Kindsdeel uitbetalen bij verkoop huis

Kindsdeel uitbetalen bij verkoop huis
Robert Welink
- Expert woningmarkt
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
3 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Kinderen hebben recht op een kindsdeel van de erfenis, maar dit is pas opeisbaar na overlijden van beide ouders, tenzij de langstlevende ouder besluit het eerder uit te betalen.
  • Het kindsdeel uitbetalen wordt vaak gedaan na verkoop van de ouderlijke woning, omdat dit fiscaal voordelig kan zijn en het geld goed van pas komt als kinderen zelf een huis willen kopen.
  • Uitbetaling van het kindsdeel is niet verplicht bij verkoop van de woning en er moet rekening gehouden worden met erfbelasting en wettelijke rente over het kindsdeel.

Is je partner overleden en hebben jullie samen kinderen? Dan kan je ervoor kiezen om het zogenaamde kindsdeel vervroegd uit te betalen. Een kindsdeel uitbetalen bij de verkoop van een huis wordt vaak gedaan. In dit artikel lees je hoe dit werkt en waar je rekening mee moet houden.

Wat is een kindsdeel?

Kinderen hebben volgens de wet en anders op grond van het testament recht op een deel van de erfenis als de eerste ouder komt te overlijden.

Dit deel noemen we het kindsdeel. Het kindsdeel is echter niet opeisbaar, totdat ook de langstlevende ouder komt te overlijden.

Als partner ben je namelijk de enige die de erfenis direct ontvangt, tenzij dit in het testament anders is bepaald. Tot die tijd bestaat het kindsdeel alleen als een vordering.

Hoe groot is het kindsdeel van de erfenis?

De grootte van het kindsdeel is, tenzij hier in het testament van wordt afgeweken, wettelijk bepaald als een deel van de helft van de erfenis. De andere helft gaat namelijk naar de (geregistreerde) partner.

Hoe groot het deel van de helft van de erfenis precies is, is afhankelijk van het aantal kinderen waarmee het kind de erfenis moet delen.

Weetje
Stel dat het gaat om een gezin met drie kinderen en ouders die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. De grootte van het kindsdeel is dan één achtste van de erfenis: de helft gedeeld door drie kinderen en de partner.

Hoe kan je het kindsdeel uitbetalen?

Het kindsdeel blijft dus in principe in het bezit van de langstlevende ouder, totdat deze ook komt te overlijden. Dit is omdat de langstlevende in het erfrecht een bevoorrechte positie heeft.

Dit is zodat de partner dezelfde levensstandaard kan houden als voor het overlijden. Wanneer het kindsdeel direct opeisbaar zou zijn, zou de partner het huis vaak meteen moeten verkopen om het kindsdeel te kunnen uitbetalen.

Kindsdeel uitbetalen voor overlijden langstlevende ouder

Toch is het ook mogelijk om als ouder afstand te doen van het kindsdeel en dit dus bij leven uit te betalen aan een kind. Als je hiervoor de financiële middelen hebt, kun je dit doen zonder het huis te verkopen.

In dit geval is het dus wel van belang dat je als ouder niet in de financiële problemen komt. Daarom wordt het uitbetalen van een kindsdeel na de verkoop van een huis het meest gedaan.

Het kindsdeel uitbetalen na verkoop van een huis

Er zijn verschillende redenen om het kindsdeel uit te betalen na de verkoop van een woning. Vaak is dit fiscaal voordeliger, bijvoorbeeld als de ouder naar het verpleeghuis gaat.

Daarnaast komt het kindsdeel meestal goed van pas als een kind een woning wil aankopen. Om het kindsdeel uit te kunnen betalen, moet je uiteraard eerst de woning verkopen

Om de woning snel te verkopen én financieel het meest uit de verkoop te halen, is het verstandig om makelaars te vergelijken op hun verkoopprestaties. Dat doe je gratis, simpel en vrijblijvend via de knop hieronder.

Vergelijk gratis makelaars  Best beoordeeld op verkoopopbrengst

Vervolgens gaan jullie samen naar de notaris, waar de hoogte van het kindsdeel wordt bepaald, net als de eventuele erf- of schenkbelasting die betaald moet worden. De notaris zorgt er dan voor dat het kindsdeel wordt uitbetaald.

Kindsdeel uitbetalen is niet verplicht bij verkoop woning

Hoewel het vaak gedaan wordt, is het zeker niet verplicht om het kindsdeel uit te betalen na de verkoop van de ouderlijke woning. Een kind kan het kindsdeel dus niet opeisen, behalve in uitzonderlijke gevallen.

Houd ook hier rekening mee bij het uitbetalen van een kindsdeel

  • Het is ook mogelijk om een deel van het kindsdeel uit te betalen. Overleg met je notaris wat in jullie geval fiscaal het aantrekkelijkst is.
  • Aangezien het bij het uitbetalen van een kindsdeel gaat om het betalen van een vordering, is hier geen schenkbelasting over verschuldigd.
  • Wel betaalt de langstlevende erfbelasting over het kindsdeel, minus de wettelijke vrijstelling. Dit bedrag wordt verrekend met het kindsdeel, voordat het wordt uitgekeerd.
  • Houd bij het uitbetalen van het kindsdeel na de verkoop van het huis ook rekening met de wettelijke rente. Het kindsdeel wordt hier jaarlijks mee verhoogd.

Ja, je kunt als kind het ouderlijk huis verkopen. Als één van je ouders nog in leven is, kan dit met behulp van een onderhandse verkoopvolmacht of een notariële verkoopvolmacht. Ook als bewindvoerder kun je het huis verkopen. Zijn beide ouders overleden? Dan kun je de woning verkopen als je deze geërfd hebt.

Het kindsdeel is in principe niet opeisbaar zolang de langstlevende ouder nog in leven is. Dit geldt dus ook na de verkoop van het huis. Uitzondering is een situatie waarin de langstlevende failliet raakt of in de wettelijke schuldsanering komt. Ook kunnen in het testament bepalingen hierover zijn opgenomen. Lees meer over het opeisen van een kindsdeel na de verkoop van een huis.

Heb je een woning geërfd, bijvoorbeeld na het overlijden van een ouder? Door de woning te verkopen, kun je de erfenis in geld laten uitbetalen. Houd er wel rekening mee dat eventuele (hypotheek-)schulden van het uit te betalen bedrag worden afgetrokken. Ook moet je het over de verkoop eens worden met andere erfgenamen, als die er zijn.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223