Huis verkopen van ouder in verpleeghuis

Huis verkopen van ouder in verpleeghuis
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
4 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Als kind kun je niet zomaar de woning van je ouder in het verpleeghuis verkopen. Hiervoor heb je eerst het recht nodig om te beslissen wat er met de woning gebeurt.
  • Je kunt het recht krijgen om het huis van je ouder te verkopen met een onderhandse verkoopvolmacht, notariële volmacht of als bewindvoerder.
  • In plaats van verkopen aan iemand anders, kun je overwegen om zelf het huis van je ouder te kopen. Dit kan voordelen hebben voor de erf- en vermogensbelasting.

Is je vader of moeder naar het verpleeghuis of verzorgingshuis verhuisd vanuit een koopwoning? Dan is het huis verkopen van de ouder in het verpleeghuis meestal het beste. Maar zelf kopen is ook mogelijk. Lees hier precies hoe dit zit en waarmee je rekening moet houden.

Huis verkopen van ouder in verpleeghuis: 3 manieren

Wanneer de langstlevende ouder naar een verpleeghuis gaat, komt het huis leeg te staan. Aangezien het voor de ouder vaak niet meer mogelijk is om zelf het huis te verkopen, is dit iets wat meestal door (één van) de kinderen wordt opgepakt.

Omdat de woning echter nog op naam van de ouder staat, kan je als kind niet zomaar de woning verkopen. Hiervoor moet je eerst het recht krijgen om te beslissen over wat er met de woning gebeurt. Dit kan op 3 manieren:

  • Met een onderhandse verkoopvolmacht
  • Met een notariële verkoopvolmacht
  • Als bewindvoerder van een ouder

1. Huis verkopen met onderhandse verkoopvolmacht

Kan je vader of moeder niet meer zelfstandig wonen, maar begrijpt deze nog goed wat het betekent om een huis te verkopen? Dan kun je de ouder een onderhandse verkoopvolmacht tot verkoop en levering laten ondertekenen.

Met deze verkoopvolmacht krijg jij het recht om alles te regelen omtrent het verkopen van de woning. Denk aan kiezen van een makelaar, het onderhandelen met kopers en het tekenen van de verkoopakte.

Bij het kiezen van een makelaar is het slim om verschillende makelaars met elkaar te vergelijken. Via de knop hieronder vergelijk je gratis en vrijblijvend de best presterende lokale makelaars gespecialiseerd in verkoop van het ouderlijk huis.

Vergelijk gratis makelaars Met een specialisme in verkoop van het ouderlijk huis

Weetje
Om een onderhandse verkoopvolmacht tot verkoop en levering te laten opstellen en ondertekenen, heb je een notaris nodig. Mocht het voor de ouder te lastig zijn om naar het notariskantoor te gaan, dan is het vaak ook mogelijk om af te spreken in het verpleeghuis.

2. Huis ouder verkopen met notariële volmacht

Een tweede optie is het recht tot verkoop van het huis verkrijgen door middel van het tekenen van een notariële volmacht. Ook een notariële volmacht kun je aanvragen bij een notaris.

Een notariële volmacht is vergelijkbaar met een onderhandse verkoopvolmacht, maar omvat meer. Zo krijg je naast het recht tot verkoop van de woning ook het recht om bank- en belastingzaken voor je ouder te regelen.

3. Huis ouder verkopen met beschermingsbewind

Is je ouder, bijvoorbeeld vanwege dementie, niet meer in staat de situatie goed te overzien? Dan mag deze bij de notaris geen volmacht ondertekenen, omdat in dit geval sprake is van handelingsonbekwaamheid.

In dit geval is het nodig om bij de kantonrechter beschermingsbewind aan te vragen voor de dementerende ouder. Je wordt dan benoemd tot bewindvoerder, wat inhoudt dat jij voortaan belangrijke (rechts-)beslissingen uitvoert, zoals betalingen en het beheren van bankrekeningen.

Als bewindvoerder heb je voor het verkopen van het huis nog wel toestemming nodig van de kantonrechter. Je zult dus als bewindvoerder nogmaals naar de kantonrechter moeten gaan om toestemming te krijgen voor de verkoop van de ouderlijke woning.

Zelf huis kopen van ouder in verpleeghuis

Wanneer je eenmaal toestemming hebt om het huis te verkopen, kun je de opdracht tot verkoop in gang zetten. Naast het verkopen van de woning aan een derde partij, is het wellicht ook interessant om de woning aan jezelf te verkopen.

Dit kan slim zijn omdat je op die manier (later) mogelijk minder erfbelasting hoeft te betalen. Ook kun je zo het eigen vermogen van je ouder beperken, waardoor o.a. de eigen bijdrage voor de WLZ en de vermogensbelasting lager kunnen uitvallen.

Om het huis van een ouder te kopen zijn verschillende constructies te bedenken, waarbij afhankelijk van de situatie de vraagprijs kan worden aangepast. Laat je hierover echter altijd adviseren door een deskundige makelaar.

Vergelijk gratis makelaars Met een specialisme in verkoop van het ouderlijk huis

Meer weten over niet alleen het huis verkopen van een ouder in een verpleeghuis, maar ook over andere geld- en verkoopzaken rondom de erfenis? Bekijk dan onze complete serie artikelen over het verkopen van een huis na een erfenis.

Het huis van een ouder kun je verkopen als je beschikt over een onderhandse verkoopvolmacht, een notariële verkoopvolmacht of als je bewindvoerder bent van je vader of moeder. 

Naast een volmacht heb je nog een aantal zaken nodig om het ouderlijk huis te verkopen. Denk aan een energielabel, een goede inschatting van de waarde van de woning en een gespecialiseerde makelaar die de woning promoot en bezichtigingen verzorgt. Bekijk ons stappenplan om alles te ontdekken wat je nodig hebt om het ouderlijk huis succesvol te verkopen.

In principe betaal je geen belasting op de verkoop van een huis, ook niet als het gaat om de woning van een ouder. Dat wil echter niet zeggen dat het verkopen van de woning geen fiscale gevolgen heeft. De hypotheekrente zal bijvoorbeeld niet meer kunnen worden afgetrokken en bij een verkoopwaarde boven de WOZ-waarde zal de vermogensbelasting stijgen.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223