Huis verkopen via de makelaar waar je het kocht: is dat slim?

Huis verkopen via de makelaar waar je het kocht: is dat slim?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 6 juli 2024
9 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • De makelaar die het huis ooit aan je heeft verkocht, is zelden ook nu de beste verkoopmakelaar voor jou.
  • Verkopers kiezen vrijwel altijd een andere verkoopmakelaar dan de makelaar die ze nog kennen van jaren geleden.
  • De impact van een makelaar op het netto verkoopresultaat bij verkoop van je huis is aanzienlijk - makelaars vergelijken is daarom slim.

Ga jij je huis binnenkort verkopen? Dan kun je hiervoor de makelaar inschakelen die het huis ooit aan jou heeft verkocht, maar dit is niet altijd de beste keuze. In dit artikel leggen we uit wanneer de makelaar die je al kent voor jou de beste optie is, maar ook wanneer het beter is om makelaars te vergelijken.

Huis verkopen via de makelaar waar je het kocht: kan dat?

Veel mensen ervaren het als prettig om met een bekende makelaar in zee te gaan. Je kent die persoon al en voelt je mogelijk op je gemak. Toch is dit zeker niet altijd de beste keuze. De tarieven van makelaars veranderen, net als hun dienstverlening en prestaties.

Heeft een makelaar het huis vroeger succesvol aan jou weten te verkopen? Dan is deze in de huidige situatie niet automatisch ook de beste verkoopmakelaar voor jou. Verstandiger is dan ook om verschillende makelaars met elkaar te vergelijken voordat je er een inhuurt.

Ga na wat jij belangrijk vindt: bijvoorbeeld een snelle verkoop, hoge verkoopopbrengst of juist een goede persoonlijke klik. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen van je huis verkopen via een bekende makelaar.

Voordelen van verkoop via de oorspronkelijke verkoopmakelaar

Je huis verkopen via de makelaar waar je het huis oorspronkelijk kocht, kan een goede optie zijn. De makelaar is immers al bekend met de details van het huis en heeft het eerder succesvol weten te verkopen. Hierdoor weet de makelaar wat kopers belangrijk vinden en wat de woning waard is.

Een andere troef is dat de makelaar al een band met jou heeft opgebouwd. Hij of zij kent jouw communicatieve wensen en kan de verkoop hierdoor makkelijker op maat begeleiden. Ook kun je terugvallen op de opgebouwde relatie en samenwerken op basis van goed vertrouwen.

Het belangrijkste voordeel van de verkoop via dezelfde makelaar laten verlopen, is de factor gemak. Zo hoef je geen tijd te verliezen aan het vinden en kiezen van een nieuwe make​laar. Dat kan prettig zijn, omdat je rondom de verkoop al genoeg andere keuzes moet maken.

Nadelen van verkoop via dezelfde makelaar

Er zijn een aantal risico's verbonden aan het verkopen van je huis via dezelfde makelaar als de makelaar die het huis oorspronkelijk aan je heeft verkocht. Het belangrijkste nadeel is dat de beste verkoopmakelaar voor iemand anders zelden ook de beste verkoopmakelaar voor jou is.

Als je erover nadenkt, is dat niet zo vreemd. Elke makelaar heeft een specialisme en een woning snel verkopen is iets heel anders dan een woning bijvoorbeeld winstgevend verkopen. Cijfers laten zien dat elke makelaar op andere gebieden uitblinkt.

Een ander risico is dat de makelaar jou minder snel het beste tarief biedt als je zelf rechtstreeks contact met hem opneemt. Makelaars die weten dat ze worden vergeleken met concurrenten, brengen gemiddeld een 15% scherpere offerte uit. Dit kan je bij verkoop honderden euro's aan makelaarskosten schelen.

Tip
Vergelijk lokale makelaars altijd opnieuw als je je huis gaat verkopen. De beste verkoopmakelaar voor jouw huidige situatie is waarschijnlijk een andere dan de makelaar die het huis eerder aan je heeft verkocht. Via Huis verkopen is het vergelijken van makelaars gratis én vrijblijvend.

Vergelijk lokale makelaars Je zit nergens aan vast

Loyaliteit aan een makelaar vs het beste resultaat

Ondanks de duidelijke nadelen van het inschakelen van dezelfde makelaar voor verkoop voel je misschien toch twijfel. De makelaar heeft jou én de verkoper de vorige keer immers goed geholpen, dus voel je je bijna verplicht om contact met hem op te nemen. Maar wist je dat dit niet vanzelfsprekend is?

