Moeten alle erfgenamen tekenen bij verkoop van een huis?

Moeten alle erfgenamen tekenen bij verkoop van een huis?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 1 juli 2024
4 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Alle erfgenamen moeten akkoord gaan met de verkoop van de woning.
  • Ligt er één erfgenaam dwars? Dan kan een akkoord worden afgedwongen bij de kantonrechter.
  • Maak voor je het verkooptraject start heldere afspraken en laat de waarde van de woning bepalen om gedoe en vertraging te voorkomen.

Hebben jullie een woning geërfd? Dan is het doorgaans belangrijk om snel te verkopen. De rekeningen lopen immers door en de erfbelasting moet ook betaald worden. Maar wat als niet alle erfgenamen akkoord gaan met een snelle verkoop? Moeten alle erfgenamen tekenen voor de verkoop van het huis?

Moeten alle erfgenamen tekenen voor de verkoop van een woning?

Het korte antwoord is: ja. Nadat de erfenis door iedereen is aanvaard en vóórdat het huis is verkocht, zijn jullie immers samen eigenaar van de woning.

Wanneer hier verder geen afspraken over zijn gemaakt, wil dit zeggen dat jullie ook samen de woning moeten verkopen. Ieders handtekening is dus nodig onder het verkoopcontract.

Het gevolg hiervan is dat wanneer niet alle erfgenamen akkoord gaan, de verkoop van de woning niet door kan gaan. Dit brengt serieuze financiële risico’s met zich mee. Daarom heeft de overheid voor dit soort situaties wetgeving opgesteld.

Wat als één erfgenaam weigert akkoord te gaan met de verkoop?

Volgens de wet is een erfgenaam verplicht om akkoord te gaan met de verkoop, mits het gaat om een redelijk bod. Gaat de erfgenaam niet akkoord? Dan kan deze worden gedagvaard en bij de kantonrechter worden gedwongen om akkoord te gaan.

Weetje
Wat is nu een redelijk bod voor een geërfd huis? Een onafhankelijke makelaar kan tijdens een waardebepaling beoordelen wat de verkoopwaarde van de geërfde woning is. De waardebepaling geeft alle erfgenamen inzicht in de hoogte van een goed bod en is volledig gratis en vrijblijvend.

Op die manier kan één erfgenaam dus niet de hele verkoop dwarsbomen. Omdat een gang naar de rechter tijdrovend kan zijn en bovenal onnodig, raden we aan eerst mondeling of schriftelijk een oplossing te realiseren.

Een weigerende erfgenaam heeft immers twee opties:

  • Direct akkoord gaan
  • Gedwongen worden akkoord te gaan en daarbij ook nog moeten opdraaien voor proces- en advocaatkosten

Het is dus voor alle partijen beter om er zonder tussenkomst van de rechter samen uit te komen.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan Bij een makelaar gespecialiseerd in erfenis

Tip
Is een rechtsgang onvermijdelijk? Dan wordt de verkoopwaarde van de woning bepaald met een officiële taxatie. Een taxatie kost gemiddeld € 700, dus nog meer reden om er gezamenlijk zonder rechtsgang uit te komen.

Gedoe met niet-tekenende erfgenamen voorkomen

Uiteindelijk is er in iedere situatie altijd een oplossing, maar in de praktijk kan een niet-tekenende erfgenaam veel gedoe opleveren. Kopers kunnen bijvoorbeeld afhaken en de verhouding tussen nabestaanden kan meer dan nodig onder druk komen te staan.

Daarom is het slim om dit soort situaties te voorkomen. Als het gaat om je eigen nalatenschap, kun je dit op de volgende twee manieren doen:

  • Benoem een executeur met afwikkelingsbevoegdheid, bijvoorbeeld een notaris. De executeur is dan bevoegd om namens alle erfgenamen de verkoop af te wikkelen, zonder dat hij hier expliciet akkoord van alle erfgenamen voor nodig heeft.
  • Laat iedere erfgenaam een onherroepelijke volmacht tot verkoop en levering tekenen, en spreek hierin een minimumbedrag af voor de verkoop van de woning. Op die manier is bij de verkoop ook geen expliciet akkoord meer nodig.

Moeten jullie samen de nalatenschap verdelen? En is er geen executeur benoemd of sprake van een onherroepelijke volmacht tot verkoop en levering?

Probeer dan in ieder geval in een vroeg stadium al afspraken te maken op basis van een waardebepaling en de verdeling van de erfenis.

Weetje
Meer weten over niet alleen het laten tekenen van erfgenamen, maar ook andere zaken rondom de verkoop van een geërfd huis? Bekijk dan onze complete artikelreeks over verkoop van een huis na een erfenis.

Wanneer je een huis erft, wordt de erfenis via de notaris aan je uitbetaald in de vorm van een huis. Om de waarde van het huis vervolgens in geld te ontvangen, moet je de woning verkopen. Afhankelijk van het aantal erfgenamen en de precieze situatie, zijn hiervoor verschillende mogelijkheden.

Een woning die je erft, wil je in de meeste gevallen zo snel mogelijk verkopen. Om een woning snel te verkopen, is het slim om te werken met een makelaar die snel kan verkopen en die het vertrouwen heeft van alle erfgenamen. Probeer daarnaast niet te hoog in te zetten met de vraagprijs.

Om ervoor te zorgen dat alle erfgenamen tekenen bij de verkoop van een huis, of hiertoe gedwongen kunnen worden via de rechter, is het belangrijk om de woningwaarde zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen. Dit kan middels een gratis waardebepaling of een onafhankelijke taxatie (kosten gemiddeld € 700).

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223