Tweede huis en belasting: hoe zit dat?

Tweede huis en belasting: hoe zit dat?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 7 september 2024
12 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Bij aankoop van een tweede huis betaal je in Nederland in 2024 10,4% overdrachtsbelasting.
  • Een tweede woning valt in box 3, waardoor je over het vermogen boven de vrijstelling 36% belasting betaalt.
  • Verhuur van een tweede woning kan fiscaal gezien in box 1 of box 3 vallen, afhankelijk van de situatie.

Het kopen van een tweede huis is een mooie stap in je leven, maar brengt ook financiële verplichtingen met zich mee. In dit artikel lees je exact hoeveel belasting je in 2024 betaalt over een tweede woning en of een tweede huis nog interessant is voor jou.

Waarom een tweede huis kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een tweede huis zou willen kopen. Misschien wil je:

  • Een vakantiewoning voor eigen gebruik
  • Een investering doen door het te verhuren of later met winst te verkopen
  • Een woning bieden aan familie of kinderen

Hoe je het tweede huis gaat gebruiken, heeft financiële en fiscale gevolgen. Het is daarom  verstandig om vooraf goed te bekijken of je deze kosten kunt dragen en of het past binnen je financiële planning voor de lange termijn.

1. Vakantiewoning voor eigen gebruik

Een veelvoorkomende reden om een tweede huis te kopen is als vakantiewoning voor eigen gebruik. Misschien droom je al jaren van een huisje aan het water of in de bergen waar je kunt ontspannen en tijd kunt doorbrengen met familie en vrienden.

Een eigen vakantiewoning biedt veel vrijheid en flexibiliteit vergeleken met het huren van een vakantiehuisje. Op lange termijn kan het ook financieel voordelig zijn, als je veel tijd doorbrengt in de woning en zo op huurkosten bespaart.

Tip over vakantiewoningen en belasting
Vanaf 2027 wordt een nieuw box 3 stelsel ingevoerd waarbij voor vakantiewoningen een verschil wordt gemaakt tussen eigen gebruik (minimaal 70%) en inkomsten uit verhuur. Dit kan voordeliger uitpakken dan de huidige box 3 heffing.

2. Investering door verhuur of verkoop met winst

Een tweede huis kan ook een slimme investering zijn. Door het te verhuren genereer je een passief inkomen en profiteer je mogelijk van waardestijging op de lange termijn. 

Houd wel rekening met de fiscale en juridische gevolgen van verhuur:

  • Afhankelijk van het type verhuur (tijdelijk of langdurig) gelden verschillende belastingregels voor de huurinkomsten en de waarde van de woning in box 3.
  • Ook moet je voldoen aan het puntensysteem voor verhuur in de vrije sector en voldoende financiële reserves hebben voor onderhoud en onvoorziene kosten.

Een andere optie is om het tweede huis na verloop van tijd met winst te verkopen. Vanaf 2027 valt dit onder de vermogenswinstbelasting, waarbij de waardeontwikkeling wordt belast op het moment van verkoop.

Leg bij het kopen van een tweede huis goed vast wat de oorspronkelijke aankoopprijs was en welke verbeteringen je hebt aangebracht. Zo betaal je vanaf 2027 alleen belasting over de daadwerkelijke winst.

Weetje
Ben jij al langere tijd eigenaar van een tweede huis en ben je benieuwd met hoeveel winst je kunt verkopen? Laat dan gratis en vrijblijvend een waardebepaling uitvoeren door een makelaar.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

3. Huisvesting voor familie of kinderen

Een tweede huis kan ook uitkomst bieden als huisvesting voor familie of kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een appartement voor je studerende kind of een woning voor je ouders, zodat ze dichtbij kunnen wonen maar toch zelfstandig blijven.

Wel is het raadzaam om duidelijke afspraken te maken over de financiën en het gebruik van de woning. Ook is het slim om te kijken naar de fiscale gevolgen, zoals de overdrachtsbelasting van 10,4% die in 2024 geldt voor tweede woningen.

Reden tweede huis Voordelen Aandachtspunten
Eigen gebruik Vrijheid, flexibiliteit Onderhoudskosten, vaste lasten
Investering verhuur Passief inkomen, waardestijging Belastingregels, puntensysteem, reserves onderhoud
Investering verkoop Vermogensgroei (Vermogenswinst)belasting, kosten vastleggen
Huisvesting familie Besparing huurkosten Financiële afspraken, overdrachtsbelasting
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Hoe financier ik een tweede huis?

