Huis verkopen en nieuw huis kopen: wat doe je eerst?

Huis verkopen en nieuw huis kopen: wat doe je eerst?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 juni 2024
5 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Als je eerst je huidige huis verkoopt, weet je precies wat je budget is en heb je geen dubbele woonlasten.
  • Als je eerst een nieuw huis koopt, heb je minder tijdsdruk bij de verhuizing, maar moet je wel rekening houden met dubbele woonlasten.
  • Je kunt een overbruggingskrediet gebruiken om een nieuw huis te kopen als je oude huis nog niet verkocht is.

Je hebt besloten je woning te verkopen en een nieuw hoofdstuk in je leven te beginnen. Maar wat doe je eerst: je huidige huis verkopen of een nieuw huis kopen? In dit artikel lees je alles over de beste timing bij verkoop en de gevolgen voor je hypotheek.

Hoe werkt een huis kopen als je al een huis hebt?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw huis terwijl je nog een oud huis bezit, zijn er twee opties: eerst verkopen en dan kopen, of eerst kopen en dan verkopen. De beste optie hangt af van je persoonlijke situatie en financiële mogelijkheden:

  • Als je eerst verkoopt, weet je precies wat je budget is en kun je de opbrengst gebruiken om je huidige hypotheek af te lossen
  • Als je eerst koopt, heb je minder stress om op een bepaalde datum je oude huis te verlaten, maar moet je mogelijk wel tijdelijk twee huizen financieren
Tip
Hoewel het financieel minder stressvol lijkt om je huidige huis eerst te verkopen, is het na verkoop wel zaak om snel een nieuwe woning te vinden. Heb je op de opleverdatum immers nog geen nieuw koophuis gevonden, dan moet je gaan huren en betaal je alsnog dubbele woonlasten.

Nieuw huis kopen als het oude nog niet verkocht is

Wanneer je een ander huis wilt kopen, maar je je huidige huis nog moet verkopen, zijn er verschillende mogelijkheden om toch een nieuw huis te kopen:

Overbruggingskrediet

Hiermee gebruik je de (verwachte) overwaarde op je oude huis als financieringsbron. Zodra de oude woning verkocht is, los je met de opbrengst de oude hypotheek en het overbruggingskrediet af.

Een overbruggingskrediet (ook bekend als overbruggingshypotheek) kun je bij verschillende geldverstrekkers aanvragen, maar is niet altijd 100% van de overwaarde. Bovendien verleent niet elke geldverstrekker een overbruggingskrediet als de woning nog niet is verkocht.

Een overbruggingskrediet kost wel rente, dus hoe langer het duurt om je woning te verkopen, hoe hoger deze kosten oplopen. Gemiddeld bedragen de maandelijkse kosten voor een overbruggingshypotheek 0,3% van de overwaarde. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Een rekenvoorbeeld:
  • Stel dat jij voor je nieuwe woning een hypotheek aanvraagt van €300.000. De koopsom van deze woning is €400.000. Voor het verschil van €100.000 wil je de overwaarde op je huidige huis gebruiken.
  • De verwachte opbrengst van je huidige huis is €275.000 en de resterende hypotheekschuld bedraagt €150.000. Dit betekent dat je naar schatting €125.000 aan overwaarde
  • Bij jouw geldverstrekker mag je 90% van deze overwaarde financieren (€112.500). Naast de aankoopsom van je nieuwe woning maak je kosten bij de verkoop van je huidige huis. Deze kosten bedragen gemiddeld ongeveer €7.500.
  • In deze situatie kun je dus (€275.000 - €150.000 - €7.500) x 90% = €105.750 aan overbruggingskrediet Dit is voldoende om het nieuwe huis te kunnen financieren.

Bod onder voorbehoud verkoop eigen woning

Je kunt er ook voor kiezen om op de nieuwe woning een bod onder voorbehoud uit te brengen. In de ontbindende voorwaarden laat je dan een clausule opnemen, waardoor je onder de koop uit kunt als je eigen huis binnen een bepaalde tijd nog niet is verkocht.

Met een bod onder voorbehoud voorkom je dubbele woonlasten, maar kun je – als de verkoop van je eigen woning volgens plan verloopt – wel direct naar je nieuwe woning verhuizen. Voor jou als koper heeft onder voorbehoud bieden dus veel voordelen.

