Wat is de slechtste tijd om je huis te verkopen?

Wat is de slechtste tijd om je huis te verkopen?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 25 juli 2024
11 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Volgens onafhankelijke statistieken is september 2024 een gunstige periode om in Nederland je huis te verkopen.
  • Wat de slechtste tijd is om je huis te verkopen, hangt af van factoren als de (regionale) woningmarkt, seizoensgebonden trends en je persoonlijke situatie.
  • Sommige makelaars weten huizen zelfs in relatief 'slechte' periodes snel en winstgevend te verkopen. Daarom is het slim om makelaars te vergelijken.

Ben je van plan om je huis te verkopen, maar twijfel je of september 2024 hiervoor wel het juiste moment is? In deze gids ontdek je alles over de beste periode om je woning te verkopen, zodat je het maximale uit de verkoop haalt.

Is dit de slechtste tijd om je huis te verkopen?

We kunnen je geruststellen: september 2024 is zeker niet het slechtste moment om je woning te verkopen. Uit onafhankelijke statistieken blijkt dat het in vergelijking met eerdere maanden en jaren een gunstige periode is om te verkopen.

Niet voor niets behalen makelaars in september 2024 bovengemiddelde verkoopprestaties (gemeten op o.a. verkoopsnelheid en verkoopprijs). Wel verkopen sommige makelaars huizen aanzienlijk sneller en winstgevender dan hun collega's.

Wil je in deze maanden het meeste uit de verkoop van je woning halen? Dan is het verstandig om lokale makelaars te vergelijken op hun verkoopprestaties en kosten. Via Huis Verkopen doe je dat snel, makkelijk en gratis.

Vergelijk gratis makelaarsOp kosten en verkoopprestaties

Welke factoren bepalen het goede moment om te verkopen?

Hoewel dit een goede periode in 2024 is om je huis te verkopen, kan het zijn dat je nog even met de verkoop wilt wachten. Maar hoe weet je nu of het later nog steeds een goed moment is om te verkopen?

Er zijn verschillende factoren die bepalen of het een goed of slecht moment is om je huis in de verkoop te zetten, zoals:

  1. De huidige staat van de woningmarkt
  2. Verwachtingen voor de huizenprijzen in 2024
  3. Regionale verschillen in de woningmarkt
  4. Seizoensgebonden trends in huizenverkoop
  5. Je persoonlijke omstandigheden als verkoper

Laten we deze punten eens nader bekijken, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen over de timing van je huisverkoop.

1. De huidige staat van de woningmarkt

De woningmarkt is constant in beweging. In sommige jaren is er veel vraag naar huizen, stijgen de prijzen en worden woningen snel verkocht.

Andere periodes is het aanbod groter dan de vraag, dalen de prijzen en duurt het langer voordat een woning van eigenaar wisselt.

In 2023 zagen we voor het eerst in tien jaar een daling van de gemiddelde verkoopprijs van woningen in Nederland:

  • Over het hele jaar lag de gemiddelde prijs 2,9% lager dan in 2022
  • Het aantal verkochte woningen nam ook af met 5,5% tot 182.000 transacties

Toch kwam de woningmarkt eind 2023 weer in beweging door een toename van het consumentenvertrouwen. Dit kwam onder meer door de gestabiliseerde hypotheekrente en gestegen inkomens.

In 2024 trekt de woningmarkt nog steeds aan na deze lichte dip. De huizenprijzen stijgen weer, met zo'n 7-10% ten opzichte van vorig jaar.

Toch worden er naar verwachting minder huizen verkocht dan het afgelopen jaar. Dat komt vooral doordat er een groot tekort is aan woningen.

Voor jou als verkoper betekent dit dat de kans groot is dat je een goede prijs voor je woning kunt krijgen. Maar de concurrentie tussen verkopers is ook groter.

Weetje
Nederland wil binnen tien jaar één miljoen nieuwe woningen bouwen, maar er is een tekort aan nieuwe huizen, wat de huizenprijzen doet stijgen.

