Hoeveel verdient een makelaar per huis?

Hoeveel verdient een makelaar per huis?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
7 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • Gemiddeld verdient een makelaar in Nederland in 2024 €3.820 bruto per maand, wat neerkomt op een netto-inkomen van ongeveer €2.500 netto per maand.
  • Een ervaren makelaar verdient gemiddeld €700 bruto per maand meer dan een beginnende makelaar.
  • De gemiddelde courtage van makelaars in Nederland bedraagt 1,11% bij verkoop van een woning.

Makelaarskosten zijn een belangrijk onderdeel van de kosten bij verkoop van je huis. Ben jij benieuwd hoeveel een makelaar precies verdient? Hieronder lees je meer over de commissie van een makelaar in 2024 per verkocht huis.

Hoeveel verdient een makelaar in 2024?

Met de verkoop van een huis is veel geld gemoeid. Hierdoor wordt het beroep van makelaar vaak geassocieerd met een goed salaris. Maar in hoeverre klopt dit beeld nu echt? Wij zochten het voor je uit.

Hoeveel verdient een makelaar per maand?

Een makelaar in Nederland verdient in 2024 gemiddeld €3.820 bruto per maand. Dit resulteert in een netto inkomen van gemiddeld €2.500 bruto per maand. Hierbij is uitgegaan van een 40-urige werkweek.

Het modale maandelijkse salaris in Nederland wordt geschat op ongeveer €3.520 bruto per maand. De gemiddelde makelaar verdient dus iets bovenmodaal.

Rol Netto salaris per maand Bruto salaris per maand
Beginnende makelaar €2.200 €3.500
Ervaren makelaar €2.800 €4.200
Gemiddelde salaris makelaar €2.500 €3.820
Scroll de tabel naar rechts voor meer informatie

Vanzelfsprekend verdient niet elke makelaar hetzelfde. Net als in andere beroepsgroepen neemt het salaris van een makelaar toe met leeftijd en ervaring. Hierdoor verdient een ervaren makelaar gemiddeld €700 meer dan een beginnende makelaar.

Salaris beginnende makelaar

Een beginnende assistent-makelaar, die aan het begin van zijn of haar carrière staat, kan doorgaans een modaal salaris verdienen. Dit weerspiegelt de leercurve en beperktere verantwoordelijkheden die bij deze instaprol horen.

Het gemiddelde salaris voor een beginnende assistent-makelaar bedraagt in 2024 ongeveer €3.500 bruto per maand.

Salaris ervaren makelaar

Met de toename van ervaring en kennis van de lokale woningmarkt zal een makelaar gaandeweg meer gaan verdienen. De makelaar kan dan bovenmodaal verdienen, wat past bij de toegenomen kennis en verantwoordelijkheden.

Het gemiddelde salaris voor een ervaren zelfstandige makelaar bedraagt in 2024 ongeveer €4.200 bruto per maand.

Hoeveel verdient een makelaar per jaar?

Op basis van het maandsalaris van een makelaar bedraagt het gemiddelde jaarloon voor een makelaar in 2024 €45.840 bruto per jaar.

Rol Netto salaris per jaar Bruto salaris per jaar
Beginnende makelaar €26.400 €42.000
Ervaren makelaar €33.600 €50.400
Gemiddelde salaris makelaar €30.000 €45.840
Scroll de tabel naar rechts voor meer informatie

Krijgt een makelaar vakantiegeld?

Belangrijk om aan te geven, is dat bovenstaande cijfers geen rekening houden met vakantiegeld. Gemiddeld is de verplichte vakantiebijslag in Nederland vastgesteld op minimaal 8% van het bruto jaarsalaris.

Dit levert de volgende schatting van vakantiegeld op:

Rol Bruto salaris per jaar Geschat vakantiegeld
Beginnende makelaar €42.000 €3.360
Ervaren makelaar €50.400 €4.032
Gemiddelde salaris makelaar €45.840 €3.667
Scroll de tabel naar rechts voor meer informatie

Krijgt een makelaar een 13e maand of bonus?

