Wet betaalbare huur en bestaande contracten: wat nu?

Wet betaalbare huur en bestaande contracten: wat nu?
Robert Welink
- Expert woningmarkt
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 18 september 2024
10 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • De Wet betaalbare huur vernieuwt het Woningwaarderingsstelsel, waardoor in 2024 een maximale huurprijs geldt van €879,66 voor sociale huur (tot 143 punten) en €1157,95 voor middenhuur (144 tot 186 punten).
  • Voor bestaande huurcontracten geldt een overgangsperiode tot 1 juli 2025 om de huur aan te passen aan de nieuwe maximale huurprijzen. Voor de vrije sector geldt nog steeds geen maximale huurprijs. Wel geldt een maximale jaarlijkse huurverhoging.
  • De wet kan leiden tot lagere rendementen voor verhuurders, waardoor uitponden in sommige gevallen een aantrekkelijk alternatief kan zijn.

Verhuur jij een woning in Nederland? Dan ben je misschien benieuwd wat de invoering van de Wet betaalbare huur voor jou betekent. Lees hier alles over de gevolgen van deze wetgeving voor nieuwe en bestaande huurcontracten in 2024.

Wat is de Wet betaalbare huur?

De Wet betaalbare huur is een wet die op 1 juli 2024 in werking is getreden. De wet heeft als doel om huren betaalbaarder te maken voor huurders door uitbreiding van de markt voor gereguleerde huur.

Zo regelt de wet dat het gemoderniseerde woningwaarderingsstelsel (WWS) nu ook geldt voor middenhuurwoningen tot en met 186 punten. Dit betekent dat er nu drie categorieën huurwoningen zijn:

  • Sociale huur (tot 143 punten)
  • Middenhuur (144 - 186 punten)
  • Vrije sector (vanaf 187 punten)
Weetje
Vanaf 1 januari 2025 is het voor verhuurders verplicht om bij nieuwe huurcontracten een puntentelling van de woning bij te voegen. Hiervoor kunnen zij de Huurprijscheck van de Huurcommissie gebruiken. Zo wordt het voor huurders duidelijk of de huurprijs rechtmatig is.

Voor woningen in de sociale huur en middenhuur categorie gelden nu maximale huurprijzen die afhangen van de kwaliteit van de woning, uitgedrukt in punten. Alleen voor woningen in de vrije sector geldt geen maximale huurprijs.

De maximale huurprijzen in 2024 zijn:

  • Sociale huur (€879,66)
  • Middenhuur (€1157,95)
  • Vrije sector (geen maximale huurprijs)
Tip
Door de Wet betaalbare huur krijgen huurders ook betere huurbescherming. Eerder moesten huurders zelf een maximale huurprijs afdwingen bij de verhuurder, maar niet alle huurders waren daartoe in staat. Nu kunnen gemeenten vanaf 1 januari 2025 ingrijpen als verhuurders te veel huur vragen.
Categorie Puntenaantal Maximale huurprijs (2024)
Sociale huur tot 143 punten €879,66
Middenhuur 144 - 186 punten €1157,95
Vrije sector vanaf 187 punten geen maximale huurprijs
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Waarom is de Wet betaalbare huur ingevoerd?

De Wet betaalbare huur is ingevoerd om de betaalbaarheid van huurwoningen te verbeteren. De huren zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, waardoor met name middeninkomens moeite hebben om een betaalbare huurwoning te vinden.

Door het uitbreiden van het puntensysteem naar het middensegment en het instellen van maximale huurprijzen, wil de overheid zorgen dat:

  • Mensen met middeninkomens een betaalbare huurwoning kunnen krijgen
  • Huurders een betere rechtspositie krijgen
Weetje
Door de Wet betaalbare huur zal de huur van zo'n 300.000 woningen op termijn naar schatting met gemiddeld €190 per maand omlaag gaan.

Wat zijn de belangrijkste punten van de Wet betaalbare huur?

Het belangrijkste punt van de Wet betaalbare huur is de uitbreiding van het woningwaarderingsstelsel (WWS) met de categorie middenhuur. Huizen met 144 t/m 186 punten vallen nu onder het gereguleerde segment met een maximale huurprijs.

Daarnaast worden verhuurders gestimuleerd om hun woning te verduurzamen. In het nieuwe puntensysteem krijgen woningen met een slecht energielabel (E, F of G) namelijk aftrekpunten. Een beter energielabel levert juist extra punten op.

Tip
Voor verhuurders in de categorie middenhuur kan het slim zijn om het energielabel te verbeteren en hierna een nieuw energielabel aan te vragen. Een beter energielabel kan de woning uit de middenhuur naar de vrije sector brengen, waar geen maximale huurprijs geldt. Zo verdient de verduurzaming zichzelf terug.

Vraag een energielabel aan Bij een lokale, erkende energieadviseur

Verder krijgen alle huurders in het gereguleerde segment toegang tot de Huurcommissie. Zij kunnen hier terecht voor een toetsing van de huurprijs en voor geschillen over de jaarlijkse huurverhoging of de servicekosten.