Verkopers kiezen vrijwel altijd een andere verkoopmakelaar dan de makelaar die het huis aan ze heeft verkocht, want de beste makelaar verschilt per verkoper en situatie. Het is daarom zonde als je je huis voor (tien)duizenden euro's minder verkoopt, omdat je met een vertrouwde makelaar in zee gaat in plaats van opnieuw te vergelijken.

Hoe belangrijk is een goede 'klik' met een makelaar?

Het is belangrijk om de 'klik' met een makelaar af te wegen tegen factoren zoals verkoopsnelheid en uiteindelijke verkoopprijs. Een fijne band met de makelaar maakt het verkoopproces aangenaam, maar misschien heb je wel dezelfde klik met een goedkopere makelaar die ook nog eens beter presteert.

Het grote voordeel van het vergelijken van de tarieven van makelaars, is dat bij de makelaarsoffertes ook een vrijblijvend kennismakingsgesprek (inclusief waardebepaling en verkoopadvies) inbegrepen zit. Zo ontdek je niet alleen welke makelaar jou het beste verkoopadvies geeft, maar ook met wie je de beste klik hebt.

Een fijne relatie met je makelaar kan zeker een pré zijn. Als je je op je gemak en begrepen voelt, kan dat de samenwerking versoepelen. Besef echter dat het niet per se een makelaar hoeft te zijn die je al kent. Laat de 'klik' dan ook pas de doorslag geven als andere factoren zoals verkoopsnelheid en verkoopprijs gelijkwaardig zijn. 

Hoeveel impact heeft een makelaar op het netto verkoopresultaat?

De meeste Nederlandse verkopers vinden verkoopsnelheid en met name de gerealiseerde verkoopprijs in 2024 belangrijker dan de klik met een makelaar. Uit statistieken blijkt dat de impact van een makelaar op het netto verkoopresultaat bij verkoop van je huis aanzienlijk is - zelfs in regio's waar overbieden al de norm is.

Voor het berekenen van het netto verkoopresultaat moet je rekening houden met zowel de courtage van een makelaar als de gerealiseerde verkoopprijs. Een makelaar met een lagere courtage lijkt in eerste instantie goedkoper, maar met een hogere verkoopprijs kan een duurdere makelaar zijn extra kosten meer dan goedmaken.

Rekenvoorbeeld: lagere courtage versus hogere netto-opbrengst

Stel dat je kunt kiezen uit twee makelaars bij het verkopen van je huis:

Makelaar 1 vraagt een courtage van 1% en verkoopt je huis voor € 350.000. Hierdoor moet je na verkoop € 3.500 aan makelaarskosten aftrekken van de netto-opbrengst. Let op: naast makelaarskosten krijg je te maken met andere kosten bij verkoop.

Makelaar 2 vraagt een hogere courtage van 1,25%, maar verkoopt het huis voor €356.000. Hierdoor betaal je € 4.450 (€ 950 meer) aan makelaarskosten, maar je netto-opbrengst bij verkoop ligt € 5050 (€ 6000 - € 950) hoger. 

Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is om makelaars te beoordelen op tarieven én prestaties. De kans dat een makelaar die je al kent goed scoort op beide, is klein. Dit maakt het verstandig om makelaars te vergelijken.

Vergelijk gratis makelaars Op tarieven en prestaties

Hoe weet je of een nieuwe makelaar beter is dan de makelaar die je al kent?

Via Huis Verkopen kun je makelaars gratis en vrijblijvend vergelijken op hun prestaties en courtage. Je kunt dan nog steeds de makelaar kiezen die je al kent. Pas als je andere makelaar(s) hebt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek, weet je of deze beter zijn dan de makelaar die je heeft geholpen om het huis te kopen.

Naast het beoordelen van makelaars op hun offertes, prestaties en een kennismakingsgesprek, is het slim om ook reviews van makelaars te vergelijken. Zo kun je de ervaringen van andere verkopers vergelijken met je eigen ervaring met de makelaar die je al kent en krijg je een goed beeld van je opties.

Wil je simpelweg de laagste makelaarkosten of het beste resultaat bij verkoop? Kies dan simpelweg uit de makelaars waarvan wij je offertes sturen. Bij Huis Verkopen word je door experts namelijk gekoppeld aan de makelaars die het beste aansluiten op jouw woning, wensen en specifieke situatie.

