Huis verkopen: hoe bereken ik de kosten?

Huis verkopen: hoe bereken ik de kosten?
Robert Welink
- Expert woningmarkt
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 september 2024
6 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • De makelaarskosten zijn meestal een percentage van de verkoopprijs van je huis, variërend tussen de % en %.
  • Het is verplicht om bij verkoop van je huis een geldig energielabel te hebben, wat gemiddeld tussen de €300 en €400 kost.
  • De kosten voor het verkoopklaar maken van je huis kunnen variëren van enkele honderden tot vele duizenden euro's, afhankelijk van de onderhoudsconditie van je huis.

Bij verkoop van je huis krijg je te maken met verschillende kosten. Maar hoe kun je de hoogte van deze kosten berekenen en welke verdien je na verkoop weer terug? Lees hier hoe je de belangrijkste kostenposten bij verkoop van je huis berekent.

Tip
Een uitgebreider kostenoverzicht vind je in onze complete gids over de kosten bij het verkopen van een huis.

In het kort:

Bij verkoop van je huis krijg je onder meer te maken met de volgende kosten:

  • Kosten voor de makelaar
  • Kosten voor het plaatsen van je huis op Funda
  • Kosten voor een energielabel
  • Kosten voor het verkoopklaar maken van je huis
  • Kosten voor het doorhalen van je hypotheek
  • Kosten voor de notaris
  • Kosten voor de verhuizing

Kosten voor de makelaar berekenen

Een van de kostenposten bij het verkopen van je huis zijn de makelaarskosten. Deze kosten worden ook wel courtage genoemd en zijn meestal een percentage van de verkoopprijs van je huis. Dit percentage varieert, maar ligt vaak tussen de % en % van de verkoopprijs.

Naast courtage kan een makelaar ook opstartkosten in rekening brengen. Dit zijn kosten die de makelaar in de opstartfase van het verkooptraject maakt. Denk aan het plaatsen van je huis op Funda, het plaatsen van een verkoopbord in je tuin of het inhuren van een fotograaf.

Weetje
Veel makelaars verrekenen opstartkosten in hun courtage, maar niet elke makelaar doet dit. Daarom is het belangrijk om offertes van makelaars vooraf met elkaar te vergelijken, zodat je na verkoop niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Het berekenen van de makelaarskosten bij verkoop is dan ook simpel. Vraag gratis offertes van makelaars aan en vergelijk de courtages die elke makelaar rekent. De makelaar met de laagste courtage is meestal de makelaar met de laagste kosten.

Een rekenvoorbeeld van 2 makelaars met een verschillende courtage:
  • Makelaar 1: Courtage (1,02%) x woningwaarde € 425.000 = € 4.335 aan makelaarskosten
  • Makelaar 2: Courtage (1,24%) x woningwaarde € 425.000 = € 5.270 aan makelaarskosten

Wil jij nauwkeurig berekenen hoeveel makelaarskosten je bij verkoop van je huis kunt verwachten? Laat dan een gratis waardebepaling uitvoeren door een makelaar.

Vermenigvuldig de courtage van de makelaar met de tijdens de waardebepaling bepaalde woningwaarde zoals in het bovenstaande rekenvoorbeeld.

Bijvoorbeeld:

  • Bepaalde woningwaarde € 390.000 x
  • Makelaarscourtage 1,02%
  • = € 3.978 aan makelaarskosten bij verkoop

 Vraag nu een gratis waardebepaling aan  Bij een lokale, ervaren makelaar

Kosten voor een Funda-plaatsing berekenen

Je hebt altijd een makelaar nodig om je huis op Funda te plaatsen. De kosten hiervoor verrekent de makelaar meestal met zijn courtage, omdat de Funda-plaatsing dan onderdeel is van het totale verkooptraject.

Wil jij je huis helemaal zelf verkopen? Dan zul je voor een Funda-basisplaatsing al snel tussen de €50 en €100 betalen aan een makelaar.

Tip
Voor een Funda Compleet-plaatsing betaal je meer, maar deze levert gemiddeld wel een 0,5% hogere verkoopprijs op dan een basisplaatsing.

Bij het plaatsen van je huis op Funda wil je dan ook niet alleen kijken naar de kosten (meestal betaalt de makelaar deze), maar ook naar wat de investering oplevert.

Zo kun je berekenen hoeveel meer geld een Funda Compleet-plaatsing je oplevert ten opzichte van een Funda-basisplaatsing, uitgaande van een 0,5% hogere verkoopprijs.

Een rekenvoorbeeld van Funda Basis ten opzichte van Funda Compleet:
  • Funda Basis: verkoopprijs huis € 400.000
  • Funda Compleet: verkoopprijs huis € 400.000 + 0,5% = € 402.000
  • Conclusie: de Funda Compleet-plaatsing levert € 2.000 extra op

Zijn de kosten voor een Funda Compleet-plaatsing het waard? Voor de meeste mensen die hun huis willen verkopen is het antwoord 'ja'.