Er zijn verschillende manieren om een tweede woning te financieren, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en financiële mogelijkheden:

  • Een hypotheek afsluiten voor het tweede huis
  • Overwaarde verzilveren door verkoop huidige woning
  • Combinatie van eigen geld en hypotheek

Hypotheek voor tweede woning

Je kunt een hypotheek afsluiten voor je tweede huis, maar dit kan niet bij alle banken. De banken die dit wel doen, zoals ABN AMRO, BLG Wonen, NIBC, Rabobank en ING, stellen vaak strengere eisen dan bij een hypotheek voor je eerste huis.

Zo kun je meestal maar 60% tot 80% van de woningwaarde financieren. De rest moet je zelf inbrengen, bijvoorbeeld met spaargeld of door je hypotheek op je eerste huis te verhogen.

Tip
Een voordeel is dat je voor een hypotheek op een tweede huis vaak wel een aflossingsvrije hypotheek mag afsluiten, omdat je toch geen hypotheekrenteaftrek krijgt. Zo kun je de maandlasten beperken.

Overwaarde verzilveren door verkoop huidige woning

Een andere optie is om de overwaarde op je huidige woning te verzilveren. Overwaarde is het verschil tussen de verkoopprijs van je huis en je resterende hypotheekschuld.

Als je je huidige woning verkoopt en een goedkoper of kleiner huis terugkoopt, hou je geld over. Dit geld kun je dan gebruiken om je tweede huis (gedeeltelijk) te financieren, waardoor je minder of zelfs geen hypotheek nodig hebt.

Een rekenvoorbeeld bij een verkoopprijs van €435.000:
  • Verkoopprijs huidige woning: €435.000
  • Kosten bij verkoop: €7.500
  • Resterende hypotheek: €212.500
  • Overwaarde: €435.000 - €7.500 - €212.500 = €215.000
Weetje
Hoe winstgevender je je huidige huis verkoopt, hoe meer geld je overhoudt om je tweede huis te financieren. Uit statistieken blijkt dat de best presterende makelaars huizen gemiddeld voor een 4,4% hogere verkoopprijs verkopen. Ontdek welke makelaars in jouw regio het beste presteren en verkoop je huis voor tienduizenden euro's meer.

Vergelijk gratis makelaarsGeheel vrijblijvend

Combinatie van eigen geld en hypotheek

In veel gevallen zul je een combinatie nodig hebben van eigen geld en een hypotheek om een tweede huis te kunnen kopen. Hoeveel hypotheek je kunt krijgen en hoeveel eigen geld je moet inbrengen, verschilt per bank en jouw situatie.

Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Die bekijkt jouw financiële plaatje en zoekt uit wat de beste financieringsmix is in jouw geval. Zo kom je erachter wat er voor jou mogelijk is qua hypotheek en eigen inbreng.

Tip
Zorg er in elk geval voor dat je de financiering van je tweede huis goed en tijdig regelt. Vraag op tijd advies en maak een gedegen financieel plan. Zo voorkom je verrassingen en kun je optimaal genieten van je tweede stekje.

Hoe wordt een tweede huis in 2024 belast?

Als je een tweede huis koopt, krijg je in Nederland te maken met verschillende belastingen:

  • Belasting bij het kopen van een tweede huis
  • Belasting over het bezit van een tweede huis
  • Belasting over eventuele verhuurinkomsten

Hieronder bespreken we de fiscale gevolgen voor elk scenario, zodat je precies weet wat je bij een tweede huis aan belasting betaalt.

Hoe wordt het kopen van een tweede huis belast?

Als je overweegt om een tweede huis te kopen, is het belangrijk om rekening te houden met de belastingen die hierbij komen kijken. Deze belastingen kunnen namelijk een flinke impact hebben op je financiële plaatje.

Overdrachtsbelasting bij een bestaand huis

Wanneer je in 2024 een tweede huis koopt, betaal je hier 10,4% overdrachtsbelasting over. Dit is een flink hoger tarief dan de 2% overdrachtsbelasting die geldt voor het kopen van een eerste woning.

Weetje
De overdrachtsbelasting betaal je over de koopsom van de woning. Stel, je koopt een tweede huis voor €250.000. Dan betaal je hier dus €26.000 overdrachtsbelasting over (10,4% van €250.000).

BTW bij nieuwbouw tweede woning

Koop je een nieuwbouwwoning als tweede huis, dan betaal je hier 21% BTW over in plaats van overdrachtsbelasting. Dit geldt voor nieuwbouwwoningen die nog niet eerder bewoond zijn geweest.

De BTW betaal je via de koop-/aanneemsom aan de projectontwikkelaar of aannemer. Stel, de koop-/aanneemsom van jouw nieuwbouw tweede woning is €250.000. Dan betaal je hier bovenop nog €52.500 aan BTW (21% van €250.000).

De BTW op nieuwbouw is niet aftrekbaar, in tegenstelling tot de BTW op verbouwingen of onderhoud van je tweede woning. Als je je tweede huis (deels) gaat verhuren, kun je de BTW op verbouwingen en onderhoud namelijk wél terugvragen.