In tegenstelling tot de vakantietoeslag is een 13e maand voor werknemers in Nederland niet verplicht. Uit onderzoek blijkt desondanks dat 61% van de makelaars bij hun makelaarskantoor een 13e maand of jaarlijkse bonus ontvangt.

De gemiddelde bonus voor makelaars bedraagt in 2024 €8.465. In de praktijk kunnen bonussen per makelaarskantoor sterk variëren, dus houd in gedachten dat het hier om een gemiddelde gaat.

Hoeveel verdient een makelaar per uur?

Op basis van het maand- en jaarsalaris van een makelaar bedraagt het gemiddelde uurloon voor een makelaar in 2024 €22,04 bruto per uur.

Rol Netto salaris per uur Bruto salaris per uur
Beginnende makelaar €12,69 €20,19
Ervaren makelaar €16,15 €24,23
Gemiddelde salaris makelaar €14,42 €22,04
Scroll de tabel naar rechts voor meer informatie

Factoren die het salaris beïnvloeden

Belangrijk om te benadrukken is dat alle bedragen gemiddelden zijn. Het werkelijke salaris van een individuele makelaar kan variëren op basis van factoren zoals:

  • De regio waar de makelaar werkzaam is
  • De staat van de woningmarkt
  • De mate van specialisatie
  • Heffingskorting en arbeidskorting
  • Belastingen

Commissie van een makelaar bij verkoop

Ben jij niet zozeer benieuwd naar het salaris van een makelaar, maar wil je weten wat je kwijt bent aan de makelaar bij verkoop? Begrijpen we. Hieronder leggen we uit wat de commissie van een Nederlandse makelaar in 2024 gemiddeld is bij verkoop.

De commissie van een makelaar kan samengesteld zijn uit:

  • Courtage
  • Vast tarief
  • Opstartkosten
  • Intrekkingskosten

Courtage

De meeste makelaars in Nederland berekenen hun commissie op basis van courtage. Courtage is een percentage van de verkoopsom van jouw woning. In september 2024 bedraagt de gemiddelde makelaarscourtage 1,11%.

Rekenvoorbeeld commissie op basis van courtage

Stel dat jij je huis met behulp van een makelaar voor €432.000 verkoopt. De makelaar rekent 1,11%  courtage en brengt geen andere kosten in rekening. In dit voorbeeld ontvangt de makelaar €4.708,80 (1,11% van €432.000) aan courtage.

Courtage van een makelaar bij dure huizen

Bij verkoop rekent een makelaar vaak een procentueel lagere courtage bij dure huizen. Dat komt omdat het voor de makelaar bij een hoge verkoopprijs makkelijker is om aan zijn commissie te komen.

De gemiddelde courtage van makelaars in Nederland bij dure huizen (boven de €450.000) is 1,05%. Kijk hier voor een overzicht van alle gemiddelde courtages op basis van de prijsklasse van woningen.

Vast tarief

Sommige makelaars in Nederland werken in 2024 met een vast tarief. Het voordeel van een vast tarief is dat je vooraf zekerheid hebt over de kosten. Een nadeel is dat het de makelaar minder stimuleert om je huis voor de hoogste prijs te verkopen.

In september 2024 bedraagt het vaste tarief van een makelaar gemiddeld € 3.250. Of een courtage of vast tarief in jouw situatie gunstiger is, hangt dan ook af van de verwachte verkoopprijs van jouw woning.

Opstartkosten

Los van een courtage of vast tarief kan een makelaar ook opstartkosten in rekening brengen. Gemiddeld bedragen de opstartkosten tussen de € 400 en € 700.

Weetje
Hoewel opstartkosten vaak bij de commissie van een makelaar zijn inbegrepen, is dit niet altijd het geval. Vergelijk daarom altijd verschillende makelaarsoffertes om een goed beeld te krijgen van de kleine lettertjes en kosten.

