Huis verkopen aan kind voor WOZ-waarde: kan dat?

Huis verkopen aan kind voor WOZ-waarde: kan dat?
Robert Welink
- Stille kracht van het team
Gecontroleerd door
Bijgewerkt: 12 juli 2024
5 minuten
Geverifieerd expert
De Huis Verkopen-belofte
Onze missie is om het proces van je huis verkopen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Wij leggen iedere stap aan je uit, geven handige tips en maken het gemakkelijk om de beste verkoopspecialisten te vinden.

Belangrijke inzichten

  • De WOZ-waarde is een goede indicatie van wat de Belastingdienst als een redelijke verkoopprijs beschouwt bij de verkoop van een huis aan een kind.
  • Als de verkoopprijs lager is dan de WOZ-waarde, kan de Belastingdienst het verschil zien als een schenking waarover schenkbelasting moet worden betaald.
  • Ouders mogen in 2024 €6.633 belastingvrij schenken aan elk van hun kinderen, met een eenmalige verhoogde vrijstelling van €31.813 voor specifieke doelen zoals de aankoop van een huis.

Wil jij je huis tegen een mooie prijs aan je kind verkopen, bijvoorbeeld voor de WOZ-waarde? Dan kan de Belastingdienst dit zien als een schenking. In dit artikel lees je alles over het verkopen van een huis aan je kind en de gevolgen voor de belasting.

Verkoop voor WOZ-waarde en de Belastingdienst

De WOZ-waarde, of Waardering Onroerende Zaken, is een schatting van de actuele marktwaarde van je woning. De waarde wordt jaarlijks vastgesteld door de gemeente en wordt door de Belastingdienst gebruikt als maatstaf bij fiscale kwesties.

Wanneer je overweegt je huis te verkopen aan je kind, is de WOZ-waarde opvragen dan ook de eerste stap om te zetten. De WOZ-waarde geeft je namelijk een goede indicatie van wat de Belastingdienst als een redelijke verkoopprijs beschouwt.

Kan ik mijn huis verkopen aan mijn kind?

Ja, je kunt je woning verkopen aan je kind. Het is toegestaan om een huis te verkopen aan familieleden, waaronder kinderen. Wel controleert de Belastingdienst deze transacties nauwkeurig om mogelijke belastingontduiking te voorkomen.

Verkoop je het huis voor een bedrag dat lager is dan de WOZ-waarde, dan kan de Belastingdienst het verschil zien als een schenking waarover je schenkbelasting moet betalen. De marktwaarde van een huis is vaak namelijk hoger dan de WOZ-waarde.

Schenkbelasting en vrijstellingen bij verkopen huis

In 2024 mogen ouders een bedrag van €6.633 belastingvrij schenken aan elk van hun kinderen. Deze jaarlijkse vrijstelling geldt voor elke ouder-kindrelatie, inclusief pleegkinderen en stiefkinderen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat partners worden gezien als één schenker en één ontvanger, wat betekent dat het niet mogelijk is voor beide ouders om afzonderlijk dit bedrag belastingvrij aan hetzelfde kind te schenken.

Eenmalig verhoogde vrijstelling

Naast de jaarlijkse vrijstelling biedt de Belastingdienst de mogelijkheid voor ouders om eenmalig een hoger bedrag belastingvrij te schenken aan hun kinderen:

  • Dit kan een gift zijn voor de financiering van een studie, maar mag ook een gift zijn voor een ander doel van het kind, zoals het kopen van het ouderlijk huis
  • In het laatste geval kunnen ouders eenmalig een bedrag van €31.813 belastingvrij schenken aan elk kind tussen de 18 en 40 jaar oud

Belastingtarieven boven de vrijstelling

Als de schenking de vrijgestelde bedragen overschrijdt, is schenkbelasting verschuldigd over het bedrag boven de vrijstelling. Voor kinderen gelden de volgende tarieven voor schenkbelasting in 2024:

  • Tot €152.368: Over het bedrag boven de vrijstelling tot deze grens wordt een tarief van 10% schenkbelasting geheven
  • Meer dan €152.368: Voor bedragen boven deze grens geldt een tarief van 20% schenkbelasting

Huis verkopen aan kind: overdrachtsbelasting

Wanneer je als ouder je huis verkoopt aan je kind voor de WOZ-waarde, betekent dit waarschijnlijk dat het kind in het huis gaat wonen. In dat geval betaalt het kind 2% overdrachtsbelasting over de werkelijke waarde van het huis bij de overdracht.

Gaat het kind niet zelf in het huis wonen, maar het huis bijvoorbeeld verhuren? In dat geval geldt een hoger overdrachtsbelastingtarief van 10,4%. Hiermee probeert de Belastingdienst beleggers te ontmoedigen; ook als ze directe familie zijn.