2. Verwachtingen voor de huizenprijzen in 2024 

Verschillende banken hebben hun verwachtingen uitgesproken over de ontwikkeling van de huizenprijzen in 2024 :

  • ABN Amro verwacht een prijsstijging van 6% in 2024 en 5% in het jaar erna
  • Rabobank voorspelt een prijsstijging van 6,2% in 2024 en 6,3% in het jaar erna
  • ING schat een prijsstijging van tussen de 5% en 8% in 2024

Ondanks de economische onzekerheid lijken de huizenprijzen dus niet in te storten.

Dit komt mede doordat de werkloosheid in Nederland laag blijft en veel bedrijven hogere salarissen betalen om personeel aan te trekken. Hierdoor kunnen veel mensen nog steeds een woning kopen.

Weetje
De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Nederland ligt in 2024 op € 432.000, ruim 3,8% hoger dan een jaar eerder.

3. Regionale verschillen in de woningmarkt

Belangrijk om te beseffen is dat de woningmarkt niet overal in Nederland hetzelfde is:

  • In het afgelopen jaar steeg de relatieve woningdruk het meest in het gebied rondom Deventer en in het noordwesten van Brabant.
  • In kleinere gemeenten rondom Amsterdam en in de Betuwe daalde de relatieve woningdruk juist, doordat het aantal transacties en de gemiddelde koopsom daar daalden.

Ook prijsschommelingen kunnen per regio verschillen. Houd er rekening mee dat als in jouw gemeente veel rijtjeshuizen zijn verkocht en het jaar ervoor veel vrijstaande woningen, dit invloed heeft op de gemiddelde koopsom.

Ben jij benieuwd wat de prijsontwikkelingen zijn in jouw buurt? Ga naar onze overzichtspagina van Woningmarktcijfers en klik op de naam van jouw gemeente. Je ziet dan alle ontwikkelingen in huizenprijzen in de laatste 3 maanden.

Of nog beter: laat een gratis waardebepaling van je woning doen. Hierbij komt een makelaar vrijblijvend bij je langs om de actuele marktwaarde van je woning te bepalen. Een waardebepaling is vrijwel net zo nauwkeurig als een taxatie.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

4. Seizoensgebonden trends in huizenverkoop

Uit cijfers van het CBS blijkt dat sommige maanden gemiddeld betere of slechtere momenten zijn om je huis te verkopen:

  • In februari en juni worden er bijvoorbeeld minder huizen verkocht. Over de afgelopen 5 jaar werden er in juni gemiddeld 16.634 huizen verkocht. In februari waren dit er gemiddeld slechts 14.733 huizen.
  • Ter vergelijking: in december en juli, de populairste maanden, werden er respectievelijk 22.048 en 18.799 woningen verkocht. Dat is zo'n 25-50% meer dan in februari en juni.

Deze verschillen in het aantal woningtransacties hebben vooral te maken met praktische zaken zoals vakanties, feestdagen en het weer. Daarnaast zijn er seizoensgebonden verschillen in transactieprijzen:

  • Volgens Funda is mei gemiddeld de beste maand qua transactieprijs per vierkante meter. De prijs ligt dan zo'n €46 per m2 boven het jaargemiddelde. December is juist de slechtste maand, met de laagste prijzen.

Ook deze cijfers te maken met de feestdagen en de winterse omstandigheden. Mensen zijn dan meer bezig met de kerst dan met huizenjacht. En een woning oogt vaak minder aantrekkelijk als de tuin er kaal en koud bij ligt.

Maar let op: al deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan anders zijn, afhankelijk van het type woning, de locatie en andere omstandigheden. Laat je dus niet te veel leiden door de seizoenen.

Tip
Door alert te blijven op veranderingen in de markt en samen te werken met een ervaren makelaar, vergroot je je kansen op een succesvolle verkoop.

5. Persoonlijke omstandigheden van de verkoper

Misschien wel de belangrijkste factor bij de timing van je huisverkoop, zijn je persoonlijke omstandigheden en wensen.

Heb je bijvoorbeeld haast omdat je een ander huis op het oog hebt? Dan is snel verkopen belangrijker dan de allerhoogste prijs krijgen.