Stappenplan: de beste makelaar kiezen om je huis te verkopen

Wanneer je een huis wilt verkopen, is het belangrijk om makelaars goed te vergelijken. Met dit stappenplan kun je zelf de verschillende aanbiedingen van makelaars naast elkaar leggen en de beste keuze maken:

  1. Vraag een gratis waardebepaling of makelaarsoffertes aan. Geef aan wat voor jou belangrijk is in een makelaar (bijvoorbeeld communicatie, verkoopsnelheid of verkoopresultaat).
  2. Analyseer tarieven en voorwaarden in de offertes. Let op zowel de courtage als eventuele bijkomende kosten. De makelaars doen jou het beste aanbod, dus onderhandelen is niet meer nodig.
  3. Nodig makelaars uit voor een gratis kennismakingsgesprek inclusief vrijblijvende waardebepaling en verkoopadvies. Zo kun je verschillende makelaars persoonlijk leren kennen.
  4. Kies de makelaar die je het beste gevoel geeft. Let op een verkoopstrategie die je aanspreekt en een fijne klik. Qua kosten en prestaties zit het goed, want die heb je al vergeleken.

Wil je meer weten over alle stappen die komen kijken bij het verkopen van je huis? Bekijk dan het persoonlijke stappenplan voor jouw woning.

Bekijk jouw persoonlijke stappenplan Gratis en vrijblijvend

Veelgestelde vragen

Meestal is het niet verstandig om je huis te verkopen via dezelfde makelaar die het eerder aan je heeft verkocht. De beste verkoopmakelaar voor iemand anders is zelden ook de beste verkoopmakelaar voor jou. Ook kunnen de tarieven en prestaties van makelaars in de loop der jaren veranderen. Bij verkoop is het slimmer om verschillende makelaars te vergelijken op hun tarieven en prestaties.

De belangrijkste nadelen zijn dat de makelaar mogelijk niet de scherpste tarieven biedt als hij niet vergeleken wordt met concurrenten. Ook heeft de oorspronkelijke verkoper de makelaar geselecteerd op andere criteria dan die jij belangrijk vindt bij verkoop. Dit kan resulteren in een tragere verkoop of lagere verkoopprijs in vergelijking met een andere verkoopmakelaar.

Om een goede makelaar te kiezen, vraag je gratis makelaarsoffertes aan, vergelijk je tarieven en prestaties van makelaars, nodig je meerdere makelaars uit voor een kennismakingsgesprek, en kies je uiteindelijk de makelaar met de beste verkoopstrategie en de fijnste 'klik'. Zo krijg je de laagste kosten én het beste verkoopresultaat.

Een goede klik met een makelaar kan de samenwerking versoepelen, maar is minder belangrijk dan verkoopsnelheid en de uiteindelijke verkoopprijs. Laat de 'klik' daarom pas de doorslag geven als andere factoren zoals tarieven en prestaties bij verschillende makelaars gelijk zijn.

Online makelaars vergelijken is de makkelijkste optie wanneer je je huis gaat verkopen. Het kost minder tijd én levert betere resultaten op dan zelf langs  verschillende makelaarskantoren gaan. Bij Huis Verkopen kun je aangeven welke criteria bij verkoop voor jou het belangrijkst zijn. Vervolgens sturen we je vrijblijvend offertes van lokale makelaars die het beste aansluiten op jouw wensen en situatie.

Nee, de makelaar vindt het niet vreemd als hij niet door twee verschillende verkopers wordt ingeschakeld om hetzelfde huis te verkopen. Verkopers schakelen zelden de makelaar in die het huis jaren eerder aan ze heeft verkocht. Je hoeft je daarom niet bezwaard te voelen als je een andere makelaar wilt kiezen bij de verkoop.

Ja, het is mogelijk dat een duurdere makelaar met een hogere courtage voordeliger is, omdat hij mogelijk een hogere verkoopprijs kan realiseren. Hoewel zijn makelaarskosten hoger zijn, kan de netto-opbrengst na verkoop hoger uitvallen dan bij een goedkopere makelaar met lagere verkoopresultaten. Vergelijk makelaars daarom niet alleen op tarieven, maar ook op prestaties.

Om te weten of een nieuwe makelaar beter is, vergelijk je makelaars op prestaties, offertes en reviews. Nodig daarnaast meerdere makelaars uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zo kun je hun verkoopstrategie en de persoonlijke 'klik' goed beoordelen en vergelijken met die van de oorspronkelijke verkoopmakelaar.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223