Weetje
Voor de verkoper is jouw bod onder voorbehoud minder aantrekkelijk. Die loopt namelijk het risico dat de koop niet doorgaat. Hierdoor kan hij ervoor kiezen om later alsnog een bod van een andere koper te accepteren.

Dubbele woonlasten

Heb jij financieel de mogelijkheid om dubbele maandlasten te dragen? Dan kun je ervoor kiezen om je nieuwe huis alvast te kopen, terwijl je het oude nog niet hebt verkocht.

In de huidige woningmarkt is dit een gecalculeerd risico, omdat de vraag groter is dan het aanbod. Hierdoor kan het lastig zijn om snel een nieuwe woning te vinden, maar is het doorgaans makkelijker om je huis snel te verkopen.

De gemiddelde verkooptijd van huizen verschilt uiteraard per regio. Het is dan ook verstandig om alleen voor deze tactiek te kiezen als je dubbele woonlasten financieel kunt dragen.

Hypotheek meenemen naar nieuwe woning: kan dat?

Veel geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om je huidige hypotheek bij verkoop van je woning mee te verhuizen naar je nieuwe huis. Dit staat ook wel bekend als de verhuisregeling of meeneemregeling.

Je kunt de hypotheek echter niet altijd meenemen naar je nieuwe huis, want deze is nog gekoppeld aan je oude woning. Hierdoor ziet de geldverstrekker jouw verhuizing als een nieuwe hypotheekaanvraag, die opnieuw moet worden beoordeeld.

Blijkt jouw draagkracht voldoende om de aankoopsom van het nieuwe huis te kunnen lenen? Dan mag je de voorwaarden van je huidige hypotheek meenemen naar de nieuwe woning. Het meenemen van je hypotheek kan bijvoorbeeld gunstig zijn als je een lage rente hebt.

Wat kun je doen als je huis niet verkocht wordt?

Hoewel huizen in de Randstad gemiddeld sneller verkopen dan huizen in de provincie, zou je je woning in de huidige huizenmarkt relatief snel moeten kunnen verkopen. Lukt dat niet? Dan kan het liggen aan een van de volgende zaken:

  • Vraagprijs. Hoe lager de vraagprijs, hoe meer belangstelling van kopers. Wellicht is de huidige vraagprijs voor de woning te hoog.
  • Energielabel. Hoe beter het energielabel, hoe meer wooncomfort en hoe lager de maandelijkse energielasten. Check hier jouw energielabel.
  • Styling en onderhoud. De meeste kopers willen een huis waar ze met weinig klussen kunnen intrekken. Zorg daarom voor zo min mogelijk achterstallig onderhoud.
  • Foto’s. Zelfs het mooiste huis komt niet tot zijn recht op slechte foto’s. Laat de woningfoto’s dan ook altijd maken door een professionele fotograaf.
  • Makelaar. Een goede makelaar vergroot de kansen op een snelle verkoop aanzienlijk. Probeer je huis dus niet zelf te verkopen als je al een nieuwe woning hebt gekocht.

Direct de best presterende makelaar in jouw buurt vinden?

Vind de beste makelaar voor verkoop  Vergelijk alleen kwaliteitsmakelaars

Veelgestelde vragen

De volgorde hangt af van jouw situatie. Als je eerst verkoopt, weet je precies wat je budget is en heb je geen dubbele woonlasten. Als je eerst koopt, heb je minder tijdsdruk bij de verhuizing maar moet je wel rekening houden met dubbele woonlasten.

Ja, je kunt hiervoor de overwaarde op je oude woning gebruiken als financieringsbron totdat de oude woning verkocht is. Daarnaast kun je op het nieuwe huis een bod uitbrengen onder voorbehoud van verkoop van je eigen woning.

Veel geldverstrekkers bieden een verhuisregeling. Hierdoor kun je je huidige hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. Hierbij wordt je financiële draagkracht echter wel opnieuw beoordeeld.

Ja, je kunt de overwaarde op je huidige woning gebruiken om een nieuw huis te kopen. Per geldverstrekker verschilt het of en hoeveel procent van de overwaarde je kunt financieren. Daarnaast krijg je ook te maken met kosten bij het verkopen van je huis.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223