Tip
Overweeg je je huidige woning te verkopen om met de overwaarde een tweede huis te kunnen kopen? Bedenk dan goed dat je voor je nieuwe, eerste woning ook weer overdrachtsbelasting moet betalen. Al is dit met 2% een stuk lager tarief dan de 10,4% voor een tweede woning.
Belasting/heffing tweede huis Tarief/grondslag
Overdrachtsbelasting bestaande bouw (2024) 10,4% van koopsom
BTW nieuwbouw (2024) 21% over koop-/aanneemsom
Inkomstenbelasting box 3 (2024) 36% over fictief rendement
Onroerende zaakbelasting Afhankelijk van WOZ-waarde en gemeentelijk tarief
Veeg naar links om meer van de tabel te zien

Hoe wordt het bezit van een tweede huis belast?

Als je een tweede huis bezit, krijg je te maken met de inkomstenbelasting (box 3), onroerende zaakbelasting en andere lokale heffingen. Hieronder gaan we dieper in op deze belastingen en wat ze voor jou betekenen als eigenaar van een tweede huis.

Tweede woning in box 3 voor inkomstenbelasting

In Nederland valt een tweede woning onder box 3 van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat de waarde van je tweede huis wordt gezien als vermogen. Je betaalt dan vermogensrendementsheffing over de WOZ-waarde van de woning.

De regels voor box 3 zijn in de afgelopen jaren veranderd en mogelijk komen er nog meer wijzigingen aan. Zo gaat vanaf 2027 een nieuw box 3-stelsel in, waarbij de belasting wordt berekend op basis van het werkelijke rendement op je vermogen.

Weetje
Voor tweede woningen geldt vanaf 2027 een uitzondering: deze vallen niet onder de vermogensaanwasbelasting, maar onder de vermogenswinstbelasting. Dit houdt in dat je pas belasting betaalt op het moment dat je de woning verkoopt en de winst realiseert.

De berekening van de belasting over je tweede woning in box 3 is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de WOZ-waarde van de woning en eventuele schulden die je hebt.

In het huidige systeem (2023 t/m 2026) gaat de grondslag voor box 3 uit van de werkelijke verdeling van je vermogen over drie groepen: banktegoeden, overige bezittingen (waaronder vastgoed) en schulden.

Per vermogensgroep bereken je het box 3-inkomen met een verondersteld rendement. In 2024 zijn deze rendementen:

  • Banktegoeden: 1,03%
  • Beleggingen en andere bezittingen (zoals een tweede woning): 6,04%
  • Schulden: 2,47%

Over het box 3-inkomen betaal je, na aftrek van een vrijstelling (het heffingsvrij vermogen), 36% belasting. Hieronder zie je een tabel met het heffingsvrij vermogen in box 3 voor het jaar 2024:

Situatie Heffingsvrij vermogen 2024
Alleenstaande €57.000
Fiscale partners (gezamenlijk) €114.000
Veeg naar links om meer van de tabel te zien
Tip
In 2024 betaal je als alleenstaande pas belasting in box 3 als je vermogen hoger is dan €57.000. Voor fiscale partners die samen aangifte doen is dit €114.000. Over het vermogen boven deze vrijstelling (hieronder valt ook de WOZ-waarde van het tweede huis) betaal je in 2024 36% belasting.

Onroerende zaakbelasting en andere lokale heffingen

Naast de inkomstenbelasting krijg je als eigenaar van een tweede woning ook te maken met lokale belastingen en heffingen, zoals de onroerende zaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing.

De OZB is een belasting die je jaarlijks betaalt aan de gemeente waarin je tweede huis staat. De hoogte van de OZB is afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning en het tarief dat de gemeente hanteert.

Andere lokale heffingen, zoals afvalstoffenheffing en rioolheffing, kunnen ook van toepassing zijn op je tweede woning. Het is verstandig om bij de gemeente na te vragen welke heffingen er gelden en hoe hoog deze zijn.

Belasting/heffing Tarief/grondslag
Inkomstenbelasting box 3 36% over fictief rendement (2024)
Onroerende zaakbelasting Afhankelijk van WOZ-waarde en gemeentelijk tarief
Afvalstoffenheffing Verschilt per gemeente, jaarlijks gemiddeld €300
Rioolheffing Verschilt per gemeente, jaarlijks gemiddeld €230
Veeg naar links om meer van de tabel te zien
Tip
Een tweede huis kan jaarlijks veel geld kosten. Tegelijkertijd brengt een verkoop in de huidige woningmarkt veel op. Laat een gratis waardebepaling uitvoeren door een makelaar en ontdek welk bedrag jij voor je tweede huis kunt krijgen.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanGeheel vrijblijvend

Hoe wordt verhuur van een tweede huis belast?