Je kunt dit voor je eigen huis berekenen door een gratis waardebepaling aan te vragen bij een makelaar. De makelaar kan je de verwachte verkoopprijs vertellen, die je kunt gebruiken voor de rekensom hierboven.

Vraag een gratis waardebepaling aan Volledig kosteloos en vrijblijvend

Kosten voor het energielabel berekenen

Sinds 2015 is het verplicht om bij verkoop van je huis een geldig energielabel te hebben. Het aanvragen van een energielabel kost gemiddeld tussen de €300 en €400.

Het berekenen van de precieze kosten voor een geldig energielabel is heel eenvoudig. Hiervoor hoef je namelijk alleen maar de tarieven van lokale energieadviseurs te vergelijken.

Klik simpelweg op de knop hieronder en geef aan welk type woning je hebt. Vervolgens zie je direct de kosten én beschikbaarheid van alle energieadviseurs in jouw buurt.

Tip
Heb je bij verkoop nog geen geldig energielabel aangevraagd? Dan krijg je een boete van €450. Vraag dus altijd tijdig je energielabel aan.

Vergelijk kosten van energieadviseurs  Je zit nergens aan vast

Kosten voor het verkoopklaar maken van je huis

Ook het verkoopklaar maken van je woning kan kosten met zich meebrengen. Denk aan het opknappen van achterstallig onderhoud, het opruimen en schoonmaken van de woning en eventueel het inschakelen van een verkoopstylist of interieurfotograaf.

De hoogte van deze kosten kan variëren van enkele honderden tot vele duizenden euro’s.

Hoeveel je precies moet investeren om je huis verkoopklaar te maken, is volledig afhankelijk van (de onderhoudsconditie van) je huis en hierdoor is er geen eenvoudige formule om deze kosten te berekenen.

Wil je een zo nauwkeurig mogelijk beeld krijgen van de kosten die komen kijken bij verkoopstyling en onderhoud? Ga dan naar onze pagina over alle kosten bij verkoop van je huis en bekijk de gemiddelde kosten per woningtype.

Kosten voor het doorhalen van de hypotheek

Als je je huis hebt verkocht en je hypotheek volledig hebt afbetaald, moet je de hypotheekinschrijving in het Kadaster laten doorhalen. Dit wordt ook wel royeren genoemd en moet gedaan worden door een notaris.

De kosten hiervoor verschillen per notaris, maar liggen vaak tussen de €250 en €400. Door bij verschillende notariskosten in jouw buurt een offerte aan te vragen, kun je dus tot €150 besparen.

Weetje
Sluit je bij dezelfde geldverstrekker een hypotheek af voor een nieuwe woning? Dan is royeren niet nodig en hoef je de oude hypotheekinschrijving bij het Kadaster niet door te halen.

Notariskosten bij verkoop berekenen

Bij de verkoop van een huis zijn er meer notariskosten dan voor het doorhalen van de hypotheek alleen. Deze kosten zijn meestal voor de koper.

Toch kan het dat je als verkoper ook zaken moet regelen bij de notaris, zoals het oversluiten van je hypotheek. De kosten hiervoor verschillen per situatie en notariskantoor, maar meestal gaat het om enkele honderden euro’s.

Verhuiskosten berekenen

Als je je huis verkoopt, moet je ook verhuizen. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen of om een verhuisbedrijf in te schakelen. In het laatste geval betaal je ook kosten. Houd hierbij rekening met een bedrag tussen de €800 en €1.800.

Weetje
Wil je een compleet kostenoverzicht zien van alle kosten bij de verkoop van een huis, zonder dat je zelf iets hoeft te berekenen? Bekijk dan de voorbeeldtabel op onze pagina over huis verkopen kosten.

De gemiddelde kosten bij het verkopen van een huis zijn afhankelijk van factoren zoals de kosten voor de makelaar, Funda, een energielabel, het verkoopklaar maken van je woning, het doorhalen van je hypotheek en eventuele notaris- en verhuiskosten. Voor een ruwe schatting kun je uitgaan van een percentage van 2% van de verkoopwaarde van je huis.

Wat een makelaar kost bij verkoop van je huis, is meestal gebaseerd op een percentage van de verkoopprijs. Dit wordt ook wel de makelaarscourtage genoemd en gemiddeld schommelt deze tussen de % en %. Daarnaast kan een makelaar opstartkosten in rekening brengen voor zaken zoals het plaatsen van je huis op Funda en het maken van foto's.

De enige aftrekbare kosten bij de verkoop van een huis zijn de kosten voor het doorhalen van de hypotheek bij het Kadaster en de eventuele boeterente. De overige kosten bij de verkoop van een huis zijn niet aftrekbaar.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223