Rekenvoorbeeld overdrachtsbelasting en WOZ-waarde

Stel, de WOZ-waarde van je huis is €300.000 in 2024. Je besluit het huis te verkopen aan je kind voor deze waarde. Aangezien de verkoopprijs gelijk is aan de WOZ-waarde, is er geen sprake van een schenking en dus geen schenkbelasting verschuldigd.

Echter, overdrachtsbelasting is wel van toepassing. Gaat je kind in het huis wonen, dan betaalt het 2% overdrachtsbelasting. Dit komt neer op een bedrag van €6.000 (2% van €300.000).

Kan ik mijn huis onder de marktwaarde verkopen?

Ja, je kunt je huis onder de marktwaarde verkopen aan je kind. De WOZ-waarde ligt immers vaak lager dan de werkelijke marktwaarde van een woning. Verkoop je het huis echter voor nog minder dan de WOZ-waarde, dan moet het kind schenkbelasting betalen.

Houd bij het verkopen van een woning aan je kind rekening met de volgende factoren:

  • Marktwaarde vs WOZ-waarde: De verkoopprijs moet zowel aantrekkelijk zijn voor de koper (het kind) als acceptabel voor de Belastingdienst.
  • Belastingdienst:De Belastingdienst controleert woningtransacties binnen de familie nauwkeurig om belastingontduiking te voorkomen.
  • Schenkbelasting:Hoe lager de verkoopprijs ten opzichte van de WOZ-waarde, hoe groter de kans dat de Belastingdienst het beschouwt als een schenking.

Kan ik mijn huis ook aan andere familieleden verkopen?

Je kunt je huis niet alleen aan je kind, maar ook aan andere familieleden voor de WOZ-waarde verkopen. Hiervoor gelden in principe dezelfde voorwaarden, maar de belastingtarieven verschillen.

Waar de Belastingdienst voor partners en kinderen in 2024 een schenkbelastingtarief van respectievelijk 10% en 20% hanteert voor schenkingen tot en boven €152.368, liggen de tarieven voor andere familieleden hoger:

Zo betalen kleinkinderen en verdere afstammelingen respectievelijk 18% en 36% en overige personen (zoals andere familieleden of vrienden) 30% en 40%. Beoordeel dus altijd in hoeverre het financieel gunstig is om een huis binnen de familie te verkopen.

Huis verkopen of geld lenen aan kind?

In plaats van je huis te verkopen, kun je ook geld lenen aan je kind. Waar je kind bij een verkoop mogelijk schenkings- en overdrachtsbelasting betaalt, moet het bij een lening een officiële overeenkomst ondertekenen met duidelijke voorwaarden zoals rente.

Als ouders een lening verstrekken met een rente die lager is dan de marktrente, kan de Belastingdienst dit zien als een verkapte schenking. De fiscus kan dan een fictieve rente berekenen en het verschil als een schenking beschouwen.

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt je huis verkopen aan je kind voor de WOZ-waarde. Echter, als de verkoopprijs lager is dan de WOZ-waarde, kan de Belastingdienst het verschil zien als een schenking waarover schenkbelasting betaald moet worden.

Bij verkoop van een huis aan je kind betaalt het kind in 2024 2% overdrachtsbelasting als het in het huis gaat wonen, of 10,4% als het niet zelf in het huis gaat wonen.

In 2024 mag je €6.633 belastingvrij schenken aan elk van je kinderen. Daarnaast is er een mogelijkheid voor een eenmalig verhoogde vrijstelling van €31.813 voor specifieke doelen zoals de aankoop van een huis.

Voor schenkingen boven de vrijgestelde bedragen gelden de volgende tarieven voor schenkbelasting bij een schenking aan kinderen in 2024: tot €152.368 wordt 10% geheven en voor bedragen boven €152.368 geldt een tarief van 20%.

Ja, je kunt je huis niet alleen aan je kind, maar ook aan andere familieleden verkopen voor de WOZ-waarde. In geval van een schenking zijn de belastingtarieven echter hoger, met tarieven van 18% en 36% voor kleinkinderen en 30% en 40% voor overige personen.

Hoe vond je dit artikel?

OVER DE AUTEUR Robert Welink Robert Welink

Robert is een specialist op het gebied van woningwaarde en het vergelijken van makelaars. Hij heeft inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven. En wie schrijft, die blijft!


Deel dit artikel:
Huis Verkopen © 2024 - Bennekomseweg 43 - 6717LL - Ede - 0318 - 250 660 - Over ons - Contact - Privacybeleid - Disclaimer - Sitemap - KVK 89119223