Wat is de courtage van een makelaar bij dure huizen?

Wat is de courtage van een makelaar bij dure huizen?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
9 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • De courtage bij dure huizen ligt gemiddeld relatief lager (tussen de 0,5%-1,02%) omdat de makelaar bij een hogere verkoopprijs zijn uurloon en kosten eerder terugverdient.
  • Een hogere courtage stimuleert de makelaar om het onderste uit de kan te halen bij onderhandelingen, waardoor jij als verkoper de courtage bij een succesvolle verkoop al snel terugverdient.
  • Bij het kiezen van een makelaar voor dure huizen is het belangrijk om naast courtage te letten op gemiddelde verkoopprijs en verkoopsnelheid. Door de hogere prijs zijn er minder potentiële kopers en staan dure huizen gemiddeld langer te koop.

De courtage van een makelaar behoort tot de verkoopkosten van een huis. Maar hoe berekent de makelaar zijn courtage en zit er een verschil in de courtage bij dure en minder dure huizen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de makelaarscourtage als je een duur huis wilt verkopen.

Wat is de makelaarscourtage bij dure huizen?

De courtage van een makelaar is een variabel bedrag gebaseerd op een percentage van de verkoopprijs. Dat betekent dat de courtage kan oplopen bij een hogere woningwaarde, want dure huizen worden voor een hogere prijs verkocht.

De procentueel berekende courtage vormt echter ook een positieve stimulans voor de makelaar. Hoe hoger de prijs waarvoor een makelaar jouw huis verkoopt, hoe meer hij - en jij - eraan overhouden. Een win-winsituatie voor iedereen!

Weetje
De courtage van Nederlandse makelaars schommelt in september 2024 tussen de 0,90% en 1,40%. Omdat de courtage per makelaar zoveel kan verschillen, loont het om de courtages van makelaars te vergelijken. Een verschil van 0,5% op een huizenprijs van €500.000 betekent immers een verschil van €2.500 in makelaarskosten voor jou.

Vergelijk gratis makelaarscourtagesVan lokale, ervaren makelaars

Hoe hoog is de makelaarscourtage bij dure huizen?

Hoewel de courtage van een makelaar in absolute zin hoger kan oplopen bij dure huizen, valt de courtage in relatieve zin juist lager uit. Dat komt omdat de makelaar zijn salaris eerder heeft terugverdiend bij een hogere verkoopprijs.

Een rekenvoorbeeld van de invloed van huizenprijs op courtage

Stel dat een makelaar gemiddeld €3.800 per klant moet verdienen om zijn eigen uurloon te betalen en gemaakte kosten te compenseren:

  • Bij een verkoopprijs van €300.000 moet de makelaar een courtage van 1,27% rekenen om zijn gewenste inkomsten te verdienen.
  • Bij een verkoopprijs van €380.000 heeft de makelaar al genoeg aan een courtage van 1% om zijn gewenste inkomsten te verdienen.

Zoals je ziet in het bovenstaande voorbeeld, kan het uit voor de makelaar om een lagere courtage te rekenen voor het duurdere huis. Door de hoge verkoopprijs verdient de makelaar het lagere courtagepercentage immers terug.

Dit is de reden dat makelaars vaak een lagere courtage rekenen voor dure huizen dan voor gemiddeld geprijsde of goedkope huizen. Dat doen ze vooral als ze weten dat ze op courtage worden vergeleken en dus een reden hebben om in courtage te zakken.

Tip
Het is verstandig om makelaars te vergelijken als je een duur huis wilt verkopen. Makelaars die weten dat ze worden vergeleken met collega's, zullen je direct de laagste courtage bieden. Je hoeft dan niet te onderhandelen, ontvangt het beste aanbod en kunt op je gemak verschillende offertes vergelijken.

Vergelijk gratis makelaarsGeheel vrijblijvend

Waarom is een hogere courtage soms beter?

Bij het verkopen van een duur huis streef je als verkoper naar een zo laag mogelijke makelaarscourtage. Hoe lager immers de courtage, hoe lager de uiteindelijke makelaarskosten die je na verkoop betaalt.

Tegelijkertijd stimuleert een hogere courtage de makelaar om het onderste uit de kan te halen bij de onderhandelingen. Van dit voordeel profiteer je extra als je een duur huis gaat verkopen.

Een rekenvoorbeeld van courtage en de verkoopprestatie van een makelaar

Stel je twee scenario's voor waarin een makelaar met een relatief hoge courtage van 1,27% een huis verkoopt:

  • De makelaar verkoopt een huis met een vraagprijs van €375.000 door zijn onderhandeltechniek voor 2% meer: €382.500.
  • De makelaar verkoopt een huis met een vraagprijs van €825.000 door zijn onderhandeltechniek voor 2% meer: €841.500.