Zo hebben huurders meer opties om een te hoge huurprijs aan te vechten, zowel bij de Huurcommissie als de gemeente. Dit moet zorgen dat verhuurders zich houden aan de maximale huurprijzen en dat huurders niet teveel betalen voor hun woning.

Wet betaalbare huur en bestaande contracten

De invoering van de Wet betaalbare huur heeft gevolgen voor zowel nieuwe als bestaande huurcontracten. Voor bestaande contracten hangt het ervan af in welke categorie de woning valt:

Sociale huur (tot en met 143 punten)

Voor bestaande contracten in de sociale huur (tot en met 143 punten) verandert er in het algemeen niets. Alleen in specifieke situaties waar de huur niet klopt met het puntenaantal, moet de huur voor bestaande contracten soms worden aangepast.

Voorbeeld van puntenaantal sociale huurwoning

Stel, je verhuurt een woning met 143 punten of minder die vóór 1 juli 2024 geliberaliseerd is verhuurd voor meer dan €879,66. Deze woning valt tot een jaar na invoering van de wet onder het zogeheten overgangsrecht.

Dit betekent dat het puntenaantal pas vanaf 1 juli 2025 leidend is geworden voor de maximale huurprijs. Zo hebben verhuurders de tijd gekregen om zich goed voor te bereiden op de uitvoering van de wet.

Middenhuur (144 tot en met 186 punten)

Voor middenhuurwoningen (144 tot en met 186 punten) die vóór 1 juli 2024 zijn verhuurd, geldt ook een overgangsrecht. Verhuurders hebben tot 1 juli 2025 de tijd gekregen om de huur te verlagen naar de maximaal toegestane huurprijs.

Tip
Als de verhuurder de huurprijs niet vóór 1 juli 2025 heeft verlaagd naar de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel, kan de huurder een procedure starten bij de Huurcommissie of de gemeente om huurverlaging af te dwingen.

Vrije sector (meer dan 186 punten)

Voor woningen in de vrije sector (meer dan 186 punten) verandert er niets. Bestaande contracten blijven geliberaliseerd en de huurprijs kan vrij worden bepaald.

Wel geldt er sinds 1 mei 2021 een maximering van de huurverhoging in de vrije sector. De maximale jaarlijkse huurverhoging die verhuurders in de vrije sector mogen berekenen bedraagt in 2024 5,5%.

Enkele belangrijke punten:

  • Als in het bestaande huurcontract een lager percentage dan 5,5% is afgesproken, dan geldt dat lagere percentage. Een hoger percentage is niet toegestaan.
  • De verhuurder mag de huur alleen verhogen als dat is afgesproken in het huurcontract. Is dat niet het geval, dan moet de verhuurder een nieuw contract aanbieden om te kunnen indexeren.
  • De maximering van de huurverhoging in de vrije sector geldt tot 1 mei 2029. De overheid werkt aan een voorstel om huurders ook na die datum te blijven beschermen tegen hoge huurstijgingen.
Type woning Verandering
Sociale huur
(t/m 143 punten)
Meestal geen verandering, soms huurverlaging nodig.
Middenhuur
(144 t/m 186 punten)
Overgangsrecht tot 1 juli 2025 voor huurverlaging.
Vrije sector
(meer dan 186 punten)
Geen verandering.
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Wat verandert er voor nieuwe huurcontracten?

Voor nieuwe huurcontracten die vanaf 1 juli 2024 worden afgesloten, gelden de volgende regels:

Sociale huur en middenhuur (tot en met 186 punten)

Voor nieuwe huurcontracten in de sociale huur (tot en met 143 punten) en middenhuur (144 tot en met 186 punten) geldt direct de maximale huurprijs volgens het aangepaste woningwaarderingsstelsel (WWS).

Verhuurders moeten zich hier sinds 1 juli 2024 aan houden en mogen niet meer huur vragen dan op basis van het puntenaantal is toegestaan.

Vrije sector (meer dan 186 punten)

Voor nieuwe huurcontracten in de vrije sector (meer dan 186 punten) verandert er in principe niets. Hier geldt geen maximale huurprijs en de huur kan vrij worden overeengekomen.

Weetje
Wel krijgen ook huurders in de vrije sector toegang tot de Huurcommissie voor geschillen over bijvoorbeeld de servicekosten.
Type woning Verandering
Sociale huur
(t/m 143 punten)
Direct maximale huurprijs volgens puntensysteem.
Middenhuur
(144 t/m 186 punten)
Direct maximale huurprijs volgens puntensysteem.
Vrije sector
(meer dan 186 punten)
Geen maximale huurprijs, huurders wel toegang tot Huurcommissie.
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Verkopen door de Wet betaalbare huur: is dat slim?

