Uitbetaling erfenis na verkoop huis

Uitbetaling erfenis na verkoop huis
Robert Welink
- Expert woningmarkt
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
6 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • De uitbetaling van de erfenis vindt formeel plaats bij de notaris voordat het huis is verkocht, maar het geldbedrag ontvang je pas na verkoop van de woning.
  • Als enige erfgenaam kun je zelf bepalen wanneer en voor welk bedrag je het huis verkoopt, maar je moet wel rekening houden met eventuele schulden, kosten en erfbelasting.
  • Bij meerdere erfgenamen moet iedereen het eens worden over de vraagprijs, verkoopprijs en verdeling van de opbrengst, anders kan de verkoop niet doorgaan.

Erf je een woning en ga je er niet zelf in wonen? Dan heb je recht op (een deel) van de waarde van het huis. De uitbetaling van (jouw deel van) de erfenis vindt plaats na verkoop van het huis. Lees hieronder alles waarmee je rekening moet houden.

Wanneer wordt de erfenis uitbetaald?

Allereerst is het goed om te weten dat de uitbetaling van de erfenis formeel gezien plaatsvindt voordat het huis is verkocht. De uitbetaling vindt namelijk plaats bij de notaris, waar de erfenis wordt verdeeld onder de erfgenamen, inclusief eventuele (hypotheek)schulden.

Dit gebeurt op basis van het testament of – als dat er niet is – op basis van wettelijke richtlijnen. Alle erfgenamen ontvangen vervolgens hun deel van de erfenis. Deze uitbetaling kan dus zijn in de vorm van een geldbedrag, maar ook in de vorm van spullen of een (deel van een) woning.

Besluit je na deze uitbetaling om niet zelf te gaan wonen in de woning die je erft? Dan kan je het huis verkopen om de waarde van het huis als geldbedrag te laten uitbetalen. Je ontvangt de betaling dan op het moment dat de verkoop van het huis aan de nieuwe eigenaar rond is.

Huis erven: 3 opties voor uitbetaling

Voordat je de waarde van het huis kunt verzilveren, is belangrijk om te weten hoe het precies is geregeld met de erfenis en wat er gaat gebeuren met de woning. Wanneer jij zelf niet in het huis gaat wonen, zijn er 3 mogelijkheden:

  • Je bent de enige erfgenaam en verkoopt het huis zelf (via een makelaar).
  • Er zijn meerdere erfgenamen en jullie verkopen het huis samen.
  • Er zijn meerdere erfgenamen en één van de anderen gaat in het huis wonen. De nieuwe bewoner betaalt je jouw deel van de erfenis.

Wil jij een woning die je erft verkopen, zelf of samen met andere erfgenamen? Kies dan voor een makelaar die expertise heeft op dit vlak.

Klik hieronder om makelaars uit jouw buurt met een specialisme in geërfde huizen te vergelijken en ontvang een gratis waardebepaling van het huis.

Vergelijk gratis makelaars  Met een specialisme in erfenis

Per situatie verschillen de stappen om te komen tot het laten uitbetalen van jouw deel van de erfenis (in geld). Daarom hebben we de te nemen stappen hieronder per situatie apart omschreven.

1. Uitbetaling erfenis na verkoop huis bij één erfgenaam

Ben jij, bijvoorbeeld als partner of enig kind, de enige erfgenaam en erf je dus het huis in zijn geheel? Dan ben jij de volledige eigenaar van de woning en mag je zelf bepalen wanneer en voor welk geldbedrag je de woning verkoopt.

Er zijn hier wel twee dingen om rekening mee te houden:

  • Aandachtspunt 1: de schulden en de kosten. Als nieuwe eigenaar ben je ook verantwoordelijk voor het betalen van bijvoorbeeld de nutsvoorzieningen en de WOZ-belasting. Ook een eventuele hypotheekschuld neem je over, die je ook zult moeten aflossen.
  • Aandachtspunt 2: de erfbelasting. Deze moet je doorgaans ongeveer acht maanden na ontvangst van de erfenis betalen. Het gaat vaak om een flink bedrag, wat de meeste mensen niet kunnen betalen zonder eerst het huis te verkopen. Daarom is er vaak haast geboden bij de verkoop na een erfenis.

Om snel een woning uit een erfenis te verkopen, kun je het beste ons stappenplan volgen. De belangrijkste stappen bij het verzilveren van de waarde van een woning die je erft, zijn in dit geval:

  • Energielabel regelen
  • Waardebepaling aanvragen
  • Documenten verzamelen
  • Goede makelaar kiezen
  • Woning leeghalen na overlijden

Energielabel regelen voor geërfd huis

Een woning die je erft is vaak al wat ouder en heeft hierdoor niet altijd een geldig energielabel. Zonder geldig energielabel, afgegeven door een erkend energieadviseur, kun je het huis echter niet verkopen.

Wil jij zeker weten of de geërfde woning al een geldig energielabel heeft? Doe dan onze gratis energielabel check en zie in één oogopslag of je nog een energielabel moet aanvragen of niet.

Waardebepaling erfenis aanvragen

Het aanvragen van een waardebepaling is bij een geërfde woning altijd een goed idee. Zo kom je erachter wat de erfenis waard is en waar jij - en eventuele andere erfgenamen - financieel aan toe zijn.

Via Huis Verkopen is het aanvragen van een waardebepaling helemaal gratis en vrijblijvend. Een ervaren makelaar komt dan bij je langs om de waarde van de geërde woning te bepalen.