Wat dit betekent voor jou:

  • Bij het gemiddelde geprijsde huis betaal je als verkoper €95 meer aan makelaarscourtage door de 2% hogere verkoopprijs, maar maak je ook €7.500 extra winst op de vraagprijs door de onderhandeltechniek van de makelaar.
  • Bij het dure huis betaal je als verkoper €200 meer aan makelaarscourtage door de 2% hogere verkoopprijs, maar maak je ook €16.500 extra winst op de vraagprijs door de onderhandeltechniek van de makelaar.

De makelaarscourtage bij het dure huis ligt hoger (omdat de verkoopprijs hoger is), maar deze hogere courtage verdien je ruimschoots terug door het verkoopresultaat. Ook bij dure huizen kan een hogere courtage dus uit, mits de makelaar een goede verkoopprestatie behaalt.

Bij HuisVerkopen kun je makelaars niet alleen gratis vergelijken op courtage, maar ook op verkoopprestatie. Zo kun je aangeven dat je alleen makelaars wilt vergelijken die bovengemiddeld presteren qua verkoopprijs. Wij sturen je dan offertes van de lokale makelaars die huizen gemiddeld tegen de hoogste prijs verkopen.

Vergelijk gratis makelaarsOp verkoopprestatie en courtage

Courtages van duurste huizen in Nederland

Wat kopers 'dure' huizen vinden, hangt vanzelfsprekend af van hun budget en wensen. Over het algemeen worden huizen met een vraagprijs vanaf €450.000 in Nederland eerder als 'duur' gezien.

De volgende typen woningen vallen relatief vaak - maar niet altijd - in het duurdere segment:

Type woning Gemiddelde verkoopprijs in 2024 Gemiddelde makelaarscourtage
Vrijstaand huis €624.000 1,02%
Herenhuis €778.000 1,01%
Penthouse €895.000 1,0%
Grachtenpand €1.475.000 0,9%
Designvilla €2.245.000 0,7%
Landhuis of villa €4.132.000 0,5%
Scroll de tabel voor meer informatie

Vrijstaande huizen

Vrijstaande huizen zijn ruim, hebben vaak een grote tuin en staan doorgaans op gewilde locaties, in fijne buurten of een groene omgeving. Een vrijstaande woning heeft al snel een woonoppervlakte van 160 tot 300 m2 of meer.

Vrijstaande huizen in gemeenten als Amsterdam, Bloemendaal, Wassenaar, Laren en Aerdenhout behoren meestal tot het luxesegment, waardoor de verkoopprijzen kunnen oplopen tot boven 1 miljoen euro.

  • Gemiddelde verkoopprijs vrijstaand huis: €624.000
  • Gemiddelde makelaarscourtage vrijstaand huis: 1,02%

Herenhuizen

Herenhuizen zijn statige, vrijstaande huizen die je in veel oude stadswijken tegenkomt. Ze hebben een klassieke uitstraling waar kopers dol op zijn en bieden veel ruimte en comfort.

Typische kenmerken van herenhuizen zijn een bouwjaar tussen 1800 en 1930, een grote voor- en achtertuin, royale kamers, hoge plafonds en authentieke elementen zoals en suite deuren en ornamenten

  • Gemiddelde verkoopprijs herenhuis: €778.000
  • Gemiddelde makelaarscourtage herenhuis: 1,01%

Penthouses

Penthouses zijn zeer luxe appartementen op de bovenste verdieping(en) van een gebouw. Ze bieden een uniek uitzicht, veel lichtinval en een gevoel van exclusiviteit.

In tegenstelling tot een regulier appartement heeft een penthouse vaak een grote woonoppervlakte van 150 tot 300 m2 of meer, inclusief grote raampartijen, ruime dakterrassen en hoogwaardige voorzieningen.

  • Gemiddelde verkoopprijs penthouse: €895.000
  • Gemiddelde makelaarscourtage penthouse: 1,0%

Grachtenpanden

Grachtenpanden zijn historische herenhuizen met een vaak centrale ligging aan de gracht van steden met een historische stadskern zoals Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Haarlem.

Veel grachtenpanden zijn gebouwd in de 17e en 18e eeuw, hebben hoge platfonds, grote ramen en authentieke details en zijn zeer gewild vanwege hun unieke locatie, architectuur en uitstraling. 

  • Gemiddelde verkoopprijs grachtenpand: €1.475.000
  • Gemiddelde makelaarscourtage grachtenpand: 0,9%

Moderne designvilla's

Naast historische panden zijn er ook ultramoderne designvilla's in het topsegment. Vaak hebben deze een kleiner perceel en minder woonoppervlakte dan een klassieke villa, maar wel state-of-the-art technologie en architectuur.

  • Gemiddelde verkoopprijs designvilla: €2.245.000
  • Gemiddelde makelaarscourtage designvilla: 0,7%

Landhuizen en villa's

Veel van de duurste huizen in Nederland zijn grote landhuizen en villa's, vaak met woonoppervlakten van honderden vierkante meters en gelegen op ruime percelen.