Door de Wet betaalbare huur komen rendementen voor verhuurders onder druk te staan. Ook is er sprake van nieuwe regelgeving, waardoor energielabels zwaarder meewegen en er minpunten gelden voor de slechtste energielabels (E, F en G).

Door deze en andere veranderingen kan het in bepaalde gevallen voordeliger zijn om je verhuurde huis te verkopen (ook bekend als uitponden) in plaats van het te blijven verhuren. Dat geldt zeker tijdens de sterk stijgende huizenmarkt in 2024.

Tip
Als de waarde van je woning flink is toegenomen, kan verkoop flinke winst opleveren. Benieuwd wat je huis oplevert voordat je de knoop doorhakt over een verkoop of doorverhuren? Laat gratis en vrijblijvend een waardebepaling uitvoeren door een makelaar.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Ook als je op korte termijn geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor een investering met meer rendement, kan verkoop aantrekkelijk zijn. Je ontvangt dan in één keer een groot bedrag en je geld zit niet meer vast in stenen.

Tot slot kan verkoop interessant zijn als je geen zin meer hebt in de rompslomp en risico's van verhuur. Denk aan onderhoud, reparaties, betalingsachterstanden of veeleisende huurders. Door te verkopen ben je hier in één klap vanaf.

Hoe bepaal je of verkopen of verhuren de beste optie is?

Of uitponden of verhuren gunstiger is na invoer van de Wet betaalbare huur, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welk rendement maak je op de huurwoning sinds de nieuwe wetgeving? Zijn er betere alternatieven om in te investeren?
  • Wat zijn je verwachtingen over het rendement en de waardeontwikkeling? Wordt het huis in de toekomst meer waard?
  • Hoeveel tijd en energie wil je besteden aan het beheer, onderhoud en eventueel de verduurzaming van de woning?
  • Heb je op korte termijn een groot geldbedrag nodig of juist een stabiele inkomstenbron voor de lange termijn?

Eén ding is zeker: zonder dat je weet wat de woning nú waard is, kun je geen weloverwogen beslissing nemen. Laat daarom altijd eerst een gratis en vrijblijvende waardebepaling uitvoeren door een makelaar.

Weetje
De beste makelaars verkopen huizen gemiddeld 11% winstgevender dan collega's. Verkoop je huis daarom altijd met behulp van een makelaar die gegarandeerd de hoogste verkoopprijs behaalt. Vergelijk de makelaars die huizen bij jou in de buurt het meest winstgevend verkopen nu gratis en vrijblijvend.

Vergelijk gratis makelaarsOp verkoopprijs en kosten

Veelgestelde vragen

De Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge is in 2024 ingevoerd om huurwoningen betaalbaarder te maken. De belangrijkste punten zijn de vernieuwing van het Woningwaarderingsstelsel (ook wel bekend als het puntensysteem) en nieuwe regels voor huurcontracten en huurprijzen.

In 2024 moeten verhuurders rekening houden met het nieuwe puntensysteem en nieuwe regels voor huurcontracten. Verhuurders met bestaande huurcontracten kunnen te maken krijgen met aanpassingen in de huurprijzen en huurvoorwaarden.

De Wet betaalbare huur is reeds aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. De wet is ingegaan voor nieuwe huurcontracten per 1 juli 2024 en voor bestaande huurcontracten per 1 juli 2025.

De nieuwe huurgrens in 2024 wordt bepaald door het uitgebreide puntensysteem onder de Wet betaalbare huur en bedraagt €879,66 voor sociale huur (tot 143 punten) en €1157,95 voor middenhuur (144 tot 186 punten). Voor de vrije sector geldt in 2024 nog steeds geen maximale huurprijs.

De Wet betaalbare huur kan leiden tot lagere huurinkomsten voor verhuurders. Verhuurders moeten mogelijk hun huurprijzen aanpassen aan het nieuwe puntensysteem, wat kan leiden tot lagere rendementen. Ook kan het nieuwe puntensysteem verhuurders dwingen om te verduurzamen.

Verhuurders kunnen hun woning uitponden als de Wet betaalbare huur hun rendement verlaagt. Het kan financieel aantrekkelijker zijn om uit te ponden in plaats van te verhuren, afhankelijk van de waarde van de woning. Verhuurders kunnen hun woningwaarde gratis en vrijblijvend laten bepalen met een gratis waardebepaling door een makelaar.

Huurders kunnen profiteren van de Wet betaalbare huur door mogelijk lagere huurprijzen. Ze kunnen het nieuwe puntensysteem en de Huurprijscheck van de Huurcommissie gebruiken  om te controleren of hun huurprijs in overeenstemming is met de wettelijke normen.

De Wet betaalbare huur kan op lange termijn leiden tot een verschuiving in het aanbod van huurwoningen. Sommige verhuurders kunnen besluiten om hun woningen te verkopen, wat kan resulteren in een kleiner aanbod van huurwoningen maar mogelijk meer koopwoningen op de markt.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223