Weetje
Een gratis waardebepaling door een makelaar is vrijwel net zo nauwkeurig als een officiële taxatie, maar dan zonder de kosten. Ook kun je de makelaar alles vragen en krijg je advies over hoe je bijvoorbeeld een snelle verkoop kan realiseren.

Documenten geërfde woning verzamelen

Omdat je zelf vaak niet (meer) woont in een geërfd huis, kan het soms lastiger zijn om alle documenten te regelen die bij verkoop verplicht zijn. Begin daarom tijdig met het verzamelen van alle benodigde documenten.

Naast het eerder genoemde energielabel zijn met name de volgende documenten van belang:

  • Kopieën van de identiteitsbewijzen van alle erfgenamen van de woning
  • Akte van levering
  • WOZ-beschikking en andere gemeentelijke aanslagen

Heb je een appartement - zoals in een seniorenflat - geërfd? Dan heb je ook nog de volgende documenten nodig:

  • Splitsingsakte
  • Documenten van de Vereniging van Eigenaren

Makelaar met specialisme in erfenis kiezen

Wij raden erfgenamen altijd aan om makelaars te vergelijken op basis van hun situatie en voorkeuren. Je wilt een makelaar met een specialisme in erfenis, maar misschien zijn verkoopsnelheid en een fijne klik ook belangrijk voor jou.

Tip
Indien gewenst kun je een of meerdere van deze makelaars laten langskomen voor een gratis waardebepaling. Dit is geheel vrijblijvend, dus je hoeft nooit in zee te gaan met de makelaar die de gratis waardebepaling heeft gedaan.

Geef je situatie en voorkeuren aan in ons vergelijkingsformulier en wij selecteren automatisch de beste makelaars voor jou.

Vergelijk vrijblijvend makelaars  Ervaren en gespecialiseerd in erfenis

Huis ontruimen na overlijden

Naast de woning erf je in de meeste gevallen ook de inboedel. De inboedel zal dus moeten worden opgeruimd, maar doe je dit vóór of na de verkoop van het huis? Aan de ene kant verkoopt een leeg huis minder goed dan een gemeubileerde woning, maar dan moeten het wel nette meubels zijn.

Een ervaren makelaar zal je hierover goed kunnen adviseren. Het beste is vaak om een groot deel van de inboedel voorlopig te laten staan, en dan met verkoopstyling alles er mooi verzorgd uit laten zien. Een paar kleine aanpassingen kunnen de verkoopbaarheid van een (oudere) woning namelijk enorm vergroten.

2. Samen woning verkopen na erfenis

Zijn er meerdere erfgenamen? Dan verloopt het proces in grote lijnen op dezelfde manier als wanneer er slechts één erfgenaam is. Na een succesvolle verkoop wordt de verkoopopbrengst (minus een eventuele schuld) vervolgens verdeeld onder de erfgenamen.

Een belangrijk verschil in deze situatie is wel dat alle erfgenamen het eerst eens moeten worden over de vraagprijs, verkoopprijs en verdeling van de opbrengst. Wanneer één erfgenaam zijn handtekening niet zet, kan in theorie de hele verkoop dus niet doorgaan.

Weetje
De rechter heeft bepaald dat een weigerachtige erfgenaam gedwongen kan worden om akkoord te gaan met de verkoop, mits het om een redelijke verkoopprijs gaat. In het uiterste geval moet dit echter wel worden afgedwongen bij de kantonrechter.

3. Meerdere erfgenamen, waarvan één van de anderen in de woning gaat wonen

Hebben jullie met meerderen een woning geërfd, en wordt één van de anderen eigenaar? Dan moet de nieuwe eigenaar jou en de andere erfgenamen uitkopen.

Aan de hand van de zogenaamde akte van verdeling, die de notaris opstelt, wordt de woning dan op naam van de nieuwe eigenaar gezet en ontvang jij het geld op je bankrekening. Het bedrag dat aan jou wordt uitbetaald, bestaat uit jouw deel van de erfenis, minus weer de eventuele restschuld.

De waarde van de woning kan in overleg worden vastgesteld, maar in de meeste gevallen wordt hier een waardebepaling (gratis) of een woningtaxatie (kosten gemiddeld € 700) voor uitgevoerd. Op die manier ontstaat er geen onenigheid over de waarde van de woning.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan  Je zit nergens aan vast

Meer weten over niet alleen de uitbetaling, maar ook andere zaken rondom de verkoop van een huis na een erfenis? Bekijk dan onze hele serie artikelen over het verkopen van een huis na een erfenis.

Als er meerdere erfgenamen zijn, moeten zij allemaal tekenen bij de verkoop van het huis. Wanneer één erfgenaam dus weigert, kan de verkoop niet doorgaan. De rechter heeft echter bepaald dat een erfgenaam niet mag weigeren zijn handtekening te zetten als het gaat om een redelijke verkoopprijs. In het uiterste geval kan een weigerende erfgenaam dus via de rechter gedwongen worden.

Bij de verkoop van een woning na een erfenis is vaak haast geboden. Belangrijk is dus om te kiezen voor een makelaar die uitblinkt in snelheid. Wees daarnaast niet te ambitieus met de vraagprijs, maar kijk wel uit dat je de woning niet ver onder de waarde verkoopt aan een opkoper. Meer weten? Lees alles over het snel verkopen van een huis.

Wanneer je een huis erft, krijg je te maken met de Belastingdienst. Je moet hier namelijk erfbelasting over betalen. De erfbelasting wordt berekend op basis van de WOZ-waarde, de eventuele hypotheekschuld en een vrijstelling. Het percentage waarmee gerekend wordt en het bedrag aan vrijstelling zijn afhankelijk van je relatie tot de overledene.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2025 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223