Een slimme zet kan zijn om te kijken of je je huidige woning kunt verbouwen in plaats van te verhuizen. Zo speel je in op de krappe markt.

Veranderingen in de hypotheekregels en belastingen kunnen ook meespelen in je overweging om te verkopen:

  • In 2024 kun je als starter een hypotheek krijgen tot €435.000 zonder overdrachtsbelasting te betalen
  • De jubelton (belastingvrije schenking voor een huis) is afgeschaft in 2024

Bespreek je situatie met een financieel adviseur en makelaar om te bepalen wat het beste moment is in jouw geval. Bij een makelaar kun je gratis verkoopadvies aanvragen om meer inzicht te krijgen in de beste keuze.

Weetje
Bij een gratis verkoopadvies houdt een makelaar altijd rekening met jouw persoonlijke situatie en wensen. Hij voert een gratis waardebepaling uit van de woning, vertelt je de actuele marktwaarde en geeft advies of dit voor jou een goed moment is om te verkopen.

Vraag gratis verkoopadvies aanBij een lokale, ervaren makelaar

Tips om je huis sneller te verkopen, ongeacht de periode

Hoewel er bepaalde periodes zijn waarin de huizenmarkt minder gunstig is voor verkopers, geldt september 2024 nog steeds als een gunstig moment om je huis te verkopen.

Of het nu een goede of 'slechte' periode is, er zijn altijd een aantal dingen die je kunt doen om je huis sneller te verkopen. Met de juiste stappen kun je potentiële kopers overtuigen en een vlotte verkoop realiseren.

Hier zijn enkele tips die je kunt toepassen om je huis in de kijker te zetten en sneller te verkopen, zelfs in een uitdagende markt:

  • Professionele foto's en actieve promotie van je huis
  • Scherpe prijsstelling en aantrekkelijke presentatie
  • Samenwerking met een ervaren makelaar

Professionele foto's en actieve promotie van je huis

Een van de belangrijkste stappen om je huis snel te verkopen, is het maken van professionele foto's en video's. Dit trekt de aandacht van potentiële kopers en geeft hen een goed beeld van je woning, zelfs voordat ze een bezichtiging plannen.

Zorg ervoor dat de foto's helder, goed belicht en aantrekkelijk zijn. Highlight de beste kenmerken van je huis en toon de ruimtes vanuit de meest flatteuze hoeken. Overweeg ook het maken van een promotievideo voor een virtuele rondleiding.

Naast professionele foto's en video's, is het belangrijk om je huis actief te promoten op verschillende kanalen, zoals:

  • Populaire huizenwebsites zoals Funda
  • Social media platforms zoals Facebook en Instagram
  • Lokale kranten en vastgoedmagazines

Door je huis op meerdere plaatsen onder de aandacht te brengen, vergroot je de kans dat potentiële kopers het opmerken en contact met je opnemen voor een bezichtiging.

Tip
Een lokale full-service makelaar neemt je alle taken op het gebied van foto's, video's en promotie uit handen en zorgt ervoor dat jouw woning aantrekkelijk in de markt wordt gezet voor kopers.

Scherpe prijsstelling en aantrekkelijke presentatie

Een andere cruciale factor bij het snel verkopen van je huis is de prijsstelling. Het is verleidelijk om een hoge prijs te vragen, maar in een uitdagende markt kan dit potentiële kopers afschrikken en het verkoopproces vertragen.

Weetje
Stel een concurrerende prijs vast die overeenkomt met de waarde van je woning. Een makelaar kan een gratis verkoopadvies uitbrengen over een vraagprijs die maximale interesse trekt en kan leiden tot snellere biedingen.

Naast de prijsstelling is het ook belangrijk om je huis aantrekkelijk te presenteren. Zorg ervoor dat je woning schoon, opgeruimd en uitnodigend is voor potentiële kopers. Overweeg om:

  • Overbodige spullen op te ruimen en op te bergen
  • Neutrale kleuren te gebruiken voor de muren en inrichting
  • Kleine reparaties en opknapwerkzaamheden uit te voeren
  • De tuin goed te onderhouden en aantrekkelijk te maken

Het opknappen van je huis voor verkoop maakt een positieve indruk op kopers en kan hen ertoe aanzetten sneller een bod uit te brengen.