Villa's en landhuizen hebben regelmatig luxe voorzieningen zoals zwembaden, sauna's, thuisbioscopen en wijnkelders. Op het bijbehorende landgoed liggen soms extra gebouwen zoals gastenverblijven en paardenstallen.

  • Gemiddelde verkoopprijs landhuis of villa: €4.132.000
  • Gemiddelde makelaarscourtage landhuis of villa: 0,5%

Wat is de beste makelaar voor dure huizen?

Bij het verkopen van een duur huis gelden andere wetten - zowel op het gebied van promotie, bezichtigingen als onderhandelingen - dan bij reguliere huizen. Je wilt daarom een gespecialiseerde makelaar met expertise in de verkoop van dure huizen.

Hier zijn 3 tips om op te letten bij het kiezen van een makelaar voor dure huizen:

1. Track record en verkoopprijs

De beste makelaar voor dure huizen heeft een bewezen track record van succesvolle huisverkopen in het hogere segment. Hoe meer dure huizen een makelaar tegen een goede prijs heeft verkocht, hoe zekerder je weet dat de makelaar ook voor jou de gewenste verkoopprijs kan behalen.

2. Verkoopsnelheid dure huizen

Door de hogere vraagprijs van dure huizen zijn er minder potentiële kopers. Hierdoor staan met name huizen in het luxesegment vaak maanden - tot wel jarenlang - te koop. Kies om dit bij jouw woning te voorkomen een makelaar die dure huizen gemiddeld sneller weet te verkopen dan collega's.

3. Courtage makelaar dure huizen

Als je een duur huis gaat verkopen, wil je niet te veel betalen aan courtage. Een makelaar met een lagere courtage kan je bij een vrijstaand huis duizenden euro's en bij een villa tienduizenden euro's aan courtage besparen. Vergelijk naast verkoopprestaties daarom altijd makelaarscourtages.

Weetje
Bij het kiezen van een makelaar voor dure huizen draait het om balans. Je wilt een makelaar met een concurrerende courtage, die bewezen heeft dure huizen vlot en winstgevend te kunnen verkopen.

Bij HuisVerkopen vergelijk je makelaars zowel op verkoopprestaties als courtage. Hierbij kun je aangeven wat voor jou zwaarder weegt: verkoopprijs, verkoopsnelheid of courtage. 

Vergelijken is geheel vrijblijvend en inbegrepen is een gratis waardebepaling. Benieuwd hoeveel jouw dure huis op dit moment waard is en welke courtage makelaars kunnen bieden? Start direct met vergelijken.

Vergelijk gratis makelaarsGespecialiseerd in dure huizen

Veelgestelde vragen

De gemiddelde makelaarscourtage voor dure huizen varieert afhankelijk van het type woning. Voor vrijstaande huizen is de gemiddelde courtage 1,02%, voor herenhuizen 1,01%, voor penthouses 1,0%, voor grachtenpanden 0,9%, voor designvilla's 0,7% en voor landhuizen of villa's 0,5%.

De courtage van een makelaar wordt berekend als een percentage van de verkoopprijs. Hoewel de courtage in absolute zin hoger kan zijn bij dure huizen, valt deze in relatieve zin vaak lager uit omdat de makelaar zijn salaris eerder heeft terugverdiend bij een hogere verkoopprijs en hierdoor een lager percentage kan rekenen.

Bij dure huizen rekenen makelaars vaak een lager courtagepercentage dan bij gemiddeld geprijsde of goedkope huizen. Dit komt doordat makelaars bij een hogere verkoopprijs hun gewenste inkomsten sneller kunnen verdienen, waardoor ze een lagere courtage kunnen aanbieden.

Een hogere courtage kan de makelaar extra stimuleren om het onderste uit de kan te halen bij de onderhandelingen. Bij dure huizen kan dit resulteren in een significant hogere verkoopprijs, waardoor de extra courtage voor jou als verkoper ruimschoots wordt gecompenseerd.

De courtage van een makelaar is soms onderhandelbaar bij dure huizen. Een slimmere tactiek is echter om courtages van makelaars te vergelijken, omdat makelaars die weten dat ze worden vergeleken met collega's vaak direct de laagste courtage zullen bieden.

De verdiensten van een makelaar aan de verkoop van een duur huis hangen af van de verkoopprijs en het overeengekomen courtagepercentage. Bij een verkoopprijs van bijvoorbeeld €1 miljoen en een courtage van 1% zou een makelaar €10.000 verdienen.

Een goede makelaar voor dure huizen heeft een bewezen track record van succesvolle verkopen in het hogere segment en kan dure huizen gemiddeld sneller verkopen dan collega's. Daarnaast biedt deze makelaar een concurrerende courtage in combinatie met goede verkoopprestaties.

Om de beste makelaar voor de verkoop van een duur huis te vinden, is het aan te raden om makelaars te vergelijken op zowel verkoopprestaties als courtage. Let hierbij op factoren als verkoopprijs, verkoopsnelheid en specialisatie in het luxe segment.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223