Kindsdeel opeisen bij verkoop huis

Kindsdeel opeisen bij verkoop huis
Robert Welink
- Expert woningmarkt
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
4 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Als kind heb je recht op een kindsdeel van de erfenis, maar dit is pas opeisbaar na overlijden van de langstlevende ouder.
  • Het kindsdeel is in sommige gevallen eerder opeisbaar, bijvoorbeeld bij faillissement, hertrouwen of bepalingen in het testament.
  • Om het kindsdeel op te eisen bij verkoop van het huis, moet je het huis verkopen met een onderhandse of notariële volmacht.

Is één van je ouders overleden? Dan heb je als kind recht op je kindsdeel van de erfenis en dus ook op (een deel van) het ouderlijk huis. Je kunt dit echter pas opeisen na overlijden van de andere ouder. Hieronder vertellen we alles over het opeisen van je kindsdeel bij verkoop van het huis.

Wat is een kindsdeel?

Wanneer één van de ouders komt te overlijden, hebben de kinderen op grond van het testament of de wet recht op een deel van de erfenis. Dit deel van de erfenis wordt ook wel het kindsdeel genoemd.

De hoogte van het kindsdeel kan zijn vastgelegd in het testament. Vaak is dit echter niet het geval, en bestaat het kindsdeel voor ieder kind en de partner uit een even groot deel van de erfenis.

Afhankelijk van of je ouders in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, gaat het om een deel van de gehele erfenis of een deel van de halve erfenis (de andere helft gaat namelijk sowieso naar de huwelijkspartner).

Rekenvoorbeeld: kindsdeel erfenis opeisen
Scenario 1: Kindsdeel bij getrouwd in gemeenschap van goederen

Zijn jullie bijvoorbeeld met twee kinderen en zijn je ouders in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is jouw erfdeel een derde van de helft van de erfenis, oftewel een zesde van de totale nalatenschap.

Scenario 2: Kindsdeel bij niet getrouwd in gemeenschap van goederen

Ben je met twee kinderen, maar zijn je ouders niet in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan bestaat jouw kindsdeel uit een derde van de erfenis. Je broer of zus en je langstlevende ouder krijgen in dit geval ook een derde.

Let op: kindsdeel is niet automatisch opeisbaar

In tegenstelling tot de langstlevende ouder, krijgen de kinderen hun kindsdeel niet direct na overlijden van de eerste ouder. In plaats daarvan krijgen zij een vordering in geld ter grootte van het erfdeel op de langstlevende.

Deze vordering wordt pas opeisbaar op het moment van overlijden van de langstlevende. De gedachte hierachter is dat de langstlevende ouder zoveel als mogelijk moet kunnen voortleven als voorheen.

Wanneer het kindsdeel direct opeisbaar zou zijn, zou de langstlevende ouder in een vervelende situatie kunnen komen. Dit omdat er vaak een groot deel van de erfenis in het huis zit, wat dus eerst verkocht zou moeten worden om uit te kunnen betalen.

Weetje
De langstlevende ouder kan er vrijwillig voor kiezen het kindsdeel uit te betalen, mits dit financieel mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld slim zijn als één van de kinderen een hypotheek wil aanvragen.

In welke gevallen is het kindsdeel wel opeisbaar?

Zoals gezegd is het kindsdeel in normale gevallen alleen opeisbaar na het overlijden van de langstlevende. Op deze regel zijn echter wel enkele uitzonderingen, die het dus mogelijk maken het kindsdeel eerder op te eisen:

  • De langstlevende ouder wordt failliet verklaard of belandt in de wettelijke schuldsanering.
  • De langstlevende ouder hertrouwt. In deze situatie kan het kindsdeel opgeëist worden in de vorm van goederen, dus niet in geld.

Daarnaast kunnen er in het testament bepalingen zijn opgenomen die het mogelijk maken het kindsdeel vervroegd op te eisen. Wat je vaak ziet is dat het kindsdeel kan worden opgeëist wanneer:

  • De langstlevende ouder naar het verpleeghuis gaat
  • De ouder onder curatele wordt geplaatst of handelingsonbekwaam wordt verklaard
  • De langstlevende een bepaalde leeftijd heeft bereikt
  • Er een aantal jaren zijn verstreken
  • Het huis wordt verkocht

Het kindsdeel opeisen bij de verkoop van een huis

Kan je in jouw geval het kindsdeel opeisen? Dan zal de woning eerst verkocht moeten worden voordat je het kindsdeel als geldbedrag kunt laten uitbetalen, aangezien het in de meeste gevallen nog ‘vast’ zal zitten in het huis.

Wanneer de langstlevende ouder niet het huis verkoopt, kun je dit als kind ook zelf doen. Wanneer het kindsdeel opeisbaar is door een bepaling in het testament, zal ook het recht tot verkopen voor het kind hierin geregeld zijn.

Bij leven van een ouder kun je het ouderlijk huis op twee manieren verkopen:

  • Met een onderhandse verkoopvolmacht
  • Met een notariële volmacht

Om een geërfde woning succesvol te verkopen, is het allereerst belangrijk een goede makelaar te vinden die hierin gespecialiseerd is. Wij raden daarom aan om lokale makelaars te vergelijken.

Een goede makelaar ondersteunt je tijdens het gehele verkoopproces en zorgt dat je goed voorbereid bij de notaris komt als de verkoop rond is. De notaris regelt dan dat de verkoopopbrengst van de woning wordt verdeeld, zodat dat jij je kindsdeel krijgt.

Vergelijk nu makelaars Gratis en vrijblijvend

In de meeste gevallen is een kindsdeel niet opeisbaar. Is dit bij jou ook het geval? Dan kan je het kindsdeel alleen laten uitbetalen wanneer de langstlevende ouder hiermee akkoord gaat. Deze wordt door het erfrecht beschermd en kan hierdoor niet gedwongen worden om het huis te verkopen. Lees hier alles over een kindsdeel uitbetalen na verkoop van een huis.

Het huis van de langstlevende ouder kun je als kind verkopen, bijvoorbeeld wanneer deze naar het verpleeghuis gaat. Hiervoor dien je dan wel een onderhandse verkoopvolmacht of een notariële verkoopvolmacht te laten tekenen, of je moet door de kantonrechter worden aangesteld als bewindvoerder en toestemming krijgen tot verkoop.

Het kindsdeel kan worden opgeëist bij leven van de langstlevende ouder wanneer het huis wordt verkocht, mits dit is opgenomen in het testament van de overleden ouder. Dit kan bijvoorbeeld een bepaling zijn dat het kindsdeel wordt uitgekeerd als de langstlevende ouder naar het verpleeghuis gaat of wanneer deze in de WLZ terechtkomt. In dat geval kun je het kindsdeel opeisen bij de verkoop van het huis.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!

Op deze pagina

    Robert Welink Robert Welink Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!

    Deel dit artikel:
    Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223