je ex-partner die nog in de woning woont bereid en in staat is om gedurende een bepaalde periode de hypotheeklasten te dragen.
  • Er door het vertrek uit de woning een noodsituatie ontstaat qua huisvesting voor je ex-partner en kinderen die in de woning wonen.

Hoe zit het met de hypotheeklasten?

Hoe dan ook is het raadzaam om al vóór de verkoop afspraken te maken over de verdeling van de hypotheeklasten. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je deze lasten nog beiden voor de helft voldoet.

Of je spreekt af dat de partner die nu nog in de woning woont, in het vervolg alle hypotheeklasten op zich neemt. Houd hierbij wel rekening met de fiscale gevolgen. Het is verstandig om hierover advies in te winnen bij een financieel adviseur.

Als één partner het huis niet wil verkopen, terwijl de andere partner dat wel wil, kan dit tot problemen leiden. De partner die het huis wil verkopen, kan via de rechter een 'machtiging tegeldemaking' aanvragen om de woning zonder medewerking van de ex-partner te verkopen.

In bepaalde situaties kan je ex de verkoop van de echtelijke woning via de rechter tot maximaal drie jaar tegenhouden. De rechter kan hiermee instemmen als de woning 'onder water staat' of als er door het vertrek uit de woning een noodsituatie qua huisvesting ontstaat.

Een geveltaxatie is een snelle inspectie van de buitenkant van het huis. Hierdoor kan de vraagprijs bij verkoop verkeerd worden ingestoken. Een verkeerde vraagprijs kan leiden tot een trage of verliesgevende verkoop. Een nauwkeurige gratis waardebepaling is daarom altijd een betere optie dan een geveltaxatie, mits de ex-partner hiermee instemt.

Als één partner de echtelijke woning wil overnemen, moet deze de andere partner uitkopen. Dit betekent dat de overnemende partner de helft van de overwaarde aan de ex-partner moet betalen, of in geval van onderwaarde juist de helft van de onderwaarde van de ex-partner moet ontvangen.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2025 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223