Samenwerking met een ervaren makelaar

Het inhuren van een ervaren makelaar die bekend is met jouw regio en een bewezen track record heeft in het snel verkopen van huizen, kan een enorm verschil maken. Een goede makelaar biedt waardevolle expertise, marktkennis en een uitgebreid netwerk van potentiële kopers.

Kijk niet alleen naar de tarieven van makelaars, maar ook naar hun eerdere verkoopresultaten. Lees daarnaast recensies van voormalige klanten om een idee te krijgen van hun effectiviteit en klantenservice.

Een ervaren makelaar kan je adviseren over de beste verkoopstrategieën, zoals:

  • Het bepalen van de optimale vraagprijs
  • Het organiseren van open huizen en bezichtigingen
  • Het onderhandelen met geïnteresseerde kopers
  • Het begeleiden van het hele verkoopproces, van begin tot eind

Door samen te werken met een deskundige makelaar die jouw belangen behartigt, kun je zelfs de slechtste tijd om je huis te verkopen omzetten in een kans om toch een succesvolle en snelle verkoop te realiseren.

Tip
Via Huis Verkopen kun je de kosten en prestaties van makelaars (denk aan gemiddelde verkoopsnelheid en verkoopprijzen) gratis en vrijblijvend met elkaar vergelijken. Zo kies je altijd de beste makelaar voor jouw persoonlijke situatie.

Vergelijk gratis makelaarsJe zit nergens aan vast

Veelgestelde vragen

In september 2024 is het zeker niet het slechtste moment om je woning te verkopen. Uit onafhankelijke statistieken blijkt dat het in vergelijking met eerdere maanden en jaren een behoorlijk gunstige periode is om te verkopen.

De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Nederland ligt in 2024 op ruim € 432.000, 3,8% hoger dan een jaar eerder. Verschillende banken verwachten het komende jaar een prijsstijging van 5-6,3%.

Factoren die bepalen of het een goed moment is om je huis te verkopen zijn onder meer de huidige staat van de woningmarkt, verwachtingen voor de huizenprijzen, regionale verschillen, seizoensgebonden trends en je persoonlijke omstandigheden als verkoper. Het is verstandig deze factoren te overwegen voordat je beslist je huis te verkopen.

Je kunt je huis sneller verkopen door professionele foto's en actieve promotie in te zetten, een scherpe prijsstelling te hanteren en je huis aantrekkelijk te presenteren. De beste makelaar kiezen door te vergelijken kan ook helpen om het verkoopproces te versnellen en de beste prijs te krijgen.

Uit cijfers blijkt dat december en juli gemiddeld de populairste maanden zijn voor woningverkoop, met respectievelijk 22.048 en 18.799 verkochte woningen in de afgelopen 5 jaar. Mei is gemiddeld de beste maand qua transactieprijs per vierkante meter, met prijzen zo'n €46 per m2 boven het jaargemiddelde.

Regionale verschillen kunnen een grote invloed hebben op de verkoop van je huis, aangezien de woningmarkt niet overal in Nederland hetzelfde is. Het is verstandig om de specifieke ontwikkelingen in jouw regio te bekijken of een gratis waardebepaling aan te vragen bij een lokale makelaar voor een nauwkeurig beeld.

Als je huis niet verkocht raakt, kan dit verschillende oorzaken hebben zoals een te hoge vraagprijs, onvoldoende promotie of een onaantrekkelijke presentatie. Het kan helpen om samen te werken met een ervaren makelaar die je kan adviseren over verbeterpunten en een effectieve verkoopstrategie.

In 2024 trekt de woningmarkt aan na een lichte dip, met stijgende huizenprijzen van zo'n 7-10% ten opzichte van vorig jaar. Er worden naar verwachting minder huizen verkocht dan het afgelopen jaar, vooral door een groot tekort aan woningen. Dit betekent dat je als verkoper veel belangstelling voor je huis zult hebben van kopers.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223