Vergelijk nu gratis makelaars  Vind beste specialist voor jouw huis

Intrekkingskosten

Een makelaar kan ook kosten voor verrichte werkzaamheden in rekening brengen als je de opdracht tot verkoop voortijdig intrekt. Hij loopt dan immers commissie mis. Gemiddeld bedragen de intrekkingskosten van een makelaar € 500.

Tip
Wil je een extra nauwkeurig beeld van deze makelaarskosten én van alle andere kosten bij verkoop van je huis? Lees dan ons zeer uitgebreide artikel over alle kosten bij het verkopen van je huis.

Hoeveel verdient een makelaar per verkocht huis?

Een makelaar in Nederland verdient in 2024 gemiddeld tussen de € 3.250 (vast tarief) en €4.709 (courtage) per verkocht huis. Dit is gebaseerd op een courtage van 1,11% over de gemiddelde prijs waarvoor huizen op dit moment worden verkocht.

De meeste makelaars in Nederland werken op basis van een courtage. Hierdoor is het in veel gevallen niet alleen het courtagepercentage, maar ook de huizenprijs die beïnvloedt hoeveel de makelaar verdient per verkochte woning.

Commissies van makelaars bij verkoop vergelijken

In de praktijk is de commissie bij verkoop niet altijd voor de makelaar zelf. Soms is de commissie voor het makelaarskantoor dat zijn salaris betaalt. Voor jou als verkoper maakt dit echter geen verschil.

Wat wél een verschil maakt, zijn de prestaties van de makelaar. Een makelaar die zijn eigen kosten ruimschoots terugverdient door jouw huis voor de hoogste prijs te verkopen, is zijn commissie meer dan waard.

Bij Huis Verkopen kun je makelaars gratis en vrijblijvend vergelijken op hun tarieven én prestaties. Zo zie je exact hoeveel commissie je betaalt aan de makelaars die huizen in jouw buurt gemiddeld het meest winstgevend verkopen.

Wil jij de tarieven van makelaars gratis vergelijken?

Ja, ik wil makelaarstarieven opvragen  Krijg de beste deal voor jouw huis

Veelgestelde vragen

Een makelaar in Nederland verdient in 2024 gemiddeld €3.820 bruto per maand, wat neerkomt op een netto inkomen van ongeveer €2.500 bruto per maand bij een 40-urige werkweek.

Het modale maandsalaris in Nederland wordt in 2024 geschat op ongeveer €3.520 bruto per maand. Een makelaar in Nederland verdient gemiddeld €3.820 bruto per maand. De gemiddelde makelaar verdient dus iets bovenmodaal.

Een beginnende makelaar verdient netto ongeveer €2.200 per maand (bruto €3.500), terwijl een ervaren makelaar netto ongeveer €2.800 per maand verdient (bruto €4.200). Dit betekent dat een ervaren makelaar gemiddeld €600 netto meer verdient.

Ja, een makelaar in dienst bij een makelaarskantoor krijgt vakantiegeld. Dit is gemiddeld 8% van het bruto jaarsalaris. Voor een gemiddelde makelaar zou dit neerkomen op ongeveer €3.667 bruto per jaar.

Een 13e maand is niet verplicht in Nederland, maar uit onderzoek blijkt dat 61% van de makelaars een 13e maand of jaarlijkse bonus ontvangt. De gemiddelde bonus voor makelaars die in dienst zijn bij een makelaarskantoor bedraagt €8.465.

De gemiddelde courtage van een makelaar in Nederland is in 2024 1,11%. De makelaar berekent de courtage op basis van een percentage van de verkoopprijs. Een hogere verkoopprijs resulteert hierdoor in een hogere courtage.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!

Op deze pagina

    Robert Welink Robert Welink Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!

    Deel dit artikel:
    Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223