In de meeste gevallen worden de inkomsten uit verhuur van een tweede woning belast in box 3. Dit geldt voor zowel tweede woningen in Nederland als in het buitenland

Verhuur je de woning niet alleen, maar lever je ook aanvullende diensten zoals schoonmaak, ontbijt en linnengoed? Door deze extra arbeid (en de hogere opbrengst die deze oplevert) kan de Belastingdienst je zien als BTW-ondernemer.

De huurinkomsten vallen dan in box 1. In box 1 betaal je belasting over de werkelijke huurinkomsten, na aftrek van kosten. Het voordeel is dat je in box 1 bepaalde kosten kunt aftrekken van de belasting.

Weetje
Als BTW-ondernemer moet je 9% BTW rekenen over de huurprijs. Deze BTW draag je af aan de Belastingdienst. Tegelijkertijd kun je de BTW op kosten voor de woning, zoals onderhoud en inrichting, terugvragen.

Aftrekbare kosten bij verhuur tweede woning

Als de huurinkomsten in box 1 vallen, kun je verschillende kosten aftrekken van de belasting. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Onderhoudskosten zoals schilderwerk of vervangen van kozijnen
  • Gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (OZB)
  • Verzekeringen voor de woning
  • Bemiddelingskosten voor verhuur

Het is belangrijk om bonnetjes en facturen van deze kosten goed te bewaren. Zo kun je aantonen welke kosten je hebt gemaakt voor de verhuurde woning.

Tweede woning verkopen na verhuur

In 2024 is het door nieuwe wetgeving en beperkingen financieel steeds minder interessant om een tweede huis te verhuren. Dit kan voor jou reden zijn om het huis na afloop van het huidige huurcontract te verkopen.

Door de grote vraag naar woningen is het mogelijk om een tweede huis snel en tegen een goede prijs te verkopen. Soms kun je een verhuurde woning in goed overleg zelfs verkopen aan de huurder.

Overweeg jij je tweede huis te verkopen? Laat dan een gratis waardebepaling uitvoeren door een makelaar. Zo krijg je een goed beeld van de verkoopwaarde en ontdek je of doorverhuren van je tweede woning nog interessant is.

Vraag jouw gratis waardebepaling aanBij een lokale, ervaren makelaar

Veelgestelde vragen

Bij aankoop van een tweede huis betaal je in 2024 10,4% overdrachtsbelasting. Daarnaast betaal je jaarlijks 36% inkomstenbelasting in box 3 over het fictieve rendement van de woning, plus lokale heffingen zoals onroerendezaakbelasting.

Een tweede huis valt in box 3 van de inkomstenbelasting, waarbij je vermogensrendementsheffing betaalt over de WOZ-waarde. In 2024 betaal je 36% belasting over het fictieve rendement, na aftrek van het heffingsvrij vermogen van €57.000 voor alleenstaanden of €114.000 voor fiscale partners.

Bij verhuur van een tweede woning worden de huurinkomsten meestal belast in box 3. Als je naast de verhuur ook aanvullende diensten levert, kunnen de inkomsten in box 1 vallen, waarbij je bepaalde kosten kunt aftrekken van de belasting.

Een tweede woning kan interessant zijn als vakantiewoning, investering of huisvesting voor familie. Houd wel rekening met de hoge overdrachtsbelasting van 10,4%, jaarlijkse belastingen en mogelijke veranderingen in de box 3-heffing vanaf 2027.

Je kunt een tweede huis kopen, maar houd rekening met strengere hypotheekeisen en een hogere eigen inbreng. Meestal kun je maar 60% tot 80% van de woningwaarde financieren, waardoor je een aanzienlijk deel zelf moet inbrengen.

Vanaf 2027 wordt de waardestijging van tweede huizen in box 3 belast volgens het principe van vermogenswinstbelasting. Hierbij is de belasting pas verschuldigd bij verkoop van de woning. Over huurinkomsten (minus kosten en rente) blijf je wel belasting betalen. Het forfait voor de eerste woning in box 3 vervalt en alle woningen in box 3 vallen dus onder de vermogenswinstbelasting.

Een eigen vakantiewoning biedt veel vrijheid en flexibiliteit vergeleken met het huren van een vakantiehuisje. Op lange termijn kan het ook financieel voordelig zijn als je veel tijd doorbrengt in de woning en zo op huurkosten bespaart.

Je kunt een tweede huis financieren door een hypotheek af te sluiten, de overwaarde van je huidige woning te verzilveren, of een combinatie van eigen geld en een hypotheek te gebruiken. Een hypotheekadviseur kan je helpen de beste financieringsmix voor jouw situatie te bepalen.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223